1. Home
  2. Artikelen
  3. Honing als smaakmaker

Honing als smaakmaker

Na suiker volgt honing als een van de grootste zoetmakers. Het is een natuurproduct waaraan de mens nauwelijks te pas hoeft te komen. Honing wordt gemaakt door bijen; van de nectar van bloemen die zij afzetten in de honingraten van bijenkorven. Honing bevat nauwelijks vitaminen en is energierijker dan suiker. Honing wordt in ons lichaam beter opgenomen dan suiker. Al sinds de oudheid worden aan honing tal van medicinale eigenschappen toegekend. De naam kunnen we aanvullen met de naam van de bloemensoort die de nectar voor de honing leverde. Lavendel-, tijm-, klaver- en sinaasappelhoning zijn daarvan voorbeelden.

Aangenomen wordt dat er in de wereld meer dan tweeduizend verschillende soorten honing worden gemaakt. Daarbij zijn heel bijzondere soorten die bij ons in Europa niet of nauwelijks bekend zijn. Een voorbeeld is pohutakawa-honing uit Nieuw Zeeland. Deze honing is overigens niet alleen zoet. Er zit ook een vleugje zout in de smaak. Dat deze soort in ons land bij hoge uitzondering wordt verkocht, heeft te maken met de prijs die er voor moet worden betaald. Die is namelijk tien a twintig maal zo hoog als de prijs voor bloemenhoning.Bloemenhoning is de meest verkochte honingsoort in ons land. Ze wordt gemaakt van de nectar van verschillende bloemensoorten en mede daardoor kunnen er verschillen in kleur en smaak zijn. Bloemenhoning smaakt goed op een sneetje witbrood en kan ook in de keuken worden verwerkt in tal van zoete en pittige sauzen, samengestelde boters, ijs en gebak. Hetzelfde geldt voor de meeste soorten klaverhoning die in ons land redelijk populair zijn. De heidehoning die in ons land wordt verkocht heeft een uitgesproken kruidige smaak. Ze is vrij dun en heeft doorgaans een vrij donkere kleur. Heidehoning wordt onder meer gebruikt voor het maken van het deeg van kruidkoeken en dergelijke.

Hoewel een groot deel van de honing die in ons land wordt aangeboden van elders komt (onder meer Duitsland), geeft men nog altijd de voorkeur aan bloemen-, klaver- en heidehoning. Het zijn soorten die in ons land al eeuwenlang bekend zijn. Tot de tweede wereldoorlog kon ons land redelijk goed in de eigen behoefte voorzien. Na de tweede wereldoorlog veranderde dat beeld en zijn we afhankelijk van het aanbod uit andere landen.In de Tweede Wereldoorlog was er in land 'kunsthoning' op basis van dextrose. Dergelijke surrogaten, zoals ook voor andere genotsmiddelen als koffie, thee en chocolade, zijn op een enkele uitzondering na vrijwel onmiddellijk verdwenen na 1945.

In de landen rond de Middellandse zee zijn er veel meer honingsoorten. Er zijn kruidige honingsoorten met de smaak van tijm, basilicum of rozemarijn en de beroemdste honing komt uit Griekenland. Ze was al in de oudheid bekend en wordt dan ook herhaalde malen in de oude geschriften genoemd. Hemetus wordt ze genoemd. Tot de meest bekende honingsoorten uit het Mediterrane gebied behoren sinaasappel-, lindenbloesem-, dennenboom-, acacia- en zonnebloemhoning.

Uit Australie komt eucalyptushoning. Men onderscheidt er enkele honderden soorten die wat de smaken betreffen sterk uiteen lopen. Het zijn vrijwel allemaal honingsoorten die als tafelhoning (voor op de boterham) worden verkocht.

Honing is in de keuken een dankbaar produkt omdat het niet alleen zoet is, maar ook een smaak heeft die suiker ontbeert. Honing kan tal van sauzen, ijs en gebak een bijzondere smaak verlenen. Een kleine hoeveelheid in een eenvoudige vinaigrette doet soms wonderen en past heel goed in dressings en andere pittige sauzen waarin we een bescheiden zoet accent wensen. Het mespuntje (poeder)suiker dat tegenwoordig aan veel dressings wordt toegevoegd kan dan ook beter worden vervangen door een klein lepeltje of slechts enkele druppels vloeibare honing.Honing kan in tal van warme sauzen worden verwerkt. Dat kan problemen opleveren omdat bij verhitting de honing gemakkelijk kan karamelliseren. Bovendien verliest honing bij langdurige verhitting veel van de oorspronkelijke smaak die in een enkel geval een bittere nasmaak kan veroorzaken. Het is dan ook verstandig om voor het gebruik van honing in de keuken te kiezen voor de lichtere soorten. Een uitzondering is boekweithoning.

Vroeger kwam de honing voornamelijk uit landen in oost Europa zoals Rusland, Polen en Hongarije. Tegenwoordig wordt honing ook in Amerika gemaakt en komt er veel boekweithoning uit Californie bij ons op de markt. Deze is vrij donker en heeft een specifieke smaak waar je van moet houden. Niettemin wordt deze honing veel gebruikt in (koek)bakkerijen. Boekweithoning, die vroeger ook in Drente werd gemaakt, heeft ervoor gezorgd dat kruidkoeken die in het noorden van ons land worden gebakken zich onderscheiden van de kruidkoeken die van elders komen.

Reacties (1)

Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Top