1. Home
  2. Artikelen
  3. Kruidenmengeling

Kruidenmengeling

Kruidenmenglingen

Mengsels



Bouqet garni



Een bouquet garni is een boeketje van gemengde kruiden. Je kunt de kruiden met een koordje bij elkaar binden; je kunt de kruiden in een zakje van neteldoek stoppen of je kunt de kruiden in een thee-ei doen. Een bouquet garni wordt mee gekookt in bouillons, maaltijdsoepen, en stoofpotjes. Na het koken of stoven wordt het boeketje verwijderd.

Het oorspronkelijke bouquet garni bevat 3 takjes peterselie, 1 takje tijm en 2 laurierblaadjes.

Afhankelijk van de persoonlijke smaak of het gerecht waarin het wordt gebruikt is het boeket uit te breiden met vele andere kruiden en / of aromatische groentes zoals salie, rozemarijn, selderij, dragon, bonenkruid, basilicum en kervel gebruikt. Daarnaast behoren tot de mogelijkheden het groen van de prei, knoflook, wortel, witte of groene selder en citroenschil.





Chili Kruidenmengeling



Voor 1 Kg. Vlees (Gehakt)



2 eetlepels bloem

1 theelepel paprikapoeder

4 eetlepels gedroogde uiensnippers

1/2 theelepel knoflookpoeder

3 theelepels cayennepeper

1 theelepel suiker

2 theelepels zout

1 theelepel komijnpoeder (djinten)





Chinees 5 kruidenpoeder



Het Chinees 5-kruidenpoeder bevat de vijf smaakgroepen zoet, zout, bitter, zuur en scherp en bestaat uit kaneel, venkel, kruidnagel, peper en steranijs en dat geeft de gerecht toch écht een heel ander smaakje.

Bij thuisgebruik worden de kruiden gewoonlijk afzonderlijk toegevoegd.

Wordt meestal in Oosterse gerechten gebruikt.



Curry / Kerrie



De scherpste kerriemengsels uit India zijn afkomstig uit Madras en Kerala. In Thailand en India wordt naast gele kerrie ook een rode kerrie gebruikt, waarbij de rode kleur afkomstig is van rode pepers. Over het algemeen geldt: hoe roder, hoe heter.

De smaak van kerrie komt het beste tot zijn recht als het kruidenmengsel eerst heet gebakken wordt met bijvoorbeeld fijngesneden ui, en daarna pas de groenten of het vlees toegevoegd worden.



De samenstelling van kerriepoeder is zeer veranderlijk. In elk geval zitten in kerriepoeder de volgende specerijen:



Gember, ook wel djahé genoemd, kardemon, koriander of ketoembar, kruidnagel of tjenkeh, kummel of karwij, kurkuma of koenjit (zorgt voor de gele kleur), komijn of het Indonesische djinten & zwarte peper.



In varianten van kerrie kan men ook de volgende ingrediënten toevoegen:



Cayennepeper of andere sterke peper

Fenegriek

Foelie

Kaneel

Nootmuskaat

Maanzaad

Venkel

Zwart mosterdzaad





Fines herbes



Frans voor fijne kruiden is een klassiek mengsel van keukenkruiden

Oorspronkelijk bestaat het mengsel uit bieslook, kervel, peterselie en dragon, verhouding van alles ¼

maar ook andere kruiden als rozemarijn, tijm en basilicum worden er wel in gebruikt.

Fines herbes wordt gebruikt in diverse gerechten, lams, scampi`s, kikkerbillen, vis, soepen, sauzen, kaas- en eiergerechten.





Garam Masala



Is een geroosterd mengsel van specerijen. Het recept is afkomstig uit India. De bereidingswijze verschilt sterk van streek tot streek. Het is een ingrediënt in veel Indiase gerechten zoals Tandoori. Het wordt vaak als laatste toegevoegd tijdens het koken zodat de geur en smaak behouden blijft.

Een recept voor zelfdoeners heeft de volgende ingrediënten:

70 g zwarte peperkorrels

25 g venkelzaadjes

90 g groene komijnzaadjes

20 g zwarte komijnzaadjes

75 g zwarte kardemom

40 g groene kardemom

35 g korianderzaadjes

20 g kruidnagel

10 g.kaneelstokjes

20 g foelie

15 g gedroogde rozenblaadjes

15 g laurier

15 g gemberpoeder

Rooster de komijn- en venkelzaadjes samen in een droge pan. Wrijf ze dan met de andere ingrediënten in de vijzel tot een poeder. Dit poeder kan je in een goed afgesloten glazen pot op een koele, donkere en droge plaats ongeveer drie maanden bewaren.

Uit India



Het is makkelijk in zo`n 15 minuten te bereiden met behulp van een vijzel, staafmixer met hakmolen of koffiemolen.

Nodig:

25 hele kardemompeulen, 50 gr korianderzaadjes, 50 gr zwarte peperkorrels, 40 gr komijnzaad, 15 gr kruidnagelpoeder, 15 gr kaneelpoeder

1. Haal de kardemomzaadjes uit de peulen.

2. Doe alle specerijen in een ovenvaste schaal of doe ze in een metalen bakvorm. Verwarm de oven ± 10 minuten voor op 180° C. en rooster de specerijen 20 tot 30 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Laat afkoelen.

3. Maal de specerijen in een koffiemolen of met de staafmixer met hakmolen, maar niet geheel tot poeder. Vermeng het maalsel met het kruidnagelpoeder en het kaneelpoeder.



Kip Kruiden

Voor 1 kip (1 Kg.)

2+1/2 theelepel zout

1+1/2 theelepel paprikapoeder

1 theelepel uienpoeder

3/4 theelepel bonenkruid (poeder)

1/4 theelepel koriander (of ketoembar)

3/4 theelepel knoflookpoeder

1/2 theelepel zwarte peper (gemalen)

1/2 theelepel tijm (poeder)

1/2 theelepel basilicum (poeder)



Mexicaanse Kruiden



Voor 1 Kg Vlees (gehakt):



4 theelepels gedroogde uiensnippers

2 theelepels cayennepeper

1 theelepel paprikapoeder

1/2 theelepel oreganopoeder of 2 theelepels gedroogde oregano

2 theelepels zout

2 theelepels maïzena

1/2 theelepel knoflookpoeder

1 theelepel komijnpoeder (djinten)





Provençaalse kruiden



De basis bestaat uit: tijm, oregano, rozemarijn, bonenkruid. Verhouding neem van alles 1/4



In veel mengelingen die je in kruidenwinkel koopt zit er vaak ook nog basilicum, lavendel en salie.



Gebruik herbes de Provence voor marinades, vleesstoofschotels en wildgerechten in het bijzonder de gerechten die in rode wijnsaus worden gestoofd, en bij tomatengerechten en strooi het ook eens over de aardappelen!. Geeft het gerecht een mediterraan tintje.





Ras el Hanout



Ingrediënten:

Galangal, rozenblaadjes, zwarte peper, gember, kardemom, narduszaad, cayennepeper, jeneverbes, lavendel, kaneel, cassia, nootmuskaat, kruidnagel, koriander zaadjes, geroosterde knoflook, karwijzaadjes.



Afrikaanse / Oosterse gerechten Rijst en couscous, tajinnes, lam, kip, geroosterde groenteschotels, in salade dressings maar ook bij varkensvlees doen deze kruiden het uitstekend!





Rommelkruid



6 theelepels gemalen zwarte peper

3 theelepels nootmuskaat

3 theelepels kruidnagelpoeder

2 theelepel anijszaad



Balkenbrij, Witte & zwarte pensen (Bloedworst), spekjes, Mosterdsoep, Vleesbouillons, Kruidenbroodjes





Satékruiden



Ingrediënten:

paprika, laos, koriander, komijn, knoflook, cayennepeper, nootmuskaat.



Stoofvlees, Goulash, Kippesaté, Kipfilet, Shoarma, Steaks, Varkenshaasje





Speculaaskruiden



Voor 1 Kg. zelfrijzend bakmeel of bloem



12 theelepels kaneelpoeder

4 theelepels nootmuskaat

2 theelepels kruidnagelpoeder

1 theelepel witte peper (gemalen)

2 theelepels kardemompoeder

2 theelepels anijszaad, gemalen

Snufje zout





Viskruiden



Peper en andere kruiden worden meestal na bereiding toegevoegd



Zout de vis meteen, het vooraf zouten verbetert namelijk de textuur van de vis omdat het overtollige vocht uit het visvlees onttrokken wordt.



Bij bereiding in de magnetron gebeurt het zouten altijd achteraf;



Peterselie, kervel, bieslook en dragon zijn klassieke viskruiden.



Heb jij nog een kruid dat hier niet mag ontbreken? Mail ons: Kruiden@Nr1-site.com





www.Nr1-site.com / Heb je culinaire vragen? Mail: Chief@Nr1-site.com



Smakelijk,



Groeten Francis

Reacties (1)

Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Top