1. Home
  2. Artikelen
  3. Zelf mosterd maken

Zelf mosterd maken

Wat heb je nodig om zelf mosterd te maken? Dit artikel is een uittreksel uit "Gourmet Mustards", een boek geschreven door Helene Sawyer en gepubliceerd door Culinary Arts, Ltd

Alle gereedschapdie daarvoor nodig is, zal je hoogst waarschijnlijk gewoon in je eigen keuken kunnen vinden. Een basisregel bij het maken van mosterd is dat je contact tussen de mosterdpasta en aluminium moet vermijden. De aanwezigheid van azijn, wijn of andere zure grondstoffen kan namelijk lijden tot afgifte van de metaalmoleculen aan de mosterd. Gebruik hierom dus alleen plastic, glas, emaille of rvs gereedschap bij het maken van de mosterd. Voor het bewaren en rijpen van de mosterd is het aangeraden om alleen glazen potten te gebruiken met goed passende plastic of geemailleerde deksels.

Het gereedschap dat je nodig hebt bestaat uit:

* Plastic of rvs maatlepels
* Plastic of rvs lepel om mee te mixen
* Plastic of rvs zeef
* Plastic, rvs of glazen maatbeker
* Plastic of rubber spatel
* Blender of keukenmachine
* Kaasdoek om mee te zeven

Al het gebruikte gereedschap moet volledig vetvrij en schoon zijn. Was alles met heet zeepwater en spoel het af met heet schoon water of was het in de vaatwasser.Voor overheerlijke gourmet mosterds, moet je uitgaan van goede kwaliteit ingredienten. De echte Dijon mosterd gebruikt bijvoorbeeld "zwart" mosterdzaad. Dit zwarte zaad oogt in werkelijkheid bruin en de "witte" varieteit is eigenlijk meer gelig van kleur. Zwart mosterdzaad is kleiner enis scherper dan de witte. Witte mosterd bevat ook nauwelijks mosterdolie; droge mosterd is daarom doorgaans een combinatie van zowel witte als zwarte mosterdzaadjes. Wit mosterdzaad wordt ook wel gebruikt in "zuur" (zoals augurken) en in recepten zoals corned beef, waarvoor "hele" zaadjes nodig zijn.

Denk eraan dat door het fijnmalen van mosterdzaad de mosterdolie vrijkomt. Hierdoor komt het dat vers gemaakte mosterd op z'n scherpst is. Een beetje zoals chinese hete mosterd die gemaakt wordt vlak voordat het wordt geserveerd. Op dit punt kun je, als je deze scherpte prefereerd, de mosterd koelen in de koelkast nadat je het in schonen en gesteriliseerde potjes hebt gedaan. Koelen vertraagd namelijk de afname van scherpheid in mosterd. Voor een mildere mosterd kan je de mosterd beter eerst ongekoeld laten "rijpen"

Voor recepten zie de hoofdpagina van lekker_met_mosterd!

Reacties (5)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties
Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Dit artikel staat ook in de volgende kookgroepen:
lekker_met_mosterd

lekker met mosterd

Top