Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Artikelen
  3. De perfecte vinaigrette

De perfecte vinaigrette


En dan is het nu tijd om Het Geheim over vinaigrette de wereld in te laten.
Vinaigrette is, zoals de naam al doet vermoeden, een zuur sausje voor over
sla, bestaande uit azijn, mosterd en olie.

De vinaigrette wordt met een klein gardetje, tot een lobbig sausje geklopt.

De olie dient voor een vinaigrette ge-emulgeerd te worden in de azijn. Vele
vinaigrette-roerders zullen merken dat dit niet simpel is, en dat de
vinaigrette niet wenst te binden. Welnu, Het Grote Geheim is dat je *eerst*
de mosterd en de azijn moet mengen, en pas dan (langzaam) de olie. De
mosterd werkt als emulgator.


Een mooie vinaigrette bestaat dus in de basisvorm uit azijn, mosterd en
olie. Maar, daarmee zijn we er nog niet.
Onontbeerlijk zijn zout, peper,
andere kruiden, en het belangrijkste: iets ZOETS.
Een mespuntje suiker of
een drupje honing per persoon of zoiets.

Een leuk aspect van vinaigrette is dat je er allerlei combinaties van
azijn, mosterd en olie in kan doen.
Zelf heb ik thuis maiskiem-, olijf-,
amandel-, pistache-, walnoot-, druivepit-, macadamia(!)-, hazelnoot-,
pinda-, sesam- en nog wat olien.
Aan azijn heb ik (o.a.) dragon-,
frambozen-, sherry-, aardbeien-, appel- en gewone azijn.
En dan de
mosterden, of moutarde zoals de echte v. makers zeggen: zaanse-, grey
poupon, dragon- (ofwel estragon), honing-, provencale-, drie-kruiden en
groene mosterd.

Kruiden voor vinaigrette: peper, tijm, worcestershire sauce, en verder
alles wat men lekker lijkt.



Mijn favoriet:
[- Ingredienten:]
1/4 tot 1/3 dragonazijn een kloddertje mosterd (zoals in een vinaigrette-
kloppertje blijft hangen)
1/4 tot 2/3 walnootolie
zout
peper
wat suiker
tijm
drupje worcestershire



[- Bereiding:]
Dus *eerst* de azijn en de mosterd roeren, kruiden en suiker en zout erin,
suiker oplossen en dan langzaam de olie toevoegen. Dat langzaam kan je met
een korrel suiker nemen, want mij lukt het ook wel als ik de olie er in 1
gloep inkieper. Maar het gaat ook wel eens mis. Da's nog geen ramp, je
roert de vinaigrette (die dan eigenlijk geen vinaigrette is) gewoon even
door voor je met een lepeltje wat vinaigrette over je sla druppelt.

Reacties (0)

Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Top