Santa Lucia, feest van het licht
In het hoge noorden zijn de winterdagen erg kort. De zon komt op halverwege de ochtend en gaat vroeg in de middag alweer onder. Vandaar waarschijnlijk, dat veel feesten draaien om 'licht'. Zo heb je de midzomernacht-feesten in de zomer en Sankta Lucia in de winter. Hoewel vernoemd naar een heilige, is dit echter geen religieus feest. Lucia is het latijnse woord voor 'Licht'.
Het wordt gevierd op 13 december, aangezien dit volgens de oude kalender de kortste dag van het jaar is.Van oudsher is dit een familie-feest, waarbij de oudste dochter gekleed gaat in een lange witte jurk en een krans met kaarsen op haar hoofd draagt. Tegenwoordig zie je in heel Zweden processies, waarbij Sankta Lucia wordt vergezeld door Stjarngossar (sterrenjongens) en Tomtar (elfjes), terwijl het Sankta Lucia-lied wordt gezongen.Dit is een moeilijk te vertalen nummer, dat over het algemeen betekend; het is donker en Sankta Lucia komt om het licht te brengen.
Sankta Lucia
Natten g?r tunga fjat
rund g?rd och stuva.
Kring jord, som soln forlat,
skuggorna ruva.
D? i v?rt morka hus
stiger med tanda ljus
Sankta Lucia, Sankta Lucia
Natten var stor och stum.
Nu horst det svingar
i alla tysta rum
sus som av vingar.
Se, p? v?r troskel st?r,
vittkladd, med ljus i h?r,
Sankta Lucia, Sankta Lucia.
Morket skall flykta snart
ur jordens dalar.
S? hon ett underbart
ord till oss talar.
Dagen skall ?ter ny
stiga ur rosig sky.
Sankta Lucia, Sankta LuciaNatuurlijk wordt er, volgens Zweedse traditie, vooral veel glogg gedronken. Een Zweedse versie van de Gluhwein. Een recept hiervoor vind je op mijn pagina.
Voor het vertrek naar de traditionele nachtmis, worden eerst de Lussekatter gebakken, die vervolgens na de mis opgegeten worden. Ook de pepparkakor (peperkoeken) kunnen niet ontbreken. Alle recepten vind je op mijn pagina.
meizoentje 13-06-2001
Leuk voor mijn nieuwe pagina!
Liefs Dagmar
bila 12-12-2000
Heb ik eindelijk de tekst van Santa Lucia.
Ik vierde het als kind vaak op de scandinavische vereniging in Groningen.
Groetjes Heidi
kerststal 06-12-2000
Hoi,
Het artikel staat bij mijn favorieten.
Leuk om te lezen hoe de mensen daar kerst vieren.
Groetjes van Jenny
Foto`s uploaden Kan iemand mij vertellen hoe het komt dat ik…
kaas tablets Heeft iemand een goed recept voor kaaskoekjes van…
Enquête emoties en eetgedrag Beste allemaal, Momenteel ben ik bezig met…
Recept voor rundvleessalade voor 4 personen, het totaal van de ingredienten is ca. 2,5 kg ingrediënten voor 4 personen Aardappelen (…
Hoe kan ik mijn recept aanpassen In mijn recept van varkenswangetjes op…
frituurijzer Bij de bakwinkel kun je deze kopen voor €10,= ex verzenden, zitten 3 vormpjes bij. Gr. Lucia
IPhone app smulweb geschikt voor iPad? Ik kon altijd wel inloggen, maar nu lukt het mij op de iPad niet meer. Via internet explorer alles prima, maar op de iPad app geeft deze inloggen mislukt aan onder dezelfde inlognaam en password.
biscuitdeeg mislukt altijd! help Ik weet niet of je al antwoord hebt maar ik doe het altijd zo met een prima resultaat: Voor een vorm van 26 cm. 5 eieren 200 gr suiker 1 zakje vanillesuiker of 1/2 tl vanillepoeder 1 tl zout 150 gr bloem 50 gr maïzena (of 200 gr glutenvrij meel) boter paneermeel Laat alles op kamertemperatuur komen. Doe de eieren in de beslagkom samen met de suiker, vanillepoeder en het zout. Klop zo lang tot de kleur bijna wit is geworden. Doe de bloem en maïzena in een kom en zeef dit in gedeeltes bij het beslag, waarbij telkens een deel van het meel er voorzichtig doorheen wordt gespateld. Doe het beslag in een met boter ingesmeerde en met paneermeel bestrooide springvorm. Laat gedurende ca. 40 minuten in een voorverwarmde oven bakken op 150 graden. Als hij klaar is op een, tegen het plakken, met paneermeel bestrooid rooster laten afkoelen.
courgettes Hallo , we zitten in een zelfde bootje hier ! Ik zit na amper anderhalve week (opnieuw) met een volle winkelkar aan courgettes en ik ben momenteel de groente wel even beu desondanks variatie . Om u van antwoord te dienen : Ja , dat gaat zeer zeker ! De beste methode is de courgette reeds in blokjes of repen snijden ( niet schillen ) en ze eerst op een bord van elkaar weg te bevriezen waarna je ze kan verdelen over diepvrieszakjes , dat is alles ! Ik doe vandaag nog hetzelfde ! Groeten , V.I.
inloggen Ik heb hier ook al paar dagen last van. Ik kan wel bij mijn eigen gegeven, maar niet ingelogd zijn bij andere recepen of hompage. Is er al een oplossing hiervoor?