Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Pastinaken recepten (203) Alles wissen

Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid

Soep Van Pastinaken

Omdat pastinaak een lichte wortelsmaak heeft,kunt u het in deze soep ook vervangen door winterwortel.

INGREDIENTEN

800g pastinaken,schoongeboend,30g boter,1 ui,in dunne ringen,1 tl gemalen korianderzaad(ketoembar),1 l groentebouillon(van tablet),1 dl melk,zout,peper,2 el olie,100g gerookt spek,in blokjes,? prei,in dunne ringen,1 teentje knoflook,fijngesneden.

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op20-10-2000
  • Nederlands
  •  30-60 min.

Geroosterde Pastinaken Met Foelie En Cognac

Recept uit het British Museum-kookboekje van Michelle Berida le Johnson

INGREDIENTEN

6 pastinaken, schoongeboend, bijgesneden maar niet geschild* 25 gr boter* 1/2 wijnglas cognac* 1,5 theel foeliepoeder*

  •  Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op22-07-1999
  • Engels Bijgerecht
  •  20-30 min.

Romige kastanjechampignons met pastinaken

INGREDIENTEN

450 gr pastinaken, gekookt en uitgelekt - 8 tl druivenpitolie - 1 ui, grof gehakt - 2 el verse gehakte koriander - 2 eieren, losgeklopt - 3 el slagroom - 275 gr open kastanjechampignons, in plakjes - 1 tl komijnzaad - boter - 8 sneetjes bruin brood, zonder korsten - takjes verse koriander voor de garnering.

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op30-10-2000
  • Vegetarisch
  •  30-60 min.

Henrike's gekruide pastinaken

INGREDIENTEN

Pastinaken, ui, knoflook, djinten, cardemom, koenjit, koriander, gemberpoeder, peper, bouillon, olijfolie

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op12-10-2004
  • Nederlands
  •  0-10 min.

Varkensbraadstuk met jeneverbessen, peren en pastinaken

Dit klassieke braadstuk is perfect troostvoedsel voor kille dagen.

INGREDIENTEN

1 eetl. verse tijm, 12-15 jeneverbessen, 2 koffielepels zeezout (of iets minder), 3 kg varkensbraadstuk, uitgebeend, 2 dl. witte wijn, vermouth of bouillon, 8 pastinaken, schoongemaakt en in de lengte in vieren gesneden, 5 peren, ongeschild en in de lengte in tweeen gesneden, zout en peper

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op24-08-2010
  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Lapsong souchong soep met pastinaken

Deze chinese thee met rooksmaak, krijgt zijn karakteristieke geur en smaak van theestruiken die tussen de pijnbomen groeien. De bladeren worden traditioneel boven een rokerig vuur van dit harsrijke naaldhout gedroogd. In dit vegetarische recept vervangt de thee de bouillon.  

INGREDIENTEN

1 eetlepel pindaolie; 1 pond pastinaken-witte wortelen; 1 kleine ui; 2x1/4 theelepel zout; vers gemalen witte peper; 1 liter sterke Lapsong souchon thee, gemaakt van 3 zakjes; 2 takjes verse marjolein; 125 ml room culinair; 1 appel

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op11-01-2014
  • Vegetarisch
  •  30-60 min.

pastinaken met kaneel en sinaasappelsap uit de magnetron

Apart bijgerecht!

INGREDIENTEN

50 gr boter of margarine* 1 ui, gesnipperd* flink mespunt kaneel* 450 gr pastinaken, geschild en in reepjes gesneden* 1 sinaasappel, geraspte schil en sap* zout en peper* versgehakte peterselie om te garneren*

  •  Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op16-09-1999
  • Belgisch Bijgerecht
  •  10-20 min.

Tajine met rundvlees, zoete aardappel en pastinaak

Marokkaans stoofgerecht uit een taijne

INGREDIENTEN

400 g. runderpoulet,of stooflappen, Ras-El-Hanout*, zout, peper, olijfolie, 2 rode uien, 3 tomaten, 1 blik. tomatenblokjes met sap, 1 rode peper, 3 knoflooktenen, paar zoete aardappels, of gewone aardappelen zoals bintjes, 2 pastinaken, 1 winterwortel, 1/2 groene paprika, 1 gele paprika, 1/2 zakje gedroogde abrikozen, door midden gesneden, 1/2 pot groene olijven, 1 bojse verse koriander, gesneden en gewassen

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op02-01-2011
  • Marokkaans Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Eigen recept

Pastinaakcrèmesoep met pastinaakchips

Pastinaak, een vergeten groente is weer helemaal actueel. Ik zal deze groente beslist niet (meer) vergeten! Eet je vegetarisch, vervang de bouillon door groentebouillon . Net zo lekker als "mijn" zoete aardappelsoep en toch even weer iets anders.Nb. de pastinaken kunnen enorm in grootte verschillen, afhankelijk van waar of wanneer je ze koopt.

INGREDIENTEN

600 gr pastinaak voor de soep +, 1 à 2 extra om chips van te maken, 1 fijngesnipperde sjalot, 20 gram boter, 100 ml witte wijn (moelleux), 1 laurierblad, 1 takje tijm, 2 blokjes kippenbouillon, 125 ml slagroom, zout en peper, nootmuskaat, , voor de chips zeezout en eventueel wat japanse peper of chilipoeder

  •  Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op30-04-2009
  • Voorgerecht
  •  30-60 min.

Gratin met pastinaak en spinazie

Pastinaak, pinksternakel of witte peen is een inheemse groente die al heel oud is en wordt de laatste tijd opnieuw verbouwd. De witte wortel is minder zoet dan de gewone wortel, de smaak heeft iets weg van knolselderij. Na de oogst wordt de wortel gauw slap. Bewaar pastinaak daarom niet langer dan 3 a 4 dagen en liefst in een geperforeerde, plastic zak.

INGREDIENTEN

2 grote pastinaken500 gr. bladspinazie1 middelgrote ui1 teentje knoflook, olijfoliepeper1 1/4 dl. slagroom(eventueel) 2 eetl. mascarpone1 ei100 gr. versgemalen emmenthaler

  •  Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op13-10-2003
  • Belgisch Bijgerecht
  •  20-30 min.

Stamppot pastinaak met gevulde rookworst

Niet alleen pastinaak, maar ook wortelen, knolselderij, schorseneren en pompoen lenen zich voor deze stamppot.

INGREDIENTEN

Zout, peper, 4-5 lente-uitjes, in dunne ringen, 1 rookworst, in 8 stukken, 600-800 g aardappelen, geschild, in stukken, 800 g pastinaken, geschild, in stukken, 40 - 50 g boter, 100 g magere ontbijtspek, in reepjes, 50-75 g geraspte jonge kaas, 1/2-1 dl hete melk, 2-3 el fijngesneden bladselderij,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op05-11-2009
  • Nederlands
  •  30-60 min.

Pastinaak met honing en gember

Dit gerecht was zeer populair in het oude Griekenland, tijdens de Middeleeuwen en in de Renaissance. De pastinaak smaakt verrassend zoet. Lekker bij varkensvlees of kip.

INGREDIENTEN

6 pastinaken (ca. 750 gram), zout, 60 ml olie, 15 g ongezouten boter, 1 el heldere honing, 1 el geraspte of gesnipperde gember

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op10-12-2000
  • Bijgerecht
  •  30-60 min.

Pastinaakpatat en zoete-aardappelpatat

Deze recepten komen uit Powerfood van Rens Kroes (zie ook mijn boekrecensie hier: http://www.smulweb.nl/artikelen/198296/Kookboekrecensie-powerfood-van-rens-kroes. Twee gezondere frietjes, van pastinaak en zoete aardappel!   Rens Kroes: 'Mijn ultieme verleiding! Een grote zak patat met een dikke klodder mayonaise. Niet heel gezond, maar eigenlijk zou ik het vaker moeten eten omdat ik er zo happy van word. Zoals het een gezondheidsfreak betaamt, dook ik de keuken in en maakte ik zelf frietjes van zoete aardappel en pastinaak. Minstens zo lekker!' Rens Kroes geeft daarnaast ook nog een gezondere variant op mayonaise.  

INGREDIENTEN

Ingrediënten voor de pastinaakpatat:, 3 pastinaken, 1 el gesmolten kokosolie, 2 el tijm, gedroogd , zeezout, , Ingrediënten voor de zoete-aardappelpatat, 2 grote zoete aardappelen, 4 el kokosolie, 1 tl paprikapoeder, himalayazout

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op01-10-2014
  •  
  •  10-20 min.

pastinaak met aardappel gratin

Heerlijk vegetarisch ovengerecht met pittige pecorinokaas en noten....

INGREDIENTEN

- aardappelen voor 2 personen, - 2 grote pastinaken, - 200 gram grof gehakte walnoten, - 150 gram pittige pecorino kaas, - 1 ei, - bekertje creme fraiche, - Peper en zout, - Beetje bieslook,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op20-02-2005
  • Biologisch
  •  30-60 min.

Pastinaakpuree

INGREDIENTEN

400 g pastinaken, 1 dl witte wijn, 3 dl kippenbouillon, 2 el ongeslagen room, 2 el creme fraiche, zout en peper; naar smaak.

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op18-08-2002
  •  
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Geroosterde pastinaak. (Kerst Canada)

Origineel: `Roast parsnips` Pastinaak is in NL een vergeten groente. Het heeft een hele typische smaak die vaak wel gewaardeerd wordt Het wordt soms ook gemengd gegeven met stukken winterwortel.

INGREDIENTEN

1 pond Pastinaken, ontdaan van de schil, 3-4 eetlepels (30-40 ml) olie,

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op01-11-2008
  • Amerikaans Bijgerecht
  •  30-60 min.

Romige pastinaakpuree

Heerlijk romig bijgerecht bij wild. Is van Gordon Ramsay

INGREDIENTEN

4 middelgrote, dikke pastinaken;, 1 middelgrote aardappel, geschild, in stukken;, , 25 g boter;, 1 eetlepel olijfolie;, 3 dl kippenbouillon;, 1.5 dl slagroom.

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op30-12-2010
  • Europees
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Romige pastinaak met wortel

Een heerlijke puree, die overal bij past. Heel eenvoudig om klaar te maken.

INGREDIENTEN

750 gr. Wortelen, 750 gr. Pastinaken (wittpenen), 50 gr. Boter, Bieslook, voor het erveren

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op16-11-2008
  • Engels Bijgerecht
  •  30-60 min.

Pastinaak Frieten

Dit is een heerlijk recept uit Smult. Bestel hier Smult, het magazine van Smulweb. En kijk op www.smult.nl voor onze actuele acties!

INGREDIENTEN

6 kleine pastinaken, 4 el neutrale olie, 2 tl kerriepoeder

  •  Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op09-02-2015
  • Nederlands Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Pastinaak - spinaziegratin

Pastinaak, pinksternakel of witte wortel is en creme kleurige wortel met een zoete smaak.

INGREDIENTEN

2 pastinaken, 500 gr spinazie, knoflook, ui, 1.5 dl room, 1 ei, 100 gr geraspte kaas

  •  Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op25-01-2009
  • Nederlands Bijgerecht
  •  20-30 min.

Tajine met Kip en Pastinaak

Oerhollandse ingredienten in een Marokaanse pan. Als dat niet internationaal is.....

INGREDIENTEN

, 3 kipfilets in niet te kleine stukken, 2 rode uien, gesnipperd, 2 pastinaken, schoongeboend en in dunne plakjes, 1 stevige teen knoflook, het sap van 1 sinaasappel, Zout naar smaak, Zoete rode chilisaus, 2 handen hazelnoten, 3 eetl vers gehakte peterselie,

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op13-12-2004
  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Pastinaaksoep met gepofte knoflook

Dit recept is geschreven door chefkok Lisette Bossert en afkomstig van www.biobudget.nl

INGREDIENTEN

800 gram pastinaken, 1 bol knoflook, 2 uien, scheut olijfolie, tak rozemarijn, rasp van de schil van een 1/2 citroen, 2 blokjes groenten- of kruidenbouillon, peper en zout

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op06-05-2012
  • Biologisch
  •  30-60 min.

In de aardappelpuree

De lekkerste aardappelpuree maak je natuurlijk zelf! Daar kan geen pakje tegenop. Om een mooie puree te maken, gebruik je bloemige of zeer kruimige aardappels. Geschikte aardappels zijn bijv. irene, bildtstar, redstar, premiere, santé en doré, alpha, Frieslander, resonant en eigenheimer. Voor het fijnmaken van aardappels kun je kiezen uit de vertrouwde stamper voor een grover resultaat, of de pureeknijper- of pers voor een fijne structuur. Roer voor een verrassende smaak gebakken uien, zongedroogde tomaatjes, gebakken paddenstoelen, pesto of tapenade, geroosterde knoflook, versgehakte kruiden, kaas, mosterd of specerijen door de puree. Of meng de aardappelpuree met gekookte zoete aardappels, pastinaken of selderijknol

INGREDIENTEN

1 kilo kruimige aardappels, een scheutje olie, 100 ml slagroom, 100 ml melk, 100 g boter, 5 g zout, snuf versgemalen nootmuskaat, ,

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op17-03-2011
  • Nederlands
  •  20-30 min.

Kip met pastinaak

Een prachtig en lekker voorgerecht 

INGREDIENTEN

-3 pastinaken, - scheutje melk, -4 kipfilets, zout - peper, olijfolie - boter

  •  Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op23-02-2016
  • Belgisch Voorgerecht
  •  20-30 min.

Pastinaaksoep

INGREDIENTEN

900 g pastinaak, 50 g boter, 1 ui, gehakt, 2 teentjes knoflook, geperst, 2 tl gemalen komijn, 1 tl gemalen koriander, ong. 1,2 l hete kippenbouillon, 1,5 dl slagroom, zout en versgemalen peper, gehakt vers bieslook of gehakt verse peterselie en/of croutons, voor de garnering

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op18-12-2011
  • Iers
  •  20-30 min.

Bourgondische stoofschotel met pastinaak

Leuk zo n biologisch groentepakket. Maar wat moet je in vredesnaam met die rare pastinaken? De pastinaaksoep die ik eerder maakte was ronduit vies. Maar als je gewoon doet alsof het winterwortels zijn, gaat het best goed. Je kunt er dus ook gewoon wortel in doen als je pastinakenvoorraad het laat afweten...

INGREDIENTEN

500 gram runderlappen(in blokjes gesneden), 100 gram spekblokjes, 1 ui, 1 teentje knoflook, 1 pastinaak, geschild en in blokjes, 1 prei, in halve ringetjes, 1-2 laurierblaadjes, 500 ml water, 1 grote theelepel mosterd, 1 eetlepel bloem, peper, zout, 1 appel, geschild en in blokjes, scheutje slagroom

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op07-03-2010
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Pastinaaksoep met blauwaderkaas

Een heerlijk diner soepje. De aparte smaak van pastinaak smaakt heerlijk met de blauwaderkaas.

INGREDIENTEN

20 g boter, 1 grote ui, gesnipperd, 500 g pastinaken, 2 aardappels, 1 l groentebouillon (ik vind die van Vetara van de Natuurwinkel de lekkerste), 125 g blauwaderkaas (bleu de Wolvega of een andere niet te scherpe blauwe kaas), zout en peper

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op01-02-2011
  •  
  •  20-30 min.

Pastinaak puree

INGREDIENTEN

3 pastinaken kookroom boter, 2 aardappels zout peper

  •  Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op07-04-2010
  • Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Pastinaak uit de oven

Ik had de pastinaken uit de tuin van Theo en Griet gekregen. Heb ze in de oven bereidt. Heerlijk. Wel oppassen dat de oven niet te hoog staat.

INGREDIENTEN

2 pastinaken, zeezout, walnootolie, 2 tl mierikswortel, 1 el honing, olie.Bakpaper.

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op11-09-2012
  • Bijgerecht
  •  30-60 min.

Pastinaaksoep

Een heerlijke, eenvoudige zoete soep

INGREDIENTEN

2 pastinaken, 1 ui, olie, lavas en tijm, sojasaus, zout

  •  Voorgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op10-11-2000
  • Nederlands Voorgerecht
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

Rundersukade met pastinaak, knolselderij, aardappelpure

Niet de gekonfijte schil van de cederappel, maar het vlees. Het rundvlees, het schouderstuk van de voorbout, om precies te zijn. `Paleron`, zou Escoffier zeggen. Tot een paar jaar terug door sterrenrestaurants hartgrondig geminacht. Maar nu opeens één van de kroonjuwelen op de menukaart (`The pride of place`, zoals wij Engelsen zeggen...), te midden van foie gras, kreeft en tarbot. Wat dat betekent? In ieder geval dat wij van Covent Garden al jarenlang supertrendy bezig zijn, want bij ons staat `t al sinds de jaren `90 op de kaart. Daarom nu hier een sukade-recept. Met onder andere blaadjes van wilde knoflook. Die zijn tegenwoordig volop te vinden. In het bos, maar soms ook in je eigen tuin (zoals bij mij in Ransdorp, waar ze 3 jaar geleden zijn komen aanwaaien...). Heerlijk in soepen en sauzen of fijngesneden in de salade.

INGREDIENTEN

VERZAMEL (voor 4 personen):, 4 sukadelapjes van elk 200 gram, 2 uien fijngesneden, 1 winterpeen fijngesneden, 1 prei fijngesneden, 350 dl rode wijn, 1,5 l runderbouillon, 4 laurierblaadjes, wilde knoflookblaadjes, verse tijm, zout en peperkorrels, boter, , Terwijl de ingrediënten voor het garnituur zijn:, 1 knolselderij, 3 pastinaken, 2 grote aardappelen, 2 eetlepels crème fraîche, 250 gram boter

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op16-08-2009
  • Engels Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Geroosterde aardappel en pastinaak

INGREDIENTEN

8 middelgrote aardappelen, 1 kg pastinaken, 5 el zonnebloemolie, peper, zout., ,

  •  Bijgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op27-09-2001
  • Bijgerecht
  •  60-120 min.

Geroosterde groenten a la Ottolenghi

De geroosterde groenten zijn een geweldige smaakexplosie, daar hoeft geen vlees bij.

INGREDIENTEN

2 pastinaken, 2 uien, 1 bol knoflook, , 3 zoete aardappelen, , 10 cherry tomaatjes, , olijfolie, 2 takjes thijm, 1 takje rozemarijn, , Dressing:, 4 el kappertjes, 2 el citroensap, 2 el olijfolie, 1/2 tl mosterd, 1/2 tl ahornsiroop, granaatappelpitten

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op27-02-2013
  •  
  •  60-120 min.

Jamie's gebraden karbonades

Aan Jamie Oliver kun je het wel overlaten om met simpele ingredienten iets bijzonders te maken. Deze versie, uit zijn boek The naked chef is terug, komt uit de oven.

INGREDIENTEN

(plus marineren en ca. 45 min. in de oven)8 ribkarbonades3 pastinaken, in kwarten3 peren

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op27-08-2003
  • Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Pastinaaksoep met kardemom

Een heel eenvoudig maar voortreffelijk smakend soepje. Zowel koud, warm als lauw te serveren. In kleine hoeveelheid ook geschikt als amuse (zie foto).

INGREDIENTEN

Twee pastinaken, 1 liter groentebouillon, 8 peultjes kardemom, citroensap, peper, zout. Eventueel ter garnering een toefje peterselie of wat fijngeknipte bieslook.

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op14-04-2012
  •  
  •  10-20 min.

Pastinaakfriet

Gezonde fietjes van de oer oud hollandse groente

INGREDIENTEN

500 gr geschilde pastinaken, 3 el olijfolie, 1 bol knoflook, 10 gr tijm, Zout, Peper

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op07-04-2014
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Leidse stampot

INGREDIENTEN

250 g rookspek (mager), 250 g uien, 750 g winterwortel, 250 g witte bonen, 500 gram pastinaken, , , ,

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op31-10-2008
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

aardpeer pastinaak schotel

Ik wist niet goed hoe aardperen en pastinaken te combineren. Heb maar wat geprobeerd en viel erg lekker uit. Daarom maar op Smulweb gezet.

INGREDIENTEN

4-6 aardperen, 2 pastinaken, 1 ui, olijfolie, rozemarijn en zout

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op26-11-2013
  • Europees
  •  30-60 min.

Pastinaaksoep

Gemakkelijk,

INGREDIENTEN

1 l gevogeltebouillon, 2 pastinaken, 50 gr vetstof, 1 ui, 2, aardappelen, peper, zout, muskaatnoot,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op27-06-2001
  • Belgisch
  •  30-60 min.

Pastinaak mosterdsoep

INGREDIENTEN

Afhankelijk van de grootte, 2 a 3 pastinaken, 1 flinke ui, 1 teen knoflook, olijfolie, runder of groente bouillon, 2 a 3 eetl grove zaanse mosterd, flinke scheut koffie room of soja room, zout naar smaak, royale hand gehakte peterselie

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op05-12-2011
  • Biologisch
  •  20-30 min.
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Top