1. Home
  2. Artikelen
  3. Halloween bij "Herfst"

Halloween bij "Herfst"

31 oktober 2003


HALLOWEEN



Wat leuk dat je bij mijn artikel langs komt het is ook bijna HALLOWEEN Onderaan heb ik ook recepten voor HALLOWEEN veel plezier met HALLOWEEN bij Herfst






Geschreven door Maarten Verkoren.



Op 31 oktober is het weer Halloween.
We kennen het allemaal uit de films en tv-series uit Amerika,
maar wat is Halloween nou eigenlijk precies ?
Het feest heeft zo'n gezellige,
warme uitstraling,
dat willen wij Nederlanders ook wel ervaren.
Immers, de zomer is voorbij en Sinterklaas
en Kerst zijn er voorlopig nog niet.
Hoe vier je Halloween en wat zijn
de lekkernijen die hierbij horen ?


De traditie van Halloween-festiviteiten is al enorm oud.

Meer dan 2500 jaar geleden werd door de
Keltische naties

31 oktober gezien als de laatste dag van de zomer
en tevens de laatste dag van het jaar.
1 November was nieuwjaarsdag !
De nacht tussen deze dagen werd 'Samhain' genoemd,
het Keltische Nieuwjaar.
Ook de Romeinen en de Christenen hadden hun eigen feesten
die het einde van de zomer markeerden.


Naarmate de tijd verstreek,
vermengden de gebruiken van de verschillende feesten
zich en de avond voor Allerheiligen die de Engelsen
aanvankelijk "Eve of All Saints" of ook wel
"All Hallow?s Eve(ning)" noemden,
verbasterde
tot "Hallowe"en" en tot slot tot Halloween.


Halloweenvieringen hadden een religieuze bedoeling.
De legende zegt zelfs dat 's nachts de doden
afdwaalden naar de aarde om de levenden op te zoeken.


Door gruwelijke kostuums te dragen,
met veel lawaai te paraderen door de straten
en door heilige vuren te ontsteken wilden de
Kelten de neerdwalende geesten bang maken en afschrikken.


De "trick or treat" traditie is ontstaan
vanuit een 19e eeuwse, Europese gewoonte.
Bedelaars zwierven van het ene dorpje naar de andere,
al bedelend voor koekjes in ruil voor
gebeden voor de overleden voorouders.
Hoe meer koekjes zij kregen, hoe meer zij zouden bidden.
Tegenwoordig geven volwassenen
snoep aan verklede kinderen.


Jack-o'-Lantern is een van de meest
populaire Halloween karakters.
Veroordeeld tot het eeuwig zwerven tussen
het paradijs en de hel,
verlichtte hij zijn route met gloeiende kolen
die hij in een uitgeholde knolraap met zich meedroeg.

In het midden van de 19e eeuw hebben
Ierse immigranten de Halloween festiviteiten
overgebracht naar de Verenigde Staten,
toen werd de knolraap dan ook vervangen
door de huidige bekende pompoen.


Bij een traditie als Halloween
horen ook traditionele gerechten.
Deze gerechten maken gebruik van ingredienten
die van oudsher in deze tijd van het jaar beschikbaar zijn.

Tegenwoordig kun je veel ingredienten het hele jaar
door krijgen en dat heeft er toe geleid
dat sommige gerechten veranderd zijn en
zelfs nieuw ontstaan zijn.

In deze special staan zowel traditionele als
nieuwe Halloween-gerechten.

Aan jou de keuze !


Omdat Halloween nog niet zo bekend is
in Nederland (maar wel sterk in opkomst is),
is het leuk om de Nederlander eens kennis te
laten maken met de mogelijkheden van de pompoen.

Pompoenen zijn, hoewel overal verkrijgbaar,
immers ook nog niet echt ingeburgerd in onze eetcultuur.


De pompoen behoort tot de
komkommerachtigen of Cucurbiteae.

Tot deze familie behoren ook de augurk,
komkommer, courgette en meloen.

In het vruchtvlees zit veel vitamine A, C en ijzer.


Pompoenen zijn er in uiteenlopende vormen en maten.

De smaak van het vruchtvlees loopt uiteen,
maar de bekendste pompoen in Nederland is de winterpompoen.

Deze pompoen is oranjebruin van buiten en
helder oranje van binnen.
De smaak is licht zoet.


De pompoen wordt zowel in hartige als in
zoete gerechten gebruikt en is een echte herfstsmaakmaker.

Het is het Halloweensymbool bij uitstek,
probeer het en doe mee met Halloween op 31 oktober !


RECEPTEN voor HALLOWEEN

Onderstaande recepten komen van









* * Pompoensoep met prei * *



Ingredienten :

2 eetlepels boter
180 gram geschilde aardappelen
400 gram pompoen
2 preien, in ringen
0.8 liter bouillon
0.5 dl. witte wijn
0.5 dl. room
2 eetlepels verse fijngeknipte bieslook
croutons
4 eetlepels gruyere, geraspt


Benodigdheden :

Staafmixer,
zeef.
eventueel een uitgeholde pompoen om de soep in te serveren.


Bereidingswijze :

Het staat heel leuk om de soep in een uitgeholde pompoen te serveren.
Snijd de geschilde aardappels klein en de pompoen in blokjes.
Smelt de boter.
Fruit hierin de aardappelen
en de groenten en schenk de bouillon erop.
Laat het geheel in 20 minuten gaar worden.
Pureer en zeef de soep.
Breng op smaak met witte wijn en room.
Verwarm de soep,
schenk deze op de borden en
garneer met bieslook, croutons en de kaas.




* * Pompoen-risotto * *

Ingredienten :

500 gram pompoen, geschilde, in stukken
4 geschilde aardappelen
40 gram boter
2 eetlepels bier
1 scheutje melk
4 eetlepels
olijfolie
2 uien, zoete en gesnipperde
2 teentjes knoflook, fijngehakte
400 gram risottorijst
1 liter kippenbouillon
kaas, Parmezaanse ongeraspte
kervel

Benodigdheden :

braadpan
keukenpapier
voor de gefrituurde pompoenchips een frituurpan.


Bereidingswijze :

Lekker met zelf gefrituurde pompoenchips.
De voorkeur gaat uit naar een pompoen met
groene of grijze schil deze zijn steviger
qua structuur en minderwaterig dan hun
oranje en gele soortgenoten.
Kook de pompoen en aardappel zacht in een pan.
Laat uitlekken en prak met de helft van de boter
totdat het romig is, het moet de substantie van
dikke soep hebben (eventueel wat melk toevoegen).
Snijd voor de pompoenchips dunne plakjes pompoen met
een schaaf of met een dunschiller (liefste met de schil).
Frituur knapperig in plantaardige olie.
Laat op keukenpapier uitlekken.
Verhit de olie en resterende boter in een braadpan,
voeg de uien toe en sauteer deze zacht en glazig.
Voeg de knoflook toe en bak deze
licht goudkleurig in circa 2 minuten.
Voeg de rijst toe en roerbak circa 2 minuten
totdat de korrels goed met olie zijn bedekt.
Voeg eenvierde van de bouillon toe en laat
al roerend zachtjes koken totdat het is opgenomen.
Herhaal totdat alle bouillon is opgenomen en
de risotto romig en luchtig is.
Roer de pompoen door de risotto en serveer bestrooid
met krullen van de Parmezaanse kaas en kervelsprietjes.




* * Pompoen-chips * *

Ingredienten :

500 gram groene pompoen
plantaardige olie
zout
cayennepeper


Benodigdheden :

schaaf of dunschiller
een frituurpan
wat keukenpapier.


Bereidingswijze :

In plaats van groene pompoen kan ook
grijze pompoen gebruikt worden, maar liever
geen oranje pompoen want die is te waterig.
Laat de schil aan de gewassen pompoen zitten
en schaap er met een schaaf of dunschiller dunne plakjes van.
Verhit de frituurolie en frituur de plakjes pompoen,
niet te veel tegelijk, goudbruin en knapperig.
Laat ze op keukenpapier uitlekken.
Bestrooi ze met de kruiden.




* * Pittige Pompoensoep * *



Ingredienten :

1 1/2 kilo pompoenvlees
150 gram aardappel
1 stuk peper, Spaanse rode
3 teentjes knoflook
2 stuks uien
3 eetlepels olijfolie
50 gram boter
2 liter kippenbouillon
iets creme fraiche en basilicum


Bereidingswijze :

Pompoen schillen en in blokjes snijden.
Ui snipperen.
Aardappelen schillen en in gelijke blokjes als de pompoen snijden.
Boter in de pan, met dikke bodem laten smelten.
Ui fruiten in ca. 4 minuten, voeg de pompoen,
uitgeperste knoflook en aardappelen toe.
Laat alles ca. 5 minuten fruiten.
Pepertje toevoegen. Voeg de bouillon toe.
De soep 20 a 25 minuten zachtjes garen.
Pepertje verwijderen. Het geheel pureren.
Lekker met een flinke dot creme fraiche en eventueel basilicum.




* * Oosterse Pompoensoep * *



Ingredienten :

450 gram pompoen
1 stuk ui
1/2 theelepel verse gember
1 teen knoflook
1 theelepel gedroogde rozemarijn
2 theelepels kerriepoeder
2 eetlepels boter
2 eetlepels olie
600 ml. groentebouillon
kokosmelk
1 eetlepel koriander
1 eetlepel verse peterselie
zout
en peper


Bereidingswijze :

Laat de boter of margarine met de olie in een soeppan smelten.
Fruit al roerend gedurende enkele minuten de ui met de gember,
de kerriepoeder en de knoflook in de boter,
voeg de pompoen toe en blijf nog 2 a 3 minuten roeren.
Voeg nu de bouillon toe laat dit aan de kook komen
en laat het geheel 20 minuten zachtjes koken tot de pompoen gaar
en zacht is, voeg na 10 minuten de rozemarijn toe.
Pureer de pompoen met een staafmixer of in de keukenmachine.
Voeg de kokosmelk naar smaak toe en laat de soep doorwarmen,
maar zorg dat hij niet meer aan de kook komt.
Voeg peper en zout toe en
garneer de soep naar smaak met de kruiden.




* * Pompoen-brood * *



Ingredienten :

25 gram pecannoot
300 gram pompoenvlees, schoongemaakt, ontpit
2 stuks eieren
1.5 theelepel zout
0.8 theelepel kaneel - 0.8 theelepel nootmuskaat
0.5 theelepel kruidnagelpoeder
0.5 theelepel gemberpoeder
120 ml. olie
80 ml. melk
225 gr. bloem
200 gr. suiker


Benodigdheden :

bakblik

Bereidingswijze :

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Rooster de pecannoten licht in de oven,
laat ze afkoelen en hak ze grof.
Pureer het pompoenvruchtvlees.
Meng in een grote schaal de (losgeklopte) eieren met de pompoenpuree.
Voeg de olie en de melk toe en meng alles goed.
Zeef de bloem met het zout, de suiker en de specerijen en
schep dit samen met de pecannoten door het pompoenmengsel.
Doe dit geheel in een ingevette broodvorm van ca. 1 liter.
Laat dit geheel 50 tot 60 minuten bakken in de oven,
tot een breinaald er droog uitkomt.
Het brood uit de vorm nemen en op een rooster laten afkoelen.




* * Pompoen-pannenkoeken * *



Ingredienten :

75 gram rozijn
500 gram pompoen, gekookt
2 stuks eieren
1 dl. melk
100 gram bakmeel, zelfrijzend
1 theelepel vanille-essence
0.5 theelepel kaneelpoeder
4 eetlepels suiker
olie


Benodigdheden :

koekenpan

Bereidingswijze :

Klop de eieren los en meng ze door de fijngemaakte pompoen.
Voeg dan de vanille toe.
Hierna al roerende het bakmeel met kaneel en zout en
vervolgens de rozijntjes en de suiker.
Even proeven. Eventueel iets meer suiker erbij doen.
Het beslag mag niet te dun zijn,
in dat geval iets meer bakmeel toevoegen.
Bak van het beslag in olie pannenkoeken aan beide kanten
mooi goudbruin van kleur.




* * Pompoen-appelmuffins * *



Ingredienten :

3 eetlepels bloem
2 kop suiker
1.5 theelepel kaneel
2 eetlepels boter
1 theelepel gember
0.5 theelepel kruidnagels, gemalen
0.5 theelepel nootmuskaat
2 stuks eieren
2 kop appels
2.5 kop meel
zout
1 theelepel baksoda
1 kop pompoenpuree


Benodigdheden :

muffinvormpjes
oven


Bereidingswijze :

Verwarm de oven voor op 175?C.
Vet de muffinvormpjes in.


Topping :
Meng de 3 el. bloem met een kwart kopje suiker en
een halve theelepel kaneel in een kleine schaal.
Snijd de boter erin fijn, en
verwerk het geheel tot een kruimeldeeg.


Muffins :
Meng meel, suiker, specerijen, baksoda en zout in een grote schaal.
Meng in een andere schaal de eieren, pompoenpuree en olie.
Voeg toe aan de droge ingredienten tot alles net is bevochtigd.
Roer de appels erdoor.
Vul de muffinvormpjes voor 2/3 deel.
Strooi er 1 ? theelepel van de topping over.


Bak de muffins 35 a 40 minuten of tot een prikker er schoon uitkomt.
Uit de vorm halen en af laten koelen.




* * Pompoen-pudding * *



Ingredienten :

1 stuk pompoen, geschilde, in stukken
0.5 liter melk
2 eetlepels suiker
1 pakje vanillesuiker
fruit


Benodigdheden :

mixer

Bereidingswijze :

1 kilo geschilde en in blokjes gesneden
pompoen gedurende 5 a 6 minuten laten koken.
Daarna bijna al het vocht afgieten en de brij fijn mixen.
1/2 liter melk en 2 eetlepels fijne suiker toevoegen
en dit alles opnieuw aan de kook brengen.
1 pakje vanillesuiker toevoegen en
het geheel nog eens laten doorkoken.
In kommetjes gieten en versieren met 1 potje uitgelekt fruit.
In de koelkast plaatsen tot het afgekoeld is.




* * Pompoen-taart * *



Ingredienten :

200 gram bloem
150 gram boter
1 eetlepel tafelsuiker
1 theelepel citroenrasp
1 stuk eierdooier
1 snufje zout
500 gram pompoenvlees
80 gram acaciahoning
2 stuks eieren
3 theelepels kruiden, gemengde, verse
1 eetlepel rum
1 eetlepel arrowroot
4 eetlepels amandelpoeder


Bereidingswijze :

Bereid het deeg 3 uur tevoren :

Doe de bloem in de mengbeker van de keukenmachine.
Voeg het amandelpoeder, 150 gram boter, citroenschil,
suiker, zout en eierdooier toe.
Meng alles snel op de hoogste stand tot
het deeg zich tot een bol vormt.
Bewaar het deeg 3 uur in een plastic zak in de koelkast.
Neem het deeg uit de koelkast en
laat het ongeveer 30 minuten rusten op kamertemperatuur.
Vet een springvorm van 24 cm doorsnee in met boter.
Rol het deeg uit en bekleed de taartvorm ermee.
Zet de taartvorm in de koelkast terwijl de garnering wordt gemaakt.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Snijd het vruchtvlees van de pompoen in grove stukken en
stoom die 15 tot 20 minuten of tot ze zeer zacht zijn.
Schep de stukjes pompoen in de mengkom
van de keukenmachine en voeg de eieren,
honing, specerijen, rum en arrowroot toe.
Meng 1 minuut op de hoogste stand tot een gladde creme.
Neem de vorm uit de koelkast, bestrooi de deegbodem gelijkmatig
met het amandelpoeder en schenk de pompoencreme erin.
Zet de vorm 30 minuten in de oven.
Laat afkoelen, haal de taart uit de vorm en dien op.




* * Pompoen-pecantaart * *



Ingredienten :

3 stuks eieren
200 gram pompoenvlees
200 gram suiker
100 ml. ahornsiroop
0.5 theelepel kaneel
1 mespunt zout
200 gram pecannoot


Benodigdheden :

vlaaivorm van 28 cm doorsnee

Bereidingswijze :

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vet een vlaaivorm van 28 cm doorsnee in met boter.
Klop de eieren los in een grote kom en meng het pompoenvlees, suiker,
de ahornsiroop, de vanillesuiker, de kaneel en het zout erdoor.
Giet de massa in de voorbereide vlaaivorm en strooi de grofgehakte pecannoten erover.
Zet de vorm in het midden van de oven en bak de taart in ca. 40 minuten gaar,
steek een mes in het midden :
als dat er weer schoon uitkomt, is de taart gaar.
Laat ze afkoelen.
Lekker met een flinke dot geklopte, gezoete slagroom.



Reacties (9)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties
Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Top