Ik heb een tajine gekocht maar nog niet gebruikt. Kan dit net zoals een gewone pan op gasfornuis wel met onderlegger.
toontje44 27-10-2013
hoi tilly ja dat kan maar je moet hem eerst met olie insmeeren en 24 uur laten intreken daarna afspoelen dan barst hij niet maar het het kan hoor wel met onderzeter met gr toontje44
toontje44 27-10-2013
hoi tilly ja dat kan maar je moet hem eerst met olie insmeeren en 24 uur laten intreken daarna afspoelen dan barst hij niet maar het het kan hoor wel met onderzeter met gr toontje44
dengroenen 27-10-2013
Vóór je de Tajine voor het eerst gebruikt, moet je ze inkoken om te vermijden dat ze gaat breken!
Dompel de tajine één nacht lang volledig onder in water en smeer de schaal en het deksel eenmalig aan de binnenkant in met zonnebloemolie insmeren. Vul de schaal met water en laat ze ongeveer een halfuurtje op een laag pitje op het fornuis opwarmen.
De olie en het water trekt dan in de keramiek en maakt ze minder poreus. Zo maak je tajine klaar voor onbeperkt gebruik. Als je dit niet doet, kan de schaal breken. Als je de tajine niet vaak gebruikt, laat hem een uurtje op voorhand wat inweken.
Met de tajine kan je koken op een gasfornuis, een elektrisch fornuis (zet de schaal altijd op grote brander maar op een laag vuurtje), op de bbq en in de meeste traditionele ovens. Maar let op: niet voorverwarmen!
Na gebruik, moet je de tajine altijd langzaam laten afkoelen en zeker niet meteen in koud water spelen. De grote temperatuurschommeling kan in dit geval ook voor barsten zorgen.