875 noorse recepten

Gemakkelijk en op voorhand te bereiden
Echt iets voor de feestdagen

INGREDIENTEN

4 sneetjes gerookte zalm, 10 cl vloeibare room, 1 potje zalmeitjes, 1 tuiltje dille, 1 citroen, 2 rijpe tomaten, Zout en peper

  •  Voorgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op20-12-2007
  • Belgisch Voorgerecht
  •  0-10 min.
INGREDIENTEN

Voor het deeg:, 600 gr bloem, 100 gr suiker, 1/2 tl zout, 21 gr gist, 3 zakjes, 100 gr boter, 400 ml melk, 2 eieren, voor de vulling:, 150 gr zachte boter, 150 gr suiker, 1 1/2 tl kaneel, 1 ei los geklopt, ,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op18-08-2011
  • Scandinavisch
  •  30-60 min.

Lekker bij de BBQ of op een broodje op een bedje van ijsbergsla.

INGREDIENTEN

500 gr voorgekookte aardappelschijfjes, 200gr noorse garnalen, 5 hardgekookte eieren, 200 gr gekookte wortelblokjes, bekertje creme fraiche, Halvanaise.

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op29-06-2004
  • Multi-cultureel
  •  10-20 min.
INGREDIENTEN

4 aardappelen - 1 pot Noorse haringfilets - 1 fijn gesnipperde ui - 1 kopje mayonaise

  •  Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op10-01-2005
  • Scandinavisch Voorgerecht
  •  30-60 min.

Heerlijk voorafje voor de kerst

INGREDIENTEN

1 stengel bleekselderij, 150 gr extra fijne groene boontjes, 1 struikje witlof, het sap van 1/2 citroen, 1 krop rode krulsla, 1 appel (Granny Smith), 1 eetlepel wijnazijn, 4 eetlepels mayonaise, 2 eetlepels gehakte bieslook, 2 tomaten, 4 Noorse haringen, 2 eetlepels gehakte peterselie, zout,

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op14-12-1999
  •  
  •  10-20 min.
INGREDIENTEN

1 stengel bleekselderij, 150 gr extra fijne groene boontjes, 1 struikje witlof, het sap van 1/2 citroen, 1 krop rode krulsla, 1 appel (Granny Smith), 1 eetlepel wijnazijn, 4 eetlepels mayonaise, 2 eetlepels gehakte bieslook, 2 tomaten, 4 Noorse haringen, 2 eetlepels gehakte peterselie, zout,

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op26-01-2000
  • Scandinavisch
  •  10-20 min.
INGREDIENTEN

6 sneetjes volkorenbrood, 200 gr. verse roomkaas op kamertemperatuur., 200 gr. gefileerde gerookte Noorse zalm, in blokjes gesneden, ca. 7 mm., 1 el. fijngesneden dille, zout, witte peper, 1 mespunt cayennepeper, 3 tomaten, ontveld, vruchtvlees in kleine blokjes ca. 7 mm. gesneden, 4 el. grof geraspte jonge of licht belegen Goudse kaas

  •  Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op16-11-2010
  • Scandinavisch Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Dit is een zeer handig dessert omdat je meestal de ingredienten wel in voorraad zal hebben!

INGREDIENTEN

2 eieren, 250 gr tafelsuiker, 100 gr boter, 1,5 dl melk, 4 moesappels, geschild en in schijfjes gesneden, 175 gr zelfrijzend bakmeel, 1/2 theelepel nootmuskaat, dikke room of vanilleroomijs, voor het serveren

  •  Nagerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op12-01-2004
  • Scandinavisch Nagerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Een makkelijke, lekkere, friszure, zomerse salade. Ook makkelijk te maken op de camping bijvoorbeeld ;o)

INGREDIENTEN

4 zure haringen ( 1 pot ) incl. de uitjes uit het zuur, 1 pot zoetzure rode bieten in schijfjes of stukjes, 500 gr geschilde aardappelen, 2 niet te zure appels (b.v. Jonathan), 2 zoetzure augurken 2 bekertjes zure room à 125 gr, peper., , * Gebruik een grote glazen kom (kunststof wordt paars!!!)

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op09-05-2009
  • Scandinavisch
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Visroomsoep uit Noorwegen

INGREDIENTEN

3-4 eetl. boter, 3 eetl. gehakte ui, 6 eetl. witte preiringen, 6 eetl. knolselderijblokjes, 7½ dl. visfumet (visfond), 2½ dl. room, 7½ cl. droge sherry, 1 klein blikje tomatenpuree, 5 à 6 saffraandraadjes, 2 eetl. dragonwijnazijn, 3 cl. droge witte wijn, 200 gr. heilbotfilet, in blokjes, 200 gr. zalmfilet, in blokjes, 150 gr. gepelde Noorse (Pandalus) garnalen, zout, witte peper, 50 gr. ijskoude boter in blokjes, enkele takjes raketsla (rucola) voor de garnering.

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op09-06-2009
  • Scandinavisch
  •  20-30 min.



Een op een, twee, drie gemaakt driesterrengerecht, en nog sneller met kant-en-klare diepvriesgroentjes.

INGREDIENTEN

3-4 el boter - 3 el gehakte ui - 6 el witte preiringen - 6 el knolselderblokjes - 7,5 dl visfumet (vers, zie mijn recept of van geconcentreerde visfond van Garde d?Or, zie mijn produktrecensie) - 2,5 dl room - 7,5 cl droge sherry - 1 klein blikje tomatenpuree - 5 a 6 saffraandraadjes - 2 el dragonwijnazijn - 3 cl droge witte wijn - 200 gr heilbotfilet, in blokjes - 200 gr zalmfilet, in blokjes - 150 gr gepelde Noorse Pandalus garnalen - zout en witte peper - 50 gr ijskoude boter in blokjes - enkele takjes raketsla voor de garnering.

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op31-10-2000
  • Scandinavisch
  •  20-30 min.

Klein, maar fijn. Opmerkelijke kroketjes die je alleen maar met verse Noorse zalm kunt bereiden.

INGREDIENTEN

175 gram Noorse zalmfilet, - zout, - 3-4 dunne limoen of citroenschijfjes, - 30 gram boter, - 25 gram bloem, gezeefd, - 1 dl visfond, uit potje, - 1 dl kookroom, - zout, - witte peper uit de molen, - 1.5 eetl. fijngehakte bladpeterselie, - 1 ei, losgeroerd met 1 eetl. water, - ca. 125 gram droog kruim van witbrood of paneermeel, - (zonnebloem)olie voor het frituren,

  •  Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op27-02-2001
  • Voorgerecht
  •  30-60 min.

Maaltijdsoep

INGREDIENTEN

1 pak diepvries visfile (koolvis), 100 gram Noorse garnalen, 200 gram aardappels, 1 prei, 1 winterpeen, 50 gram boter, 50 gram bloem, 3 dl melk, 1/2 visbouillontablet, scheut witte wijn, dille (uit de diepvries), peper (uit de molen), zout, bieslook en peterselie (gedroogd), , Schil de aardappels en snij ze in blokjes,schil de winterpeen en sij deze in dunne plakjes, de prei in ringen., Doe dit alles in de pan en giet er 4 dl water bij en kook alles bijna gaar. Snij ondertussen de vis in dobbelstenen. Schep alles uit de pan, maar laat het vocht in de pan staan. Doe nu de vis er in en breng dit aan de kook, laat 3 minuten heel zachtjes koken. Schep de vis uit de pan, bewaar het vocht in een schaaltje. Maak een roux van de boter en de bloem. Voeg de melk en het kookvocht uit het schaaltje geleidelijk toe. Breng de soep op smaak met het bouillontablet, de wijn, dille en peper. Voeg de groente en blokjes vis er bij. En breng opnieuw aan de kook en laat alles nog 5 minuten heel zachtjes koken. Doe er nu de bieslook en peterselie en de garnalen bij., , Heerlijk met stokbrood!

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op22-07-1999
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Makkelijk recept voor heerlijke wafels

INGREDIENTEN

2 el roomboter, 2 el suiker, 1 tl kardemom, 1 tl bakpoeder, 2 eieren, 5 dl meel, 5 dl melk.

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op16-09-2000
  • Scandinavisch
  •  10-20 min.

Heerlijke noorse wafels zelf bekokstoofd met meerdere inspiratiebronnen

INGREDIENTEN

1 kilo tarwebloem, 2 zakjes bakpoeder, 0,5 theelepel kardemom, 0,5 kilo suiker, 3 eieren, 0,7 liter karnemelk, 0,9 liter melk, 0,5 kilo gesmolten boter

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op03-04-2011
  • Scandinavisch
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Appeltaart op z`n Noors

INGREDIENTEN

2 eieren, 250 gr. tafelsuiker, 100 gr. boter, 1,5 dl. melk, 4 moesappels, geschild en in schijfjes gesneden, 175 gr. zelfrijzend bakmeel, ½ theelepel nootmuskaat, dikke room of vanilleroomijs, voor het serveren

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op09-06-2009
  • Scandinavisch
  •  30-60 min.

Overheerlijke chocoladeplaatkoek. rijk aan calorieen maar zo vreselijk lekker.

INGREDIENTEN

400 gram witte basterdsuiker, 4 eieren, 300 gram boter, 560 gram zelfrijzend bakmeel, 3 dl lauwe melk, 40 gr. cacao, /////////, voor de glazuur:, 250 gr poedersuiker, 100 gr gesmolten boter, 2 el cacao, 5 el sterke koffie, 2 zakjes vanillesuiker, 1 zakje gemalen kokos (150 gr),

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op19-06-2000
  •  
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

2 koppen meel, 1,5 kop suiker, 1 kop melk, 1 dl olie, 2 eieren, 1 geprakte banaan, 1 tl bakpoeder, 1,5 tl zout, 1 tl kruidnagel (fijngemaakt), 1 tl kaneel, 1 tl gember, 1 tl kardemom

  •  Nagerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op20-02-2011
  • Scandinavisch Nagerecht
  •  30-60 min.

Een luxere versie van de Noorse hartjeswafels

INGREDIENTEN

2 eieren, 1,5 dl suiker, 1 pakje vanillesuiker (plm. 15 gram), 1 tl bakpoeder, beetje kaneel of kardemom, 2 tl aardappelmeel, klein bekertje zure room, 4 dl melk, beetje water, 500 g bloem

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op16-09-2000
  • Scandinavisch
  •  10-20 min.

Maaltijdsoep bereidingstijd: 5 min. + 20 min. kooktijd

INGREDIENTEN

- 200 g zalmporties (diepvries), - 2 koffiel. dille (versgesnipperd), - 2 koffiel. roze bessen (bokaal), - 2 preien, - het hart van een groene selder, - 1 wortel, - 3 middelgrote aardappelen, - 200 g blokjes gerookt spek, - 1,5 L tuinkruidenbouillon, (3 blokjes opgelost in 1,5 L heet water), - 1 ui, - 1 dl room, - 1 eidooier, - 1 eetl. boter, - 1 eetl. mosterd, - peper,

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op16-09-2004
  • Internationaal
  •  20-30 min.

Scandinavische lekkernij, die erg makkelijk te bakken is !

INGREDIENTEN

-230 g boter, -230 g suiker, -mespunt zout, -1 zakje vanillesuiker, -180 g zelfrijzende bloem, -4 eieren, -60 g gemalen noten, -boter om in te vetten

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op27-08-2005
  • Scandinavisch
  •  30-60 min.

Boller zijn zoete ronde broodjes en een typisch nagerechtje of tussendoortje in Noorwegen.

INGREDIENTEN

Voor 15 boller:, 90 gr boter, 0,25 liter melk, 50 gr verse gist, 0,5 tlp kardemom, 0,25 tlp zout, 90 gr suiker, 0.5 kg meel

  •  Nagerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op02-11-2010
  • Scandinavisch Nagerecht
  •  60-120 min.
INGREDIENTEN

2 eieren, 1,5dl suiker, 3 dl karnemelk, 3,5dl melk, 1 theelepel bakpoeder, 1 theelepel zuiveringszout, 1 theelepel vanillesuiker, 1 theelepel kardemom, 150gr gesmolten boter

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op12-02-2012
  • Scandinavisch
  •  10-20 min.

Heerlijke vissoep, met een bijzondere smaak dankzij de venkel!

INGREDIENTEN

800 g visfilet (diverse soorten), 330 g grote garnalen, 2 uien, grof gehakt, olie, 4 aardappelen, geschild en in blokjes, 2 teentjes look, 1 tl venkelzaadjes, 1,5 l visbouillon (van blokjes of zelfgemaakt, of een combinatie), 2 dl droge witte wijn, 1 tl tijm, 2 el peterselie, gehakt, 1 tl zout, ½ tl witte peper

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op05-03-2011
  • Scandinavisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Is weer eens een ander soort cake heb dit receptje ooit eens gehad en het geeft nog steeds leuke reacties (het is alleen niet zo goed voor de lijn)

INGREDIENTEN

Ingredienten voor de cake, ? 4 eieren, ? 400 gr suiker, ? 300 gr boter, ? 1 zakje bakpoeder, ? 560 gr bloem, ? 300 cc lauwe melk, ? 40 gr cacao, ingredienten voor het glazuur, ? 400 gr poedersuiker, ? 150 gr boter, ? 2 eetlepels cacao, ? 2 zakjes vanillesuiker, ? 4 eetlepels sterke koffie, ? 1 zakje gemalen kokos,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op13-07-2005
  • Multi-cultureel
  •  30-60 min.

Vlees en kaas , dat is een uniek geheel.

INGREDIENTEN

100 gr bacon, 250 gr bieflappen, 1 el boter, 2 uien, zout en peper, 1 kg aardappels, 250 gr emmenthaler kaas

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op29-06-2005
  • Scandinavisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Luxueuze vissalade

INGREDIENTEN

50 gr. gemarineerde zalm, 50 gr. gerookte heilbot, 50 gr. gerookte forel, 50 gr. gerookte makreel, 50 gr. gerookte aal, 1 pakje zeesla, groene of gemengde sla, bosje peterselie, 4 eetl. zonnebloemolie, sap van citroen, zout en peper, voor de garnering eventueel een potje zalmeitjes

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op04-08-2000
  • Scandinavisch
  •  0-10 min.

Een zeer zoete koek gemaakt van aardappelen en amandels, bedacht ter ere van de kroning van de koning van Noorwegen. Bedankt Gudmunn voor het recept. EEN ECHTE AANRADER!!!

INGREDIENTEN

150 gr gekookte aardappelen - 200 gr suiker - 100 gr boter - 200 gr amandelen - 3 eieren - 1,2 tl vanille suiker - 1,2 tl bakpoeder

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op09-08-1999
  • Multi-cultureel
  •  60-120 min.

Dit is een van de beroemdste vissoepen uit het hoge noorden

INGREDIENTEN

-500 g kabeljauwfilets, -sap 1/2 citroen, -3/4 l water, -zout, -2 kleine uien, -2 eetlepels boter, -1 eetlepel bloem, -500 g zuurkool, -300 g aardappelen, -2 laurierblaadjes, -6 jeneverbessen, -witte vers gemalen peper, -snuifje tijm, -250 g gerookte vis, -peterselie

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op04-08-2002
  • Scandinavisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Met kerstomaten en parmezaan

INGREDIENTEN

Assortiment gerookte vis ( zalm, heilbot, paling enz..), bakje kerstomaten, 16 olijven, 8 eetlepels olijfolie, sap van 1/2 citroen, 4 eetlepels geraspte parmezaan, kervel

  •  Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op25-03-2000
  • Scandinavisch Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
INGREDIENTEN

1 flesje Maggi Basis voor Tomatensoep -, 1 1/2 liter water -, 150 gram mini krielaardappeltjes gehalveerd -, 1 doosje wortelrauwkost a 150 gram -, 1 bekertje zure room a 125 ml -, 2 theelepel verse dille -, 100 gram zalmsnippers, , ,

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op14-10-2002
  •  
  •  20-30 min.

Een Heerlijk en makelijk ovengerecht.

INGREDIENTEN

100gr bacon,250gr bieflappen,250gr emmerthaler kaas,2 uien,1kg aardappels,1eetl boter,zout en peper.

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op22-09-2002
  • Scandinavisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.



"Omelettes Norvegiennes"

INGREDIENTEN

1 cake - vanilleroomijs - aardbeiensaus - 3 eiwitten - 9 eetl. poedersuiker - Cointreau

  •  Nagerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op21-09-2000
  • Frans Nagerecht
  •  0-10 min.

Asperges en zalm een koninklijke combinatie

INGREDIENTEN

10 asperges, 2 zalmschnitsels a 80 gram, peper en zout, 2 plakjes afgebakken diepvries bladerdeeg ( mooi gevormd rozetje), VOOR DE SAUS:, 1 sjalot, 1 el droge witte wijn, 1 el Noilly Prat, 5 el room, 30 g boter, 1 el gehakt zuringblad (of eventueel tuinkers)

  •  Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op05-03-2000
  • Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Een frisse rozijnencake heerlijk met boter en jam.

INGREDIENTEN

40 gram verse gist, 1/4l lauwe melk, 125 gr suiker, 500 gr tarwebloem, 1 ei(en een eidooier voor het bestrijken van de cake), 150 gr zachte roomboter(en wat extra voor de bakvorm), 1 tl kardemompoeder, en 150 gr gewassen rozijnen.

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op20-08-2002
  • Scandinavisch
  •  > 120 min.

Amuse

INGREDIENTEN

? venkelknol - 100 gr. gaargekookte krieltjes - 4 augurken - 200 gr. gepelde kreeftgarnalen - gemengde sla - 4 el. mayonaise - 4 el. zure room - zout - peper - 2 el. vocht van de augurken - 1 el. fijngehakte venkelgroen - 8 toefjes venkelgroen

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op31-05-2000
  • Scandinavisch
  •  10-20 min.
INGREDIENTEN

250 gr hoorntjesmacaroni, 1 blikje gerookte gekleurde koolvis, 2 zure appels, 1 ui, 4 eetlepels slasaus, 2 eetlepels gecondenseerde melk zonder suiker, 1 theelepel scherpe mosterd, 1 kleine augurk, 1 eetlepel fijngehakte kappertjes, 1 eetlepel gehakte groene kruiden (bijv. dille en kervel), 1 mespunt suiker, , ,

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op16-07-2010
  • Scandinavisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Lekker bij fiskegrateng. wat ook op mijn pagina staat

INGREDIENTEN

2 winterwortels, 2 zoetzure appels, 1 citroen, 1 el suiker, versgemalen zwarte peper naar smaak

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op26-04-1999
  •  
  •  10-20 min.
INGREDIENTEN

-1/2 l aspergeroomsoep (blik)-200 cc room-1 eigeel-1/2 glas witte wijn-200 gr aspergepunten-100 gr gerookte zalm-verse bieslook

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op02-10-1999
  • Internationaal
  •  20-30 min.

Een ouderwets recept van Oma

INGREDIENTEN

*2 kilo appels, *suiker, *kaneel, 3/8 liter slagroom, *chocoladevlokken.

  •  Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op27-09-1999
  • Regionaal Bijgerecht
  •  0-10 min.
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Halloween wordt steeds populairder in NL en België. Maak leuke en gekke gerechten en geef een griezelig Halloween dinertje. De beste Halloweenrecepten vind je hier »… Lees verder »

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies