1. Home
  2. Artikelen
  3. FEESTELIJKE IJSTAARTEN

FEESTELIJKE IJSTAARTEN

kerst, sinterklaas een familie diner, de leukste afsluiting van een diner is toch vaak het dessert.

Hier zijn de ijstaarten met bijzondere dagen dan ook niet aan te slepen, soms sta ik dagen van te voren al in de keuken om een ijstaart te maken met als

eindresultaat vaak oh's en aaaah's. dus hier bij een aantal van de feestelijkste en de lekkerste ijstaarten om zelf te maken.





***Baked Alaska (ijstaart met cake in gebakken eiwitschuim)***



dit heb je nodig:

8 dungesneden plakken cake

12 bollen ijs, bijv aardbei, pistache en vanille

1 borrelglaasje sinaasappellikeur

1 blikje fruitcocktail (Spar)

4 eiwitten

150 g. suiker

sap van 1/2 citroen om te ontvetten



tijdsduur:20 minuten + 30 minuten in de vriezer + 8 tot 10 min in de oven



Leg 3 plakken cake in de lengte op een ovale schaal, die ook in de oven kan. Besprenkel de plakken met wat sinaasappellikeur en verdeel hierop de bollen ijs en vruchtjes. Druk ze gelijk een beetje in een ovale vorm. Dek nu af met de overige cakeplakken, besprenkel ze met de overige likeur en laat het geheel in de diepvries goed aanvriezen. Klop in de tussentijd het eiwit in een ruime kom, welke van tevoren goed vetvrij is gemaakt met wat citroensap. Dit geldt ook voor de kloppers van de mixer. Als het eiwit behoorlijk stijf is geklopt, geleidelijk, al kloppende, de suiker er aan toevoegen. Blijven kloppen totdat de suiker geheel is opgenomen en het eiwit goed stijf is. De schaal met de inmiddels bevroren cake uit de diepvries halen. En deze rondom garneren met het eiwit d.m.v. een pannenkoekmes of in een spuitzak met een gekarteld spuitje. Nu weer terugzetten in de vriezer tot gebruik. De oven voorverwarmen op de hoogste stand en indien mogelijk met de grillstand aan (250ºC.). Zet nu de schaal in de oven en laat de taart mooi goudbruin worden in 8-10 minuten. De schaal direct op tafel zetten en de ijstaart aan tafel snijden









****Kaneelstoofpeer-ijstaart*****



Benodigdheden



250 g witte chocolade

0.5 pak choco-pops

1 bak Hertog Hoogstandjes kaneelstoofpeerijs

450 g pure chocolade

geklopte slagroom

kaneelschotsen (zie recept)

Extra nodig: 3 plastic bordjes met opstaand randje, plastic folie, bolvormige



Voorbereiding

Smelt de witte chocolade. Meng de gesmolten chocolade met de choco-pops. Spreid de choco-pops uit op de plastic bordjes en laat ze afkoelen en hard worden.

Laat het ijs uit de diepvries iets zacht worden.

Bekleed de binnenkant van een ronde kom strak met folie. Schep eenderde van het ijs in de kom en stijk het glad. Druk voorzichtig een chocoplaatje erin. Schep hierop weer eenderde van het ijs en dek af met een chocoplaatje. Schep hierop de rest van het ijs en eindig met het laatste chocoplaatje. Dek af met folie en zet het ijs minimaal 4 uur in de diepvries.



Bereiding

Smelt de pure chocolade. Haal het ijs uit de bombe en haal het folie eraf. Zet de ijsbombe op een rooster met opvangbak eronder. Schenk de warme chocolade over het ijs en laat het in de diepvries stollen.



Serveertips

Versier de bombe met slagroom en kaneelschotsen









****Aardbeien ijsbombe****



Benodigdheden

1 bak Hertog aardbeienijs

500 gram aardbeien

4 dunne plakjes cake

3 dl aardbeienjam

geklopte slagroom

munt of citroenmelisse

extra nodig: bolvormige schaal (inhoud ca. 1 liter), plastic folie



Bereiding

1. Laat het ijs uit de diepvries iets zacht worden. Maak de aardbeien schoon en snijd ze in plakjes.



2. Beleg een bolvormige schaal met plastic folie. Beleg de schaal met plakjes aardbeien.



3. Schep het ijs in de schaal en druk het goed aan. Beleg de bovenkant met dunne plakjes cake. Roer 3 dl aardbeienjam los een roer dit door een zeef. Schenk de saus over de bombe. Dek het af met folieen zet tot gebruik in de diepvries.



4. Stort de bombe op een schaal en trek voorzichtig het plastic eraf. Garneer met geklopte room en takjes munt of citroenmelisse.



Serveertips

- als je de schaal met plakjes aardbeien bekleed, begin dan bij de bodem en bouw het op naar de rand van de schaal, zodat de plakjes niet naar beneden kunnen glijden.











***bokkenpootjesijstaart***



3 pakken bokkenpootjes (koek, a 200 g)

50 g boter, gesmolten

6 eetlepels gemberjam

1/2 liter slagroom

100 g aardbeien, frambozen en/of rode bessen

poedersuiker



Materialen

keukenmachine, springvorm (doorsnede 24 cm), ingevet



Bereiden

In keukenmachine 1 pak bokkenpootjes verkruimelen.Boter en 2 el gemberjam erdoor mengen. Kruimelmengsel over bodem verdelen en goed aandrukken. 10 bokkenpootjes apart houden. Rest van bokkenpootjes in stukjes breken. In kom slagroom stijf kloppen. Stukjes bokkenpoot en rest van gemberjam erdoor spatelen. Mengsel in vorm scheppen en gladstrijken. Andere bokkenpootjes erop leggen. Taart in diepvriezer in ca. 4 uur laten bevriezen. Uit vriezer taart bestrooien met poedersuiker, met nat mes in punten snijden en opdienen met wat roodfruit.













***bitterkoekjesijstaart****

1 bak roomijs met bitterkoekjes

1 1/2 dl bitterkoekjeslikeur

6 bitterkoekjes

100 g lange vingers

1 reep witte chocolade (100 g)

2 eetlepels poedersuiker



Materialen

plasticfolie, hoge, ronde vorm à inhoud ca. 1 liter



Voorbereiden

Roomijs uit diepvries nemen. In steelpan likeur verwarmen. Bitterkoekjes in kom doen en 1/2 dl warme likeur erover schenken. Bodem van vorm bekleden met plasticfolie. Lange vingers met ongesuikerde zijde kort in rest van warme likeur dopen en met besuikerde zijde rondom tegen wand in vorm zetten. Helft van roomijs in vorm scheppen en gladstrijken. Bitterkoekjes over roomijs verdelen, rest van roomijs erop scheppen en gladstrijken. (Indien lange vingers boven roomijs uitsteken, koekjes met scherp mes tot hoogte van roomijs afsnijden.) IJs tot gebruik (minimaal 1 uur) in diepvries zetten. Met dunschiller over smalle zijde van chocoladereep chocoladekrullen trekken.

Bereiden

IJs uit diepvries nemen. Schaal op vorm leggen, samen keren en ijs uit vorm laten glijden. Plasticfolie verwijderen. Witte-chocoladekrullen over ijstaart verdelen en bestuiven met poedersuiker. IJstaart aan tafel in punten snijden en over vier borden verdelen.







***frambozenparfait***

2 eierdooiers

1 ei

50 gr. suiker

3 dl. slagroom

3 el. frambozenextract

1 sinaasappel

8 blaadjes munt

200 gr. chocolade

12 frambozen



BEREIDING

Klop de eierdooiers met het ei en de suiker boven een pan met heel heet, maar niet kokend water; het ei mag niet stollen.

Klop het eimengsel vervolgens weer koud van de pan af.

Klop de slagroom op tot yoghurtdikte en meng dit met het frambozenextract en de eimassa.

Spatel het geheel voorzichtig door elkaar en giet het mengsel in een vorm (gebruik voor dit recept een hartvormpje).

Zet deze vormpjes met parfait in de vriezer. Laat 't hard wordenin ca. 4 uur.

Boen de sinaasappel, schil 'm, verwijder het wit uit de schil. Droog de sinaasappelschillen samen met de muntblaadjes in een oven van 80 graden in ca. 2 uur (de partjes gebruikt u niet, dus eet ze lekker op!)

Snijd de gedroogde schil en de muntblaadjes in heel kleine stukjes.

Smelt de chocolade en smeer met een kwastje de helft op de borden.

Giet de rest van de chocolade in een zakje en spuit er strepen van op vetvrij papier.

Laat de chocolade iets opstijven en rol dan het papier op.

Als de chocolade helemaal hard is, kunt u het papier verwijderen en de chocolade op de parfait leggen.

Zet de parfait op een bord en leg er nog wat framboosjes omheen.

Strooi de gesneden sinaasappelschil en munt om de parfait heen.










****strawberry cheescake ijsbombe**



bekers roomijs (strawberry cheesecake, a 500 ml)

1 beker sorbetijs bosvruchten (500 ml)

eventueel slagroom, opgeklopt



Materialen

platte schaal, smalle, hoge ronde schaal (inhoud 1,5 liter), sterretjes



Voorbereiden

Laat het ijs in de koelkast iets zachter worden. Schep het roomijs in een smalle, hoge ronde schaal en strijk het dik uit langs de wanden van de schaal, zodat in het midden een holte ontstaat. Vul de holte met sorbetijs en zet de schaal minstens 1 uur in de vriezer.

Bereiden

Doop de onderkant van de schaal kort in een bak met heet water en stort de ijsbombe op een schaal. Bestrijk de ijsbombe met opgeklopte slagroom en steek er wat sterretjes in. Zet de bombe ? licht uit ? met de brandende sterretjes op tafel.









****nogatineijstaart***



50 g zachte nougat (pak a 200 g)

2,5 dl slagroom

3 eierdooiers

100 g witte basterdsuiker

1/2 dl zoete sherry

2 granaatappels



Materialen

plasticfolie, bolvormige schaal, inhoud ca. 1 liter



Voorbereiden

(Kan enkele dagen van tevoren): Nougat in kleine stukjes snijden. Slagroom stijf kloppen. In pan die in grotere pan met kokend water hangt (=au bain-marie) eierdooiers met suiker luchtig en romig kloppen, tot alle suiker is opgelost. Pan uit pan nemen en eimengsel al roerend laten afkoelen. Stukjes nougat en sherry door eimengsel kloppen. Slagroom voorzichtig door eimengsel scheppen. Mengsel in bolvormige schaal scheppen en met plasticfolie afdekken. Schaal minstens 24 uur in vriezer zetten.

Bereiden

Granaatappels halveren en boven kom pitjes er met theelepel voorzichtig uitscheppen. Eventuele witte vliesjes verwijderen. Schaal enkele seconden in heet water onderdompelen en parfait op grote, platte schaal storten. Granaatappelpitjes erover strooien en parfait direct serveren.







*****sinaasappelijstaart***



ingrediënten (voor 8 personen)

2.5 el. citroensap

2 eiwitten

300 gr. suikerklontje

1 dl. mineraalwater

1 kg. perssinaasappel

Pistachenoot

1 handsinaasappel



Perssinaasappels wassen en goed boenen. Met de suikerklontjes de schil afraspen. Zodanig dat de etherische oliën in de klontjes trekken, echter niet verder dan tot het witte gedeelte van de schil. Verderop wordt de schil bitter!



Suiker met water op het vuur oplossen. Sinaasappels verder uitpersen en het sap door een puntzeef passeren. Suikerwater met sinaasappel vermengen en hier het citroensap erbij doen. Verhitten tot aan de kook.



Snel afkoelen en daarna in een ijsmachine tot ijs draaien. Terwijl de machine draait in een schone kom de eiwitten luchtig kloppen en het schuim luchtig door het gedraaide ijs scheppen. Eventueel even mee laten draaien.



Het ijs in een ring doen en stevig invriezen.



Voor de afwerking beginnen met het losmaken van de taart door de ring met warme hand even rond te draaien. Verder decoreren met plakjes van de handsinaasappel en pistachenootjes

Reacties (2)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties
Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Top