1. Home
  2. Artikelen
  3. Koffie proeven.

Koffie proeven.

Hoe proef je koffie en wat betekenen de termen?

Uit verschillende werelddelen komen allerlei koffiesoorten; de koffieliefhebber kan kiezen tussen vele smaken, van mild tot pittig en met een hoge of juist lage zuurgraad. De hoeveelheid koffievarianten kan verwarrend zijn voor een leek op het gebied van koffiespecialiteiten. Gelukkig bestaat er, net als voor wijn, een begrijpelijk systeem voor de beoordeling en waardering van koffie.
Een professionele koffieproever/melangeur is toegerust met een aantal specifieke voorwerpen, bijvoorbeeld witte kopjes of glazen (waarvan er waarschijnlijk veel zijn beschadigd),honderden monsterbakjes, bladen (een voor gebrande koffie en een voor groene koffie), weegschalen, een kleine koffiemolen, misschien zelfs een kleine brander, een kwispedoor, lepels en (in de beste en modernste ondernemingen) een apparaat voor het meten van het vochtgehalte.
Het uiterlijk van bonen varieert licht, maar voor het getrainde oog zijn er duidelijke verschillen. Sommige deskundigen beweren dat gewassen arabicabonen er ?eleganter? uitzien dan robustabonen. Wat de smeek betreft, kan koffie ruwweg per gebied worden geclassificeerd. Koffie uit Zuid-Amerika heeft vaak een friszure, pure smaak; sommige soorten koffie uit Oost?Afrika, Jemen en Ethiopie smaken wijnachtig; arabicakoffie uit Indonesie heeft een zware, rijke smaak; Indiase koffie heeft een zachte maar volle smaak.Als het gaat om de beoordeling van koffie zijn er tien criteria te noemen:
Soort ? bijv. robusta, gewassen, arabica.
Smaak ? bijv. bitter, zacht, pittig.
Body ? bijv. weinig, veel.
Zuurgraad - bijv. Licht zuur, hoge zuurgraad.
Versheid ? bijv. oud, vers.
Onvolkomenheden ? bijv. zuur, gronderig, muf.
Kop ? bijv. sterk, waterig, oud.
Algemeen ? bijv. neutraal, pittig, scherp.
Aroma ? mild tot sterk.
Volheid ? enigszins tot zeer vol.De deskundigheid van een goede koffieproever is gebaseerd op jarenlange ervaring. Het proeven van koffie is vergelijkbaar met het proeven van wijn, maar de smaak van wijn blijft langer hangen op de smaakpapillen en is dus gemakkelijk te beoordelen.
De koffieproever beoordeelt eerst de groene bonen op hun uiterlijk en aroma. Daarna volgt de waardering voor de geur van een versgemalen exemplaar. Nadat de koffie heeft getrokken in water, beoordeelt de proever de geur van het brouwsel. Na drie minuten roert hij of zij het brouwsel en controleert de geur opnieuw. Het schuim dat is ontstaan, wordt verwijderd en het echte proeven begint. De proever neemt een lepel koffiebrouwsel in de mond en laat dit ?al kauwend? door de mond gaan alvorens het uit te spuwen. Dit wordt met alle monster herhaald, waarbij de proever steeds notities maakt. Veel koffieproevers gebruiken een schaal van 1 tot 5 of zelfs van 1 tot 10, maar andere passen geheel eigen methode toe.
Laat u niet ontmoedigen en word zelf koffieproever. U zult aangenaam verrast zijn als u merkt hoe vlug u onderscheid leert maken tussen verschillende varianten en hoe goed u uw favoriete soorten koffie kunt herkennen. U zult interessante en fijne melanges kunnen uitkiezen en al snel uw eigen melanges kunnen samenstellen. Misschien vindt u een melange van Tanzania Chagga AA en Monson Malabar A wel het absolute einde!
De eerste stap is, net als bij wijnproeven, de beheersing van het vocabulaire. Verder is het heel belangrijk om veel verschillende koffiesoorten te drinken. Zo komt u erachter welke soorten er zijn en van welke soorten u al of niet houdt. Smaken verschillen, sommige mensen zullen Harrar Longberry te wijnachtig vinden of komen tot de conclusie dat koffie uit Costa Rica ondanks zijn reputatie weinig inhoud heeft.Professionele proevers gebruiken verscheidene schalen en termen om koffie te beoordelen. Hier volgen verschillende termen die u kunt gebruiken.

Aroma: natuurlijk, asachtig, rokerig/branderig, chemisch, chocoladeachtig, karamel/moutachtig, gronderig, bloemachtig, fruitig, kruidig, nootachtig, ranzig, rubberachtig, pittig, tabakachtig, wijnachtig, houtachtig.

Smaak: zuur, bitter, zilt, zoet.

Algemeen: smaakbalans, scherpte, body.

Robusta is vaak ?muffer? en heeft een branderige smaak, terwijl arabica fruitiger is met een hogere zuurgraad.


Bron: Koffie, alle informatie voor de liefhebber van Jon Thorn

Reacties (0)

Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Dit artikel staat ook in de volgende kookgroepen:
slijterij

slijterij

Top