1. Home
  2. Artikelen
  3. Indonesische Kruiden

Indonesische Kruiden

Belangrijk om in voorraad te hebben als je Indisch eten wil bereiden.

ASSEM:Is het samengeknede vlees van de rijpe vrucht van de tamarinde.
Het wordt o.a. gebruikt voor het mals maken van vlees en gevogelte.
Bovendien wordt assem in vele gerechten gebruikt in plaats van azijn.
Assem is ook in potten verkrijgbaar als een soort gelei (deze gebruik ik altijd)

DJEROEK POEROET-BLAD:Is het blad van de Citrus hystrix, een citroensoort met kleine wrattige vruchtjes.
Djahe: is de wortelstok van de gemberplant.
Djinten: (komijn): is zowel als zaad als in gemalen vorm te koop.
Dendeng: Wordt gemaakt van dungesneden schapevlees.
Dendeng manis is een zoete variant.

Gebakken wordt Dendeng bij rijst geserveerd maar men voegt het ook in kleine stukjes als smaakmiddel aan een gerecht toe

Ebi: Bestaat uit gedroogde ganalen.
Ze zijn in verschillende grootte te koop.
Ze worden geweekt aan diverse gerechtentoegevoegd, maar ook als kruiderij meegestampt.
Sinds een paar jaar kun je Ebi gemalen kopen.

Goela Djawa: Is Javaanse suiker en wordt behalve uit suikerriet ook bereid uit het sap uit de bloemkolven van vele palmsoorten.
De kleur is donkerbruin.

Kemirie: Is een sterk smakende noot die fijngewreven in verschillende gerechten gebruikt wordt en gepeld in zakjes te koop is of als pasta in een potje.
Kentjoer: is een wortelsoort, met een bepaalde sterke geur.
Kemangi:Is een kruidenblad en wordt als net als peterselie en selderij in bepaalde gerechten verwerkt.
Ketjap: Indonesische sojasaus gemaakt uit sojabonen, waaraan verschillende kruiden zijn toegevoegd.
Ketoembar: de Nederlandse naam is koriander.
Is zowel als zaad als gemalen verkrijgbaar.
Koenjit:is de wortelstok van Curcuma domestica, in het Nederlands kurkuma of geelwortel geheten. Het geeft aroma en een mooie gele kleur aan de gerechten.
Klapper: Of kokosnoot is de vrucht van de kokospalm.
Het witte vruchtvlees wordt gebruikt om olie van te maken.
Het geraspte vruchtvlees, gemengd met water, wordt uitgeperst en levert een vloeistof genaamd
Kloewak:Is de noot van de Pangium Edule.
Het is een kruiderij van een zeer overheersende smaak die in bepaalde vleesgerechten wordt gebruikt.
Ze worden als kloewakpitten verkocht.
Je kraakt de noot, haalt de pit eruit, stamp die fijn en vermeng met water.

Santen, die in de Indische keuken als melk of room gebruikt wordt.
Er is ook kokosmeel verkrijgbaar:geraspt en gemalen vruchtvlees waaraan al het water is onttrokken.
Kokosmeel wordt in allerlei gerechten verwerkt.
Het is in wortelvorm of gemalen verkrijgbaar.

Laos:is de wortelstok van Alpinia galanga.
Laos is als gedroogde wortel en in gemalen vorm verkrijgbaar.
Lombok: oftewel spaanse peper.
In rode of groene vorm verkrijgbaar.
De groene is minder heet.
Lontong: Kleefrijst met een ronde, korte korrel en een hoog eiwitgehalte, waardoor de rijst na het koken plakkerig en lichtzoet is.

Pandan blad: een heesterachtige plant die in Zuidoost-Azie groeit.
De heldergroene bladeren van de pandanplant worden veel gebruikt in de Zuid-oost-Aziatische keuken.
Het geeft een exotische geur en aroma aan de rijst.
Petehbonen: Een sterk ruikende boon van Parkia speciosa.
Zijn gepekeld in flesjes en ingevroren te koop bij de toko.

Salam blad: blad van Eugenia polyantha, de laurier.
blad is iets donkerder van kleur en iets anders van smaak dan het laurierblad dat wij in de Europese keuken gebruiken.
Wel kan het daar eventueel door vervangen worden.
Santen: Is de vrucht van de kokospalm.
Het witte vruchtvlees van de rijpe vrucht wordt in Indonesie gebruikt om olie van te maken.
Het geraspte vruchtvlees, gemengd met water, wordt uitgeperst en levert een vloeistof, santen, die in de Indonesische keuken als melk of room wordt gebruikt.
Verkrijgbaar als blokken ingedampte santenmelk, die in de vorm van boterpakjes te koop zijn.
Sereh: citroengras.
Wordt in gedroogde vorm verkocht.
Sjalottes: kleine roodpaarse uitjes.
Ze zijn geuriger en scherper dan de gewone ui.

Trassi: wordt van garnalen bereid en tot koeken geperst.

WORDT VERVOLGD!

Reacties (3)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties
Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Dit artikel staat ook in de volgende kookgroepen:
ananas

ananas

Top