1. Home
  2. Artikelen
  3. Eten met minder zout

Eten met minder zout

Informatie en tips voor eten met minder zout.

Zout wordt ook wel keukenzout genoemd. Het bestaat uit
twee stoffen (mineralen): natrium en chloride.
Deze mineralen komen normaal in ons lichaam voor en we
kunnen ze niet missen. Het natrium houdt onder andere de
hoeveelheid vocht in ons lichaam op peil.De meeste voedingsmiddelen bevatten van naturen zout. Aan
kant- en klare producten wordt door de fabrikant zout toege-
voegd en vaak doen we zelf ook wat zout bij ons eten.
Soms kunnen onze nieren al dit zout uit de voeding niet goed
meer verwerken. Het lichaam kan hierop reageren met een
verhoogd bloeddruk. Een verhoogd bloeddruk geeft meer
kans op bv hart- en vaatziekten.Als u wat minder zout wilt/moet gebruiken dan kunt u zelf de
eerste stap nemen. Door minder zout bij het koken of aan
tafel te gebruiken.
Ongemerkt kunt u veel zout binnenkrijgen door kant-en-klare
producten of producten waar veel zout in zit te gebruiken.
Gebruik daarom weinig van de hierna genoemde producten.Smaakmakers zoals bouillonblokjes, bouillon-korrels,
aromat, maggi, ketjap, worcester-shiresaus, kip- of vlees
kruiden, mosterd.

Producten in blik of pot

Kant- en klare soepen of sauzen

kant- en klare diepvriesmaaltijden

voorbewerkte diepvriesproducten zoals spinazie a la creme

Vleeswaren zoals rookvlees, pekelvlees, rauwe ham,
bacon, ontbijtspek en alle soorten worst (bv snijworst,
servelaat, salami).

Kant- en klare vleesproducten zoals aangemaakt gehakt,
kroketten, hamburgers, frikadellen, gepaneerd vlees,
rookworst.

Andere producten zoals snacks (chips, gezouten nootjes),
gistextract (marmite), zuurkool, zure haring / zoute haring.

Knoflookzout, selderijzout, uienzout, sesamzout of zeezout.
Deze bevatten gewoon zout.

ve-tsin, een bekende Chinese smaakmaker, bevat natrium
en is daarom minder geschikt in een voeding met minder
zout.Drop bevat een bloeddrukverhogende stof.
Deze stof komt in alle soorten drop voor: zoete, zoute, laurier
en Engelse drop.
Veel en regelmatig drop eten kan de bloeddruk daarom ver-
hogen.Veel producten zijn ook zonder zout verkrijgbaar. Op de ver-
pakking van deze producten moet een van de volgende aan-
duidingen vermeld staan:

Natriumarm

Voor natriumarm dieet

ongezouten (boter, margarine en halvarine)

Zoutarm (brood)

Zonder toevoeging van keukenzout.

Deze producten zijn bedoeld voor mensen met een natrium-
beperkt dieet (zoutarm dieet). Wanneer u zelf wat minder
zout wilt gaan gebruiken is het niet nodig deze producten te
kopen.Hieronder leest u hoe de broodmaaltijden en warme maaltijd
smakelijker kunt maken met minder of zonder zout.Brood
Kies bij voorkeur de donkere broodsoorten, deze zijn gezonder
en hebben meer smaak dan de lichtere soorten.

Besmeerd met
Ongezouten halvarine, margarine, roomboter.

Beleg
Niet te zoute vleeswaren, zoals fricandeau, rosbief, licht gezouten
ham, gekookte rookvlees, gekookte lever, tong. erg zoute vleeswa-
ren zoals rookvlees en worst kunt u beter vermijden.
Kaas, in principe kunt u alle soorten gewone kaas en smeerkaas
gebruiken. Een minder zoute kaassoort is bv de Maaslander (25 %
minder zout), Gouwenaar light, Tessa, Westlite.

Mogelijkheden voor beleg zonder zout:

Kwark of Huttenkase met bv verse kleingesneden tuinkruiden, jam,
honing of fruit
Gebakken champignons met ui en peterselie
gebakken ei met ui en peterselie
gebakken appel of banaan
verse vruchten, bv aardbeien, peer, banaan, appel of vruchtenmoes
Zelf bereid vlees of kip zonder zout
zelf gebakken of gestoofde vis zonder zoutVan alle dranken zit er in tomatensap en groentesap
het meeste zout.
Mineraalwater bevat weinig zout, met uit zondering van
Appollinaris, Schweppes Soda en Vichy die wel veel
zout bevatten. Wanneer er op het etiket staat: minder
dan 50 mg Natrium per liter, is de drank Natriumarm.Soep
Een kruidige bouillon (zelf getrokken van vlees, groenten
en kruiden) is een goede basis voor een lekkere soep.
Bij het maken van soep kunt u eventueel gebruik maken
van een kruidenbuiltje voor vlees- of kippenbouillon.
Soep krijgt meer smaak als u er als vulsel veel verse
groenten in doet.

Vlees
Vlees kunt u smakelijk maken door het te kruiden of te
marineren.
Na het braden kunt u tomaat, ui, champignons, laurierblad,
paprika, peperkorrels, azijn, kruidnagel meestoven.
Vlees dat snel gaar is kunt u stoven in het Romertopf. Het
is lekker om groenten en kruiden mee te stoven.

Vis
Vis kunt u stoven met groenten en kruiden en/of wat
citroensap.
Bv in de Romertopf of in aluminiumfolie in pan of oven.

Vis kan smakelijk worden klaargemaakt door het te
bakken of te grillen met wat kruiden.

Jus
U kunt de jus op smaak maken met kruiden, rozijnen, gember,
uien, paprika, koffiemelk/room, citroensap, klein scheutje toma-
tenpuree *, tomatenketchup *, ketjap*, mosterd.

* NB In deze producten zit veel zout. Gebruik er daarom weinig
van of kies de natriumarme soorten.

Groente
Als u de groente kort en in weinig water kookt blijft de smaak
beter behouden.
Gesmoorde, gebakken of gestoofde groente heeft meer
smaak dan gekookte groente.
Maak eens een combinatie van 2 of meer Groentesoorten.
Groente in de vorm van rauwkost heeft een sterker uit-
komende smaak.Aardappelen
Aardappelen in de schil gekookt behouden meer hun natuurlijke
smaak.
U kunt ongezouten aardappelen verpakt in aluminiumfolie mee
koken in de pan met aardappelen waar zout aan is toegevoegd.
Gebakken aardappelen hebben meer smaak dan gekookte. U
kunt bv ui, champignons, knoflook of bieslook mee bakken.

Rijst, deegwaren (macaroni e.d.):
Zilvervliesrijst en volkoren deegwaren hebben meer smaak dan
witte rijst of gewone deegwaren.
U kunt rijst of deegwaren mengen met bv gebakken ui, paprika,
geraspte kaas.

Peulvruchten
Aan peulvruchten uit blik of pot is zout toegevoegd.

Reacties (2)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties
Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Top