1.379 spitskool recepten

  • Eigen recept
  • Top 100

Lekker pittige ovenschotel. Door het gebruik van de mosterd en crème fraîche krijgt de kool een lekkere romige smaak. Geen aardappelpuree bovenop, maar aardappelen gestampt met wat crème fraîche en mosterd erdoor geroerd. Hierdoor krijg je een wat grovere laag, die heerlijk is bij de spitskool.

INGREDIENTEN

Plm. 750 gram spitskool, 1 prei, 250 gram champignons, 150 gram mager gerookte spekreepjes of baconreepjes, 1 eetlepel neutrale olie, peper, zout, 1/2 theelepel gemalen nootmuskaat, cayennepeper naar smaak, 1 + 1 eetlepel mosterd, 200 ml crème fraîche, 750 gram kruimige aardappelen, 50 geraspte belegen kaas

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op10-10-2012
  • Nederlands
  •  20-30 min.
  • Eigen recept
  • Top 100

Dit recept is al jaren oud en heb ik ooit gekregen van een nicht van mij.In de "loop der jaren" heb ik het aangepast naar eigen smaak en het is nu gewoon (na alle veranderingen) mijn "eigen" recept geworden.. Het is héél erg lekker, ik hoor graag reacties!
Nieuwe fotos staan nu bij dit recept.
Gisteren 8 oktober 2010 weer gemaakt, (weer iets aangepast) en.. het was weer superlekker!

INGREDIENTEN

1 ½ kilo aardappelen - ongeschild gewicht- (of als je geen tijd hebt puree uit een pakje maar vers is echt veel smakelijker), 1 pond gehakt (halfom of runder en ongekruid)., 2 middelgrote uien (fijn gesneden), 1 prei (in smalle reepjes gesneden), 1 - 2 (of meer) teentjes knoflook (uitgeperst), 1 bakje champignons ( in plakjes gesneden), 250-300 g spitskool, gesneden - groene of witte kool mag ook -( als je geen tijd hebt..kant en klaar te koop., 2 eetlepels verse selderij of 2 tl gedroogde selderij., 1 theelepel bruine suiker,(mag weggelaten worden)., 1 theelepel gedroogde Provençaalse kruiden.(of als je hebt lekker de verse), 1 flinke eetlepel kerrie, Scheutje ketchup, Scheutje ketjap manis, Zout en peper naar smaak., Wat boter of scheutje olie om de uien/knoflook in te bakken en om de ovenschotel in te vetten., Wat geraspte kaas.

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op11-10-2004
  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept


Lekker snel en gezond. De spitskool blijft lekker knapperig en smaakt heerlijk met de groene paprika en het roergebakken gehakt. Echt een aanrader.

INGREDIENTEN

300 gram rundergehakt, 1 spitskool, 1 grote rode of groene paprika, 1 ui, 2 teentjes knoflook, 3 lente-uitjes, 1 bouillontablet, peper, zout, ½ afgestreken eetlepel kerriepoeder (of meer naar smaak!), scheutje maggi aroma, 2 eetlepels olijfolie

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op30-06-2008
  • Internationaal
  •  10-20 min.

Iedereen die dit gerecht heeft gegegeten is er enthousiast over en wil meteen het recept hebben.
Het is makkelijk en snel te maken en het eet lekker licht weg.
Het kan natuurlijk ook met b.v. Chinese kool.

INGREDIENTEN

500 gr. witte rijst, 500 gr. rundergehakt, 500 gr. in reepjes gesneden spitskool, 100 gr. kip- of runderbouillon (niet moeilijk, lees even verder), 2 grote uien in blokjes gesneden, 1 teentje uitgeperste knoflook, 1 theelepel djahé (gemberpoeder), 1 eetlepel kerriepoeder, (versgemalen) peper en zou naar smaak, olijfolie, sweet chilisaus (loempiasaus), gebakken uitjes (bv van conimex), , , , , , ,

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op04-10-2007
  • Goedkoop en snel Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Vroeger vond ik gekookte spitskool maar nix,op deze manier lust volgens mij iedereen het,al jaren een favoriet recept bij ons thuis.

INGREDIENTEN

1 spitskool,2 grote uien,2 tenen knoflook,bakje champions,4 grote aardappels,peper,zout,kerrie poeder,200gram cheddar kaas,olijfolie.

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op02-09-2005
  • Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Als je weinig tijd hebt is dit wel een lekker recept met aardappelen of aardappelpuree.

INGREDIENTEN

Spitskool~1 grote ui~1 rode paprika~kerrie

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op04-11-2001
  • Nederlands
  •  20-30 min.

Spitskool met shoarmavlees

INGREDIENTEN

1 kilo spitskool, 2 uien, 500 gram shoarmavlees, 1 rode paprika, 25 gram boter of margarine, ca. 1 el bindmiddel, zout/peper/kerrie naar smaak

  •  Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op02-07-2002
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Lekkere groente schotel.

INGREDIENTEN

1 spitskool, 1 ui, 2 teentjes knoflook,wat zwarte peper, klontje margarine,zout 1 theel bruine suiker.

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op14-07-2002
  • Surinaams
  •  0-10 min.

Roergebakken spitskool met shoarmavlees

INGREDIENTEN

1 ui, ca. 750 gram spitskool, 1 rode paprika, 400 gram shoarmavlees, 1-2 eetlepels (arachide) olie, 1 teentje knoflook (geperst), 2 eetlepels oestersaus

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op08-11-1999
  • Goedkoop en snel Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Lekkere spitskool, anders dan dat je gewend bent...

INGREDIENTEN

Kleine Spitskool, 1½ tl kerriepoeder, beetje peper en zout, 1 ui, scheutje ketjap (zoet), grote lepel pindakaas, groente bouillonblokje en een beetje water. Om te bereiden heb ik Blue Band vloeibaar gebruikt.

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op27-08-2012
  • Nederlands Bijgerecht
  •  30-60 min.

Spitskool anders dan anders

INGREDIENTEN

Olijolie, 3 teentjes knoflook, 2 groten uien, 1 grote spitskool, zout, peper, peterselie, selderijzout, kerrie, bindmiddel, wat kruiden provinciaal, sambal, ketjap manis - pond speklappen.

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op21-05-2000
  • Spaans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Roergebakken spitskool met eieren

INGREDIENTEN

300-400 gram fijngesneden spitskool, 3 eieren, 1 ui, 1 teentje knoflook, beetje olie, peper, zout, snufje suiker

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op04-09-2002
  • Goedkoop en snel
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

Spitskool met groentensaus.

INGREDIENTEN

350 gram spitskool, Nootmuskaat, Peper, Groentensaus

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op28-04-2013
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Spitskool met gehakt en veel kerrie, recept van kapster Corinne.

INGREDIENTEN

150 gram spekblokjes, 250 gram gehakt, 1 ui, 4 teentjes knoflook, 400 gram spitskool, Kerrie, Olijfolie, Peper, Zout,

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op16-01-2006
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Heerlijk eenvoudige spitskool

INGREDIENTEN

Eén spitskool, Eén zakje gemengde noten, 200 gr. spekreepjes, Eén ui

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op17-09-2006
  • Goedkoop en snel
  •  10-20 min.
INGREDIENTEN

Ui, 2 eieren, spitskool, bouillonblokje, peper, suiker

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op28-11-2011
  • Indonesisch
  •  0-10 min.
INGREDIENTEN

1 spitskooltje, 1 ui, spekjes, 250 g gehakt, bouillonblokje, 4 eieren, peper en zout naar smaak, evt. 1 teentje knoflook (geperst), olie om in te wokken

  •  Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op28-03-2004
  • Internationaal Bijgerecht
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

Spitskool,uien,knoflook,katenspek,ketjap, 2 eieren en sambal.

  •  Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op22-02-2002
  • Goedkoop en snel Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Eigen recept
INGREDIENTEN

500 gram kipfilet, 2 uien, knoflook, rozijnen, 1 klein blikje ananas, 1 zakje kerriesaus, peper, zout, 2 eetlepels kerrie, 1 klein blikje mais, 1 kippebollionblokje, 300 ml water

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op09-10-2009
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Een snel en heerlijke manier om spitskool te verwerken.

INGREDIENTEN

Japanse soja, kerrie massala, zout uit de molen, peper uit de molen. wokolie

  •  Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op02-09-2013
  • Multi-cultureel Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
INGREDIENTEN

Olie. Gesnipperde ui. 1 theelepel kerrie. Plakjes kaas.

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op26-06-1999
  • Vegetarisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Met tomaat en kaas

INGREDIENTEN

I kilo spitskool,1pond tomaten,2 ons in blokjes gesneden blokjes kaas,1 ons rookspek,uien poeder,basillicum,bonenkruid,dragon,peper, zout en 30g boter.

  •  Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op10-08-2000
  • Goedkoop en snel Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Eenvoudig en gemakkelijk klaar te maken recept.

INGREDIENTEN

400 gr.spitskool,zout,1 dl.melk,1 eetl.bloem,1/2 lepel margarine,nootmuskaat.

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op11-12-2000
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Met dit curry gerecht kun je eindeloos variëren. De basis blijft steeds hetzelfde maar de spitskool kun je vervangen door Chinese kool, paksoi of zelfs door gewone witte kool.
In plaats van gewone champignons kun je ook kastanje champignons, oesterzwammen of shi-take nemen. het is dus eigenlijk gewoon een beetje afhankelijk van wat je in huis haalt of wat je voorhanden hebt. Doordat je de groenten gewoon in de curry doet trekken de smaken goed door elkaar en is het gerecht ook prima geschikt om het voor 2 dagen tegelijk klaar te maken. De 2e dag is het misschien zelfs nog lekkerder en ook invriezen is geen enkel probleem.

INGREDIENTEN

- 600 gram kipfilet, - ½ spitskool, - 250 gram champignons, - 1 ui, - 1 rode peper, - handvol basilicum, - bosje koriander, - 3 lenteuitjes, - 4 tenen knoflook, - 1 blik kokosmelk, - 2 tot 4 el rode curry pasta, - 4 kaffir lime leaves, - 4 el vissaus, - 1 el suiker, - evt. 1 kopje water, - arachide olie

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op17-08-2013
  • Thais
  •  20-30 min.

Een verrassend lekkere stampot,die je echt eens moet proberen,
ook al lust je normaal geen spitskool!

INGREDIENTEN

2 kilo aardappels-750 gram gesneden spitskool-kerrie- ong. 200gr.geraspte belegen kaas-paneermeel-boter-zout-peper-nootmuskaat

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op11-02-2002
  • Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Eigen recept
INGREDIENTEN

1 Spitskool, 1 pak rijst zilvervlies, 400 gr kipfilet, 125 gram spekreepjes, 2 tenen knoflook, 1 zakje Bami goreng mix, Beetje boter, Zout, Cayenne peper, Zwarte peper

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op06-02-2012
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Heerlijk romig en gekruid spitskoolmengsel

INGREDIENTEN

1 spitskool, 1/4 creme fraiche, 1 pakje spekreepjes,2 maggieblokjes, 1 grote ui, 1 knoflookje, veel masala(surinaamse kerriepoeder) of gewone kerriepoeder,peper, Basmatierijst.

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op08-12-2009
  • Multi-cultureel Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Spitskool met gehakt en nassikruiden.

INGREDIENTEN

1 spitskool, 4 ons rundergehakt, 1ui, 1 zakje nassikruiden, croma.

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op12-01-1999
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Recept van Hindoestaanse vriend, heerlijk bij de Surinaamse kip. Succes verzekerd.

INGREDIENTEN

Op 1 (kleine) spitskool, 1 ui, 1 teentje knoflook, 1 verse peper (madame jeanette), 1 tomaat, 1 kippenbouillonblokje, (zonnebloem)olie.

  •  Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op21-05-2000
  • Surinaams Bijgerecht
  •  0-10 min.

Heerlijk spitskoolgerecht

INGREDIENTEN

1 grote spitskool, 3-4 uien, 4 eieren, 1 el kerriepoeder, 1 el olie, peper en zout (of Aromat)

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op10-12-2006
  • Vegetarisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Dit blijft toch mijn lekkerste spitskool, al zo'n 30 jaar

INGREDIENTEN

1 spitskool - 1 ui - 1 of 2 tl. kerriepoeder - 2 el. pindakaas

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op23-02-2005
  • Vegetarisch
  •  10-20 min.

Een pittige ovenschotel.

INGREDIENTEN

300 gr. gehakt, 400 gr. gesneden spitskool, pakje aardappelpuree voor de oven, pittige jerriepoeder, gekruide paneermeel, boter.

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op03-07-2001
  • Nederlands
  •  20-30 min.

Lekker bijgerecht

INGREDIENTEN

Spitskool, 1 ui, teentje knoflook, ketjap asin, peper

  •  Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op16-05-1999
  • Surinaams Bijgerecht
  •  10-20 min.
INGREDIENTEN

200 g gerookt spek, 500 g spitskool, 125 ml creme fraiche, nootmuskaat,

  •  Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op10-01-2004
  • Goedkoop en snel Bijgerecht
  •  10-20 min.

Ik maak dit klaar als ik nog spitskool over heb.

INGREDIENTEN

Ca. 500 gr. Spitskool, 1 ui, knoflook, peper en kerrie., olie

  •  Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op08-12-2000
  • Nederlands Bijgerecht
  •  0-10 min.

Deze meest bekende koolsoort onder de koolsoorten hebben we te danken aan de missie. Zendelingen maakten voor het eerst kennis in China met spitskool, waar het al sinds jaar en dag wordt verbouwd. Zo'n 150 jaar geleden brachten ze de spitskool mee terug naar Europa. Bij ons is hij sinds die tijd een duchtige concurrent geworden van de witte kool en de savooiekool.

INGREDIENTEN

3 uien * 750 gr. gehakt (h.o.h.) * 20 gr. boter * 500 gr. aardappels * 7,5 dl. bouillon (van een blokje) * 250 gr. wortels * 1 spitskooltje van 600 gr. * 50 gr. geraspte Gruyere * nootmuskaat * zout * peper

  •  Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op30-03-2003
  • Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Hartige salade, lekker bij de bbq of gewoon eens wat anders.

INGREDIENTEN

Spitskool (eventueel voorgesneden 500 gram., Dobbelsteentjes spek, sambal, mayonaise

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op08-10-2011
  •  
  •  10-20 min.

Een makkelijk recept wat lekker smaakt met rijst.

INGREDIENTEN

1 spitskool, , 1 flinke ui, , 2 teentjes knoflook, , 1 rode peper, , 1 tomaat, , olie, , 1 theelepel kerrie, , 1 bouillonblokje (kip), , (wok)olie

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op14-11-2006
  • Surinaams Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

250 gr tartaar, Pond spitskool en 2 uien, Kerrie kruiden en hot currie kruiden, knoflook

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op12-07-2001
  • Slanke keuken
  •  0-10 min.

Lekkere kool!

INGREDIENTEN

150 g bakbacon in reepjes; 1 el olijfolie; 1 doosje kastanjechampignons, in vieren; 600 g gesneden spitskool; 125 ml slagroom; 200 g geraspte parmezaanse kaas; zout; peper

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op01-10-2003
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken
Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies