1. Home
  2. Artikelen
  3. De geschiedenis van het paasei

De geschiedenis van het paasei

bron: www.ei-info.nl

In een stenen graf bij Worms, dat munten uit 320 voor Chr. bevatte, werden al geverfde eieren gevonden. Het paasei moet in de geschiedenis van de folklore zelfs een grotere rol gespeeld hebben dan het Paasvuur. Wat zou het verband zijn tussen de opstanding van Christus en de eieren als er al zoveel jaren voor Christus een soort paaseigewoonte bestond? Toch is er een symbolische verwantschap aan te geven: als kiem van nieuw leven schenkt het ei levenskracht en met Pasen is er sprake van nieuw leven.
De middeleeuwse mens at eieren om sterk te worden. Met name in het voorjaar werden er veel extra eieren gegeten. Het ei kon zijn kracht ook overbrengen op het land. Men legde daarvoor eieren op het land en groef ze zelfs ook wel in. Daarna werden ze alsnog gegeten.
In het christendom ziet je ook iets terug van het geloof in de kracht van het ei. Het witgepleisterde graf wordt beschouwd als een schaal waaruit het leven van Christus oprijst. In oude kerken zijn soms plafondschilderijen aangebracht waarop het graf van Christus eivormig is voorgesteld.In het boek ?Nederlandse volksgebruiken bij hoogtijdagen? staat dat na het 40 dagen vasten het paasei met vreugde werd begroet. Men gaf elkaar eieren cadeau. Met Pasen hield men een eiermaal. Aan de kinderen werd verteld dat de kerkklokken die op de woensdag voor Pasen werden ?opgeschort? naar Rome gingen om paaseieren te halen. Lieten zij op paaszaterdag, bij het Gloria in excelsis, hun galmende tonen weer horen, dan zocht de jeugd - met name in Limburg en Brabant - naar de bontgekleurde eieren die de klokken hadden meegebracht. De eieren lagen verstopt in huis en tuin, een gewoonte die kan worden teruggevoerd naar het vroegere begraven van de eieren om de akkers vruchtbaar te maken.
Ook gingen de kinderen op het platteland rond om eieren te vragen.
Het is duidelijk dat het verschijnsel ?paasei?, het zoeken naar eieren en het kleuren van eieren een lange en oude traditie kent. Dat de Paashaas de eieren zou brengen (soms zelfs door hem gelegd!) heeft hier weinig mee te maken. Het is een uit Duitsland overgewaaide ?nieuwigheid?. De Paashaas verstrekt overigens vaker eieren van chocolade dan eieren van de kip.Eieren krijgen een fraaie kleur wanneer u ze kookt met sterk gekleurde groenten als bietjes, rode kool, spinazie, worteltjes, maar ook met uienschillen of theebladeren. En het is nog milieuvriendelijk ook! Het is belangrijk dat u de eieren in het kookwater laat afkoelen. Daarna kunt u de eieren opwrijven met een doekje met wat slaolie. Ze gaan dan prachtig glanzen, Iedereen kan op die manier toveren met een eitje.Maar er zijn meer variaties mogelijk, bijvoorbeeld met olie-, acryl-, of aquarelverf (mits geschikt voor het verven van gekookte eieren).
Het schilderen van eierschalen is in vele landen zelfs een vorm van kunstnijverheid geworden, met name in Oost - Europa en de Zuideuropese landen. Zo kunt u uitgeblazen, beschilderde eieren als souvenir meenemen. Ook in Nederland wordt schilderen op schaal steeds meer een rage. Er worden complete tentoonstellingen ?Kunst op Schaal? gehouden, met beschilderde eieren, maar ook met eieren die bewerkt zijn met veertjes, knip- en collagewerk, stro- en droogbloemen. Op sommige plaatsen worden cursussen gegeven in het eieren versieren. Fantasie en vaardigheid leveren de mooiste resultaten: Geometrische versieringen met een inktstift aangebracht, eieren beplakt met lovertjes, beschilderd met iconen, ornamenten of andere schilderwerkjes.
De kunstwerkjes worden het mooist als de eieren na te zijn uitgeblazen, licht worden opgeschuurd. Uiteraard kunnen ook gekookte eieren worden beschilderd.Maak met een eierprikker tegenover elkaar twee gaatjes in het ei. Maak daarna een van de gaatjes iets groter met bijvoorbeeld een sateprikker en roer de inhoud van het ei daarmee voorzichtig los. Blaas het ei daarna leeg. Spoel het ei schoon met koud water, net zolang tot het water helder blijft. Bewaar de lege eieren in een kartonnen eierdoosje.Mexicanen vullen uitgeblazen eieren met confetti en maken zo een soort vreedzame eierbommen. In Engeland worden eieren beplakt met echte bloemblaadjes. Een bont gekleurd ei krijgt u als u een ei versiert met stukjes zijdepapier. Scheur snippers van het papier en plak deze als een kleurig mozaiek met een vochtige spons vast op het ei. Na het opdrogen vallen de snipper er af en blijft op het ei een mooie afdruk achter.

Reacties (2)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties
Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Dit artikel staat ook in de volgende kookgroepen:
kerst_pasen_etc

kerst pasen etc

Top