1. Home
  2. Artikelen
  3. Vispot

Vispot

Bron: De kabeljauw
(zie ook productrecensie)


Het Engelse woord voor vispot,
chowder, is afgeleid van het Franse chaudiere, dat 'grote ijzeren pot' betekent. De potten zijn tegenwoordig meestal van aluminium, maar behoren nog steeds tot de standaarduitrusting op vissersschepen en worden doorgaans gebruikt voor eenvoudige eenpansmaaltijden met verse vis en scheepsproviand. De meeste Noord-Atlantische vissersplaatsen hebben een eigen vispot. Een zestiende-eeuws recept voor vispot is te vinden in de Cornwall-variant van het Keltisch. Het woord voor visboer, jowter, is volgens sommige historici reden om aan te nemen dat vispot oorspronkelijk uit Cornwall komt. Het is een bekend verhaal dat de Franse en Engelse vissers op de Grand Banks de vispot in de Newfoundlandse keuken hebben geintroduceerd en dat die vanaf daar zuidwaarts reisde naar Nova Scotia en New England. De inheemse Amerikanen in deze regio maakten echter al vispot voordat de Europeanen arriveerden, zij het zonder het varkensvlees.

De oorspronkelijke ingredienten zijn gezouten varkensvlees, scheepsbeschuit en verse of gezouten kabeljauw, zorgvuldig in laagjes in de pot gelegd. Deze lang houdbare ingredienten horen tot de standaardproviand van een vissersboot. Scheepsbeschuit, dat later specifiekere namen kreeg op basis van vorm en afmeting, was de voorloper van de cracker - een soort brood dat te hard was om oudbakken te raken. Aardappels werden later aan de recepten toegevoegd. Newfoundlands fishermen's brewis is een klassieke drooggekookte vispot.

Maar asjeblieft ...
Tegenwoordig wordt vispot maar al te vaak opgediend in een vingerhoedje en opgeschept met een oogdruppelaar. Toch was vispot in zijn hoogtijdagen het belangrijkste onderdeel van een maaltijd. Hoewel het deze ereplaats niet langer inneemt, is het niet,
niet, zo'n fijne, dunne vluchtige soep, die op delicate wijze genuttigd wordt in een damestearoom ... en P.S. - asjeblieft, serveer het niet in een kopje.

Reacties (1)

Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Top