1. Home
  2. Artikelen
  3. Broodmachine Tips

Broodmachine Tips

Waar moet je op letten bij het gebruik van de broodmachine?

De maat is belangrijk.
Het eerste dat je moet onthouden bij het lezen van broodmachine-recepten is: niet alle broodmachines zijn hetzelfde. Sommige maken broden van 600 gram, andere van 800 gram, of zelfs 1100 gram! Sommige hebben veel toeters en bellen, andere hebben alleen een aan/uit-knop. Lees de gebruiksaanwijzing en volg de richtlijnen. Als je een nieuw recept uitprobeert, vergelijk dan de hoeveelheden van de ingredienten met die van recepten die je al eens gemaakt hebt. Kleine machines gebruiken meestal zo?n 350 gram bloem, middelgrote zo?n 500 gram en grote zo?n 600 gram. Het is belangrijk om niet de capaciteit van de broodmachine te overschrijden. Gebruik alleen recepten met de juiste hoeveelheid ingredienten of pas de hoeveelheden aan. Het is ook heel belangrijk om alles goed af te meten. Wees precies, een eetlepel water meer of minder kan al verschil maken.Je hebt eigenlijk maar drie dingen nodig om brood te maken: gist, meel en vloeistof. Als je deze drie eenmaal hebt kun je veel verschillende ingredienten toevoegen om een grote verscheidenheid aan broden te maken.Gist is een levend organisme met een beperkte levensduur. Het is ook heel gevoelig. Te veel hitte (op het verkeerde tijdstip), suiker of zout kan het ?doden?. Wees dus altijd voorzichtig met je gist en bewaar het op de juiste manier. Aangebroken pakjes instant gist moeten ook in de koelkast bewaard worden (maximaal 2 weken en goed afgesloten, daarna werkt het niet goed meer).Er zijn heel veel soorten meel. Harde tarwe bevat de grootste hoeveelheid gluten. Als gluten in contact komen met vloeistof en worden gekneed, dan vormt zich een elastisch materiaal dat het brood zijn zachte, fijne en regelmatige samenstelling geeft, het maakt in feite een laagje om de ?gasbellen? die het gist in het brood maakt, een daardoor rijst het brood. Tarwe is het enige meel dat voldoende gluten bevat, daarom moet je als je brood bakt van b.v. rogge, maismeel of haver gluten toevoegen (of in ieder geval een deel tarwemeel gebruiken). Je moet ook niet zo maar het eerste het beste pak bloem nemen, het moet van een goede kwaliteit zijn (er staat b.v. op dat het geschikt is om brood mee te bakken).In het ideale geval zijn alle ingredienten op kamertemperatuur als ze de vorm ingaan. Maar eieren b.v. bewaar je niet op kamertemperatuur. Om een ei snel op kamertemperatuur te brengen plaats je het hele ei (met dop dus) in een kom heet kraanwater gedurende vier of vijf minuten. Margarine en boter moet je in kleine stukjes snijden voordat je ze toevoegt.Volg de instructies van je machine voor wat betreft de volgorde waarop je de ingredienten toevoegt. In sommige machines gaan eerst de natte ingredienten, in andere juist de droge. Sommige machines hebben een apart gistvakje. Als je een nieuw recept probeert moet je er altijd aan denken dat gist gaat werken zodra het in contact komt met een vloeistof, dus ook met eieren, fruit, kaas, groenten en boter. Dit is vooral belangrijk om aan te denken als je de timer-functie wil gebruiken.Gebruik de volkorenstand (indien aanwezig) als het volkoren meel in een bepaald recept een derde of meer dan het totaal van de droge ingredienten uitmaakt.Als je je machine doorhebt: begin met experimenteren! Veranderingen aanbrengen in bestaande recepten is een goede manier om de grenzen van je culinaire fantasie (en de mogelijkheden van je machine!) te verkennen.
Het beste is om te beginnen met een favoriet recept en dan per keer een enkele verandering aan te brengen: volkorenmeel in plaats van bloem, honing als vervanging voor suiker, melk in plaats van water. Als je er maar aandenkt: nat vervangt nat, droog vervangt droog. Kaas wordt beschouwd als een nat ingredient: het smelt tenslotte bij hitte. En je kunt natuurlijk altijd kruiden, zaadjes en pitjes toevoegen voor een heerlijke andere smaak.

Reacties (32)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties
Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Dit artikel staat ook in de volgende kookgroepen:
broodhoekje

broodhoekje

Top