23 eendenbout recepten

Elk jaar op vakantie leer je weer nieuwe gerechten kennen. Dit gerecht is een van mijn favorieten, een specialiteit die je vaak tegenkomt in Zuid-West Frankrijk. Het is afgeleid van "Confit de Canard" maar doordat ik mijn eigen draai aan de bereidingswijze heb gegeven noem ik het liever gewoon "Eendenbout". Op deze aangepaste manier is het een gemakkelijk te bereiden gerecht dat niet onder doet voor de smaak van de echte Confit de Canard.

In de originele receptuur wordt gebruik gemaakt van ganzenvet, maar omdat dit is een beetje lastig te verkrijgen en dus heb ik als alternatief, boter met olijfolie gebruikt.

INGREDIENTEN

- 4 (tamme) eendenbouten, - boter en olijfolie, - 10 tenen knoflook, - 6 jeneverbessen, - 4 takjes tijm, - 2 blaadjes laurier, - 4 takjes platte peterselie,, Ingredi├źnten voor de portsaus:, - 250 ml. gevogeltefond/bouillon, - 100 ml rode port, - enkele lepels van het braadvocht (voor extra smaak)

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op19-12-2013
  • Frans
  •  60-120 min.

Gekonfijte eendenbout is chique, lekker en ontzettend makkelijk te maken. Het enige dat je nodig hebt is tijd en een grote braadpan. En misschien ook een kookthermometer.

De eendenbouten zijn over het algemeen van tamme eend. Kleinere eendenbouten zijn canettes, vrouwelijk, dus lekkerder zeggen sommigen. Als je de eendenbouten in een pot wil bewaren, neem dan de canettes. Dat past beter.

Onthoud bij het koken: het vet mag net licht in beroering zijn - met de kookthermometer is dit tegen de 85 C.

INGREDIENTEN

4 eendebouten, 2 literblikken ganzenvet (herbruikbaar), peper & zout, , optioneel:, een mix van of meer van het volgende: enkele tenen knoflook, gepeld en geplet; 1 eetl. rozemarijnblaadjes; 1 eetl. tijmblaadjes; 3 kruidnagels; wat komijnpoeder; zwarte peper, grof gemalen & zout

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op03-02-2010
  •  
  •  > 120 min.
INGREDIENTEN

4 hele dijen van eend, 2,5 dl droge witte wijn, 1 eetl. mosterd, 2 dl kalfsfond (bokaal), 1,5 dl lichte room (15 % vg.), 1 eetl. fijngesnipperde peterselie, 15 jeneverbessen, tijm, laurier, peper en zout,

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op11-09-2007
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
INGREDIENTEN

4 hele dijen van eend, 2,5 dl droge witte wijn, 1 eetlepel mosterd, 2 dl kalfsfond (bokaal), 1,5 dl lichte room (15% vetgehalte), 1 eetlepel fijngesnipperde peterselie, 15 jeneverbessen, Tijm, Laurier, Peper en zout

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op24-02-2002
  •  
  •  60-120 min.

Een heerlijk en feestelijk gerecht,niet vlug klaar, maar de moeite waard

INGREDIENTEN

4 dijen van eenden, 2,5 dl. droge witte wijn, 1 eetlepel mosterd, 2 dl. kalfsfond, 1,5 dl. lichte room, 1 eetlepel fijngesnipperde peterselie, 15 jeneverbessen, tijm, laurier, peper en zout,

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op19-03-2000
  • Belgisch
  •  > 120 min.
INGREDIENTEN

Voorbereiding 20 minuten, Kooktijd ongeveer 25 minuten., , , , 500 gram gekonfijte eendenbout, 2 grote vastkokende aardappels, 250 gram knolselderij, 2 raapjes, 250 gram pompoen, een halve liter groentebouillon;, 1 stengel bleekselderij met blad, 1 worteltje, peper en zout, ,

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op16-11-2005
  • Frans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Deze terrine is heel smaakvol, maar wel erg machtig.Dus snijdt de plakken niet te dik.

INGREDIENTEN

4 eendenbouten;, 180 gram eendenleverpate;, 5 blaadjes gelantine;, 1 dl rode port;, 25 ml balsamico azijn;, 3 dl gevogelte fond;, ganzevet;, rozemarijn,thijm,laurier,peper,

  •  Voorgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op04-09-2002
  • Voorgerecht
  •  > 120 min.
  • Eigen recept

Door het langdurig stoven worden deze eendenbouten heel lekker mals. De wortels geven een zoete smaak aan dit gerecht en zoet past goed bij eend.

INGREDIENTEN

4 kleine tamme eendenbouten * 1 bos bospeen * 1/2 knolselderij * 2 laurierblaadjes * 2 teentjes knoflook * 10 takjes tijm * 3 1/2 dl witte wijn.

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op22-12-2008
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

(en een creme brulee van eendenlever.

INGREDIENTEN

4 eendenboutjes van tamme eend (100 g per boutje), 200 g aardappelen, 200 g moesappels, zeezout, 500 g ganzenvet., 50 g eendenlever, 2 dl. slagroom, 3 eieren, zout, peper, 20 g suiker, 1 eetl. appelstroop.

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op17-06-2001
  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

3 dl appelsap, 3 el witte wijnazijn, enkele jeneverbessen, 2 blaadjes laurier, 5 peperbolletjes, 4 eendebouten, pezo, 4 middelgrote uien, 4 zoete appels, 8 middelgrote aardappelen, 1 dl gevogeltefond

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op12-02-2001
  • Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Het confijten maakt de eendenbout 0! zo mals!

INGREDIENTEN

1 liter eendenvet, 4 eendenbouten, 4 handen grof zot, 1 takje rozemarijn, 4 blaadjes laurier, 1 takje marjolein, tijm, , , 1 eetlepel peperbolletjes, frise salade, raketsla, gewone sla, kervel, peterselie, dragon, , , , basilicum, 1 gehakte sjalot, 4 eetlepels rode wijn, 2 eetlepels rode wijnazijn, 4 eetlepels Vandemoortele basilicum-, olie, 2 eetlepels Belolive, , , , , ,

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op17-05-2002
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  > 120 min.



Een recept van chef-kok Jan-Willem Teunis van het specialiteitenrestaurant "De Hoop op d'Swarte Walvis" in Zaandam, gelegen op de Zaanse Schans, het charmante Zaanse buurtje, en gevestigd in drie aaneengevoegde historische panden.

INGREDIENTEN

5 eendenbouten * 6 takjes tijm * 4 takjes rozemarijn * 5 teentjes knoflook * 1 theelepel gekneusde zwarte peperkorrels * 1 theelepel zeezout * 10 gesneden champignons * schil van 1 sinaasappel * 150 gram * verse eendenlever, Voor de vijgenmarmelade : 250 gram gesneden gedroogde vijgen * 2 eetlepels Calvados * 3 deciliter witte wijn * 3 deciliter rode wijn * 250 gram geleisuiker

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op13-10-2001
  • Frans
  •  > 120 min.



Een recept van chef-kok Wim Van Beek van restaurant "De Weerelt" in Turnhout

INGREDIENTEN

4 tilapiafilets zonder vel (? 140g per stuk) * 250g gekonfijte eendenbout in fijne blokjes versneden * 100g San Daniele ham * 2 el bloem * 4 sprieten citroengras * 1 kalfspoot * 2 uien * 2 wortelen * 2 preien * tijm * laurier * zout * zwarte peper * 1kg garnaalkoppen * 2,5dl verse room * 300g lamsoortjes (zeegroente) * 1 verse maniok * 1 Romaanse tomaat * 50g verse kervel

  •  Voorgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op23-06-2001
  • Antiliaans Voorgerecht
  •  60-120 min.

Wie aan de lijn doet ziet hier beter van af, maar 1 maal per jaar (liefst in de winter) moet dit kunnen...
Het is zaaaaaalig lekker

INGREDIENTEN

2 eendenbouten - ganzen-of eendenvet - 3 middelgrote aardappelen - 400 a 500gr rode kool (diepvries,of conserven) - peper en (zout)

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op09-02-2006
  • Frans
  •  60-120 min.
INGREDIENTEN

4 eendenbouten, 4 eetlepels mosterd, 4 eetlepels broodkruim, tijm, laurier, boter of eendenvet, 1 teentje look, 1 eetlepel gehakte peterselie, peper en zout,

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op11-09-2007
  • Frans Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Voorzien van een pittige dressing is dit werkelijk een klasse-slaatje

INGREDIENTEN

-1 eendenbout, -1/2 l eendenvet, -1 sjalot (fijn gesneden), -1 teentje knoflook (geperst), -1 takje tijm;1 laurierblad;3 g zeezout, -10 g veldsla; 10 g snijbiet, -10 g diverse kruiden, DRESSING:, -100 cc goede olijfolie, -30 cc witte wijnazijn, -1 th lepel mosterd;peper en zout, -2 boterhammen, -4 zacht gekookte eieren

  •  Voorgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op24-10-2002
  • Belgisch Voorgerecht
  •  60-120 min.
  • Eigen recept

Soms kom je, als je met andere lekkerbekken over eten praat, op goeie idee├źn.
Dit is een voorbeeld van zo`n idee.
Het leuke van dit recept is dat je mensen die anders nooit boontjes eten door deze bereidingswijze boontjes zelfs lekker kunt laten vinden.
Als ik gewone gekookte sperziebonen op tafel zet hou ik vaak een halve pan over maar deze keer was hij schoon tot op de bodem.
Door de boontjes te wokken behouden ze een stevige bite.

Let op: Voeg geen extra zout toe want de spekreepjes bevatten al voldoende zout.

INGREDIENTEN

- 500 gram sperziebonen, - 125 gram spekreepjes, - peper uit de molen

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op26-08-2013
  • Nederlands
  •  20-30 min.



Een recept van Peter van den Bossche van de steengoede Brasserie Latem in Sint-Martens-Latem. Peter haalde zijn basis in de vermaarde Hotelschool 'Ter Groene Poorte" in Brugge en schaafde zijn culinaire kennis bij in het sterrenhuis "Hof ter Eycken bij Filip Van Heule in Ninove.

INGREDIENTEN

4 grote eendenbouten * grof zout * 2 kg ganzenvet * 1 kg spinazie * 5 dl room * peper en zout * 1 kg nieuwe aardappelen

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op07-09-2001
  • Frans Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Met een mosterd-rozijnendressing

INGREDIENTEN

2 tamme eendenboutjes (175gr per stuk, been uit, de dij verwijderen), 100 gr kalkoen vlees, fijngemalen, 100 gr bos paddestoelen (shii taken, cantharellen, trompette noir etc.), 50 gr varkens net, diverse soorten sla (lollo rosso, frisee etc.), , dressing:, 50 cc witte wijn azijn, 100 cc olijf olie, 2 eetlepels grove mosterd, 1 teentje knoflook, peper, zout, 50 gr rozijnen

  •  Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op06-04-2000
  • Frans Voorgerecht
  •  30-60 min.

Da's pas LEKKER..

INGREDIENTEN

4Eendenbouten750g aardappelen,geschild en in stukken1bol verse knoflook,alle tenen gepeld1wortel,fijngehakt2uien,fijngehakt2kruidnagels2tl rozemarijnnaaldjes1fles rode wijn2dl kippenbouillon(vers of van tablet)bosje peterselie,grof gehaktpeper en zout

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op18-02-2003
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Gevuld eendenboutje met kalkoen en bospaddestoelen met een mosterd-rozijnendressing

INGREDIENTEN

2 tamme eendenboutjes (175gr per stuk, been uit de dij verwijderen), , 100 gr kalkoenvlees, fijngemalen, , 100 gr bospaddestoelen (shii taken, cantharellen, trompette noire etc.), , 50 gr varkensnet, , diverse soorten sla (lollo rosso, frisee etc.), , **dressing:, , 50 cc witte wijnazijn, , 100 cc olijfolie, , 2 eetlepels grove mosterd, , 1 teentje knoflook, , peper, , zout, , 50 gr rozijnen

  •  Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op24-07-2003
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
INGREDIENTEN

, , Boodschappen lijstje voor 2 personen, , 2 tamme eendenboutjes (175gr per stuk, been uit de dij, verwijderen), 100 gr kalkoenvlees, fijngemalen, 100 gr bospaddestoelen (shii taken, cantharellen, trompette, noire etc.), 50 gr varkensnet, diverse soorten sla (lollo rosso, frisee etc.), , dressing:, 50 cc witte wijnazijn, 100 cc olijfolie, 2 eetlepels grove mosterd, 1 teentje knoflook, peper, zout, 50 gr rozijnen

  •  Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op04-09-2000
  • Frans Voorgerecht
  •  20-30 min.

Eendenboutje met kalkoen en bospaddestoelen met een mosterd-rozijnendressing, gevuld

INGREDIENTEN

2 tamme eendenboutjes (175gr per stuk, been uit de dij verwijderen) -, 100 gr. kalkoenvlees, fijngemalen -, 100 gr bospaddestoelen (shii taken, cantharellen, trompette noire etc.) -, 50 gr. varkensvet -, diverse soorten sla (lollo rosso, frisee etc.), , dressing:, 50 cc witte wijnazijn -, 100 cc olijfolie -, 2 eetl. grove mosterd -, 1 teentje knoflook -, peper -, zout -, 50 gr. rozijnen.,

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op07-08-2000
  • Nederlands
  •  20-30 min.
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Stuur jouw lekkerste recept in met verse ingrediënten van het land en maak kans op een WARE SMAAK kookworkshop van Estée (winnares MasterChef) in haar eigen restaurant. Doe mee!… Lees verder »

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies