1. Home
  2. Artikelen
  3. Belgische Bonbons

Belgische Bonbons

Het verhaal achter die heerlijk bonbons die wij allemaal wel kennen! Met heerlijke recepten om zelf te maken.

Belgische bonbons hebben niets gemeen met de simpele gesuikerde amandelen waarmee de graaf van Plessis-Praslin eertijds de door hem aanbeden dames betoverde, Bij Belgische bonbons gaat het om een heel leger van zoete verleidingen. Belgische chocolatiers zijn trots op de diversiteit van hun assortiment en werken voortdurend aan nieuwe recepten. Zelfs chocoladefabrieken brengen het tot 60 verschillende bonbons. Zelfstandige meesters halen moeiteloos 100 variaties in melk, puur of wit.

Wit of puur

Eigenlijk is wit strikt genomen helemaal geen chocolade. Witte chocolade bevat alleen cacaoboter, suiker en melkpoeder, maar geen cacao. Pure chocolade is voor bonbons het geschiktst; hij harmoniert met bijna alle ingredienten en aromas. In totaal bedraagt de Belgische chocoladeproduktie 220.000 ton per jaar, waarvan meer dan 60% geexporteerd wordt en 180.000 gebruikt als couverture.

Soorten, maten, vullingen en smaken
Er zijn twee grote bonbonfamilies: de geglaceerde bonbons en de gegoten bonbons. In het eerste geval creeert de chocolatier op magische wijze een aromatische chocolademassa,bijvoorbeeld de bekende en klassieke praline, die bestaat uit gemalen, geroosterde amandelen of hazelnoten met suiker. Met deze massa wordt in een raam tot een laag geperst, waar men daalders, ruiten of vierkanten uitsteekt om die te hullen in chocolade. De tweede familie blinkt uit door veelzijdigheid. Men giet warme couverture in grote platen met matrijzen, schudt die om luchtblaasjes te laten verdwijnen en laat ze afkoelen. Voor de vulling maken banketbakkers cremes op basis van boter en suiker, waaraan ze - hun fantasie en gevoel voor smaak volgend- ingredienten toevoegen als chocolade,room, vruchten, karamel, likeur of sterke drank.Ze maken ook gebruik van noten, kastanjes en marsepein. Als de vulling in de matrijs zit, krijgt hij een bodem van chocolade. Bij marsepein, massepein, geven de banketbakkers blijk van een vrolijke kunstzinnigheid: met de hand maken ze manden vol bananen, pruimen, kwiwis,appe;s, citroenen, tomaten en wortels of grappige varkentjes in alle mogelijke of onmogelijke standen.

Wie in belgie bij een chocolatier een doos met een pond bonbons koopt, kan rekenen op ruim 25 verschillende verassingen, die allemaal even lekker als bers zijn.

Zelf bonbons maken?
Dankzij de leden kan je thuis zelf aan de slag. Natuurlijk ben je vrij te experimenteren. Maak wat jij lekker vindt!


klik hier voor nog meer bonbon-recepten

Reacties (2)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties
Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Top