Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Artikelen
  3. Welke aardappel waarvoor?

Welke aardappel waarvoor?

Elke aardappelsoort gedraagt zich anders. De een blijft stevig als je hem kookt, de ander valt gemakkelijk uit elkaar. Weet jij welke aardappelsoort je gebruikt voor welke gerechten?

Vastkokende aardappelen hebben een fijne struktuur en behouden hun vorm perfekt na het koken. Door hun struktuur is hun kooktijd iets langer. Voorbeelden hiervan zijn de Accent en de Nicola aardappelen. Ze zijn geschikt om te koken en te bakken, maar ook om te verwerken in salades en ovenschotels.

Vrij vastkokende aardappelen blijven ook heel als je ze kookt, maar de buitenkant wordt een beetje kruimig. De Berber, Bildtstar, Eersteling en de Redstar zijn vrij vastkokende aardappelen. Je kunt ze goed gebruiken om te koken, te bakken, friet van te maken en om er ovenschotels en salades van te maken.

Kruimige of bloemige aardappelen, ook wel afkokers, genoemd, zijn in de regel zetmeelrijk. Ze vallen bij het koken min of meer uiteen, maar zijn verder voor bijna elke toepassing geschikt. Bintjes, Frieslanders, Gloria?s, Maritiema?s, Santes en Turbo?s zijn veel voorkomende frietjes in spe. Behalve als friet, kom je ze ook tegen in gekookte, gepofte en gepureerde vorm. Daarnaast kun je ze in ovenschotels en stamppotten verwerken.

Zeer kruimige aardappels vallen snel uit elkaar. De Dore, Eigenheimer en Irene zijn van die zeer kruimige types. Je kunt ze perfect gebruiken voor souffles, puree, stamppotten en soepen.

Reacties (0)

Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Top