111 feestdagen recepten Alles wissen

  • Maak een keuze

Uitgebreid zoeken
Maak een keuze
Maak een keuze

Uit de BK Gastronomic braadslede: Kalkoen voor de feestdagen

INGREDIENTEN

1 kalkoen, 1 fles rode wijn, aardappeltjes, peterselie, boter, zout en peper

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op11-12-2013
  • Nederlands
  •  > 120 min.
  • Eigen recept

Ik heb ooit eens een heerlijke komkommersoep gegeten in een restaurant. Het recept van de kok krijg je zelden dus heb ik de soep zelf geprobeerd na te maken en wij vonden zo lekker dat het beslist niet zal misstaan bij een dinertje.
Het is een heerlijk voorgerecht/amuse of een zomaar een 'tussendoor soep'.
Kan ook worden geserveerd bij een barbecue.
Maak het dan van te voren, zet in de koelkast en serveer het lekker koud tussen de gerechten door, super lekker!
Deze soep kan koud of warm geserveerd worden.
Gebruik bieslook of dille als garnering of strooi er kleine croutonnetjes over.
Ik maak zelf de kleine croutonnetjes want supermarkt croutons koop ik niet. Gewoon zelf maken is veel lekkerder en ze kosten je alleen wat oud brood, olie en je eigen kruiden. Bovendien weet je dan precies wat erin zit!
Als je deze soep warm wilt eten, serveer hem dan eens in een wat grotere kom.
Als je soep overhoudt kan je hem goed afgedekt in de koelkast bewaren, de volgende dag is hij nog net zo lekker.
Wil je de soep opwarmen? Dat kan makkelijk want het geklutste eigeel was namelijk al aan de hete vloeistof toegevoegd en was dus al gaar.
Als je i.p.v. kippenbouillon een groentebouillon gebruikt dan is het geschikt voor Vegetariers.
.

INGREDIENTEN

1 grote komkommer, 1 ui, 1 teentje knoflook, 25 g boter, 5 dl kippenbouillon (wil je het vegetarisch houden neem dan groentebouillon), Als je bouillon gebruikt neem dan OF eigengemaakte OF een blokje (kuipje) van een heel goed merk, dat is een wereld van verschil., 2-1/2 dl creme fraiche, peper / zout, Dille (1 eetlepel vers of 1 theelepel gedroogd), 1 eierdooier, , Mocht er een bonentip van Hak verschijnen, die tip is niet van mij! Het is een (niet bij dit gerecht) passende tip van Smulweb.

  •  Voorgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op01-11-2004
  • Nederlands Voorgerecht
  •  10-20 min.

Dit recept was 1 van mijn eerste grote etentjes met kerst. Dit viel reuze in de smaak bij mijn familie. Wel, als ik meerdere voorgerechten heb doe ik dit recept door de helft want anders vind ik het te zwaar. Nog steeds in mijn receptenboekje als TOPPERTJE genoteerd.

INGREDIENTEN

200 gram champignons 2 gesnipperde uien 4 el boter 2 kleine blikjes tomatenpuree 1 liter water 1 liter melk 4 bouillonblokjes 1 groot blik kastanjepuree 1 goudrenet 4 el koffieroom 2 el fijngesnipperde selderij

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op06-12-2005
  • Frans
  •  30-60 min.

Stroganoff is één van de eerste gerechten die je op de koks opleiding gaat maken. Dit werd in het restaurant aan tafel bereid en het vlees werd met cognac geflambeerd

INGREDIENTEN

1 el olijfolie, 50 gr boter, 2 grote uien in smalle ringen, 250 gr champignons, 1 kilo ossenhaas aan één stuk, Beetje cognac om eventueel te flamberen., 2 el fijngehakte peterselie, 1 1/4 dl slagroom,

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op05-12-2011
  • Frans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Koop de frambozen als ze goedkoop zijn en bereid ze dan om in de marinade te zetten voor bijvoorbeeld de feestdagen.

INGREDIENTEN

1/2 liter water, 1 kilo suiker 1 citroenschil, klein stukje gemberwortel., ld de feestdagen.

  •  Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op15-09-2000
  • Nederlands Bijgerecht
  •  10-20 min.

Heerlijk voorgerecht of gemakkelijk zaterdaggerecht met een lekkere kop soep en stokbrood.

INGREDIENTEN

Dun gesneden Rauwe ossehaas, ( bij AH is rond de feestdagen kant en klaar gekruide carpaccio te koop) rauwkost naar smaak ( ik gebruik altijd koolsalade, wortelsalade en komkommersalade voorgesneden) olie (b.v knoflook of walnootolie), azijn, suiker, peper, pesto, mayonaise en kruidenmix ( Duyvis),parmenzaanse strooikaas en pijnboompitten.

  •  Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op07-09-1999
  • Italiaans Voorgerecht
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

150 ml medium dry sherry, 1 eetlepel vloeibare honing, 1 grote stevige peer, geschild en in 10 partjes gesneden, 300 g manchegokaas, 20 plakjes pata negra (vleeswaren, speciaal voor de feestdagen), 1 zakje verse bieslook (25 g)

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op21-01-2008
  •  
  •  0-10 min.

Zoete deegbodem gevuld met rijstepap. Een Echte Limburgse vlaaiklassieker. Het land waar de enige echte vlaai vandaan komt.

INGREDIENTEN

Ingredienten voor de vulling:, 100 gram rijst, 5 deciliter melk, 1 mespuntje zout, ? vanillestokje, 2 eieren, 60 gram suiker, 1 eetlepel custard, 50 gram boter., , Ingredienten voor het deeg:, 250 gram bloem, 1 mespuntje zout, 1? deciliter melk, 15 gram gist, 25 gram basterdsuiker, 25 gram boter, 1 ei.,

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op06-08-2005
  •  
  •  > 120 min.

Proost! Met dit aperitief op basis van roomijs, limoncello en prosecco luid jij de feestdagen superfeestelijk in!

INGREDIENTEN

Scroppino: een heerlijk Italiaans aperitiefje op basis van romig ijs, lekkere bubbels en friszoete Limoncello. Een soort milkshake voor volwassenen dus : ) Kan jij het bij 1 glaasje houden? Het is zo ontzettend lekker, dus ik niet : ) Voor 4 personen zet je 4 champagneglazen een half uurtje in de koelkast. Schep 4 bollen slagroomijs of citroensorbetijs met 6 eetlepels Limoncello (Italiaanse citroenlikeur) in een blender en mix tot een romig geheel. Klop er dan 200 ml prosecco door. Schenk in de gekoelde glazen en proosten maar. Op een mooi begin van de feestdagen en van het kerstdiner!

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op23-12-2014
  • Italiaans
  •  0-10 min.

Dit gerecht van de Bene Israel-gemeenschap wordt ook 'kruidige pulao' genoemd. De grote hoeveelheid knoflook en gember die met uien en kurkuma tot een gladde pasta worden gedraaid zorgt voor een rijstgerecht zoals je waarschijnlijk nog nooit geproefd hebt. Het recept is van een mevrouw Joseph, en zij gebruikt maar liefst 8 of 9 knoflooktenen. Laat het aantal afhangen van je smaak en de grootte van de tenen. Dit is een vrij droog rijstgerecht, dat prima past bij stoofschotels.

INGREDIENTEN

500 g basmatirijst, 1 middelgrote ui, 5-8 knoflooktenen, 4 cm gemberwortel (geschild), 1/2 tl kurkuma, 3 el arachide- of andere neutrale plantaardige olie, 8 peperkorrels, 5 kruidnagels, 6 kardemoms, 3 kaneelstokjes, ongeveer 1.1/4 tl zout

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op06-08-2000
  • Joods Bijgerecht
  •  30-60 min.

Uit Ierland. Op 6 januari vieren de Ierse vrouwen hun eigen feest, met een feestelijke
theemiddag, waarop deze gemberkoek een glansrol heeft. De drukte van de
feestdagen is daarna over, het gewone leven begint weer!

INGREDIENTEN

, In een kom zeven: 225 gr bloem - 1/2 theelepel zout - 1 theelepel gemberpoeder - 1 1/2 theelepel bakpoeder. In een pan 100 gr bruine basterdsuiker en 90 gr boterklontjes al roerend verwarmen en glad roeren. Geleidelijk 175 gr stroop en 1 1/2 dl, melk toevoegen en glad roeren. Het mengsel wat laten afkoelen en bij het droge mengsel roeren. Er 1 klein ei, 75 gr rozijnen en 50 gr bakgember doormengen.

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op09-12-1998
  •  
  •  60-120 min.
INGREDIENTEN

1/2 pak roomijs vanille1 eetl. gesneden reepjes sinaasappelschil2 eetl. suiker, het sap van 1 sinaasappel + 2 druppels citroensap2 glazen mousserende witte wijn of, Champagne2 stijf geklopte eiwitten, Voor de garnering:, plakjes, sinaasappel

  •  Tussengerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op08-12-2004
  • Tussengerecht
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

200 gr. roquefort1 1/4 dl. zure room3 eetl. cognaczoutpeper2 rijpe, peren, in blokjessap van 1 citroen125 gr. blauwe druiven, gehalveerd en ontpit, 125 gr. groene druiven, gehalveerd en ontpit

  •  Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op14-12-2004
  • Voorgerecht
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

600 gr. rundertartaar4 pommodorie tomaten1 bosje basilicum6 teentjes, knoflook150 gr. geraspte parmezaanse kaaswat ijsbergsla, ragfijn gesneden1, gesnipperde ui6 eetl. mayonaise100 gr. tomatenketchupsuikerzoutpeper

  •  Tussengerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op12-11-2004
  • Tussengerecht
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

4 plakken wit casinobroodca 30 gr. rucolakruidenroomkaas8 plakken serranoham

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op23-12-2004
  •  
  •  10-20 min.
INGREDIENTEN

1/2 komkommer1/4 zakje verse bieslook (? 25 gr.)100 gr. gerookte palingfilet, 1 eetl. citroensap3 eetl. olijfolie (extra vierge)1 theel. gedroogde Italiaanse, keukenkruidenzoutversgemalen peper2 eetl. creme fraiche200 gr. gerookte, zalmfilet1 bakje rucolacress

  •  Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op19-12-2005
  • Voorgerecht
  •  30-60 min.

Eenvoudige lekkere Roomborstplaat

INGREDIENTEN

350 gram suiker, 1 eetlepel vanillesuiker, 1 dl.(100 gr.) ongeslagen slagroom, 1 eetlepel water

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op21-11-1999
  • Nederlands
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

4 tournedos3 sjalotjes, fijngesnipperd100 gr. boter2 dl. rode wijn2 dl., runderbouillonzoutpeper

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op01-12-2004
  • Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

4 plakjes diepvries bladerdeeg500 gr. prei2 eetl. olijfolie + voor invetten, 100 gr. magere spekreepjesbloem voor uitrollen50 gr. parmezaanse kaas, grof geraspt, 2 eieren2 dl. creme fraiche50 gr. pijnboompitten,

  •  Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op19-11-2004
  • Voorgerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

500 g uien, 40 g boter, 2 eetl. bloem, 650 ml groentenbouillon, 200 ml droge vermout (Noilly Prat), 125 ml room, 3 takjes tijm, nootmuskaat, peper, zout, , ◦koekjes:, 4 ontbijtbroodjes (ongebakken, uit de koelafdeling), 1 eidooier, 300 g comté-kaas, geraspt, 1 eetl. komijnzaadjes

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op17-10-2010
  • Frans
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

8 sneden wit casinobrood8 grote plakken serranoham4 eetl. mayonaise1 eetl., versgehakte selderie1 eetl. fijngeknipte bieslookpeper

  •  Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op23-12-2004
  • Voorgerecht
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

1 gele paprika1 groene paprika1 rode paprika200 gr. monchou2 eetl., bieslook1 fijngesneden sjalotje40 gr. fijngehakte rookamandelenversgemalen, zwarte peperzout, plasticfoliealuminiumfolie, voor de, garnering:, maiskolfjes1 eetl. bieslookwat veldsla

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op08-12-2004
  • Vegetarisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

200 gr. krabvlees of surimi200 gr. roomkaas1 lenteui, alleen het groen1 eetl., zoete, pittige chilisaus1 theel. worcestershiresaus

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op24-11-2004
  • Amerikaans
  •  20-30 min.

TUPPERWARE-RECEPT.

INGREDIENTEN

1 liter brandewijn, 40 suikerklontjes, 40 hele koffiebonen, 1 hele gewassen sinaasappel, half vanillestokje, 1 steranijs

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op12-06-2002
  • Nederlands
  •  0-10 min.
INGREDIENTEN

4 kippenboutenzoutversgemalen zwarte peper4 eetl. vloeibare boter4, tenen knoflook1 blik artisjokharten2 dl. kippenbouillon2 theel. gedroogde munt

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op15-12-2004
  • Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

4 zalmfilets (ca. 125 gr./stuk)8 plakjes bladerdeeg2 stengels bleekselderij, 2 bosuitjes1/2 citroen1 1/4 dl. cr?me fra?che (voor warm gebruik)zout, versgemalen, peper

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op13-12-2005
  • Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

2 camembertkaasjes1 pakje pannenkoekmix4 eetlepels zoetzure chilisaus8, preilintjes, 1 cm. breed en 20 cm. langversgemalen peperzout6 eetl. appelstroop, met een scheutje water

  •  Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op08-12-2004
  • Voorgerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

500 gram zwarte bessen., 250 " suiker, 1 kleine citroen., 1 kaneelstokje., 1 kruidnagel., 1 ltr: inmaakbrandewijn.

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op15-07-2005
  • Nederlands
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

Voor het maken van ongeveer 3/4.liter van elke smaak.VANILLE ROOMIJS;;4,1/2dl.dunne room,1 vanillestokje of een theelepel van.suiker 8 eidooiers,110gr.suiker,2.1/4dl.slagroom., PISTACHE-ROOMIJS;4 1/2dl.dunne room,8 eidooiers,6 eetlepels suiker,2.1/2 eetlepel gemalen gepelde pistachenoten,2.1/4 dl.slagroom,7 druppels voedselkleurstof(groen)5.1/2 eetlepel gehakte gepelde pistachenoten,25gr.gemalen amandelen., KOFFIEROOMIJS;4.1/2 dl.dunne room,1 reepje verse citroenschil,8 eidooiers,6 eetlepes suiker,2 eetlepels espresso koffie,4.1/2 dl.slagroom.CHOCOLADE-ROOMIJS;4.1/2 dl. melk,4 eidooiers,10 eetlepels suiker,4.1/2 dl. slagroom,120gr.bittere chocolade,gesmolten,1/2 theelepel vanillesuiker., ,

  •  Nagerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op03-12-2000
  • Italiaans Nagerecht
  •  10-20 min.
INGREDIENTEN

Gin, Vruchtensap

  •  …
  •  
  • Geplaatst op03-02-2002
  •  
  •  
INGREDIENTEN

Gin, Vermouth, Abricot

  •  …
  •  
  • Geplaatst op03-02-2002
  •  
  •  
INGREDIENTEN

2 eetl. Dijonmosterd2 eetl. gesmolten boter1 eetl. honing35 gr. verse, witbroodkruimels40 gr. fijngehakte pecannoten1 eetl. fijngehakte peterselie450, gr. verse zalmzoutpeper2 limoenen in dunne partjes

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op21-11-2004
  • Amerikaans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Lekker koekje in de decembermaand, 120 stuks.

INGREDIENTEN

250 gram zachte boter, 250 gram suiker, 3 eieren(150 gr.), 450 gram bloem, 10 gram bakpoeder, 10 gram speculaaskruiden, 125 gr. gemalen amandelen(zonder het vel), 5 eetlepels melk, eventueel 5 gram amandel-essence

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op14-12-1999
  • Nederlands
  •  60-120 min.
INGREDIENTEN

500 gram Wheatexbloem of Glutafin, 10 gram gist, 4 dl. lauwe melk, 1 ei, 1 theelepeltje suiker, poederzuiker

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op09-12-1998
  • Nederlands
  •  0-10 min.


Lekker gevuld tortillaatje.

INGREDIENTEN

160g geitenkaas3el gesneden Santa Maria Jalapeno2el honing50g gehakte walnoten2el melkhalf pakje Santa Maria Soft tortillas.

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op21-11-2004
  • Mexicaans
  •  10-20 min.
INGREDIENTEN

200 gr. Hollandse garnalen4 eetl. mayonaise4 eetl. half stijf geklopte slagroom, 1 theel. citroensap1 theel. kerriepoeder1 theel. gembersiroop1 eetl. gehakte, peterselieversgemalen peperzout, Voor de garnering:,, citroenpartjesslablaadjesblokjes tomaat, Voor de soesjes:,, 1 1/5 dl. melk65 gr. boter of margarine65 g. bloem2-3 eierenzout

  •  Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op14-12-2004
  • Voorgerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

3 stengels bleekselderij4 dl. groentebouillon2 eetl. bloem4 eetl. (koffie)roomnootmuskaat

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op09-12-2004
  •  
  •  20-30 min.

Apart van smaak

INGREDIENTEN

1 dl magere kwark,1 dl slasaus,zout,peper, 1 1/2 eetl genipperde gember,1 eetl gembersiroop,mespunt knoflook,fijn gesneden augurk,1 eetl kappertjes,1 hard gekookt ei

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op22-09-2000
  • Nederlands
  •  10-20 min.
INGREDIENTEN

4 vastkokende aardappelen400 gr. kalkoenfiletreepjes2 sjalotjes of 1 ui, gesnipperd3 eetl. oliepeperzout250 gr. witlof, in grove stukken1 appel, in stukjes2 eetl. citroensap50 gr. blanke rozijnen1 eetl. honing1 1/4 dl., creme fraiche2 eetl. geschaafde amandelen

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op14-12-2004
  • Hoofdgerecht
  •  20-30 min.


Smult is het tijdschrift van Smulweb, vol maakbare recepten met het lekkerste van elk seizoen. Het magazine verschijnt 4x per jaar met in elke editie ruim 60 nieuwe recepten en interviews met top- en thuiskoks. Deze maand bij Smult: 50% korting op 1 jaar Smult!.
Bekijk hier de aanbieding »

Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken
Suggesties kookgroepen
Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies