1. Home
 2. Wiki
 3. Groenten
 4. Shiitake

Shiitake

De shiitake is een paddenstoel. Het is een eetbare paddenstoel die van nature voorkomt in China en Japan. De paddenstoel wordt veel gebruikt in de Chinese en Aziatische keuken. Shiitake groeit op verschillende houtsoorten. Voorbeelden hiervan zijn eiken, beuken, kastanjes en okkernoten. De paddenstoel wordt vaak eerst gedroogd, waardoor de shiitake een nog betere smaak krijgt. De shiitake heeft een redelijk kruidige smaak. Dit maakt de paddenstoel populair als een ingrediënt bij een wokmaaltijd. Het is een van de duurste paddenstoelen die in de winkel ligt. De shiitakepaddenstoel wordt al eeuwenlang gekweekt. Wat veel mensen niet weten is dat de shiitake ook gebruikt wordt als geneesmiddel. Sinds kort zijn de paddenstoelen ook rauw in Nederland te krijgen. Eerst kon men in Nederland alleen de gedroogde versie van de paddenstoel krijgen. Hier in Nederland zijn een paar kwekerijen die shiitakepaddenstoelen kweken. De paddenstoelen zijn vooral in speciaalzaken te koop.

Vervangen
De shiitake wordt ook wel de Japanse champignon genoemd. Samen met de champignon behoort de shiitake tot de meest gekweekte paddenstoel ter wereld. Shiitake is echter ook een van de duurste levensmiddelen die in de winkel te koop is. De champignon is echter geen vervanger voor de shiitake: beide paddenstoelen smaken heel anders. U kunt wel een andere soort gedroogde paddenstoel gebruiken, zoals bijvoorbeeld eekhoorntjesbrood.

Bewaren
Let bij het kopen van de shiitake op dat de paddenstoelen droog zijn en geen donkere plekjes bevatten. Ook mag de hoed niet slap zijn, maar moet deze soepel zijn. U kunt de shiitakes verpakken in een doosje met deksel of op een schaal met folie leggen. Op deze manier kunt de paddenstoelen tot maximaal 2 weken in de koelkast bewaren. In de diepvries kunt u de shiitake echter 3 maanden bewaren.

Bakken
Shiitake verliest bij de bereiding geen vocht, maar neemt deze wel op. Maak de shiitake daarom eerst schoon met een zacht borsteltje. U kunt de hele paddenstoel gebruiken. Verwijder de stelen, hak deze fijn en gebruik ze voor bijvoorbeeld de soep. De hoeden kunt u halveren of in plakjes snijden, de kleine exemplaren kunt u heel houden. U kunt shiitake het beste roerbakken in olie. Doe dit niet langer dan 5 minuten: anders wordt de shiitake taai.

Reacties (0)

Leuk wiki? Deel het

Combinatie van Vlinderpasta met broccoli, room en cashewnoten is een sublieme smaaksensatie. De parmazaansekaas (vers geraspt graag!) mag niet ontbreken. Familiefavoriet hier. …  Lees verder »

 •  10-20 min.
 • Italiaans

Het najaar is nu echt aangebroken en ik zie weer overal de meest heerlijke paddenstoelenmelanges liggen. Zo was ik vanmorgen vroeg bij de groenteboer en dat zag er zo lekker uit dat ik het niet kon laten liggen. Duur was het ook niet daar er momenteel volop verse aanvoer is aldus de groenteman. Ik kwam dus terplekke op het idee om er begin van de middag een heerlijke, royaal gevulde, bospaddenstoelensoep van te maken. Nou het was niet lekker, maar werkelijk zalig ! Dit is genoeg om met 2 personen het hele weekend van te genieten. Bovendien is dit een heerlijke "opkikker" want je krijgt het er lekker warm van en het geeft energie. Succes ! …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Frans

Gele curry is wat milder dan de rode variant, maar door verse rode peper toe te voegen krijgt het gerecht toch een lekker pittig karakter. …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Thais

O la la dit is lekker! Ik had nog een enorme berg paddenstoelen over en heb dus stoofvlees gehaald en heb dit heerlijke gerecht bedacht ! Mensen die én van runderstoofjes houden én van paddenstoelen die moeten dit absoluut eens proberen. Dit is echt een geweldige smaaksensatie voor de hele familie! Lekker koken en dan lekker opsmikkelen of op rijst, of met aardappelpuree of met pasta zoals Tagliatelle. Eet er dan nog een bijgerecht bij, zie onder. Zo kom je lekker in de herfststemming en in die van de donkere dagen die gaan komen. …  Lees verder »

 •  > 120 min.
 • Frans

Bak de krieltjes in de schil, zo behouden ze meer smaak. Het groffe zout ontrekt vocht aan de schil en zorgt voor een krokant schilletje. …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Duits

herfst op zijn zondags, binnen 20 minuten op tafel …  Lees verder »

Wat gestoofd rundvlees betreft is dit wel één van mijn allerbeste recepten! Dit is lekker, lekker en lekker door te experimenteren met smaken. Heerlijk, zacht, pittig rundvlees met Chinese smaken. Zo lekker om van te smullen. Maak een extra grote portie als je toch bezig bent want op de volgende dag is het nog veel lekkerder of vries een portie in voor een andere week. Probeer zelf en smul ervan. Dit gerecht leent zich prima voor een slowcooker, althans voor de mensen die er eentje hebben. …  Lees verder »

 •  > 120 min.
 • Chinees

Een echte verrassing! Als je de buideltjes opensnijdt, ruik je de geurige vulling. De buideltjes kunnen pas vlak voor het bakken worden gevuld, anders wordt het deeg zacht en gaat dan scheuren. …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Internationaal

Dit recept is een variatie op de ''gewokte spruitjes op zijn aziatisch" dat Smulweb hier heeft geplaatst. Ik heb dit recept iets aangepast door extra groenten toe te voegen en het recept ook wat groter te maken aangezien ik hier vaak voor vrienden kook. Dit recept is goed voor zeker 8 personen. Halveer dus alles voor 4 personen. Hier heeft iedereen in ieder geval lekker zitten smullen!  …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Aziatisch

In de herfst en winter zijn er talrijke soorten paddenstoelen te vinden, waarvan je heerlijke soepen kunt maken. Ideaal voor de eindejaarsfeesten. Probeer deze Italiaanse roomsoep eens uit. …  Lees verder »

 •  30-60 min.
 • Italiaans

=12pxMiso is een Japanse smaakmaker. De pasta=12px is gemaakt van gefermenteerd soja, zout en vaak ook granen. De miso geeft de noodles een fanstische smaak!  …  Lees verder »

 •  10-20 min.
 • Japans

Dit is een van Korea's meest populaire recepten. De ingrediënten ervoor vindt u in winkels in de Chinese buurt of op het internet. …  Lees verder »

 •  60-120 min.
 • Koreaans

Een feestelijk Italiaans stoofpotje van kalkoen met een lekker luxueuze risotto voor erbij. Echt iets voor kerst! …  Lees verder »

 •  30-60 min.
 • Italiaans
Top