1. Home
  2. Artikelen
  3. Cranberry recepten op een rij.

Cranberry recepten op een rij.

Verzameling recepten met deze bes van Terschelling

In de navolgende recepten worden een enkele keer verse cranberries, meestal echter voorbewerkte bessen gebruikt. De verschillende voorbewerkingen zijn hieronder in basisrecepten weergegeven. Gebruik voor het koken geemailleerd of roestvrijstalen keukengereedschap. Andere materialen zoals ijzer en aluminium worden door de zuren in de bes aangetast.

voorbewerkte cranberries
In een gesloten pan 500 gram cranberries en 250 gram suiker op een zacht vuur verwarmen. Af en toe heel voorzichtig omroeren tot alle suiker is opgelost. Bewaren in de koelkast

cranberrypuree
Voorbewerkte cranberries, wanneer alle suiker is opgelost, door een zeef wrijven om alle harde schilletjes te verwijderen, Bewaren in de koelkast.

cranberryazijn
In een goed afsluitbare pot bijeenvoegen 350 gram gekneusde cranberries, 0,75 liter (1 fles) goede rode wijn en O,75 liter blanke natuurazijn, Het mengsel twee weken wegzetten op een koele donkere plaats, daarna zeven en overdoen in goed gesloten flessen of flesjes. Koel en donker bewaren.

cranberrycompote
500 gram cranberries worden met 0,4 liter water en 330 gram suiker gedurende 5 minuten gekookt. Tijdens het roeren af en toe zachtjes opschudden, maar niet te veel roeren om de vorm van de bessen intact te houden.

cranberrysap
500 gram cranberries verwarmen met 0,5 liter water en 10 minuten zachtjes laten koken. De brij daarna in een vruchtenpers of sapcentrifuge bewerken of door een zeef of doek uitpersen. Het sap nog ongeveer 4 minuten laten koken, (zonder toevoeging van suiker) en zo warm mogelijk in flessen gieten. Het ongesuikerde sap kan onbeperkte tijd worden bewaard, wanneer de flessen luchtdicht zijn afgesloten. Voor gebruik kan suiker naar smaak aan het sap worden toegevoegd en kan het eventueel worden verdund.

cranberrygelei
Een liter cranberrysap op een laag vuur verwarmen en er onder gestadig roeren 350 tot 500 gram suiker (naar smaak) aan toevoegen. Het mengsel aan de kook brengen en 5 tot 8 minuten laten doorkoken tot de vereiste dikte is verkregen. Bij voorkeur warm in glazen potten gieten en goed afsluiten. Cranberries bevatten zelf zo veel pectine, dat de gelei na afkoeling volkomen geleert. Toevoeging van pectine of andere opstijfmiddelen is dus niet nodig.


Gerechten met cranberries
Rode kool met Cranberries
Rode kool wordt vaak klaargemaakt met appeltjes. Rode kool met Cranberries is heel apart en erg lekker. Kook de rode kooi met een scheut Cranberry-azijn en voeg als de kool circa 5 minuten kookt, 1 potje Cranberry compote toe. Laat het geheel gaar sudderen en u heeft rode kool naar een oud-Terschellinger recept. Het afgegoten vocht kunt u voor een heel rijke afdeksaus gebruiken.

Ouderwetse ovenschotel met zuurkool en cranberries
U verwarmt de oven voor. Intussen bakt u de spekjes, uitjes en het gehakt. U verdeelt vervolgens dit mengsel over de bodem van de ovenschotel. Daarna smeert u 1 potje Cranberrycompote uit over dit mengsel. U doet 1 potje Cranberries op sap in een pan en laat hier de zuurkool even in gaar sudderen. De zuurkool daarna afgieten en over de Cranberrycompotelaag in de ovenschotel verspreiden. U dekt dit vervolgens af met aardappelpuree en laat de oven tenminste nog een half uur op 125 graden staan.

Varkenshaasje met Feta en Cranberrysaus
Cranberries maken van dit vleesgerecht een klassiek gerecht.
Nodig: naast de varkenshaas, 100 gram Feta, 1 potje Cranberry-compote, 1 dl. dubbeldrank aardbeien-kersen, Cranberry-likeur, peterselie, 50 gram boter, zout en peper.
Varkenshaasje in de lengte insnijden, Feta over de binnenkant van de varkenshaas verdelen. Hierover de Cranberry-compote uitstrijken. De varkenshaas dichtsteken met cocktailprikkers. Varkenshaas inwrijven met zout en peper en daarna circa 5 minuten rondom lichtbruin bakken. Dubbeldrank erbij schenken en even laten sudderen. Het vlees uit de pan halen en in het achtergebleven bakvet Cranberry-likeur schenken. Rest van de Cranberry-compote toevoegen. Op smaak brengen met peper en zout. Als de saus klaar is kan het uitgeschonken worden over de varkenshaas en dan garneren met een toefje peterselie.

Eend met cranberries
2 (wilde) eenden
5 cl cranberry-azijn (basisrecept)
5 cl cranberrylikeur
50 gram cranberries (basisrecept)
50 gram boter

voor de eendebouillon:
de gehakte eendekarkassen
wat wortel, prei en selderij (soepgroenten)
3 tomaten
tomatenpuree
olijfolie
een kruidnagel
peperkorrels
een laurierblaadje
versgemalen peper
zout

Snijdt het borstvlees en de poten van de eend en leg het apart. Hak de karkassen in vieren. De karkassen gaan samen met de grofgesneden groenten en de tomaten in een ruime pan. Voeg twee lepels olijfolie toe en bak het mengsel even aan. Dan wordt er 3 liter water aan toegevoegd dat langzaam aan de kook wordt gebracht. Voeg nu ook de tomatenpuree, het laurierblad, de kruidnagel en de peperkorrels toe. De bouillon tegen de kook aan houden tot er nog ? liter over is. Daarna zeven en bewaren.

Het borstvlees en de poten worden met versgemalen peper ingewreven en rose gebakken (het vlees is dan binnenin nog zacht rose van kleur en niet helemaal gaar). Het vlees warmhouden.

De braadboter wordt geblust met wat cranberrylikeur en de cranberry-azijn. Daarna 2 dl van eerder gemaakte bouillon toevoegen en de 50 gram cranberries. Het mengsel laten inkoken tot het stroperig wordt en er dan 50 gram boter in klontjes doorroeren. De borstjes worden in plakjes gesneden en op een voorverwarmd bord geschikt samen met het pootje. De saus wordt er omheen gegoten.Cotelet met cranberries

4 varkenscoteletten
4 eetlepels boter
100 gram cranberries (onbewerkt)
1 dl cranberrywijn
1 dl slagroom (niet geklopt)
vers gemalen peper
zout

Peper de vier coteletten en bak ze in een beetje boter gaar, maar laat ze niet te droog worden. Neem na 10 ? 12 minuten de coteletten uit de pan, houdt ze warm. De in de pan achtergebleven braadboter gooit U weg. De cranberrywijn wordt in de pan gedaan, stevig roeren en alle braadresten lossen op. Dit mengsel tot eenderde van de hoeveelheid inkoken en er de niet te koude room aan toevoegen. De cranberries bijvoegen en het mengsel zachtjes laten inkoken tot de saus dik begint te worden, Wrijf dit mengsel door een zeef. Voeg zout en peper naar smaak toe. Leg de coteletten op voorverwarmde borden en schep er de saus over.http://www.terschelling.net/cranberry/recepten.html

Reacties (3)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties
Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Top