1. Home
  2. Artikelen
  3. Gulyas (Hongarije)

Gulyas (Hongarije)

Buiten Hongarije noemt men 'Goulasch' meestal een dikke vleesragout.

Buiten Hongarije noemt men 'Goulasch' meestal een dikke vleesragout. De
echte Hongaarse ,,gulyas'' echter, ook wel ,,kesselgulyas'' genoemd, is een
soep, oorspronkelijk de soep die de koeherders (het woord gulyas betekent
koeherder) na het werk 's avonds boven een open vuur in de puszta kookten.
Nog steeds zijn er in Hongarije op het platteland herbergen ,,gulyascsarda"
geneomd, waar in grote ketels boven open vuren in de buitenlucht de
,,kesselgulyas'' wordt gekookt. In de resaturants wordt deze Gulyas ook
meestal in een klein model gulyas-keteltje opgediend.
De Gulyas kan iets pikanter worden gemaakt door toevoeging van een mespunt
Rosen-paprika, die zeer scherp is.
Csipetke hebben een zeer oude geschiedenis. Men neemt aan dat de Hunnen, die
zich in de 5de eeuw vestigden in de grote Hongaarse vlakte, de csipetke al
kenden, en deze kleine deegvlokjes droogden en in hun zadeltassen vervoerden
als voedzaam en gemakkelijk vervoerbaar noodrantsoen.200 gr gesnipperde uien
600 gr runderschoudervlees, in dobbelstenen gesneden
1 eetl reuzel
zout
1 eetl paprikapoeder (Eddelsuss)
600 gr aardappelen, in grote stukken gesneden
2 flinke tomaten

Voor de csipetke:
200 gr bloem
1 ei
zoutSmelt de reuzel en fruit daarin op zacht vuur in een flinke stoofpan de
uien
tot ze glazig zijn.
Voeg dan het vlees toe, wat zout en het paprikapoeder.
Roer enkele malen goed door en houd vooral het vuur vrij laag om te
voorkomen, dat de paparika gaat branden.
Laat dit enkele minuten zachtjes smoren, voeg er dan zoveel water bij tot
het vlees net onder staat, leg een deksel op de pan en laat dit goed
anderhalf uur stoven tot het vlees zo goed als gaar is.
Voeg er dan de aardappelen bij, de in plakken gesneden ontvelden tomaten en
zoveel water tot u in totaal ongeveer 1,5 L hebt.
Laat dit met elkaar gaar koken en maak in die tussentijd de csipetke.

Csipetke:
Kneed daarvoor een deeg van bloem met het ei en wat zout.
Trek hiervan telkens kleine vlokjes en laat die 1 minuut met de gulyas
meekoken.

Reacties (0)

Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Top