1. Home
 2. Artikelen
 3. Opgeruimd staat netjes

Opgeruimd staat netjes

Uitzonderingen daargelaten, zijn er veel pc-gebruikers die de bestanden in hun computer nooit opschonen. Een zooitje op de harde schijf, traagheid, is daarvan het gevolg.
Doe er iets aan!Vergelijk het met de inhoud van een kast: aanvankelijk liggen er keurige stapeltjes kleding in, je propt er wat bij, haalt er eens wat uit, vindt nog een gaatje waar je iets neer kunt leggen - binnen de kortste keren is het een zooitje en vergt het veel tijd om juist datgene te vinden waar je naar op zoek bent. Tenzij je je kast keurig opgeruimd houdt.
Hetzelfde geldt voor de harde schijf van je computer. Het is beslist noodzakelijk deze van tijd tot tijd, wekelijks bijvoorbeeld, te ontdoen van overbodige zooi zoals spyware, tijdelijke internetbestanden, cookies en dergelijke en de inhoud opnieuw te ordenen. Daar zijn handige programma's voor te downloaden. Dat is niet moeilijk en niet gevaarlijk; je hebt er alleen maar plezier van.

Voor het opschonen van je pc zijn zeer veel programma's beschikbaar. Ik wil dan ook beslist niet pretenderen dat mijn manier van werken de enig juiste is, er zijn legio mogelijkheden.
Wie nog nooit zijn harde schijf opgeruimd heeft, moet de eerste keer niet schrikken: het is ongelooflijk wat er aan spyware, 'onvindbare' tijdelijke internetbestanden e.d. binnenkomt op je pc. Zelfs al download je zelden iets, ook door het bezoeken van internetsites kun je van alles meeslepen.

Achtereenvolgens gebruik ik de programma's
 • Disk Cleaner
  Bij Disk Cleaner kun je exact aanvinken wat het programma al dan niet weg moet halen van je harde schijf.
 • Dustbuster
  Een prima aanvulling op Disk Cleaner, ze sluiten mooi op elkaar aan. Dustbuster spit o.a. dieper in de tijdelijke internetbestanden. Nadeel van Dustbuster is dat er geen selectiemogelijkheid is; wat je bij Disk Cleaner zorgvuldig niet aangevinkt hebt, wordt door Dustbuster alsnog weggehaald. Wil je dat niet, gebruik dan Dustbuster niet. Even opletten: het opruimen gaat heel snel en plotseling lijkt ie te blijven hangen op 99%; dan is het programma bezig met de verwerking. Rustig afwachten dus en niet wegklikken.
 • Ad Aware
  Onmisbaar voor het verwijderen van spyware uit je computer. De eerste keer schrok ik me wezenloos: meer dan 100 Mb aan spyware zat er in mijn pc verstopt, zonder dat ik er erg in had.
 • Reg Clean
  Schoont het register van je computer op, haalt er dubbele, overbodige bestandjes uit. Als het ware de stofzuiger voor de kleine hoekjes.

  Als ik dit allemaal gedaan heb - eerste keer duurde het nogal even, ruim een uur, nu ik het bijhou is het in twintig minuten gepiept - ga ik Defragmenteren. De defregmentatiefunctie zit standaard in Windows, in de Systeemwerkset, die hoef je dus niet te downloaden. Soms stopt de defragmentatie na een procent of drie, dan moet ik eerst schijfcontrole doen (ook in de Systeemwerkset); ik voer dan de standaardschijfcontrole uit en defragmenteer vervolgens opnieuw.

  Klaar!
  Computer opnieuw opstarten en racen maar weer.

  Noot:
  Voordat ik bovenstaande handelingen uitvoer zet ik altijd de screensaver uit. Die kan namelijk (on)behoorlijk storend werken!
 • Reacties (18)

  Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties
  Leuk artikel? Deel het
  Laatste vragen
  Laatst beantwoorde vragen
  Meest bekeken
  Top