168 pastinaken recepten

Omdat pastinaak een lichte wortelsmaak heeft,kunt u het in deze soep ook vervangen door winterwortel.

INGREDIENTEN

800g pastinaken,schoongeboend,30g boter,1 ui,in dunne ringen,1 tl gemalen korianderzaad(ketoembar),1 l groentebouillon(van tablet),1 dl melk,zout,peper,2 el olie,100g gerookt spek,in blokjes,? prei,in dunne ringen,1 teentje knoflook,fijngesneden.

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op20-10-2000
  • Nederlands
  •  30-60 min.

Recept uit het British Museum-kookboekje van Michelle Berida le Johnson

INGREDIENTEN

6 pastinaken, schoongeboend, bijgesneden maar niet geschild* 25 gr boter* 1/2 wijnglas cognac* 1,5 theel foeliepoeder*

  •  Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op22-07-1999
  • Engels Bijgerecht
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

Pastinaken, ui, knoflook, djinten, cardemom, koenjit, koriander, gemberpoeder, peper, bouillon, olijfolie

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op12-10-2004
  • Nederlands
  •  0-10 min.


INGREDIENTEN

450 gr pastinaken, gekookt en uitgelekt - 8 tl druivenpitolie - 1 ui, grof gehakt - 2 el verse gehakte koriander - 2 eieren, losgeklopt - 3 el slagroom - 275 gr open kastanjechampignons, in plakjes - 1 tl komijnzaad - boter - 8 sneetjes bruin brood, zonder korsten - takjes verse koriander voor de garnering.

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op30-10-2000
  • Vegetarisch
  •  30-60 min.

Dit klassieke braadstuk is perfect troostvoedsel voor kille dagen.

INGREDIENTEN

1 eetl. verse tijm, 12-15 jeneverbessen, 2 koffielepels zeezout (of iets minder), 3 kg varkensbraadstuk, uitgebeend, 2 dl. witte wijn, vermouth of bouillon, 8 pastinaken, schoongemaakt en in de lengte in vieren gesneden, 5 peren, ongeschild en in de lengte in tweeen gesneden, zout en peper

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op24-08-2010
  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Deze chinese thee met rooksmaak, krijgt zijn karakteristieke geur en smaak van theestruiken die tussen de pijnbomen groeien. De bladeren worden traditioneel boven een rokerig vuur van dit harsrijke naaldhout gedroogd.

In dit vegetarische recept vervangt de thee de bouillon.


Dit is een oud recept!



Door het plaatsen van een foto op 16 december 2013 is het opeens een "nieuw" recept!?

Door het verplaatsen v/d foto op 29 december 2013werd het nog nieuwer

Bah, ik baal als een stekker!

Ruimtes weggehaald op 11 januari 2014, en op 25 januari 2014, en opnieuw op 3 februari 2014 met hetzelfde resultaat.

INGREDIENTEN

1 eetlepel pindaolie; 1 pond pastinaken-witte wortelen; 1 kleine ui; 2x1/4 theelepel zout; vers gemalen witte peper; 1 liter sterke Lapsong souchon thee, gemaakt van 3 zakjes; 2 takjes verse marjolein; 125 ml room culinair; 1 appel

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op11-01-2014
  •  
  •  30-60 min.

Apart bijgerecht!

INGREDIENTEN

50 gr boter of margarine* 1 ui, gesnipperd* flink mespunt kaneel* 450 gr pastinaken, geschild en in reepjes gesneden* 1 sinaasappel, geraspte schil en sap* zout en peper* versgehakte peterselie om te garneren*

  •  Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op16-09-1999
  • Belgisch Bijgerecht
  •  10-20 min.

Een lekkere zachte, iets zoetige,maar supermakkelijke soep. Lekker in kleinere portie als voorgerecht opbijvoorbeeld een kerstdag. Goed van te voren te maken.

Ik hou grotendeels het originele recept aan met wat kleine aanpassingen.

INGREDIENTEN

500 gram pastinaken, 25 gram boter, 1 sjalot, 600 ml water + 2 tabletten groentebouillon, zelf doe ik e volgende keer iets meer water, soep bleef nogal dik, 1-2 theelepels honing (naar keuze), 125 ml slagroom, 1/2 theelepel kerrie (even testen voor het kloppen anders meer doen), croutons liefst iets met tuinkruiden, 2 eetlepels fijngehakte peterselie

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op27-12-2013
  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Pastinaak, een vergeten groente is weer helemaal actueel. Ik zal deze groente beslist niet (meer) vergeten!
Eet je vegetarisch, vervang de bouillon door groentebouillon . Net zo lekker als "mijn" zoete aardappelsoep en toch even weer iets anders.Nb. de pastinaken kunnen enorm in grootte verschillen, afhankelijk van waar of wanneer je ze koopt.

INGREDIENTEN

600 gr pastinaak voor de soep +, 1 à 2 extra om chips van te maken, 1 fijngesnipperde sjalot, 20 gram boter, 100 ml witte wijn (moelleux), 1 laurierblad, 1 takje tijm, 2 blokjes kippenbouillon, 125 ml slagroom, zout en peper, nootmuskaat, , voor de chips zeezout en eventueel wat japanse peper of chilipoeder

  •  Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op30-04-2009
  • Voorgerecht
  •  30-60 min.

Marokkaans stoofgerecht uit een taijne

INGREDIENTEN

400 g. runderpoulet,of stooflappen, Ras-El-Hanout*, zout, peper, olijfolie, 2 rode uien, 3 tomaten, 1 blik. tomatenblokjes met sap, 1 rode peper, 3 knoflooktenen, paar zoete aardappels, of gewone aardappelen zoals bintjes, 2 pastinaken, 1 winterwortel, 1/2 groene paprika, 1 gele paprika, 1/2 zakje gedroogde abrikozen, door midden gesneden, 1/2 pot groene olijven, 1 bojse verse koriander, gesneden en gewassen

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op02-01-2011
  • Marokkaans Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Pastinaak, pinksternakel of witte peen is een inheemse groente die al heel oud is en wordt de laatste tijd opnieuw verbouwd. De witte wortel is minder zoet dan de gewone wortel, de smaak heeft iets weg van knolselderij. Na de oogst wordt de wortel gauw slap. Bewaar pastinaak daarom niet langer dan 3 a 4 dagen en liefst in een geperforeerde, plastic zak.

INGREDIENTEN

2 grote pastinaken500 gr. bladspinazie1 middelgrote ui1 teentje knoflook, olijfoliepeper1 1/4 dl. slagroom(eventueel) 2 eetl. mascarpone1 ei100 gr. versgemalen emmenthaler

  •  Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op13-10-2003
  • Belgisch Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Origineel: `Roast parsnips`
Pastinaak is in NL een vergeten groente. Het heeft een hele typische smaak die vaak wel gewaardeerd wordt Het wordt soms ook gemengd gegeven met stukken winterwortel.

INGREDIENTEN

1 pond Pastinaken, ontdaan van de schil, 3-4 eetlepels (30-40 ml) olie,

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op01-11-2008
  • Amerikaans Bijgerecht
  •  30-60 min.

Heerlijk vegetarisch ovengerecht met pittige pecorinokaas en noten....

INGREDIENTEN

- aardappelen voor 2 personen, - 2 grote pastinaken, - 200 gram grof gehakte walnoten, - 150 gram pittige pecorino kaas, - 1 ei, - bekertje creme fraiche, - Peper en zout, - Beetje bieslook,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op20-02-2005
  • Biologisch
  •  30-60 min.

Dit gerecht was zeer populair in het oude Griekenland, tijdens de Middeleeuwen en in de Renaissance. De pastinaak smaakt verrassend zoet. Lekker bij varkensvlees of kip.

INGREDIENTEN

6 pastinaken (ca. 750 gram), zout, 60 ml olie, 15 g ongezouten boter, 1 el heldere honing, 1 el geraspte of gesnipperde gember

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op10-12-2000
  • Bijgerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

400 g pastinaken, 1 dl witte wijn, 3 dl kippenbouillon, 2 el ongeslagen room, 2 el creme fraiche, zout en peper; naar smaak.

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op18-08-2002
  •  
  •  20-30 min.

Niet alleen pastinaak, maar ook wortelen, knolselderij, schorseneren en pompoen lenen zich voor deze stamppot.

INGREDIENTEN

Zout, peper, 4-5 lente-uitjes, in dunne ringen, 1 rookworst, in 8 stukken, 600-800 g aardappelen, geschild, in stukken, 800 g pastinaken, geschild, in stukken, 40 - 50 g boter, 100 g magere ontbijtspek, in reepjes, 50-75 g geraspte jonge kaas, 1/2-1 dl hete melk, 2-3 el fijngesneden bladselderij,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op05-11-2009
  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Een heerlijke puree, die overal bij past. Heel eenvoudig om klaar te maken.

INGREDIENTEN

750 gr. Wortelen, 750 gr. Pastinaken (wittpenen), 50 gr. Boter, Bieslook, voor het erveren

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op16-11-2008
  • Engels Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Pastinaak, pinksternakel of witte wortel is en creme kleurige wortel met een zoete smaak.

INGREDIENTEN

2 pastinaken, 500 gr spinazie, knoflook, ui, 1.5 dl room, 1 ei, 100 gr geraspte kaas

  •  Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op25-01-2009
  • Nederlands Bijgerecht
  •  20-30 min.

Een heerlijke, eenvoudige zoete soep

INGREDIENTEN

2 pastinaken, 1 ui, olie, lavas en tijm, sojasaus, zout

  •  Voorgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op10-11-2000
  • Nederlands Voorgerecht
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

Ik had de pastinaken uit de tuin van Theo en Griet gekregen. Heb ze in de oven bereidt. Heerlijk. Wel oppassen dat de oven niet te hoog staat.

INGREDIENTEN

2 pastinaken, zeezout, walnootolie, 2 tl mierikswortel, 1 el honing, olie.Bakpaper.

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op11-09-2012
  • Bijgerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

8 middelgrote aardappelen, 1 kg pastinaken, 5 el zonnebloemolie, peper, zout., ,

  •  Bijgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op27-09-2001
  • Bijgerecht
  •  60-120 min.
INGREDIENTEN

3 pastinaken kookroom boter, 2 aardappels zout peper

  •  Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op07-04-2010
  • Bijgerecht
  •  20-30 min.

Aan Jamie Oliver kun je het wel overlaten om met simpele ingredienten iets bijzonders te maken. Deze versie, uit zijn boek The naked chef is terug, komt uit de oven.

INGREDIENTEN

(plus marineren en ca. 45 min. in de oven)8 ribkarbonades3 pastinaken, in kwarten3 peren

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op27-08-2003
  • Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Dit recept is geschreven door chefkok Lisette Bossert en afkomstig van www.biobudget.nl

INGREDIENTEN

800 gram pastinaken, 1 bol knoflook, 2 uien, scheut olijfolie, tak rozemarijn, rasp van de schil van een 1/2 citroen, 2 blokjes groenten- of kruidenbouillon, peper en zout

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op06-05-2012
  • Biologisch
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Niet de gekonfijte schil van de cederappel, maar het vlees. Het rundvlees, het schouderstuk van de voorbout, om precies te zijn. `Paleron`, zou Escoffier zeggen. Tot een paar jaar terug door sterrenrestaurants hartgrondig geminacht. Maar nu opeens één van de kroonjuwelen op de menukaart (`The pride of place`, zoals wij Engelsen zeggen...), te midden van foie gras, kreeft en tarbot. Wat dat betekent? In ieder geval dat wij van Covent Garden al jarenlang supertrendy bezig zijn, want bij ons staat `t al sinds de jaren `90 op de kaart.

Daarom nu hier een sukade-recept. Met onder andere blaadjes van wilde knoflook. Die zijn tegenwoordig volop te vinden. In het bos, maar soms ook in je eigen tuin (zoals bij mij in Ransdorp, waar ze 3 jaar geleden zijn komen aanwaaien...). Heerlijk in soepen en sauzen of fijngesneden in de salade.

INGREDIENTEN

VERZAMEL (voor 4 personen):, 4 sukadelapjes van elk 200 gram, 2 uien fijngesneden, 1 winterpeen fijngesneden, 1 prei fijngesneden, 350 dl rode wijn, 1,5 l runderbouillon, 4 laurierblaadjes, wilde knoflookblaadjes, verse tijm, zout en peperkorrels, boter, , Terwijl de ingrediënten voor het garnituur zijn:, 1 knolselderij, 3 pastinaken, 2 grote aardappelen, 2 eetlepels crème fraîche, 250 gram boter

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op16-08-2009
  • Engels Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Gezonde fietjes van de oer oud hollandse groente

INGREDIENTEN

500 gr geschilde pastinaken, 3 el olijfolie, 1 bol knoflook, 10 gr tijm, Zout, Peper

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op07-04-2014
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Heerlijk romig bijgerecht bij wild. Is van Gordon Ramsay

INGREDIENTEN

4 middelgrote, dikke pastinaken;, 1 middelgrote aardappel, geschild, in stukken;, , 25 g boter;, 1 eetlepel olijfolie;, 3 dl kippenbouillon;, 1.5 dl slagroom.

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op30-12-2010
  • Europees
  •  20-30 min.
  • Eigen recept
INGREDIENTEN

250 g rookspek (mager), 250 g uien, 750 g winterwortel, 250 g witte bonen, 500 gram pastinaken, , , ,

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op31-10-2008
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Gemakkelijk,

INGREDIENTEN

1 l gevogeltebouillon, 2 pastinaken, 50 gr vetstof, 1 ui, 2, aardappelen, peper, zout, muskaatnoot,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op27-06-2001
  • Belgisch
  •  30-60 min.

Hiervan gaan zelfs de grootste pastinakenhaters overstag!

INGREDIENTEN

900 gr pastinaken* 5 teentjes knoflook* 55 gr boter* 1,5 dl creme fraiche* zout en versgemalen peper*

  •  Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op22-07-1999
  • Engels Bijgerecht
  •  20-30 min.

Oerhollandse ingredienten in een Marokaanse pan. Als dat niet internationaal is.....

INGREDIENTEN

, 3 kipfilets in niet te kleine stukken, 2 rode uien, gesnipperd, 2 pastinaken, schoongeboend en in dunne plakjes, 1 stevige teen knoflook, het sap van 1 sinaasappel, Zout naar smaak, Zoete rode chilisaus, 2 handen hazelnoten, 3 eetl vers gehakte peterselie,

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op13-12-2004
  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Een heerlijk diner soepje. De aparte smaak van pastinaak smaakt heerlijk met de blauwaderkaas.

INGREDIENTEN

20 g boter, 1 grote ui, gesnipperd, 500 g pastinaken, 2 aardappels, 1 l groentebouillon (ik vind die van Vetara van de Natuurwinkel de lekkerste), 125 g blauwaderkaas (bleu de Wolvega of een andere niet te scherpe blauwe kaas), zout en peper

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op01-02-2011
  •  
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

2 oude broodjes - 500 gram pastinaken - 1 ui - zout en peper - 2 theelepels milde kerriepoeder - 4 eieren - broodkruim - 1 bosje bieslook - 3 eetlepels boter voor het braden - 150 ml lauwwarm water

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op09-02-2004
  • Nederlands Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Een heel eenvoudig maar voortreffelijk smakend soepje. Zowel koud, warm als lauw te serveren. In kleine hoeveelheid ook geschikt als amuse (zie foto).

INGREDIENTEN

Twee pastinaken, 1 liter groentebouillon, 8 peultjes kardemom, citroensap, peper, zout. Eventueel ter garnering een toefje peterselie of wat fijngeknipte bieslook.

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op14-04-2012
  •  
  •  10-20 min.

Een groentegarnituur.

INGREDIENTEN

2 pastinaken, 4 grote aardappelen, 2 eieren, peper, cayennepeper, korianderpoeder, kerriepoeder,vetstof.,

  •  Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op27-06-2001
  • Belgisch Bijgerecht
  •  0-10 min.

De geroosterde groenten zijn een geweldige smaakexplosie, daar hoeft geen vlees bij.

INGREDIENTEN

2 pastinaken, 2 uien, 1 bol knoflook, , 3 zoete aardappelen, , 10 cherry tomaatjes, , olijfolie, 2 takjes thijm, 1 takje rozemarijn, , Dressing:, 4 el kappertjes, 2 el citroensap, 2 el olijfolie, 1/2 tl mosterd, 1/2 tl ahornsiroop, granaatappelpitten

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op27-02-2013
  •  
  •  60-120 min.
  • Eigen recept
INGREDIENTEN

2-3 pastinaken, 1 elstar, 1 blikje of zakje tonijn, 3 eetlepels bloem, 2 theelepels zwarte peper, 2 theelepels koekkruiden, 1 theelepel kruidnagelpoeder

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op27-02-2010
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

De hutspot, zoals die in 1574 werd gevonden, wijkt sterk af van de hutspot zoals die nu wordt gegeten. Aardappelen zaten er in ieder geval niet in, want die werden pas aan het eind van de 16e eeuw voor het eerst in Europa als eten gebruikt. De samenstelling van de door Schaeck gevonden hutspot in 1574 is nooit achterhaald. Hier een versie die hierop is gebaseerd.

INGREDIENTEN

500 g witte bonen, 500 g mager rookspek, 11/2 kg winterwortelen, 500 g pastinaken, 500 g uien, 20 g zout, versgemalen peper.

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op15-03-2001
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

De traditionele rollade wordt met mosterdsaus een nieuw en spannend gerecht.

INGREDIENTEN

1 varkensrollade à 1 kg (lenderollade), zout, peper, 40 g boter, 1 el olijfolie, 2 preien, in dunne ringen, 4 dl droge witte wijn, 10 kleine aardappelen, schoongeboend, 2 pastinaken, in stukken, 2 kleine winterwortelen, in stukken, 1½ dl slagroom, 2 el grove mosterd, 1-2 eidooiers, 3-4 lente-uitjes, in ringen

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op23-12-2009
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Eigen recept

Ik wist niet goed hoe aardperen en pastinaken te combineren. Heb maar wat geprobeerd en viel erg lekker uit. Daarom maar op Smulweb gezet.

INGREDIENTEN

4-6 aardperen, 2 pastinaken, 1 ui, olijfolie, rozemarijn en zout

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op26-11-2013
  • Europees
  •  30-60 min.
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Stuur jouw lekkerste recept in met verse ingrediënten van het land en maak kans op een WARE SMAAK kookworkshop van Estée (winnares MasterChef) in haar eigen restaurant. Doe mee!… Lees verder »

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies