Uitleg wat pesto is en enkele basisrecepten om verschillende pesto's te maken
Pesto
Een tovermengsel uit de mediterrane keuken. In smaak en geur onovertroffen en op veel manieren als smaakmaker te gebruiken. Je kan het gebruiken voor:
- door een saus
- door de soep
- op stokbrood
- als dip of in dressings
Een schepje pesto doet echt wonderen.
Pesto of piston
Pesto is afkomstig uit de streek rond Genua. Vandaar ook de volledige naam pesto alla genovese. In de Zuid-Franse Provence het de zelfde saus pistou.
Zo bewaart u pesto
* Schep de pesto altijd met een schoon lepeltje uit de pot.
* Roer de pesto voor het op bergen glad en schenk er een scheutje olijfolie op, zodat de pesto onderstaat, zet de pot in de koelkast. Zo blijft de pesto zeker 3 weken houdbaar.
* Pesto kan ook ingevroren worden. Als u dit in een ijsblokjes-vorm doet, kunt u telkens de juiste hoeveelheid ontdooien.
Nog meer smaak en geur.
Het fijnmaken van de ingredienten gaat prima met de foodprocessor. Voor een wat grovere pesto kunt u de ingredienten ook fijnmaken in vijzel of met een mes. op deze manier krijgt de pesto een nog intensere geur en smaak.
5 pesto-ideeen
1. Besmeer brood eens met pesto in plaats van boter.
2. Roer op het laaste moment 1a2 el. pesto door de aardappelpuree.
3. Maak een slanke, maar heerlijke dip voor rauwkost van zure room, pesto, gekinpte bieslook, peper en zout.
4. Laat een blikje tonijn uitlekken, roer los met een vork en maak op smaak met rode pesto, zout en peper. Schep dit mengsel als vulling in een gepofte aardappel.
5. Roerbak in vieren gesneden spruiten in wat olie en schud ze, als ze beetgaar zijn, om met een lepel pesto. Schep eruitgebakken spekjes door.
Hieronder ziet u 4 basisrecepten van pesto. Op onze site ziet u 4 hoofdgerechten waar de basis pesto in is verwerkt. Deze recepten zijn voor 4 personen bedoelt.- 50 gr pijnboompitten
- 2 teentjes knoflook
- 50 gr basilicumblaadjes
- 50 gr verbrokkelde Parmezaanse kaas
- 1 dl olijfolie
- peper/zout
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goud bruin en laat ze afkoelen. Snijd de knoflook grof. Voeg hierbij de basilicumblaadjes gewassen en drooggedept, de pijnboompitten en de kaas. Pureer dit fijn in een keukenmachine. Schenk in een dun straaltje de olie toe. Pureer het geheel tot een gladde pasta. Breng het op smaak met peper en de zout.- 1 sjalotje
- 2 tenen knoflook
- 1 dl olijfolie
- 2 el tomatenpuree
- 30 gr basilicumblaadjes
- 5 gedroogde tomaten op olie
- 50 gr blanke amandelen
- 50 gr verbrokkelde Parmezaanse kaas
- peper en zout
Snipper de sjalot en de tenen knoflook. Verwarm de ui en de knoflook in wat olijfolie. Fruit dit op halfhoog vuur in 2 minuten. Voeg hieraan toe de tomatenpuree en laat het 2 minuten mee bakken. Pureer het afgekoelde mengsel samen met de rest in de keukenmachine. Schenk in een dun straaltje de olijfolie toe en pureer het dan tot een gladde pasta. Breng het op smaak met peper en zout.- 2 teentjes knoflook
- 50 gr oude kaas
- 50 gr bladpeterselie
- 2 el rozemarijnnaaldjes
- 50 gr hazelnoten zonder vlies
- 1 dl olijfolie
- peper en zout
Snijd de knoflook grof. Snijd de kaas in stukjes. Pureer de kaas en de knoflook met, bladpeterselie, rozemarijnnaaldjes en de hazelnoten in de keukenmachine. Schenk in een dun straaltje de olijfolie toe. Pureer dit tot een glad mengsel en breng het op smaak met peper en zout- 4 teentjes knoflook
- 50 gr old amsterdamerkaas
- 50 gr korianderblad
- 50 gr gepelde walnoten
- 1 dl olijfolie
- tabasco, peper en zout.
Snijd de knoflook grof. Snijd de kaas in stukjes. Pureer de knoflook en de kaas met de rest in de keukenmachine. Schenk druppel gewijs de olijfolie toe en pureer het dan tot een glad mengsel. breng het op smaak met de tabasco en de peper en zout.
Wij hopen u mening of complumenten of vragen te mogen ontvangen hieronder of in onze gastenboek.
Vriendelijke groet, eet smakelijk
Ferry&Jeffrey
ndewitb 15-01-2007
Dank je wel voor het artikel, heb het favo gezet.
kooktgraag 21-11-2005
...voor dit artikel en ik heb het favo gezet, hoor.
Martha
johan4 22-08-2005
hoi,
Ik heb ze bij mijn favorieten gezet hoor, bedankt.
gr. van johan
deonart 20-08-2005
Groetjes Deon
alidada 21-04-2005
Ik neem het mee.
Groetjes,
Louise
Foto`s uploaden Kan iemand mij vertellen hoe het komt dat ik…
kaas tablets Heeft iemand een goed recept voor kaaskoekjes van…
Enquête emoties en eetgedrag Beste allemaal, Momenteel ben ik bezig met…
Recept voor rundvleessalade voor 4 personen, het totaal van de ingredienten is ca. 2,5 kg ingrediënten voor 4 personen Aardappelen (…
Hoe kan ik mijn recept aanpassen In mijn recept van varkenswangetjes op…
frituurijzer Bij de bakwinkel kun je deze kopen voor €10,= ex verzenden, zitten 3 vormpjes bij. Gr. Lucia
IPhone app smulweb geschikt voor iPad? Ik kon altijd wel inloggen, maar nu lukt het mij op de iPad niet meer. Via internet explorer alles prima, maar op de iPad app geeft deze inloggen mislukt aan onder dezelfde inlognaam en password.
biscuitdeeg mislukt altijd! help Ik weet niet of je al antwoord hebt maar ik doe het altijd zo met een prima resultaat: Voor een vorm van 26 cm. 5 eieren 200 gr suiker 1 zakje vanillesuiker of 1/2 tl vanillepoeder 1 tl zout 150 gr bloem 50 gr maïzena (of 200 gr glutenvrij meel) boter paneermeel Laat alles op kamertemperatuur komen. Doe de eieren in de beslagkom samen met de suiker, vanillepoeder en het zout. Klop zo lang tot de kleur bijna wit is geworden. Doe de bloem en maïzena in een kom en zeef dit in gedeeltes bij het beslag, waarbij telkens een deel van het meel er voorzichtig doorheen wordt gespateld. Doe het beslag in een met boter ingesmeerde en met paneermeel bestrooide springvorm. Laat gedurende ca. 40 minuten in een voorverwarmde oven bakken op 150 graden. Als hij klaar is op een, tegen het plakken, met paneermeel bestrooid rooster laten afkoelen.
courgettes Hallo , we zitten in een zelfde bootje hier ! Ik zit na amper anderhalve week (opnieuw) met een volle winkelkar aan courgettes en ik ben momenteel de groente wel even beu desondanks variatie . Om u van antwoord te dienen : Ja , dat gaat zeer zeker ! De beste methode is de courgette reeds in blokjes of repen snijden ( niet schillen ) en ze eerst op een bord van elkaar weg te bevriezen waarna je ze kan verdelen over diepvrieszakjes , dat is alles ! Ik doe vandaag nog hetzelfde ! Groeten , V.I.
inloggen Ik heb hier ook al paar dagen last van. Ik kan wel bij mijn eigen gegeven, maar niet ingelogd zijn bij andere recepen of hompage. Is er al een oplossing hiervoor?