terug naar het begin van deze beroemde kaassoorten
Engelse monniken van de cistercienzerorde die na de verovering van de noormannen in 1066 naar de dalen van Yorkshire waren getrokken, zijn de grondleggers van de Engelse kaastraditie. Ze begonnen bescheiden, maar inmiddels is er een rijke kaascultuur ontstaan. Veel soorten en varianten hebben echter alleen regionaal betekenis. In tegen stelling tot de Franse kazen zijn de Engelse kazen niet wereldwijs verspreid-afgezien van de Stilton. Stilton, de enkele Engelse kaas die de wereld heeft veroverd, wordt uitsluitend in leicestershire, nottinghamshire en Derbyshire gemaakt. Blue Stilton, een blauwe schimmelkaas in de vorm van een grote cilinder wordt door een merkzegel beschermd. Hij is cremig, heeft een gele kleur en is doortrokken met blauwgroene aders van de penicilium roquefortii. De witte stilton is brokkelig en mild, heeft geen blauwe schimmeladers, maar wel een onnavolgbare smaak. Van de Stilton-kaas-meestervereniging zokm 7 producenten lid, waarvan een, Colston Bassett, de enige gepasteuriseerde Stilton produceert.
De meest gemaakte kaas in Engeland is de Cheddar. De uit het Cheddar-ravijn ( in het graafschap Somerset) stammende harde kaas met een sterke, karakteristieke smaak heeft 1-2 jaar nodig om goed te rijpen. Milde Cheddar wordt al na 3 maanden verkocht. Hoe ouder de kaas, hoe intensiever de smaak en kleur. Het vervaardigingsproces van Cheddar is net zo ongewoon als de smaak: de wrongel wordt als een soort koeken opgestapeld om na te zuren. het proces wordt het duidelijkst bij de "sage derby", waarbij verse saliesap, waarmee men de wrongel kruidt, voor een opvallend marmereffect zorgt. men eet deze kaas vaak met Kerstmis. hoewel tegenwoordig het grootste gedeelte van de kaas commercieel wordt vervaardigd, zijn er in Engeland mph 24 boerderijen waar cheddar op de traditionele manier wordt geproduceerd, soms zelfs met ongepasteuriseerde melk.
Het assortiment aan Engelse kaassoorten varieert van de zachte ongeperste Crowdie, die van zure melk of room wordt gemaakt, tot de halfzachte soorten- waartoe de meeste blauwe-schimmel kaasvarianten behoren- en halfvaste kaassoorten als Wenslydaleof caerphilly ( die tegenwoordig niet alleen in Wales, maar in vele delen van West Engeland wordt geproduceerd), en tot de harde soorten, waarvan behalve de Cheddar de Cheshire( op het moment vaak ten onrechte Chester genoemd), de leicester en Double Gloucester erg bekend zijn. De meeste van deze kazen worden van koemeld gemaakt, maar er bestaan intussen ook veel regionale varianten die van geiten- of schapenmelk worden gemaakt. Op het platteland is de kaastraditie van de cistercienzers bewaard gebleven. De boeren zetten na de opheffing van de kloosters de traditie voort: er zijn nog veel lanbouwbedrijven die de methoden van de monniken bij de kaasbereiding gebruiken en zo zeldzame soorten als Swaledale of Danbydale maken. Het Engelse kaasmenu kent echter ook nog andere specialiteiten, zoals kruidenkaas, gerookte kaas, kaas met aders van vlierbessenwijn ( red windsor)
kazen met knoflook, paprika of zelfs zoete pickles, kaas die men in haverschroot heeft gewenteld ( scottih Caboc), of kazen die in as zijn gerold.
johannesen 22-03-2006
leuk om te lezen.
the_swan_inn 21-02-2002
Neem deze ook mee, bedankt
Foto`s uploaden Kan iemand mij vertellen hoe het komt dat ik…
kaas tablets Heeft iemand een goed recept voor kaaskoekjes van…
Enquête emoties en eetgedrag Beste allemaal, Momenteel ben ik bezig met…
Recept voor rundvleessalade voor 4 personen, het totaal van de ingredienten is ca. 2,5 kg ingrediënten voor 4 personen Aardappelen (…
Hoe kan ik mijn recept aanpassen In mijn recept van varkenswangetjes op…
frituurijzer Bij de bakwinkel kun je deze kopen voor €10,= ex verzenden, zitten 3 vormpjes bij. Gr. Lucia
IPhone app smulweb geschikt voor iPad? Ik kon altijd wel inloggen, maar nu lukt het mij op de iPad niet meer. Via internet explorer alles prima, maar op de iPad app geeft deze inloggen mislukt aan onder dezelfde inlognaam en password.
biscuitdeeg mislukt altijd! help Ik weet niet of je al antwoord hebt maar ik doe het altijd zo met een prima resultaat: Voor een vorm van 26 cm. 5 eieren 200 gr suiker 1 zakje vanillesuiker of 1/2 tl vanillepoeder 1 tl zout 150 gr bloem 50 gr maïzena (of 200 gr glutenvrij meel) boter paneermeel Laat alles op kamertemperatuur komen. Doe de eieren in de beslagkom samen met de suiker, vanillepoeder en het zout. Klop zo lang tot de kleur bijna wit is geworden. Doe de bloem en maïzena in een kom en zeef dit in gedeeltes bij het beslag, waarbij telkens een deel van het meel er voorzichtig doorheen wordt gespateld. Doe het beslag in een met boter ingesmeerde en met paneermeel bestrooide springvorm. Laat gedurende ca. 40 minuten in een voorverwarmde oven bakken op 150 graden. Als hij klaar is op een, tegen het plakken, met paneermeel bestrooid rooster laten afkoelen.
courgettes Hallo , we zitten in een zelfde bootje hier ! Ik zit na amper anderhalve week (opnieuw) met een volle winkelkar aan courgettes en ik ben momenteel de groente wel even beu desondanks variatie . Om u van antwoord te dienen : Ja , dat gaat zeer zeker ! De beste methode is de courgette reeds in blokjes of repen snijden ( niet schillen ) en ze eerst op een bord van elkaar weg te bevriezen waarna je ze kan verdelen over diepvrieszakjes , dat is alles ! Ik doe vandaag nog hetzelfde ! Groeten , V.I.
inloggen Ik heb hier ook al paar dagen last van. Ik kan wel bij mijn eigen gegeven, maar niet ingelogd zijn bij andere recepen of hompage. Is er al een oplossing hiervoor?