1. Home
  2. Artikelen
  3. Ontbijt

Ontbijt

De herkomst van het woord 'ontbijt'

Het woord ontbijt bestaat oorspronkelijk uit twee delen:
het Middelnederlandse 'ont'dat betekent voorafgaand aan, en bijt.
Dat is afgeleid van bijten oftewel eten.
Dat betekent dat het ontbijt gezien wordt als 'het beginnen aan eten'.
Ontbijten door de eeuwen heen.

Eeuwen geleden bestond in Nederland het ontbijt
uit pannenkoeken of aardappelen of brij.
Het duurde nog zeker tot de zeventiende eeuw
dat de eerste maaltijd van de dag werd bestond uit diverse
soorten brood, kaas en soms boter.
Toen aan het einde van de achttiende eeuw de graansprijzen stegen,
werd brood voor velen te kostbaar en verdween het van de onrbijttafel.
Er werden weer aardappelen geserveerd,
vooral in de minder welgestelde kringen.
In de negentiende eeuw was roggebrood de meest gegeten broodsoort.
In het westen van het land probeerde me(afhankelijk van het inkomen)
vaker tarwebrood of beschuit te eten.

Vanaf het moment dat Amerika tarwe tegen aantrekkelijke prijzen exporteerde naar Europa kwam tarwebrood binnen vrijwel ieders bereik.
Brood werd een maaltijd op zich!
Het eten van brood kreeg zelfs een zekere status.Dat kwam ddordat de goede burgerij en de rijke boeren het zich veroorloofde.
Vanaf dat moment werd het gebruik van een broodmaaltijd als eerste maaltijd populair.
Hoe ontbijt jij?

Van maadag tot en met vrijdag besteden Nederlanders
gemiddeld 14 minuten aan ontbijten.Ze eten bruinbrood 69%,
witbrood 11%of een beschuitje 11%.
Hartig of zoet beleg hebben evenveel waardering.
Het ontbijt gebruikt men bijvoorkeur thuis aan tafel(79%),
maar die wordt er niet altijd meer speciaal voor gedekt.

Vier van de tien Nederlanders combineren
de eerste maaltijd met andere bezigheden
zoals een krant of tijdschrift, naar radio luisteren of televisie kijken.
Het ontbijt in het weekend.

In het weekend wordt er veel vaker samen ontbeten
dan op een doordeweekse dag.
De gemiddelde duur van het ontbijt in het weekend bedraagt 25 minuten.
Bijna zonder uitzondering ontbijt men thuis.
Er wordt ook vaker aan een gedekte tafel gegeten dan door de week.
Vooral op zondag wordt er relatief vaker met het hele gezin ontbeten.
Men ontbijt doorgaans later dan door de week en
op zondag nog weer wat later dan op zaterdag.
Trendwatchers verwachten dat we in de toekomst het ontbijt als sociaal moment steeds belangrijker gaan vinden.
De start van de dag is immers een moment bij uitstek om
'even de klokken gelijk te zetten'.
Ontbijten moet vooral lekker zijn.

Op de vraag waaran een ontbijt moet voldoen, antwoordt men spontaan:
(meerdere antwoorden warwn mogenlijk)

*lekker en smakelijk 40%
*voedzaam 39%
*gezond 28%
*licht(verteerbaar)en niet te zwaar 15%
*snel(klaar) 13%
Bovenstaande informatie heb ik uit een folder van
het Voorlichtingsbureau Brood dat bij mijn bakker lag.
Toost met Ham, chutny en noten.



Voor 2 personen:

2 eetlepels ongezouten cashewnoten
2 sneetjes wiekenbrood
2 eetlepels mangochutney
2 plakken gekookte ham

Hak de cashewnoten grof.
Rooster de sneetjes brood en besmeer ze met de chutney.
Leg op elke boterham een plak ham en
strooi de gehakte noten over.
Croissant met Pruimenmoes.



Voor 2 personen:
8 gedroogde pruimen
2 croissants
2 plakken rauwe ham

Week de pruimen de avond ervoor in water.
De volgende morgen:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Verwijder de pitten uit de pruimen en laat ze uitlekken.
Maal de pruimen fijn in een foodprocessor of electrisch hakmolentje.
Bak de croissants in de oven ca. 5 minuten.
Snijd ze open en besmeer ze met pruimenmoes.
Leg op elke croissant een plak ham en klap ze weer dicht.
Serveer direct.
Sneetje tijger met appel en kaas.



Voor 1 persoon:

1 sneetje tijderbrood
1/4 appel
halvarine
1 eetlepel appelstroop
plakjes jongbelegen kaas
of Hollandse geitenkaas

Rooster het sneetje brood
Snijd de kwart appel, zonder schil, in dunne plakjes.
Bestrijk het geroosterd sneetje brood met halvarine.
Smeer de appelstroop erop.
Beleg het sneetje met plakjes kaas.
Maisbrood met Roomkaas en Rookvlees.



Voor 1 persoon:

1 sneetje maisbrood
1 eetlepel verse(light)roomkaas
2 plakjes rookvlees1 plakjes sinaasasappel of enkele aardbeien.

Bestrijk het brood met roomkaas.
Beleg verder met losjes gevouwen rookvlees.
Garneer met komkommer en een plakje sinaasappel of aardbeien.
Meergranenbroodje met Eirersalade.



Voor 2 personen:

2 hardgekookte eieren
2-3 eetlepels yocghurtmayonaise
1 eetlepel bieslook
zout en peper
2 meergranenbroodjes
halvarine
Gemengde(jongeblad)sla

De eieresalade kun je al een dag ervoor maken.
Snijd de eieren in stukjes.
En meng het ei met yoghurtmayonaise en bieslook.
Voeg peper en zout naar smaak toe.
Snijd de broodjes open en besmeer dun met halvarine.
Verdeel wat gemengde sla erover.
Verdeel de eisalade over de broodjes.
Zet de bovenkant erop.
Bananencroissant.



Voor 1 persoon;

1 croissant
2 eetlepels bananenkwark
1/3 banaan
1 eetlepel chocoladevlokken

Snijd in de bovenkant van de croissant een brede inkeping.
Vul de opening met bananenkwark.
Snijd de banaan in plakjes en leg ze op de kwark.
Strooi er de chocoladevlokken over.
Serveer direct.

Reacties (7)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties
Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Dit artikel staat ook in de volgende kookgroepen:
broodje_met_.....

broodje met .....

Top