1. Home
  2. Artikelen
  3. Porridge (Schotland)

Porridge (Schotland)

Schotland is het land waar de havermout (porridge) vandaan komt

Schotland is het land waar de havermout (porridge) vandaan komt en met de nodige spot gaf Samuel Johnson dan ook te kennen, dat 'haver een graansoort is die in Engeland aan de paarden wordt gevoerd, maar in Schotland dient om de mensen te voeden'.
De romein Plinus was hem trouwens al (lang) voor geweest, toen hij, in de eerste eeuw na Christus door het toenmalige Duitsland reizend, in verbazing uitriep: 'Hoe kunnen mensen hetzelfde voedsel als dieren eten!'

Schotten, Duitsers en Scandinaviers eten hun havermoutpap anders dan wij; het geldt als verwijfd havermout in melk te koken en met suiker te eten - zij koken haar in water en maken een heel dikke brij waarvan elke lepel echter wel in een naast het bord staande kan met dunne room wordt gedompeld.(de echte, onvervalste, ouderwetse)

Strooi de avond tevoren 150 gr havermoutvlokken in 1,5 dl melk.
Breng dit de volgende ochtend al roerend aan de kook, voeg eventueel wat zout toe en laat de pap, zonodig op een plaatje, enige tijd heel zachtjes doorkoken.
Roer suiker door de pap, dien deze zo warm mogelijk op; sommige doen er ook nog graag een klont boter bij.Een variant op havermoutpap

De bereiding is dezelfde, alleen roer je in een kopje 2 - 3 eetlepels cacaopoeder los met wat melk, en roert dit zorgvuldig door de warmende melk en havermout.

Reacties (0)

Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Dit artikel staat ook in de volgende kookgroepen:
Paplepel

Paplepel

Top