1. Home
  2. Artikelen
  3. Slanke kooktechnieken

Slanke kooktechnieken

Vaak ben je gewend je gerechten op een bepaalde manier te bereiden. Als we daar iets verandering in aanbrengen kun je aardig wat calorieen besparen! Zelfs hetzelfde eten zou je dan dus minder calorieen opleveren... probeer het eens uit!

Als je vlees of vis grilt in de oven heb je weinig vet nodig. Je kunt daarvoor het beste een beetje olijfolie nemen en het daarmee te grillen vlees of de vis bestrijken.Met een wok heb je maar heel weinig vet (olie) nodig om je gerechten te bakken, bovendien is het ook nog eens erg makkelijk! In een kwartiertje kun je een complete maaltijd in elkaar wokken. Met heel weinig vet, maar veel smaak, want die blijft door de korte bereidingstijd optimaal behouden!
Zorg ervoor dat de wok goed heet is voor je er wat olie in doet (let op spatten). Snij vlees, vis en/of groenten in kleine stukjes en wok ze snel omscheppend gaar. (Vaak zijn een paar minuten al genoeg).Je kunt hiervoor een speciale stoompan gebruiken, maar je kunt ook gewoon een metalen vergiet of zeef nemen en deze in een pan kokend water hangen met het deksel van de pan erop. Voordeel: je hebt geen vet nodig en de smaak van vlees, vis en groente blijft optimaal behouden. Gewoon in de stoom van het kokende water gaar laten worden dus!De grilpan is een geribbelde gietijzeren pan die je heel goed moet verhitten. Als de pan goed heet is leg je het vlees - dat je licht inwrijft met wat olie - erop. Het vlees schroeit snel dicht, hierdoor blijft het lekker sappig en het overtollige vet blijft achter tussen de ribbels van de pan. Ideaal.Vlees, vis of groente en eventuele kruiden leg je op een stukje aluminiumfolie dat je aan de randen goed dichtvouwt zodat er een pakketje ontstaat. Deze pakketjes leg je in een voorverwarmde oven. De voedingsmiddelen kunnen zo in hun eigen vocht gaarkoken. Wil je een mooi bruin korstje dan kun je 5 tot 10 minuten voor het einde van de baktijd het folie openklappen en eventueel nog even de grill aanzetten.Pocheren wil zeggen dat je het kookvocht net tegen de kook aanhoudt. Op deze manier kun je zonder vet te gebruiken, kipfilet, gehakt en eieren bereiden. Door voedingsmiddelen te pocheren blijft de smaak beter behouden. Door aan het pocheervocht kruiden toe te voegen of bouillon te gebruiken kun je je gerecht een heerlijke smaak geven.

Reacties (0)

Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Top