1. Home
  2. Artikelen
  3. Het is PESTO !!!!!!!!!

Het is PESTO !!!!!!!!!

Uitleg wat pesto is en enkele basisrecepten om verschillende pesto's te maken

Pesto

Een tovermengsel uit de mediterrane keuken. In smaak en geur onovertroffen en op veel manieren als smaakmaker te gebruiken. Je kan het gebruiken voor:
- door een saus
- door de soep
- op stokbrood
- als dip of in dressings
Een schepje pesto doet echt wonderen.

Pesto of piston

Pesto is afkomstig uit de streek rond Genua. Vandaar ook de volledige naam pesto alla genovese. In de Zuid-Franse Provence het de zelfde saus pistou.

Zo bewaart u pesto

* Schep de pesto altijd met een schoon lepeltje uit de pot.
* Roer de pesto voor het op bergen glad en schenk er een scheutje olijfolie op, zodat de pesto onderstaat, zet de pot in de koelkast. Zo blijft de pesto zeker 3 weken houdbaar.
* Pesto kan ook ingevroren worden. Als u dit in een ijsblokjes-vorm doet, kunt u telkens de juiste hoeveelheid ontdooien.

Nog meer smaak en geur.

Het fijnmaken van de ingredienten gaat prima met de foodprocessor. Voor een wat grovere pesto kunt u de ingredienten ook fijnmaken in vijzel of met een mes. op deze manier krijgt de pesto een nog intensere geur en smaak.

5 pesto-ideeen

1. Besmeer brood eens met pesto in plaats van boter.

2. Roer op het laaste moment 1a2 el. pesto door de aardappelpuree.

3. Maak een slanke, maar heerlijke dip voor rauwkost van zure room, pesto, gekinpte bieslook, peper en zout.

4. Laat een blikje tonijn uitlekken, roer los met een vork en maak op smaak met rode pesto, zout en peper. Schep dit mengsel als vulling in een gepofte aardappel.

5. Roerbak in vieren gesneden spruiten in wat olie en schud ze, als ze beetgaar zijn, om met een lepel pesto. Schep eruitgebakken spekjes door.

Hieronder ziet u 4 basisrecepten van pesto. Op onze site ziet u 4 hoofdgerechten waar de basis pesto in is verwerkt. Deze recepten zijn voor 4 personen bedoelt.- 50 gr pijnboompitten
- 2 teentjes knoflook
- 50 gr basilicumblaadjes
- 50 gr verbrokkelde Parmezaanse kaas
- 1 dl olijfolie
- peper/zout

Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goud bruin en laat ze afkoelen. Snijd de knoflook grof. Voeg hierbij de basilicumblaadjes gewassen en drooggedept, de pijnboompitten en de kaas. Pureer dit fijn in een keukenmachine. Schenk in een dun straaltje de olie toe. Pureer het geheel tot een gladde pasta. Breng het op smaak met peper en de zout.- 1 sjalotje
- 2 tenen knoflook
- 1 dl olijfolie
- 2 el tomatenpuree
- 30 gr basilicumblaadjes
- 5 gedroogde tomaten op olie
- 50 gr blanke amandelen
- 50 gr verbrokkelde Parmezaanse kaas
- peper en zout

Snipper de sjalot en de tenen knoflook. Verwarm de ui en de knoflook in wat olijfolie. Fruit dit op halfhoog vuur in 2 minuten. Voeg hieraan toe de tomatenpuree en laat het 2 minuten mee bakken. Pureer het afgekoelde mengsel samen met de rest in de keukenmachine. Schenk in een dun straaltje de olijfolie toe en pureer het dan tot een gladde pasta. Breng het op smaak met peper en zout.- 2 teentjes knoflook
- 50 gr oude kaas
- 50 gr bladpeterselie
- 2 el rozemarijnnaaldjes
- 50 gr hazelnoten zonder vlies
- 1 dl olijfolie
- peper en zout

Snijd de knoflook grof. Snijd de kaas in stukjes. Pureer de kaas en de knoflook met, bladpeterselie, rozemarijnnaaldjes en de hazelnoten in de keukenmachine. Schenk in een dun straaltje de olijfolie toe. Pureer dit tot een glad mengsel en breng het op smaak met peper en zout- 4 teentjes knoflook
- 50 gr old amsterdamerkaas
- 50 gr korianderblad
- 50 gr gepelde walnoten
- 1 dl olijfolie
- tabasco, peper en zout.

Snijd de knoflook grof. Snijd de kaas in stukjes. Pureer de knoflook en de kaas met de rest in de keukenmachine. Schenk druppel gewijs de olijfolie toe en pureer het dan tot een glad mengsel. breng het op smaak met de tabasco en de peper en zout.


Wij hopen u mening of complumenten of vragen te mogen ontvangen hieronder of in onze gastenboek.

Vriendelijke groet, eet smakelijk
Ferry&Jeffrey

Reacties (32)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties
Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Top