1. Home
  2. Artikelen
  3. Barbeque sauzen 2

Barbeque sauzen 2

17 sauzen


De meeste mensen kopen vaak de saus bij de supermarkt en als ik eerlijk ben, doe ik dat soms ook.Maar heb je al eens gekeken wat ze er allemaal instoppen??

Als ik genoeg tijd heb maak ik de saus toch liever zelf,zonder chemie en manipulatie.
Je kan de saus gemakkelijk een dag van te voren maken en sommige sauzen kunnen zelfs langer mee dan je zou denken.

Zelf vind ik de saus als die een nacht in de koelkast heeft gestaan lekkerder van smaak.
Een eerlijke saus/een heerlijke saus is toch al gauw het halve barbecuefestijn!!5 el mayonaise
100 ml creme fraiche
1 borrelglaasje droge sherry
sap van 1 citroen
2 el gembersap
1 el gesneden bieslook
2 tl kerriepoeder
versgemalen zwarte peper

Roer de mayonaise en creme fraiche goed door elkaar.
Roer de sherry, het citroensap, gembersap, bieslook en
kerriepoeder erdoor.Kruiden met peper.6 eetlepels stevige mayonaise
het sap van 1 citroen
1 fijngesnipperde ui
1/2 bosje fijngesnipperde bieslook
1/2 bosje fijngesnipperde dragonblaadjes
1/2 geschilde komkommer in dunne plakjes
1 bosje radijsjes in dunne plakjes
2 gepelde tomaten in dobbelsteentjes
1 geperst teentje knoflook
1 mespunt paprikapoeder

De dag voordien:
Meng de mayonaise met de citroen, de ui,
de bieslook, de dragonblaadjes,
de komkommerplakjes, de radijsplakjes,
de tomaat, de knoflook en het paprikapoeder
en laat een nachtje trekken in de koelkast.

De dag zelf:
Meng net voor het serveren alle
ingredienten nog eens goed door elkaar
en serveer de kruidenmayonaise bij
de barbecueVermeng in een roestvrijstalen pan 3 kg rijpe, ontvelde en grofgehakte
tomaten met 200 gr gesnipperde sjalotten en 100 gr fijngesneden
rode paprika. Breng dit al roerend aan de kook en laat het op laag
vuur in ca. 30 minuten zacht worden. Pureer de groenten en
laat deze ca. 1 uur op matig vuur indikken. Roer regelmatig.

Bind 1 1/2 theelepel selderijzaad, 1 theelepel pimentbessen,
1 theelepel mosterdzaad en 1 stukje pijpkaneel in een stukje
kaasdoek tot een buideltje samen. Voeg dit met 250 gr suiker
en 1 eetlepel zout bij het tomatenmengsel en laat het nog 30 minuten
sudderen. Laat het met 3 1/2 dl azijn en 5 eetlepels fijngehakte
basilicum nog 10 minuten sudderen. Verwijder het kruidenbuideltje
en breng de ketchup zonodig op smaak.

Schenk de hete ketchup
in warme gesteriliseerde glazen potten tot 3 cm onder de rand.
Sluit de potten snel en goed af.


Steriliseren;

Zet de potten op een rooster in een diepe pan.
Giet er zoveel heet (niet kokend) water bij tot ze 3 cm onder staan.
Sluit de pan. Breng het water aan de kook en laat het ca.
10 minuten koken. Neem de potten met een tang uit de pan
en laat ze afkoelen.

Goed afgesloten kun u de ketchup ongeveer
1 jaar bewaren.Vermeng 50 gr magere kwark, 1 theelepel geraspte mierikswortel, 2 eetlepels fijngeknipte bieslook, scheutje citroensap, zout en peper.8 el mayonaise
100 ml creme fraiche
4 el room
1 el gembersap
1 tl mierikswortelpuree
2 fijngesnipperde tenen knoflook
1 gesneden bos bieslook
2 el peterselie
1 gesneden bos selderij
6 gesneden blaadjes basilicum
1 gesneden bos kervel
versgemalen witte peper.

Meng de mayonaise, creme fraiche en room goed en
voeg gembersap en mierikswortel toe, roer de saus glad.
Voeg de kruiden erdoor en maak de saus af met de
knoflook en de peper.5 spaanse pepers
3 eetlepels azijn
1 theelepel zout
1 ui
400 gr tomaten
2 teentjes knoflook
1/4 theelepel ketoembar
olie
1 theelepel geroosterd mosterdzaad


Snijd alle ingredienten fijn. Ontvel de tomaten en laat samen inkoken tot een gladde massa is ontstaan. Maak de saus eventueel in een mengbeker of zeef fijn.300 gr kwark
2 dl mayonaise
4 tenen knoflook
50 gr zilveruitjes
50 gr augurkjes
bosje peterselie
zeezout
witte peper

Snipper augurkjes en zilveruitjes.Knip peterselie klein.
Meng de kwark met de mayonaise en pers de tenen knoflook er boven uit.Meng peterselie,augurkjes en zilveruitjes er door heen.Kruid met zeezout en witte peper.

Lekker bij gepofte aardappelen.1 liter olijfolie
3 eierdooiers
1 Spaanse peper, zonder zaad, fijngehakt
7 tenen knoflook,gehakt
beetje zout

Doe de knoflooktenen , peper en een snuif zout in een vijzel.
Pureer alles tot een puree en roer er de eierdooiers door.
Meng er beetje bij beetje olijfolie door.8 el kwark
13 el azijn
4 el zonnebloem of rapsolie
4 el tomatenpuree
zeezout
zwarte peper

Knip de bieslook klein.
Roer de kwark met de olie en azijn glad.Roer alle ingredienten er doorheen.

Je kan er ook een stukje spaanse peper (heel fijn gehakt!) door heen roeren of in plaats van 4 el tomatenpuree..2 el tomatenpuree - 2 el chilisaus

Te gebruiken bij rauwe groenten en/of kippevleugeltjes.125 gr zeer fijngesnipperde uien
125 gr zeer fijngesnipperde geschilde appels
3 el zonnebloemolie
3dl bouillon
5 el pikante tomatenketchup
5 el aardappelmeel
2 el port of sherry
peper
zout

Roer de ui en appel door elkaar. Maak de olie warm en bak daarin onder geregeld omscheppen de ui en appel gaar en goudgeel. Voeg de bouillon toe, roer van ketchup, aardappelmeel en port een glad papje en bind daarmee de bouillon. Proef de saus en voeg naar smaak, aroma, peper en zout toe

Heel lekker bij gegrild of geroosterd vlees4 el tomatenpuree
4 el ongezoete slagroom
12 el mayonaise
zout
peper

Roer de tomatenpuree en slagroom of slagroom door de mayonaise, maak de saus op smaak met zout en peper.200 gr yoghurt
2 el tomatenketchup
1 ? el citroensap
peper
cayennepeper

Meng de yoghurt met tomatenketchup en el citroensap.
Kruiden met peper en cayennepeper.1 dl mayonaise
1 el citroensap
1 el kappertjes, gehakt
1 el augurken, fijngehakt
2 el gehakte bieslook
zout
peper

Roer de mayonaise de kappertjes,augurken en bieslook door elkaar.
Doe er het citroensap bij.
Breng op smaak met zout en peper.


1 dl mayonaise
1 el citroensap
1 el kappertjes, gehakt
1 el augurken, fijngehakt
1 ? el gehakte basilicumblaadjes
zout
peper

Roer de mayonaise de kappertjes,augurken en basilicum door elkaar.
Doe er het citroensap bij.
Breng op smaak met zout en peper.1 groene paprika in blokjes gesneden
1 rode spaanse peper zonder zaadjes
400 gram tomaten uit blik
1 blikje tomatenpuree van 70 gram
1 teen geperste knoflook
1 gesnipperde ui
1 eetlepel olijfolie
1/2 theelepel gemalen komijn
1/2 theelepel gemalen koriander
honing
snuf zout
peper

Verhit olie in een pan. Voeg de ui en de paprika toe en bak dit zachtjes zacht.
Hak de spaanse peper, toevoegen ; komijn, koriander en de knoflook toe.
Bak dit nog ongeveer 3 minuten. Voeg honing, zout, peper en tomaten met sap toe.
Kook de saus nog 6 minuten op een matig vuur zodat ze indikt.
Voeg tomatenpuree toe voor de kleur.
Breng de saus op smaak.

Koud of warm te gebruiken.2 geprakte bananen
2 el yoghurt
1 el mayonaise
2 el geklopte en gezoete slagroom

Pureer de ingredienten en koel ze.1 schoongemaakte en fijngehakte ui
1 uitgeperst teentje knoflook
1 schoongemaakte, van de zaadjes ontdane en fijngehakte groene peper
3 ontvelde en fijngehakte tomaten
2 eetlepels fijngehakte peterselie
1 dl olijf- of zonnebloemolie
4 eetlepels azijn
zout, peper

Vermeng de fijngehakte ui in een kommetje
met het uitgeperste teentje knoflook
en de fijngehakte groene peper, tomaten
en peterselie. Roer van de olie met de
azijn en wat zout en peper in een
kommetje een sausje. Roer het sausje
door het groentemengsel.

Serveer de saus bij gegrilleerd vlees.

Reacties (7)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties
Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Top