576 erwtensoep recepten

  • Eigen recept

Een stevige erwtensoep is erg handig om te serveren wanneer er makkelijk gegeten moet worden en er meerdere mensen aanschuiven. Erwtensoep wordt er alleen maar lekkerder op wanneer hij een dag van te voren wordt gemaakt. Ideaal dus als morgen iedereen wat stevigs in de maag wil hebben en snel door wil naar de pakjes....... En vers gemaakte erwtensoep is ook echt lekerder dan een blik.

INGREDIENTEN

400gr. spliterwten, stukje rookspek (ca. 150gr.) 1 hamschijf, zout, 2 laurierblaadjes, enkele peperkorrels, zout, 4 preien, 2 aardappels, 2 winterwortels, 1 kleine selderijknol, 2 rookworster, bos selderij.

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op04-03-2009
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Een heerlijke erwtensoep vol smaak, met rookworst voor de liefhebber!

INGREDIENTEN

Voor een grote pan vol erwtensoep:, , 2 liter bouillon, 500 gr spliterwten, 1 knolselderij, 300 gr aardappels, 1 ui, ½ prei, 1 winterpeen, handje verse peterselie, of 2 tl gedroogde peterselie, snufje nootmuskaat en foelie, versgemalen zeezout en peper naar smaak, , Eventueel toevoegen:, rookworst, 500 gr spekjes

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op02-11-2011
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Erwtensoep met pompoen

INGREDIENTEN

Erwtensoep en 1 middelgrote pompoen,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op19-12-2001
  • Nederlands
  •  30-60 min.

Snelle"SNERT"?Ja dat kan als je een uur snel genoeg vindt,om snert te maken van de kwaliteit zoals oma dat ook had.Je hoeft geen uren in de keuken te staan.

INGREDIENTEN

-3 ltr.water., -2 eetl. bouillonpoeder., -6 speklappen., -1 pak SILVO spliterwten., -1 laurierblad., -4 kruidnagels., -15 gekneusde peperkorrels., -1 prei., -2 grote uien., -1/2 winterwortel., -1/4 knolselderij., -2 middelgrote aardappelen., -1 bosje bladselderij., -150 g.diepvriesdoperwtjes., -smaakstoffen;aromat,uienpoeder,peper uit de molen,maggi,zout.

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op29-10-2000
  • Nederlands
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

250 gram spliterwten400 gram erwtensoep groentepakket675 gram erwtensoep vleespakket2 tuinkruidenbouillonblokjes1 rookworstzout en peper

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op09-03-2007
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Heerlijke erwtensoep makkelijk te bereiden en snel klaar

INGREDIENTEN

Een pakje honing erwtensoep, 2 kleine preien, 1 winter wortel, 2 aardaardappels,knolselderij, ribjes.

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op15-01-2003
  • Nederlands
  •  20-30 min.

Een echte ouderwetse stevige erwtensoep!

INGREDIENTEN

Pond spliterwten, pond schouderkarbonaden, 2 speklapjes, kant en klaar erwtensoep-groentepakket, 1 (Hema) rookworst, 1 grote aardappel, 3 rundvleesbouillonblokjes, 2 tuinkruidenbouillonblokjes, zout/verse peper, laurierblaadje

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op18-11-2002
  • Nederlands
  •  60-120 min.

Eerst hebben we uitnodigingen naar familie
en vrienden gestuurd en daags voor de
'erwtensoepdag' maakten we 3 soorten soep. Een met varkenspootjes, worst en (eventueel)vers buikspek erin (de 'vette'), een met het vlees van een hamschijf en worst ('gewone') en dan nog een pan waar de soep wel is getrokken van vlees (haal je eruit) en plakjes magere rookworst er in ('de magere').

INGREDIENTEN

* 500 gram spliterwten, * 1 grote selderijknol, * 1 winterpeen, * 1 dikke prei, * 1 bosje peterselie, * 1 bosje selderij, * 1 flinke aardappel, * 1 ui, * 1 hamschijf met bot (250 gram), * varkenspootjes, * rookworsten, * bouillonblokjes, (of pak Honig erwtensoep, dan hoeft de aardappel niet), * zout, peper.,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op24-02-2000
  • Nederlands
  •  30-60 min.

Toch apart door de toevoeging van bessewijn.

INGREDIENTEN

Een pak honig maaltijd erwtensoep. Twee pakjes gesneden soepgroenten. Unox rookworst. Een ui. 1 pakje dobbeltjesspek.

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op28-01-1999
  • Nederlands
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

1 ui, 1 dunne prei, ? rookworst, 2 takjes peterselie, 2 takjes selderij, 50 g magere spekblokjes, 1 l. blik erwtensoep.

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op06-02-2002
  • Nederlands
  •  20-30 min.

Erwtensoep was nou niet bepaald mijn specialiteit, maar nu smult iedereen met dit recept.

INGREDIENTEN

500 gr spliterwten, een knolselderij, 2 preien, 250 gr winterpeen, circa 400 gr schouderkarbonaadjes, stukje zuurkoolspek van 200 gram, 2 rundvleesboulliontabletten, 2 pakjes Knorr erwtensoep, 2 gelderse rookworsten, roggebrood en Zeeuwsspek

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op17-12-2009
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
INGREDIENTEN

1 rookworst a 275 g, 20 g boter, 400 g erwtensoepgroenten (C1000 Vers), 1 pakje erwtensoep (Honig), 8-12 sneetjes donker roggebrood, 100 g katenspek,

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op15-02-2004
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

1 rookworst a 275 g, 20 g boter, 400 g erwtensoepgroenten, 1 pakje erwtensoep (Honig), 8-12 sneetjes donker roggebrood, 100 g katenspek,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op18-02-2004
  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Erwtensoep met spek en karbonade

INGREDIENTEN

- 2 pakken groene erwten (geen spliterwten), - 2 erwtensoep groentenpakketten, - 1 grote ui, - 2 ribkarbonades, - 1 zakje dobbelsteenspek, - 4 liter water, - 6 tot 8 bouillonblokjes

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op27-11-2013
  •  
  •  60-120 min.

Ouderwets lekker

INGREDIENTEN

500 gr fricandeau, 1 droge metworst, 500 gr spliterwten, 3 uien, 1/3 knolselderij, 1 wortel, 5 aardappelen, honig erwtensoep (maaltijdsoep), bouillon blokje, soepgroente

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op03-06-2001
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
INGREDIENTEN

1 pak spliterwten, 1 hamschijf, 1 erwtensoep pakket, of 1 prei, 1 winterwortel, 1 aardappel, 1/3 selderyknol, bosje seldery, bosje, peterselie, Verder:, 1 rookworst,

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op04-05-1999
  • Nederlands
  •  > 120 min.

Mijn moeder stond bekend om haar snert recept.Maakte daneen giga pan vol en de hele buurt kon mee eten.

INGREDIENTEN

1 pond prei fijngesneden, 1 knolselderij in kleine blokjes gesneden, 1 ? kilo krabbetjes, 2 rookworsten, 2 pakken spliterwten, 5 rundvleesbouillontabletten, 4 liter water, zout naar smaak, 1 winterwortel fijngemaakt, ,

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op10-10-2002
  • Nederlands
  •  > 120 min.

Ouderwetse erwtensoep volgens oma's recept.

INGREDIENTEN

2 Zakjes /pakjes spliterwten, 2 aardappels, 1 winterwortel, 1 zak gesneden erwtensoepgroenten, 4 hals- of schouderkarbonades/ 1 grote hamschijf, naar smaak blokjes gerookt spek, 1 rookworst, bouillonblokjes, peper, zout, , Spliterwten opzetten

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op19-03-2000
  • Nederlands
  •  > 120 min.

Dit is volgens mij een recept uit een hele oude Tip. Het is echt heerlijk. Het smaakt precies zoals snert moet smaken! Het is dat het zoveel werk is, anders zou ik het veel vaker eten.

INGREDIENTEN

* 750 gram spliterwten * 500 gram varkenslapjes * 500 gram speklapjes * 500 gram varkensribbetjes (spare ribs) * 2 vleesbouillontabletten * 3 preien (ca. 900 gram)* 1 knolselderij (ca. 500 gram) * 1 kleine winterwortel (ca. 125 gram) * 500 gram aardappelen * 2 verse rookworsten ( ca. 500 gram) * zout en peper * 1 takje peterselie

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op19-05-2003
  • Nederlands
  •  > 120 min.

Deze erwtensoep is simpel en puur! Geen aardappels of wortels, maar vooral veel knolselderij en selderijblad voor die heerlijk rokerige smaak.

INGREDIENTEN

Ca. 300 gr schouderkarbonade, ca. 300 gr zuurkoolspek (meer als je van gekookt spek op roggebrood bij de soep houdt), 1 pak spliterwten 500 gr, 1 flinke knolselderij liefst met blad anders 1 knol en 2 zakjes selderijblad, 2 preien, 1 rookworst, 2 tot 2,5 liter water

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op04-12-2004
  • Nederlands
  •  60-120 min.

Stap-voor-stap

INGREDIENTEN

500g spliterwten,500g schouderkarbonades,1 laurierblaadje,zout,peper,2 uien,1 kleine selderijknol,6 takjes bladselderij,150 gr magere spekreepjes,500g gesneden prei,1 rookworst.

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op17-08-1999
  • Nederlands
  •  60-120 min.

Pittig, goedgevuld

INGREDIENTEN

1 liter fond, 2 eetlepels olie, 1 scheut whiskey, snufje cayennepeper, 1 theelepel: witte peper,zwarte peper, tijm,rozemarijn, 2 laurierbladen, 2 kruidnagels, 2 verse knoflooktenen, 1 kg varkenspoot, 2 rookworsten, 6 ons gerookt spek aan een stuk met zwoerd, 7 ons hamschijf, 1 kg krabbetjes/ribstuk, 4 liter water, 1,5 kg spliterwten, 2 grote preien,2 uien, 1 grote knolselderij,1 bos selderij groen, , roggebrood en katenspek met mosterd

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op22-11-1998
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Montignac fase 1 en 2 koolhydraatmaaltijd

INGREDIENTEN

500 gram groene spliterwten., 1 theelepel zout., 1 theelepel peper., 1 grote ui, grof gesnipperd., 1 grote prei, in kleine stukjes., 1 koolrabi, in kleine stukjes., 2 tabletten voor vleesbouillon., 1 tablet voor kruidenbouillon., 1 kruidenbuiltje., 3 liter water., ,

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op09-09-2001
  • Montignac Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

"de lekkerste" zeggen mijn jongens, mijn moeder en de buurtjes

INGREDIENTEN

2 zakjes spliterwten / halve kilo dikke vleesribjes / 1 hamschijf / 1 grote winterwortel / 2 dikke uien / 2 dikke preien / 1 aardappel in blokjes / knolselderie in blokjes /, 4-5 rundvleesbouillonblokken /beetje zout, 1 rookworst 375 gram Unox als de soep helemaal klaar is en effe na suddert deze toevoegen.,

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op28-09-2003
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Genoeg van alle verfijnde hapjes en toe aan een stevig oer-Hollands gerecht? Overigens;zoveel koks, zoveel verschillende recepten. Ieder zijn eigen voorkeur; wat meer selderij of juist niet, een hamschijf of geen varkesnvlees. Wees niet bang om te varieren. Oh en laat erwtensoep altijd eerst afkoelen voor u hem in de koelkast zet. Anders wordt de erwtensoep mogelijk zuur.

INGREDIENTEN

1 hamschijf, 1 laurierblaadje, 1 ui, 2 kruidnagels, zout, 750gr spliterwten, 1/2 selderijknol, 2-3 flinke preien, 1 flinke winterwortel, bosje selderij, 2 rookworsten.

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op15-02-2009
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Echte snert! Dus vandaag maken, en morgen pas eten.

INGREDIENTEN

Aardappelen 400,00 gram, erwten, gedroogd 500,00 gram, erwten, split- 1.000,00 gram, katenspek 800,00 gram, knolselderij 2,00 knollen, laurierbladeren 3,00 stuks, peterselie (vers) 15,00 eetlepel(s), preien 4,00 stuks, roggebrood 6,00 pakjes, rookspek 400,00 gram, rookworst 4,00 stuks, selderij (vers) 15,00 eetlepel(s), tijm 1,00 theelepels, uien 2,00 stuks, varkensschijf 1.000,00 gram, winterwortel 3,00 stuks, zout en peper 2,00 naar behoefte

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op15-12-2004
  • Nederlands
  •  > 120 min.

Echte hollandse maar vegetarische erwtensoep

INGREDIENTEN

500 gram spliterwten, 1 flinke ui, 2 dikke preien, 2 winterwortelen, 1 knolselderij, 1 blok tofu(sojakaas) van 350 gram, laurierblad,rozemarijn,thijm,bonekruid, plantaardige bouillonkorrels of tabletten., 3 liter water.Eventueel wat peper., Wat bakolie naar keuze. Ik gebruik Becelolie.

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op07-11-1999
  • Vegetarisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
INGREDIENTEN

1 pond spliterwten,1 pond schouderkarbonaadjes, 1 mergpijpje, 250 gr zuurkoolspek, 1 grote rookworst(HEMA), 2 grote preien, 1klein selderijknolletje in blokjes, 2 aardappelen in blokjes, 1 el bieslook gehakt, zout en peper.

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op02-03-2005
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Montignac op klompen, 4 - 6 personen, hoofdgerecht, koolhydraat maaltijd, fase 1 en 2

INGREDIENTEN

500 gr groene spliterwten, 1 theel zout, 1 theel peper, 1 grote ui, grof gesnipperd, 1 grote prei, in kleine stukjes, 1 koolrabi, in kleine stukjes, 2 tabletten voor vleesbouillon, 1 tablet voor kruidenbouillon, 1 kruidenbuiltje, 3 L water,

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op18-10-2002
  • Montignac
  •  > 120 min.

Oerhollands voorgerecht

INGREDIENTEN

500 gram spliterwten, ca. 2 liter water, 400 gram schouderkarbonade, 2 dunne preien, 1 grote winterpeen, 400 gram knolselderij, 5 takjes bladselderij, 1 rookworst, 2 uien, 1 laurierblaadje, zout en peper

  •  Voorgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op28-01-2003
  • Nederlands Voorgerecht
  •  60-120 min.

Een recept van oma zonder rookworst maar wel heel lekker

INGREDIENTEN

1 pak split-ewrten, 2 verse preien, 1/2 knolselderie met groen, platte ribben (slager), 1 stuk creb (slager), 2 goudboullion blokken, peper

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op04-12-2005
  • Nederlands
  •  > 120 min.

Montignac op klompen

INGREDIENTEN

500 gram groene spliterwten, 1 theelepel zout, 1 theelepel peper, 1 grote ui, grof gesnipperd, 1 grote prei, in kleine stukjes, 1 koolrabi, in kleine stukjes, 2 tabletten voor vleesbouillon, 1 tablet voor kruidenbouillon, 1 kruidenbuiltje, 3 liter water.

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op21-11-2004
  • Montignac
  •  > 120 min.
INGREDIENTEN

2 liter water, halve knolselderij geschild, 1 stengel prei in grote stukken, 1 stengel prei in fijne ringetjes gesneden, 1 winterwortel in stukken, 1 winterwortel in fijne reepjes gesneden, 2 aardappelen in stukjes, 1 grote ui, 1 pak hele erwten, 4 laurierblaadjes, 10 peperkorrels, bosje peterselie en selderie, 1 pakje smaakversterker vvor groentesoep of 2 groentebouillonblokken.

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op24-01-2002
  • Vegetarisch
  •  0-10 min.

De echte van vroeger.

INGREDIENTEN

2 grote uien, 1 grote prei,bosje selderij, winterwortel, 1 aardappel,500 gr. spliterwten,750 gr.schouderkarbonade of kluif, 100 gr.blokjes vet spek.

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op10-12-2002
  • Nederlands
  •  > 120 min.

Echte snert zonder enge vette dingen!

INGREDIENTEN

500 gr. magere hamlappen, 300 gr.spliterwten, 750 gr. prei, 1 kleine knolselderij, 1 bosje bladselderij, kruidenbultje, 2 bouillonblokjes,zout, peper, 1 magere rookworst

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op24-01-1999
  • Nederlands
  •  > 120 min.

Rijk gevulde erwtensoep.

INGREDIENTEN

500 gram spliterwten, bouillon (zie bereidingswijze), peper, 1 laurierblaadje, 2 uien, 1 winterwortel (ca 200 gram), 1/2 knolselderij (max. 400 gram), 2 dunne preien, 1 rookworst (350 gram), spekblokjes (150 gram), 5 takjes selderij.

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op22-01-1999
  • Nederlands
  •  60-120 min.

Dit recept maak ik al jaren en het komt uit een gratis blaadje van een van de supers.

INGREDIENTEN

500 gram krabbetjes of schouderkarbonades, 1 laurierblad, 1 grote aardappel, 300 gram spliterwten, 2 tl zout, 150 gr mager rookspek aan een stukje zonder zwoerd, 500 gr prei in ringen, 1 kleine knolseldeerij, 1 rookworst, 1 bosje bladselderij, zout en peper

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op02-03-2005
  • Nederlands
  •  0-10 min.

Lekker voor tijdens de koude dagen.

INGREDIENTEN

500 gram spliterwten, ongeveer 3 liter water, 1 pond krabbetjes in niet te grote stukken (=varkensvlees), 250 gram in dobbelsteentjes gesneden vers spek, 2 (of meer) grote preien, 1 grote winterpeen, 1 selderijknol, 1 bosje bladselderij, eventueel een paar aardappelen, 1 rookworst

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op24-11-1998
  • Nederlands
  •  > 120 min.

Erwtensoep voor na de Efteling
voor 7 kabouters en een uitgehongerde jager

INGREDIENTEN

1 pond kookspek (van een pas geschoten everzwijn), 2 mergpijpen (van dat zelfde varken), 2 rookworsten (van het vorig jaar geslachte varken), , 2 volle handen verse erwtensoepgroenten (uit het bos geplukt) of 2 pakjes diepvries e.s.g., 1 bos selderij plukken, 2 winterpenen uit de grond trekken, 1 knolselderij uitsteken, 4 grote uien oogsten, 2 pakken spliterwten stelen en ook, 4 bouillonblokjes, Zout en peper naar smaak,

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op22-01-2002
  • Nederlands
  •  60-120 min.
INGREDIENTEN

400 gr. spliterwten., 500 gr. hamschijf,krabbetjes of varkenspoten., 250 gr. vers spek., 1 ui schoongemaakt en kleingesneden., 3 preien schoongemaakt en in ringen gesneden., 1 winterwortel geschild en in plakjes gesneden., 1/2 selderieknol geschild en in blokjes gesneden ., 1/2 bosje selderie grof gesneden., 2 1/2 liter water., 1 rookworst van ca. 250 gr., zout en peper.,

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op02-10-2001
  • Nederlands
  •  > 120 min.
Erwtensoep

Erwtensoep

Erwtensoep is een heerlijk Hollands recept dat niet moeilijk te maken is. Er bestaan verschillende recepten voor dit typisch winterse gerecht. U kunt kiezen voor de traditionele erwtensoep met spliterwten, prei en knolselderij, maar u kunt ook variëren met andere ingrediënten als aardappels, wortelen of ui. De soep smaakt het beste als u deze in een grote hoeveelheid bereid en vervolgens voor consumptie nog een dag blijft staan. Gekoeld blijft de erwtensoep een paar dagen goed, maar u kunt het gerecht prima bewaren in de vriezer! Op deze manier kunt u gemakkelijk veel eten maken zonder iets weg te hoeven gooien. Erwtensoep is heerlijk als avondmaaltijd maar ook als lunch met een roggenbroodje is het gerecht erg lekker. Eet smakelijk!

Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken
Suggesties kookgroepen

Ze zijn weer volop verkrijgbaar: paddenstoelen in alle soorten en maten. Maar wat maak je ermee? Hier wat inspiratie en must-haves voor in de herfst!… Lees verder »

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies