1. Home
  2. Artikelen
  3. Magnetron-sausen

Magnetron-sausen

Veeeeeeeeeeeeeeeel receptjes van magnetron-sausen

De meeste sausen worden op volle kracht bereid.
Het sudderen, dus na het koken van de saus, gebeurt op halve kracht.
Veel tijdwinst is er niet.
Regelmatig, om de minuut, roeren is nodig
De hoeveelheid bloem mag verminderd worden in vergelijking met de traditionele bereidingswijzen.
Kook bij voorkeur afgedekt, dit houdt spatten tegen en verkort de beredingstijd.
Een afgewerkte saus wordt op halve kracht opgewarmd.Bechamelsaus

2-3 personen

Ingredienten :
- 30 g vetstof
- 20 g bloem
- 3 dl melk of bouillon
- peper en zout

Smelt de vetstof in de microgolfoven (onafgedekt, vol vermogen, 1 min.). Voeg de bloem bij en meng. Voeg de melk of bouillon bij en meng goed. Zet de kom in de microgolfoven (afgedekt, vol vermogen, 3-4 min.) en roer om de minuut met een sausklopper.


Kaassaus

2-3 personen

Ingredienten :
- zie bechamelsaus
- 50 g gemalen kaas

Bereid een bechamelsaus. Voeg 2 min. voor hte einde van de kooktijd de gemalen kaas bij.


Kappertjessaus

2-3 personen

Ingredienten :
- zie bechamelsaus
- 2 eetlepels kappertjes en 1 eetlepel azijn

Bereid een bechamelsaus. Voeg 2 min. voor het einde van de kooktijd de kappertjes en de azijn bij.


Mosterdsaus

2-3 personen

Ingredienten :
- zie bechamelsaus
- 2 eetlepels mosterd

Bereid een bechamelsaus. Voeg 2 min. voor het einde van de kooktijd de kappertjes en de azijn bij.


Peterseliesaus

2-3 personen

Ingredienten :
- zie bechamelsaus
- 1 eetlepel fijn gehakte peterselie

Bereid een bechamelsaus. Voeg de peterselie bij de saus.


Witte-wijnsaus

2-3 personen

Ingredienten :
- zie bechamelsaus
- 2 dl droge witte wijn
- 1 dl room

Bereid een bechamelsaus. Vervang de melk of de bouillon door 2 dl droge witte wijn en 1 dl room.


Tomatensaus 1ste manier

2-3 personen

Ingredienten :
- zie bechamelsaus
- 2 eetlepels tomatenpuree

Bereid een bechamelsaus. Voeg 2 min. voor het einde van de kooktijd de tomatenpuree bij.


Tomatensaus 2de manier

2-3 personen

- 1 ui
- 1/4 liter gepelde tomaten uit blik of 2 verse tomaten
- 2 eetlepels tomatenpuree
- tijm
- 20 g vetstof
- 25 g bloem
- 1/4 liter bouillon
- peper en zout

Was en reinig de ui en de tomaten, snij de ui fijn, pel de tomaten en snijd ze in dobbelsteentjes. Doe de vetstof in een vuurvaste kom, voeg ui, tomaten en tijm bij. Laat stoven in de microgolfoven (afgedekt, 80% vermogen, ? 3 min.), verleng zo nodig de kooktijd tot de groenten gaar zijn. Voeg de bloem en de bouillon toe. Meng alles onder elkaar. Laat koken (afgedekt, 80% vermogen, 3-4 min.). Roer telkens na 1 min. Kruid met peper en zout.


Champignonroomsaus

2 personen

Ingredienten :
- 100 g champignons
-1 knoflookteentje
- 15 g vetstof
- 1 eetlepel bloem
- 2 dl bouillon
- 1 dl room
- peper en zout

Was en reinig de champignons en dep ze droog. Snijd ze in fijne schijfjes. Pers het knoflookteentje. Doe vetstof, champignons en knoflook in een vuurvaste kom. Laat de champignons gaar worden in de magnetron (afgedekt, 80% vermogen, 2-3 min.). Meng de bloem met een weinig water, voeg dit bij de champignons. Voeg de bouillon bij en laat koken (afgedekt, 80% vermogen, ? 2 min.). Voeg room en kruiden toe en laat koken (afgedekt, 80% vermogen, ? 3 min.).
Lekker bij vlees en kip.


Avocadosaus

2 personen

Ingredienten :
- 1 rijpe avocado
- 20 g vetstof
- 2 dl bouillon
- 1 dl room
- 1 eierdooire
- 1 eetlepel dille
- peper en zout

Was en halveer de avocado, verwijder de pit. Schil de avocado en pureer het vruchtvlees. Doe vetstof en avocadupuree in een vuurvaste kom en plaats in de magnetron (onafgedekt, 80% vermogen, ? 2 min.). Meng de room met de eierdooier. Voeg dit bij de saus en laat opnieuw koken (afgedekt, 80% vermogen, 1-2 min.), roer om de 30 sec. Kruid met peper en zout en voeg er de fijn gesneden dille aan toe.
Lekker bij vis.


Pindasaus

4 personen

Ingredienten :
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 10 g vetstof
- 1 blikje kokosmelk (? 150 g)
- 1 potje pindakaas (350 g)
- 2,5 dl water
- 2 etlepels ketjap of sojasaus
- 1 eetlepel azijn
- enkele druppels sambal oelek of tabasco

Pel ui en knoflook en snipper fijn. Laat fruiten in de vetstof (onafgedekt, 100% vermogen, 3 min.). Voeg kokosmelk en pindakaas bij. Laat warmen (onafgedekt, 100% vermogen, 3 min.). Roer de saus om en voeg wate en ketjap of sojasaus bij. Laat opnieuw warmen in de magnetron (onafgedekt, 100% vermogen, 5-6 min.). Breng op smaak met azijn en sambal oelek of tabasco.


Gembersaus

2-3 personen

Ingredienten :
- 100 g wit van prei
- 15 g vetstof
- sap van 1 sinaasappel
- 1 eetlepel room
- 1 koffielepel gemberpoeder
- een mespunt kurkuma
- peper en zout

Was en reinig de prei, snijd ze in fijne ringen. Smelt de vetstof in de magnetron (onafgedekt, 100%, 1 min.). Roer de prei onder de vetstof en voeg het sinaasappelsap bij, plaats terug in de magnetron (afgedekt, 100% vermogen, ? 4 min.). Voeg room, gemberpoeder, kurkuma en peper toe. Laat nogmaals verhitten (afgedekt, vol vermogen, ? 2 min.). Breng op smaak met peper en zout.
Lekker bij vis en kip.


Bolognaisesaus

2 personen

Ingredienten :
- 50 g selder
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 10 g vetstof
- 200 g gehakt
- 2 dl water
- 2 eetlepels tomatenpruree of 1/2 liter gepelde tomaten uit blik
- laurier
- tijm
- rozemarijn
- marjolein
- cayennepeper
- 1 eetlepel bloem.

Reinig de groenten en snijd ze fijn. Doe de vetstof met de groenten in een vuurvaste kom, plaats in de magnetron (onafgedekt, 80% vermogen, 3 min.). Verdeel het gehakt over de groenten, voeg water, tomatenpuree of de in stukjes gesneden, gepelde tomaten en kruiden bij. Meng alles goed. Plaats terug in de magnetron (onafgedekt, 80% vermogen, ? 6 min.). Roer om de 2 min. Bind de saus me een eetlepel bloem gemengd met een eetlepel water. Laat de saus inkoken (afgedekt, vol vermogen, 1 min.).


Hollandse saus

2-3 personen

Ingredienten :
- 100 g vetstof
- 2 eierdooiers
- 1/2 eetlepel azijn
- 1 eetlepel water
- peper en zout

Smelt de vetstof in de magnetron (onafgedekt, vol vermogen, ? 2 min.). Meng eierdooiers, azijn en water en laat in de magnetron verwarmen (onafgedekt, vol vermogen, 15 sec.). Voeg de hete vetstof bij dit mengsel en klop alles goed door elkaar. Zet de saus in de magnetron (afgedekt, vol vermogen, 1 min.). Roer om de 15 sec. en verleng zo nodig de bereidingstijd tot de saus goed gebonden is. Laat de saus niet koken. Breng op smaak met peper en zout.


Bearnaisesaus

2-3 personen

Ingredienten :
- 1/2 dl dragonazijn
- 1/2 dl water
- 2 sjalotjes
- 1/2 koffielepel peperkorrels
- 3 eierdooiers
- 150 g vetstof
- 1 eetlepel gehakte dragon

Pel de sjalotten en snipper ze fijn. Meng dragonazijn, peperkorrels en sjalotten in een vuurvaste kom. Plaats in de magnetron, laat inkoken (onafgedekt, vol vermogen, 2-3 min). Smelt de vetstof in de magnetron (onafgedekt, vol vermogen, 1-2 min.). Voeg 1/2 dl koud water bij het azijnmengsel en voeg de eierdooiers toe. Roer goed met de sausklopper. Voeg al roerend de hete gesmolten vetstof bij. Zet de saus in de magnetron (afgedekt, vol vermogen, 1 min.). Roer om de 15 sec. door. Verleng zo nodig de bereidingstijd tot de saus mooi gebonden is maar niet kookt.Abrikozensaus

2 personen

Ingredienten :
- 50 g gedroogde abrikozen
- 1 eetlepel citroensap
- 1 pakje vanillesuiker
- 1 dl water

Breng abrikozen, citroensap, vanillesuiker en water in een vuurvaste kom. Laat in de magnetron koken (onafgedekt, vol vermogen, 3-4 min.). Laat lauw worden en pureer de abrikozen.


Cacaosaus

2 personen

Ingredienten :
- 2 eetlepels cacaopoeder
- 10 g vetstof
- 2 eetlepels melk
- 75 g bruine suiker
- pakje vanillesuiker

Smelt de vetstof in de magnetron (onafgedekt, vol vermogen, 30 sec.). Voeg cacaopoeder, melk, suiker en vanillesuiker bij. Meng alles door elkaar. Laat koken (afgedekt, vol vermogen, ? 2 min.). Roer om de 30 sec.


Chocoladesaus 1ste manier

2-3 personen

Ingredienten :
- 100 g fondantchocolade
- 1 dl malk
- 1 koffielepel poedersuiker

Breek de chocolade in stukjes en doe deze samen met de melk in een vuurvaste kom. Plaats in de magnetron (onafgedekt, vol vermogen, ? 1 min.). Meng de chocolade met de melk tot een gladde massa en voeg er de poedersuiker aan toe.


Chocoladesaus 2de manier

2 personen

Ingredienten :
- 50 g pure chocolade
- 2 eetlepels melk of room

Breek de chocolade in stukjes en doe ze samen met de melk of room in een schaal. Plaats de magnetron (onafgedekt, 50% vermogen, 2-3 min.). Roer de saus goed door.


Chocoladesaus 3de manier

4 personen

Ingredienten :
- 3 dl melk
- 1 eetlepel maisbloem
- 50 g pure chocolade
- 1 eetlepel suiker

Doe de melk, suiker en maisbloem in een kom. Roer goed onder elkaar. Breek de chocolade in stukjes en voeg bij de melk. Plaats in de magnetron (onafgedekt, vol vermogen, 4 min.). Roer de saus goed door.


Cranberriesaus

4 personen

Ingredienten :
- 250 g verse cranberries zonder steeltjes
- 2 eetlepels water
- 200 g suikre
- 2 eetlepels porto

Was de cranberries, doe ze in een grote vuurvaste kom en plet de cranberries zodat ze tijdens het koken niet kunnen openbarsten. Voeg 2 eetlepels water bij en laat de cranberries in de magnetron koken (afgedekt, vol vermogen, 5 min.). Voeg de suiker bij en plaats terug in de magnetron (afgedekt, vol vermogen, 2 min.). voeg de porto bij. Dien de saus warm of koud op.


Cumberlandsaus

6-8 personen

Ingredienten :
- 200 g aalbessengelei
- 100 g sinaasappelmarmelade
- sap van 1/2 citroen
- 1 dl water
- 1,5 koffielepel aardappelbloem
- 1 koffielepel mosterd
- een mespuntje gemberpoeder
- cayennepeper

Roer alle ingredienten goed onder elkaar. Plaats in de magnetron (onafgedekt, vol vermogen, 4 min.). Roer de saus halfweg de bereidingstijd goed om. Laat afkoelen.


Frambozensaus

4 personen

Ingredienten :
- 300 g diepgevroren frambozen
- 50 g suiker

Laat de frambozen ontdooien ? 6 min. op ontdooistand of op 30% kookkracht. Pureer de frambozen en wrijf ze door een zeef. Voeg de suikre bij en laat in de magnetron koken (onafgedekt, 80% vermogen, 2 min.). Laat 2 min. nagaren.


Kaneelsaus

4 personen

Ingredienten :
- 2,5 dl melk
- 1 eierdooier
- 1 eetlepel maisbloem
- 1 koffielepel kaneel
- 1 eetlepel suiker

Verwarm de melk in de magnetron( afgedekt, vol vermogen, 2 min.). Meng ondertussen eierdooier, maisbloem, kaneel en suiker. Voeg 2 eetlepels hete melk bij en voeg dit mengsel bij de overige hete melk. Klop tot een gladde massa. Laat koken (onafgedekt, vol vermogen, 1 min.).


Vanillesaus

4 personen

Ingredienten :
- 2,5 dl melk
- 1/4 vanillestokje
- 1 eetlepel suiker
- 1 eetlepel maisbloem
- 1 eierdooier

Snijd het vanillestokje in de lengte open, voeg bij de melk. Verhit de melk in de magnetron (afgedekt, vol vermogen, 2 min.). Meng intussen eierdooier, suiker en maisbloem. Voeg 2 eetlepels hete melk bij dit mengsel en doe dan het mengsel bij de overige hete melk. Klop tot een gladde massa. Laat koken (onafgedekt, vol vermogen, 1 min.). Verwijder het vanillestokje.


Wijnsaus

4 personen

Ingredienten :
- 1,5 dl droge witte wijn
- 1 eetlepel citroensap
- 1 ei
- 40 g suiker

Klop het ei me de suiker en het citroensap tot een schuimige massa. Voeg beetje bij beetje de wijn toe. Warm in de magnetron (onafgedekt, 80% vermogen, 30 sec.). Klop de saus schuimig. Herhaal deze werkwijze driemaal. Klop de saus na de laatste keer goed op.

Reacties (1)

Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Top