Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Artikelen
  3. Vleestips

Vleestips

Voorlichtingbureau Vlees

- Vers vlees, ook voorverpakt vlees, moet altijd worden bewaard in de
koelkast of in de diepvries.
- Bewaar het vlees wel in de verpakking of leg het op een bord, afgedekt
met folie. Zo voorkomt u dat het vlees uitdroogt.
- De temperatuur in de koelkast moet liggen tussen de 2 en 5 graden
Celsius.
- De temperatuur in de vriezer moet - 18 graden Celsius of lager zijn.
- Zorg dat vlees zo kort mogelijk buiten de koeling ligt.
- Leg vlees nooit in de zon.
- Gebruik in de zomer een koeltas als u boodschappen doet.Cholesterol is een vetachtige stof die het lichaam in kleine hoeveelheden
goed kan
gebruiken.
Van vlees, en met name van varkensvlees wordt vaak beweerd dat het veel
cholesterol bevat. Dit is een misvatting. Het bevat ongeveer 60 milligram
per 100 gram vlees. Alleen orgaanvlees en vleeswaren waarin orgaanvlees is
verwerkt hebben een hoger cholesterolgehalte. Een voeding die niet meer
dan 300 milligram cholesterol bevat is een goede voeding.
Uit onderzoek is gebleken dat verzadigde vetten meer invloed hebben op het
cholesterolgehalte dan cholesterol in de voeding. Cholesterol in de
voeding heeft maar een geringe invloed op het cholesterol gehalte in het
bloed.Wist u dat een varkensschnitzel een dun lapje is dat is platgeslagen? Het
is een mager en mals stukje vlees, afkomstig van de varkensham. Aan een
stuk is het verkrijgbaar als fricandeau. Schnitzels lijken veel op oesters
en hamlappen. De laatste twee worden echter 'op de draad' gesneden terwijl
schnitzels 'met de draad mee' worden gesneden. Dat wil zeggen dat de
vleesdraad in de lengterichting loopt. Het zorgt er voor dat de schnitzel
tijdens de bereiding plat in de pan blijft liggen.Wist u dat een speklap een doorregen varkenslap is met zwoerd? Zonder
zwoerd wordt het meestal een doorregen varkenslap genoemd. Speklappen zijn
afkomstig van het buikspek, dat is de magerste speksoort.Wist u dat...

u bij roerbakken altijd voor een heel hete wok moet zorgen, de damp mag eraf komen? Het al roerend zeer snel bakken voorkomt onnodig verlies van vitaminen en smaakstoffen. Lekker en gezond dus.Feit: Puistjes vormen voor veel mensen een probleem. Zeker voor jongeren in de pubertijd. Iedereen zoekt naar het juiste middel om ze te voorkomen. Een van de volkswijsheden is: eet geen varkensvlees, want daar krijg je puistjes van. Deze wijsheid gaat niet op. Het is wetenschappelijk nooit aangetoond dat vlees (en andere zogenaamde boosdoeners als chocola en patat) puistjes veroorzaakt. Puistjes ontstaan door toename van de talgproductie. Door hormonale veranderingen. En daarom zijn puistjes onlosmakelijk verbonden met de puberteit. Als talgkliertjes verstopt raken, vormt zich een onderhuidse ophoping. En dus een puistje. Met voeding heeft het niks te maken.Arnhem de rookworststad van Nederland is?
En de slagers uit Arnhem in het Guinessbook of Records vermeld staan met
de grootste rookworst?Wist u dat doorregen rollade een opgerold stuk doorregen varkensvlees
zonder been is, dat wordt opgebonden met rolladetouw? Het vlees is meestal
afkomstig van de buik of schouder. Een rollade is bijna altijd panklaar,
dat wil zeggen dat hij al is gezouten en gekruid. Rollades kunnen op twee
manieren worden bereid; gebraden en gestoofd. Een doorregen rollade kan op
beide manieren worden bereid.Als u vlees wilt invriezen kan dat het beste zo snel mogelijk gebeuren.
Bij langzaam invriezen vormen de vleessappen grote kristallen die de
celwand als het ware kapot prikken. Bij het ontdooien gaat er veel vocht
(en smaak) verloren. Hierdoor gaat de kwaliteit van het vlees achteruit,
het wordt sneller droog.
Een tweede keer invriezen verminderd de kwaliteit. De vleessappen die zijn
vrijgekomen bij het ontdooien worden niet meer goed opgenomen door het
vleeseiwit. Dat betekent bij het ontdooien nog meer verlies van
vleessappen dan de eerste keer. Het vlees kan dan (te) droog worden bij
bereiding.
Beter kunt u het vlees gewoon bereiden en vervolgens het gare vlees
invriezen.
Invriezen van vleeswaren is meestal niet bevorderlijk voor de smaak.
Als u de vleeswaren invriest moet u de vleeswaren per soort verpakken. Op
deze manier blijft ham naar ham smaken en salami naar salami.- Wanneer u weinig tijd heeft voor het bereiden van een stoofgerecht, dan
kunt u heel goede resultaten behalen door gebruik te maken van een
hogedrukpan (snelkookpan). U brengt de bereidingstijd terug tot 30
minuten.
- Pouletvlees kan ook prima in stoofschotels worden gebruikt
- Toevoeging van wijn het vlees maakt het sneller gaarvarkensvlees met uitzondering van orgaanvlees weinig cholesterol bevat?

kalfsvlees net zoals rundvlees veel zink bevat?

het vet in varkensvlees gemiddeld voor ruim 60% bestaat uit de gezonde onverzadigde vetzuren?

een varkenshaasje maar 3% vet bevat?

de ribkarbonade van het midden- en achterste gedeelte van de karbonadestreng komt? Die streng loopt over het ruggedeelte van kop tot staart. Een ribkarbonade is te herkennen aan het ribbeentje. De ribkarbonade geldt als een malse en magere karbonade. Zonder ribbeentje heet de ribkarbonade een filetlapje.

lamsvlees net zoals alle andere vleessoorten vitamine D bevat? Deze vitamine zorgt voor een goede conditie van onze botten?

lamsvlees veel zink en vitamine B1 bevat?

vlees verschillende vitamines van het B-complex bevat, namelijk vitamine B1, B2, B6 en B12?

rundvlees veel ijzer bevat?Varkenslapjes of ander bereid vlees kan voor het gemak worden vervangen door knakworstjes, reepjes ossentong of reepjes pekelvlees. Als je er een grote salade van maakt en deze garneert met gekookte eieren, plakjes tomaat, asperges en rolletjes vleeswaren ontstaat een schitterende maaltijdsalade.Fabel: varkensvlees is slecht voor het cholesterolgehalte

Feit: Voedingsdeskundigen adviseren een maximale hoeveelheid cholesterol in de voeding van 300 milligram per dag. Varkensvlees bevat gemiddeld slechts 60 milligram per honderd gram onbereid vlees. En past daarmee prima binnen uw menu. Alleen orgaanvlees of producten waarin dit vlees verwerkt is, hebben een hoger cholesterolgehalte.
Bedenk verder: verzadigde vetten zijn schadelijker dan cholesterol. Minder vet eten is daarom een goed idee. Kies bijvoorbeeld eens voor mager varkensvlees.

Reacties (0)

Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Top