1. Home
  2. Artikelen
  3. WIJN in de praktijk

WIJN in de praktijk

De juiste temperatuur,
de wijn type,
het juiste glas,
behandeling van glazen



Rode wijn moet op 'kamertemperatuur' en witte gekoeld.Wie deze vuist regelte letterlijk neemt,slaat de plank echter ook wel eens mis.
De praktijk is dat de rode wijnen meestal te warm in het glas komen en de witte te koud.
Onder kamertemperatuur dien je daarom te verstaan
maximaal 18 graden! Als de rode wijn te warm is,komen er vluchtige zuren vrij.De wijn raakt in onbalans.Bovendien is een lauwe slok onprettig in de mond.Een te koude wijn smaakt plat:hij heeft geen geur noch smaak.Dus een witte wijn niet te sterk koelen.
Mocht de wijn in de fles te warm zijn, dan kun je het beste een koeler nemen en hem daar enkele minuten in plaatsen.Een rode wijn,die wat aan de koele kant is,kan eenvoudig wat worden 'opgewarmd'
door de kelk van het glas in de handen te nemen.
Houd rekening met de temperatuur van de omgeving.Wit:
Mousserende wijnen 6-8 graden
Droge witte wijnen 8-12 graden
Zoete witte wijnen 8-10 graden
Droge witte topwijnen (bourgognes) 12-14 graden

Rose:
Zoete roses 5-8 graden
Droge roses 8-11 graden
Droge roses (topniveau)11-13 graden

Rood:
Jonge frisse, fruitige wijnen(beaujolais)
11-12 graden

Jonge rode,iets krachtiger,maar soepele wijnen
(bordeaux,roussillon) 13-16 graden

Hoge rode wijnen en van hogere leeftijd (bordeaux,
bourgogne,penedes) 16-18 gradenHet beste wijnglas voldoet altijd aan het volgende
ideale signalement:
- De kelk is ruim en loopt taps toe.Hierdoor wordt
de geur in het glas gevangen gehouden.
- De steel is lang genoeg om het glas goed vast te
kunnen houden.
- De verhoudingen tussen het formaat van de kelk,
de lengte van de steel en het formaat van de
voet zorgen voor voldoende stabiliteit.
- Het glas is kleurloos.

En denk aan het volgende:
- Schenk de wijnglazen nooit tot de rand vol,maar
laat een flinke ruimte tussen de rand van de
kelk en de 'spiegel'van de wijn.
- Als je het wijnglas te hand neemt,pak het nooit
bij de kelk maar altijd bij de steel.
Als je het juiste glas hebt gekozen,denk dan ook nog even aan het volgende:

- Zorg dat de glazen schoon zijn.Er mogen geen
zeep-of kalk-resten van het wassen op de glazen
zitten.Spoel ze altijd met veel water af.
Poets ze voor gebruik even op met een speciale
glazendoek.
- Was de glazen bij voorkeur niet af in een vaat-
wasser. Het lijkt wel of er doffe plekken in
zijn geetst,die je er nooit meer uitkrijgt.
- Let op waar je de glazen bewaart.

Reacties (0)

Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Top