1. Home
  2. Artikelen
  3. Oliebol

Oliebol

Bron: Eet op! - Johannes van DamWe mogen toch wel vaststellen dat er nauwelijks een Hollandser gerecht is dan de oliebol. Toch beweert een bekend Belgisch kookstelletje (Nest Mertens en Dirk de Prins) in De Belgische Keuken dat het woord oliebol een Noord-Nederlandse verbasering is van het goed Vlaamse smoutebol, een bol die in smout, zeg maar ossenwit, gebakken werd. Onzin, natuurlijk. Smoutebollen werden in het Noorden smeerbollen of vetbollen genoemd, en oliebollen heten ze als ze in olie gebakken worden. Net als in Belgie trouwens. Om een onverdachte bron te citeren, Louis Paul Boon, in een van zijn 'Boontjes': 'in ossevet worden smoutebollen en in olie oliebollen gebakken, dat moet je ondertussen reeds duidelijk zijn'. Ja, behalve Mertens en De Prins dan, die uit een misplaatst regionalisme smoutebollen in olie bakken. Maar oke, laten we de oliebol een gerecht van de Hollanders en de Vlamingn noemen.

Wie ver teruggaat en oude recepten opduikelt, ziet tot zijn verbazing dat de oliebol vroeger een veel rijker gerecht was. Nu is het al een luxe als er krenten en rozijnen ingaan en een enkeling snippert er een appeltje door. Vroeger was dat, blijkens de recepten, heel gewoon, en daar ging dan ook nog sukade bij en oranjesnippers en zelfs amandelen. Er gingen eieren door en een van de aardigste vaststellingen is dat het heel gewoon was er voor de helft boekweitmeel voor te gebruiken (zoals bij flensjes), of zelfs alleen maar. Je ziet ook vaak de toevoeging van citroenschil en citroensap.
Toevoeging van onder andere ei is verstandig als je van plan bent de bollen van tevoren te bakken, en hoe meer vulling je erin doet, vooral appel, hoe sappiger de bol blijft. Veel bollen die via supermarkten rond de jaarwisseling over ons worden uitgestort zijn in de zomer al gebakken en diepgevroren. Dat kan best. Misschien is een vers ingevroren en correct ontdooide bol wel beter dan een eergisteren of zelfs gisteren versgebakken en bewaarde bol.
Er gaat natuurlijk niets boven een warme, versgebakken bol, maar daarvoor moet je bij een kraam terecht of ze zelf bakken. Dat is niet moeilijk, maar de olie ruik je wel. Komaan, doek om het hoofd en afzuiger aan!

Hier is het recept uit de Wannee.
Ouderwets en goed gevuld.


Reacties (5)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties
Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Top