1. Home
  2. Artikelen
  3. Sainte Cecile Eijsden

Sainte Cecile Eijsden

De Koninklijke Harmonie Sainte Cecile Eijsden, Nederland, werd in 1880 opgericht door Rene Graaf de Geloes van kasteel Eijsden. Sinds haar oprichting heeft Sainte Cecile steeds onder het presidentschap gestaan van een Eijsdense kasteelheer of een nazaat daarvan.
De huidige President is Raphael Graaf de Liedekerke de Pailhe.
In 1952 werd de harmonie uitgebreid met een Trommel- en Klaroenkorps en werd het korps voor het eerst in uniformen gestoken. In 1955 ontving de vereniging het predikaat ?Koninklijk?.
Tot 1968 stond het korps onafgebroken onder leiding van Belgische dirigenten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het korps een Belgisch-Franse inslag heeft hetgeen niet alleen tot uitdrukking komt in de uniformering maar ook enigszins in de wijze van musiceren.
In 1968 kreeg het harmonieorkest voor het eerst een Nederlandse dirigent, Wiel Jacobs.
Deze werd negen jaar later opgevolgd door Hennie Ramaekers.
Onder Hennie Ramaekers werd in 1982 een plaatopname gemaakt met uitsluitend Belgische marsmuziek. Twee jaar later, in 1984, werd het harmonieorkest ingedeeld in de door de Nederlandse Bond voor Blaasmuziek nieuw gevormde hoogste afdeling de ?concertafdeling?.
In 1989 werd het dirigentschap overgenomen door Alex Schillings. Onder Alex Schillings kwam de eerste CD van Sainte Cecile op de markt.
Aan het dirigentschap van Alex Schillings kwam een einde door diens benoeming tot chef-dirigent van de Johan Willem Frisokapel te Assen, een van de Nederlandse militaire beroepsorkesten.
Vanaf 1 oktober 1995 staat het harmonieorkest onder leiding van Jan Cober.

Het in 1952 opgerichte Trommel- en Klaroenkorps is bij buitenoptreden als het ware het gezicht van Sainte Cecile. Het Trommel- en Klaroenkorps treedt zowel apart als samen met het harmonieorkest op.
De vereniging heeft een eigen muziekopleiding zowel theoretisch als instrumentaal. De opleiding wordt gecompleteerd met twee jeugdorkesten ?Les Jeunes de Sainte Cecile? en ?Les Petits Jeunes?.
Sinds 1980 beschikt de vereniging over een eigen verenigingslokaal het Cultureel Centrum Eijsden, gelegen aan de Breusterstraat 23 te Eijsden. Het complex bevat een concertzaal, diverse vergaderruimten, leslokalen, archiefruimte en een cafe.
Het harmonieorkest telt ca.100 muzikanten en het Trommel- en Klaroenkorps ca 35 muzikanten. Beide groeperingen zijn ingedeeld in de hoogste afdeling van de Nederlandse Muziekbonden. Het jeugdorkest ?Les Jeunes de Sainte Cecile? wordt gevormd door 55 personen en het jeugdorkest ?Les Petits Jeunes? door 15 muzikanten.
Door de combinatie van hoogstaande concertmuziek met vrij veel straatoptreden, het deelnemen aan taptoes en niet in het minst het loyaal invullen van de plaatselijke verplichtingen binnen de gemeente Eijsden maken de Koninklijke Harmonie Sainte Cecile Eijsden tot een van de meest complete muziekverenigingen in de regio.
http://www.saintececile.nl

Reacties (0)

Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Top