1. Home
  2. Artikelen
  3. Over Tassajara en Ed Brown

Over Tassajara en Ed Brown

Bron: Brood

(The Tassajara Bread Book)
De 'ik' is de auteur van het boek: Edward Espe Brown.Tassajara is een vallei in de bergen: natuurlijk warme bronnen, beekjes, esdoorns, eiken, wilde vijgebomen, elze- en laurierbomen, rotsen en heuvels, adamsnaald, salie, langzaam veranderend met het wisselen van de jaargetijden, nu de plaats van het Zen Mountain Center, het eerste Zen Boeddistische klooster van Amerika. Gelegen in Monterey County, California, was Tassajara lange tijd een vakantieoord, een gezondheidsbron, en een exotische plaats voor het drinken van sterke drank. Het San Francisco Zen Center kocht Tassajara in december 1966; wat toen de bar was is nu de meditatieruimte.

Hier op het klooster beoefenen vijftig tot zestig studenten, mannen en vrouwen, zazen, de traditionele Zen methode van zittende meditatie. Zij volgen een dagelijks rooster waarbij diensten, colleges, maaltijden, werken, wassen en slapen inbegrepen zijn. De studenten eten volgens een verhoudingsgewijs eenvoudig menu, hoofdzakelijk bestaande uit graansoorten, bonen, groenten en fruit. Hoewel sinds kort meestal bruine rijst als lunch wordt gegeven, at men vroeger iedere dag brood.
In de wintermaanden is Tassajara gesloten zodat dan de formele oefentijd plaats kan hebben, maar in de zomermaanden kunnen er gasten blijven komen, van mei tot en met september. Het eten dat voor de gasten wordt klaar gemaakt, wordt altijd zeer geprezen, vaak met de opmerking: 'Het is veel te lekker, ik kan niet meer ophouden met eten'. Melk, kaas, eieren, af en toe vlees, en een enthousiasme voor goede smaak dat monniken eigen is, vormt een meer aan de Amerikaanse smaak aangepast menu dan bruine rijst, misosoep en tuingroenten. De bezoekers zijn enthousiast over het feit dat bij iedere maaltijd zelfgebakken brood wordt geserveerd (gewend als velen zijn aan dat hagelwitte, zachte, luchtige, kleffe 'brood' dat in plastic, cellophaan, of waspapier wordt verkocht). 'Erg lekker!', roepen ze uit, en nemen iedere zomer zo'n duizend broden mee naar huis.
Zowel de recepten die hoofdzakelijk deel uitmaken van het gastenmenu als die van het studentenmenu, zijn opgenomen in dit boek. Deze recepten komen voort uit de Tassajara leefsituatie. Doordat we geisoleerd leven, bakken we zelf ons brood. Doordat we samenwerken ontwikkelen we vele mogelijkheden: eerlijk, stevig, grof voedsel en meer verfijnd en zacht, om van te genieten. Door onze toewijding schenken we voedsel, en vreugde.Over mezelf schrijven is niet zo eenvoudig. Het hele boek gaat over mij, maar ik zal het toch proberen.
Ik kwam voor het eerst naar Tassajara toen het nog een vakantieoord was, in mei 1966. Ik kreeg een baan als bordenwasser, leerde brood bakken, soep maken en vloeren schrobben. Ik begreep nooit iets van koks. Een van hen nam ontslag. Er kwam een plaats vrij en ik wist niet hoe gauw ik hem in moest nemen. Onmiddellijk begreep ik - of liever leerde ik - wat kokstemperament is.
In die zomer beoefenden Alan, mijn vriend, en ik zazen. Op een dag kwam Suzuki Roshi met enkele studenten naar Tassajara. 'Het eerste wat gedaan moet worden als je een kamp opzet, is water aandragen en hout sprokkelen, en dat hebben we gedaan', zei hij.
Het volgende voorjaar was ik plotseling chefkok van een klooster. 22 jaar oud en zeker van mijn positie als een blad in de wind. Ik deed een heleboel dingen waarvan ik niet wist hoe ze te doen, en leerde uit de eerste hand. Ik stootte mijn hoofd nogal eens en ook dan van anderen. Het koken, ontdekte ik, was het eenvoudigste deel van het werk. Drie zomers en twee winters lang was ik chef-kok op Tassajara, tot ik uitgeput was.
Nu bouw ik stenen muren, wat alles wel beschouwd toch niet zulk zwaar werk is.


De tekst heb ik overgenomen zonder hem aan te passen aan de nieuwe spelling.
*
Bron: Brood
Oorspronkelijke titel: The Tassajara Bread Book
Auteur: Edward Espe Brown
ISBN 90 6019 204 4
Uitgave: juli 1980 (10e druk), Bert Bakker - Amsterdam
*
Of het boek nog verkrijgbaar is weet ik niet. De prijs is mij ook niet bekend, het stond al bij mijn man in de boekenkast toen ik bij hem ging wonen en hij heeft het een keer van zijn vader gekregen.
*
Ed Brown heeft nog twee Tassajara-boeken geschreven: Tassajara Cooking and Tassajara Recipe Book.
*
Het klooster bestaat nog steeds: zie website.
*
De recepten zijn interessant genoeg om er een aantal van op SmulWeb te plaatsen.
Aardig hoofdstuk is 'Het maken van brood zonder gist'. Ik heb het nog niet geprobeerd, ik citeer: "Blijf het kneden tot het glad en elastisch is (ongeveer 300 keer). Rust tussendoor eventjes uit." Ik word al moe als ik eraan denk ...
*
Wat is zazen?
Zazen is de beoefening van de zitmeditatie.
'za' betekent 'zitten',
'zen' betekent 'concentratie', 'begrijpen'.
Zitten en 'mediteren' is de beoefening van zazen.
De zenmeditatie is geen speciale meditatietechniek. In de zen betekent 'mediteren': zijn geest hier en nu, op elk ogenblik, concentreren op de lichaamshouding, op elke uitademing en op elke uitademing, terwijl men bewegingloos zit.
Ons dagelijks leven is onophoudelijk een en al beweging: bewegen van hier naar ginder, van thuis naar het werk, van het werk naar de winkel, van de winkel enzovoort. En onze geest beweegt mee als een lenig dier. In het oosten wordt hij wel eens vergeleken met een aap, die onophoudelijk van gedachte tot gedachte gaat.
Zazen is weer tot rust komen.
Zazen is de tijd nemen om tot rust te komen: voor lichaam en geest, met lichaam en geest. In zazen worden we een met onze geest, met de geest die tot rust gekomen is: met onze ware natuur. Zazen beoefenen is terugkeren naar onszelf. Niet op een egoistische manier, maar in de betekenis van terugkeren naar de essentie van onszelf.

Zen bestuderen is zichzelf bestuderen, zei de Japanse zenmeester Dogen Kigen.

*

Inmiddels (19 november 2003) ben ik - dankzij iemand die niet met name genoemd wil worden - ook in het bezit van Tassajara Kookboek van Edward Espe Brown. Ben er zeer blij mee!

Reacties (0)

Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Top