Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Artikelen
  3. Andijvie

Andijvie

Andijvie (Cichorium endivia) is een eenjarig bladgewas dat nauw verwant is aan witlof (Cichorium intybus var. foliosum).
Teelt
Wanneer is het?
Wat kan ik ermee
Hoe bewaar ik het
Schoonmaken
Bereiden
Waar let ik op
Bereidingstijden
Voedingswaarde
recept

Andijvie is een bladgroente die gekookt of rauw gegeten kan worden. Apart of als stamppot. Het gele hart smaakt heerlijk in een frisse salade.
De groente is vrijwel het gehele jaar verkrijgbaar. In de wintermaanden en in het vroege voorjaar komt de andijvie uit de glastuinbouw, deze andijvie is veel zachter dan van de koude grond en heeft daardoor een kortere kooktijd.


In Nederland wordt ongeveer 700 hectare andijvie geteeld. Andijvie is van Nederlandse bodem hoofdzakelijk te krijgen in de periode half juni tot half november. Vanwege de gevoeligheid voor doorschieten moeten de planten voor de vroege teelt warm worden opgekweekt. Als andijvie na de langste dag (21 juni) wordt gezaaid schiet deze in hetzelfde jaar niet meer door. Vooral het buitenste groene blad van andijvie is rijk aan vitamine A en vitamine C en aan mineralen.

Waneer is het er?
Verkrijgbaarheid: goed in zomer en lente, gemiddeld in herfst en winter
Nederlandse andijvie is van mei tot en met oktober verkrijgbaar.
In maart en april en in november en december is Nederlandse andijvie beperkt verkrijgbaar.
Andijvie is het gehele jaar verkrijgbaar in de winkel.



Wat kan ik ermee?
- stamppot rauwe andijvie met reepjes zongedroogde tomaat
- roerbakken met ui en serveren met pindasaus
- als salade met uitgebakken spekjes en fijngesnipperde ui
- andijviesalade met partjes sinaasappel en rozijnen
- gestoomd met appel
- in een hartige taart met spekjes en kaas

[img_right].


Waar let ik op bij het kopen?
Andijvie bestaat voor een groot deel uit water en dat maakt dat deze groente snel kan verleppen. Let er daarom op dat de andijvie bij aankoop een fris uiterlijk heeft en stevig aanvoelt. De onderkant van de stronk mag niet bruin of vochtig zijn.

Hoe bewaar ik het?
Andijvie is een kwetsbare groente, die je het beste zo snel mogelijk na aankoop kunt eten. Verpakt in een plastic zak met gaatjes kan andijvie enkele dagen in de koelkast worden bewaard.

Waar let ik op bij het schoonmaken
Verwijder lelijke bladeren, snijd de krop in kwarten en nijd elk kwart in smalle repen. Snijd het laatste stuk niet mee dat is de stronk, gooi deze bij gft. Was de gesneden stukjes door in ruim water 3 maal zodat alle zand is verdwenen. laat ze goed uitlekken.

Bereiden
Reken op 300 tot 400 gram per persoon voor gekookte andijvie. Andijvie slinkt veel en snel bij het koken. Reken p.p. 100 gram voor een salades. Kook de groente in weinig water met zout. Het kookvocht gooi je weg want daar zit nitraat in.
Serveren met nootmuskaat en evetueel binden met allesbinder.
een klontje boter.

Bereidingstijden
Koken: 10 - 13 minuten
Roerbakken: 6 - 8 minuten
Magnetron: 5 - 6 minuten
Smoren: 7 - 8 minuten
Stomen: ca. 15 minuten

Voedingswaarde
Nodig voor 2 ons 330-350 gram
Bewaartijd koele plaats (12-14 °C): 3
Bewaartijd koelkast (4-7 °C): 3 dagen
Gemiddelde kooktijd 5-11 minuten

GEKOOKTE ANDIJVIE (4 personen)
2 kroppen andijvie
snufje zout
2 el bloem
klontje margarine
snufje verse nootmuskaat

Snijd de andijvie in 4 kwarten laat de stronk eraan zitten. Snijd elk van de kwarten Andijvie in repen en was het 2 maal in ruim koud water, laat het goed uit lekken in een vergiet.
Doe de andijvie in een pan zonder water met wat zout en breng het niet aan de kook. Het aanhangend vocht van het wassen en het vocht dat uit de andijvie zelf vrij komt is genoeg vocht om mee te koken.
Omkeren tot alles geslonken is en dan nog ongeveer 10 minuten zachtjes koken.
Giet de groente door een vergiet en bewaar het vocht.
Smelt een stukje margarine en strooi daar wat bloem over.
Meng het goed en voeg dan (een deel van) het groentennat toe en roer
weer goed met een garde. Even aan de kook brengen. De saus moet niet dik
zijn maar
net gebonden.
Saus en andijvie met elkaar mengen en serveren met wat vers geraspt
nootmuskaatpoeder.

marja

Reacties (0)

andijvie

kropandijvie

Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Top