1. Home
  2. Artikelen
  3. petit fours

petit fours

hier een aantal lekkere petit fours om zelf te maken.



petit fours

Ingrediënten
6 sneetjes briochebrood of maïsbrood
abrikozen- of bosvruchtenjam
½ bakje ricotta
1 limoen
100 g pure chocolade
100 g poedersuiker
zilverpilletjes
Bereiding
Deze kleine taartjes doen het ook goed bij een feestelijke afternoon tea of een verjaarspartijtje.
Snijd voor 8 petit fours van 6 sneetjes briochebrood of maïsbrood de korstjes af, bestrijk de sneetjes dun met abrikozen- of bosvruchtenjam en laat dit even intrekken. Meng ½ bakje ricotta met de geraspte schil van 1 limoen en 1 eetlepel limoensap. Strijk dit over 2 sneetjes met jam uit en leg twee van deze sneetjes op elkaar. Dek af met de laatste sneetjes met de jamkant naar beneden. Snijd de stapeltjes met een glad mes voorzichtig zonder te duwen in vier stukjes. Smelt in een pan met een dikke bodem 100 g pure chocolade in stukjes al roerende op heel zacht vuur. Bestrijk de petit fours bovenop en rondom met de chocolade. Roer in een kommetje 100 g poedersuiker los met 1 eetlepel limoensap tot een glanzend glazuur. Bestrijk de petit fours bovenop met het glazuur. Garneer met zilverpilletjes. Zet de petit fours op een schaal en laat ze in de koelkast in 1 uur stevig worden.

Bereidingstijd: ca. 15 minuten + 1 uur wachten



500 gram roombotercake
2 eetl. aardbeienjam
100 ml vanillekwark
150 gram pure chocolade
15 aardbeien
100 gram poedersuiker

Snijd de cake 2 maal overdwars door, zodat er 3 lagen cake ontstaan. Keer de cake, zodat de bovenkant de onderkant wordt. Bestrijk de onderste cakelaag met aardbeienjam en de middelste laag met vanillekwark. Dek af met de bovenste cakelaag en druk zachtjes aan. Snij de cake in blikjes van 3 x 3 cm. Smelt de chocolade in een kom boven een heet waterbad (au bain marie). Maak de aardbeien schoon en laat de kroontjes zitten. Dep de aardbeien voorzichtig droog. Haal de onderste helften van 12 aardbeien door de gesmolten chocolade en laat ze drogen op een rooster. Wentel de zijkanten van de cakeblokjes door de chocolade en laat het goed drogen. Smelt de poedersuiker in 1 eetlepel water op een laag vuur, haal de pan van het vuur en verdeel het glazuur over de bovenkanten van de petit fours. Snij 3 aardbeien in 12 partjes en garneer de petit fours ermee.

Variatietip:

Vervang de aardbeienjam door marmelade en besprenkel de cakelagen eerst met sinaasappellikeur.






1 kant-en-klare roombotercake
250 gram verse roomkaas
100 gram gepureerde mango
3 eetl. geraspte witte chocolade
poedersuiker
8 schijfjes mango

Snijd uit de cake 24 plakjes van 4 x 4 cm. Meng de kaas, mango en chocolade. Bestrijk 16 plakjes cake met de Mouse. Leg 2 plakjes cake met mousse op elkaar en dek af met een plakje cake. Garneer de petitfours met poedersuiker en een schijfje mango.

200 gram witte chocolade

1 dl. stijfgeklopte slagroom
poedersuiker
frambozen

Smelt de chocolade in een kom boven ene pan met heet water. Laat de chocolade tot lichaamstemperatuur afkoelen. Strijk op aluminiumfolie met een kwastje 24 dunne laagjes witte chocolade van 5 x 2 cm. Laat de chocolade harden. Meng de rest van de chocolade met de slagroom. Bestrooi de plakjes met poedersuiker en spuit op 8 plakjes wat chocoladecrème. Dek af met 8 plakjes chocolade en verdeel daarover frambozen. Eindig met de laatste plakjes.



125 gram zachte boter + boter om in te vetten
125 gram witte basterdsuiker
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel geraspte citroenschil
zout
1 ei
185 gram zelfrijzendbakmeel
1 bak hertog hoogstandjes-ananas roomijs
blaadjes verse citroenmelisse
marsepein 200 gram
abrikozenjam

Verwarm de oven voor op 180 graden. Klop de boter met de basterdsuiker, gember, citroenrasp en een snufje zout tot een romig mengsel. Voeg het ei toe en klop tot het is opgenomen. Zeef het zelfrijzend bakmeel boven de kom en klop het tot een stevig beslag. Vet de bakplaat in en bedek de bodem met het beslag. Bak het deeg in 20 minuten gaar. Laat het afkoelen op een rooster. Kleur de marsepein met levensmiddelen kleurstof geel. Rol het tussen vershoudfolie uit tot een plak van 2 milimeter dik. Snijd de afgekoelde bodem in twee stukken. Bedek één helft met het ananas roomijs en bedek met de andere helft. Bestrijk de bovenkant met met gezeefde abrikozenjam en bedek met de marsepein. Snijd de randen bij. Snijd met een warm mes petit fours uit de taart. Garneer de petit fours met een blaadje citroenmelisse



225 gr. suiker
90 gr. amandel
150 gr. boter
2.5 eieren
90 gr. bloem
85 gr. chocolade, bittere
75 gr. gemengde noten
1 dl. slagroom
2 aardbeien
4 physalis

Doe 90 gram suiker en de amandelen in een keukenmachine en maal dit fijn.
Giet dit mengsel in een mengbeker, voeg 75 gram boter en 1,5 ei toe en roer tot een glad deeg ontstaat.
Roer op het laatst 30 gram bloem door het mengsel.
Bereidingswijze
Vul een spuitzak met het mengsel en vul hiermee de vormpjes.
Bak de amandeltaartjes in een oven van 180 graden in ca. 10 minuten en laat ze afkoelen.
Klop de slagroom op met 25 gram suiker en spuit dit op de taartjes. Garneer ze met de besjes.
Bereidingswijze brownies:
Meng 75 gram boter, 115 gram suiker en chocolade en smelt dit.
Blijf doorroeren tot de gesmolten massa weer bijna koud is.
Meng dan een ei, de gemengde noten en op het laatst 60 gram bloem door de massa.
Lepel dit mengsel in de vormpjes en laat deze in de koelkast opstijven.
Spuit wat slagroom op de taartjes en garneer ze met stukjes aardbei



1 cake
2 à 3 eetlepels rode jam
2 ons roomkaas
poedersuiker
rode levensmiddelenkleurstof of limonadesiroop
garneersnoepjes
hartjes uitsteekvormpjes
papieren vormpjes

Snijd de korstjes van de cake en snijd de cake in plakken van 1½ cm dik.
Steek met een koeksteker 20 hartjes uit de cake of maak een mal van karton en snijd hierlangs de hartjes uit.
Meng met een mixer de jam door de roomkaas.
Besmeer 10 hartjes met de kaas/jam en leg er een tweede plakje cake op.
Roer van de poedersuiker met wat water en enkele druppels kleurstof een glazuur.
Lepel dit over de hartjes en versier verder met de garneersnoepjes.
Zet ieder cakehartje in een papieren vormpje




3 plakjes bladerdeeg
40 gram gehakte pure chocolade (70%)
scheut koffiemelk
36 aardbeien

De bladerdeeg laten ontdooien en per plakje 4 rondjes uitsteken.
De oven voorverwarmen op 200 graden.
De bladerdeeg inde vorm doen (of drapperen op een omgekeerde muffinvorm). De bodem van ieder bakje een paar keer inprikken (zodat de bodem niet helemaal omhoog komt). Bakken gedurende ongeveer 12-16 minuten. (Goed de kleur van het bladerdeeg in de gaten houden)
Pas na afkoelen uit de bakjes halen.
De chocolade samen met de koffiemelk in de magnetron (of au bain marie) opkoken en goed mengen.
In ieder bakje de bodem bedekken met de chocola en drie aardbeien erop leggen.



4 blaadjes witte gelatine
250g abrikozen (blik)
15g suiker
2 eetlepels citroensap
100g mix voor Appel-kruimeltaart (pak a 390g, Koopmans)
25g koude roomboter
1/4 losgeklopt ei
1/2 citroen
1/4 sinaasappel
200g roomkaas
40g suiker
3 eieren
2 druppels vanille aroma
zilverpilletjes

Week 4 blaadjes witte gelatine ca. 3 minuten in ruim koud water ¿ Pureer 250g uitgelekte abrikozen (blik) en roer er 15g suiker en 2 eetlepels citroensap door. Verwarm het abrikozenmengsel tot het gaat koken ¿ Haal de pan van het vuur, knijp de gelatine voorzichtig uit en roer deze door het abrikozenmengsel. Zet het mengsel tot gebruik in de koelkast ¿ Maak van 100g Mix voor Appel-kruimeltaart (pak à 390g, Koopmans) met 25g koude roomboter en 1/4 losgeklopt
ei volgens de gebruiksaanwijzing een deeg ¿ Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht 180°C). Bekleed een bakplaat van ca. 20cm x 20cm met bakpapier ¿ Rol het deeg uit, bekleed de bodem van de bakplaat ermee en zet deze tot gebruik in de koelkast ¿ Rasp een 1/2 citroen en een 1/4 sinaasappel en pers ze uit ¿ Roer in een kom 200g roomkaas los en klop er geleidelijk 40g suiker en 3 eieren door ¿ Roer de vruchten rasp, de vruchtensappen en 2 druppels vanille aroma door het roomkaasmengsel. Laat dit mengsel goed koud worden in de koelkast ¿ Verdeel het koude roomkaasmengsel over de deegbodem en bak de taart midden in de oven in ca. 30 minuten gaar. Laat de taart helemaal afkoelen en snij deze met een warm mes in ca. 12 vierkante taartjes ¿ Schep de abrikozengelei op de taartjes en garneer met zilverpilletjes



ontbijtkoek (350 g)
100g marsepeinmassa
80 g frambozenjam

400 g donkere chocolade (couverture)
rozenbladeren voor de versiering

De ontbijtkoek in 1,5 cm dikke plakken snijden en elke plak in vier gelijk grote
stukken snijden. Marsepein tussen folie tot een grote plaat uitrollen. Marsepein
in ongeveer 15 stukken snijden die even groot zijn als de ontbijtkoekstukken
(precies de helft van de ontbijtkoek moet later met marsepein worden belegd).
De ontbijtkoekstukken met frambozenjam bestrijken. De helft van de ontbijtkoek
met marsepein beleggen en de overige ontbijtkoekstukken erop leggen (de kant
met de jam op het marsepein leggen). De chocoladecouverture volgens gebruiksaanwijzing smelten. DePetit-Fours met behulp van een vork (het best
met een praliné-vork) in de chocola duiken, kort laten afdruppelen en op een
rooster zetten. De Petit-Fours bijvoorbeeld met rozenbladeren versieren voordat
de chocola vast is geworden.




20 bitterkoekjes
75 gram boter
15 gram poedersuiker
50 gram advokaat
150 grampoedersuiker
rode kleurstof
1 eetlepel cacao
water
likeur
garneermiddelen

Maak met behulp van de mixer een dikke créme van 75 gram boter,15 gram poedersuiker en de advokaat.Maak van150 gram poedersuiker en water en likeur een dik glazuur.Spuit met behulp van een spuitzak op elk bitterkoekje een bolletje créme.Doop 7 ervan in de witte glazuur en plaats ze op een rooster om de glazuur hard te laten worden.Voeg 1 druppel rode kleurstof aan de overige glazuur toe en doe het zelfde met nog 7 bitterkoejes.Voeg 1 eetlepel cacao en iets water toe en doop daarin de laatste6 bitterkoekejes.Garneer met de rest van de glazuur en de garneermiddelen.



1 roombotercake
300 gram verse roomkaas
100 gram aardbeien, gepureerd
1 deciliter slagroom
zilveren bolletjes

Snijd de cake in plakken van 3/4 cm. dik en snijd hieruit 24 plakjes van 4 x 4 cm. Meng de roomkaas met de aardbeien en bestrijk 16 plakjes cake met deze mousse. Leg 2 plakjes cake met mousse op elkaar en dek af met het derde lege plakje. Klop de slagroom lobbig en verdeel deze over de petitfours. Garneer met zilveren bolletjes.



dit is een hele snelle naar eigen creatieve manier van petit fours maken, leef je uit.

Snijd een kant en klare cake in dikke plakken. Steek er leuke vormpjes uit of snijd hem in blokjes. Maak een glazuur van 250 gram poedersuiker en een paar eetlepels water. Breng het op kleur met een paar druppels levensmiddelenkleurstof.
Smelt een reep witte chocola. Bestrijk de bovenkant en eventueel de zijkanten van de cakejes met glazuur en/of chocola. Beplak de cakejes met kleurige snoepjes en bestrooi ze met hagelslag. Laat de cakejes droog worden





50 gram boter of margarine
mespunt zout
55 gram bloem
1½ - 2 eieren
¼ liter slagroom
2 eetl. advocaat
2 bananen
1 eetl. citroensap
4 eetl. geraspte kokos

Verwarm de oven voor op 220ºC. Breng 1 dl water met de boter en het zout aan de kook. Voeg ineens alle bloem toe en blijf roeren tot een soepel deegballetje ontstaan is, dat van de pan loslaat. Neem de pan van het vuur. Roer 1 ei los en klop het door de massa. Klop het tweede ei ook los en roer nog zoveel ei door het beslag dat het in stukken van de lepel valt. Voeg dan geen ei meer toe. Roer het beslag in ca. 3 minuten glad en glanzend. Doe hetover in een spuitzak met glad mondstuk en spuit 10 brede deegrepen op een ingevette bakplaat. Bak de soezen in ca. 10 minuten gaar en goudbruin en laat ze op een rooster afkoelen. Klop de slagroom stijf en roer de advocaat erdoor. Snijd de bananen in dunne plakjes en besprenkel ze met citroensap. Knip de soezen open en verdeel de bananenplakjes erover. Bestrooi ze met kokos. Schep de soezen vol met slagroom en bestrijk ze met glazuur. Laat het glazuur drogen

Reacties (1)

Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Top