Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

992 bloemkool oven recepten Alles wissen

  • Maak een keuze

Uitgebreid zoeken
Maak een keuze
Maak een keuze
  • Eigen recept

Het basisrecept voor deze heerlijke ovenschotel vond ik in het kookboekje Chez lHirondelle. Omdat ik niet gauw tevreden ben heb ik er iets aan veranderd. Wij vonden het heel erg lekker. Dus hierbij het recept.

INGREDIENTEN

700 gram aardappelen - kleine bloemkool - 3 dl melk - 70 gram boter - 70 gram bloem - zout, peper - nootmuskaat - 2 theelepels tijm - 2 eieren - 100 gram rauwe ham (liefst Parmaham ) - 50 gram geraspte Parmezaanse kaas

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op09-11-2006
  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Een ovenschotel met bloemkool en gehakt. Onze kinderen vinden het heeeeeeeeeeerlijk

INGREDIENTEN

- 1 Hollandse bloemkool, - 4 eieren, - 1 dl. melk, - zout, peper, nootmuskaat, - 300 gr. gehakt, - boter voor het invetten, - paneermeel of geraspte kaas

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op13-10-2002
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Eigen recept

Een heerlijke gekruide hartige maaltijd. Heel erg lekker, gezond en goed vullend. Een glaasje witte wijn smaakt er ook goed bij. Midden 2011 nog een prijs gewonnen, bij Smulweb. Verkozen door Jamie Oliver.

INGREDIENTEN

7-8 aardappelen (om puree van te maken), 1 ui (versnipperd en even in de pan geweest), 1 bloemkool (bijna gaar), 400 gr. gehakt, Kerriepoeder, peper, zout, 200 gr. kaas (geraspt), 400 ml kaassaus

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op15-08-2007
  • Engels Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Gebakken bloemkool uit de oven? Ja hoor, gebakken, en de smaak is niet te vergelijken met gekookte bloemkool. Deze bloemkool is lekker bruin en licht knapperig. De smaak is wat nootachtig en bijzonder smakelijk. De bloemkool zal voor het grootste deel niet in mooie plakken kunnen worden gesneden want er vallen natuurlijk allemaal stukjes af maar we gebruiken gewoon alle stukken, stukjes en stronk van de bloemkool. Wij eten dit vaak en het is bovendien slank! Alleen wat olijfolie over de bloemkool, geen sausje maken enz. Vorige week (september 2013) weer eens wat geprobeerd, 10 minuten voordat de bloemkool klaar was heb ik er een vleugje kerrie en wat geraspte kaas erover gestrooid, niet teveel maar net genoeg, dat was heerlijk!

INGREDIENTEN

1 bloemkool (middelmaat), 2-3 eetlepels Olijfolie (minder kan ook), Zout en versgemalen zwarte peper.

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op24-05-2011
  • Nederlands Bijgerecht
  •  30-60 min.

Ovenschotel met bloemkool en tomaten.

INGREDIENTEN

400 gr. bloemkool, 1 ui, 200 gr. rundergehakt, 1 dl. gezeefde tomaten, 4 eetlepels geraspte kaas, zout, peper, paprikapoeder.

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op26-04-1999
  • Slanke keuken Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Heerlijk zacht bloemkoolgerecht. 6 KH per persoon

INGREDIENTEN

1 bloemkool, teentje knoflook, 3 dl slagroom, zout, zwarte peper, tijm, 60 g parmezaanse kaas, 175 gram geraspte kaas (ik had emmenthaler, maar kan ook prima met een andere soort), 25 gram roomboter

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op27-11-2009
  • Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Als de bloemkool niet meer zo lekker is als in het voorjaar moet je er iets mee doen zoals in deze ovenschotel van bloemkoolroosjes met gehaktsaus. Een echte aanrader!

INGREDIENTEN

1 bloemkool - 300 gram gehakt - 1 eetl. zonnebloemolie - 1 prei - 1/2 eetl. mosterd - 2 eetl. zure room - peper - zout - 1/2 theel. oregano - geraspte belegen kaas

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op01-10-2003
  • Nederlands
  •  20-30 min.

Bloemkool eens niet op altijd dezelfde manier maar met champignons en tomaat.

INGREDIENTEN

1 bloemkool, 2 tomaten, 1 ui, 250 gram champignons, geraspte kaas, melk, bloem, boter, zout

  •  Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op04-09-2000
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Gewone gekookte bloemkool vinden ze bij ons niet zo lekker vandaar een iets aangepast recept.

INGREDIENTEN

1 grote bloemkool>4 plakken schouderham> 150 gram geraspe kaas> 3 eieren> 150cc melk> bouillonblokje

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op24-02-2002
  • Goedkoop en snel
  •  10-20 min.

Bloemkool uit de oven met een verrassend mexicaas tintje

INGREDIENTEN

1 bloemkool, 1 rode paprika, 300g rundergehakt, 1 zakje taco kruiden, 2 eieren, 100g geraspte kaas

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op14-02-2004
  • Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Heerlijk ovengerecht en gemakkelijk te bereiden

INGREDIENTEN

1 bloemkool, 50g boter, 5og bloem, 350ml kookvocht van de kool, 150ml melk, peper, zout, muskaatnoot, 250g gekookte ham in blokjes gesneden, 75g gemalen kaas om te gratineren eventueel 2 hardgekookte eieren

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op26-09-2004
  • Belgisch
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

1 grote bloemkool, zout, 75g sjalotjes, 4 el boter, 1/4 l melk, geraspte nootmuskaat, paar druppels citroensap, 500g spinazie, peper, 100g geraspte Emmentaler, 2 el broodkruim

  •  Bijgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op07-09-2003
  • Nederlands Bijgerecht
  •  60-120 min.

Ovenschotel

INGREDIENTEN

Body{background:url(http://home.hetnet.nl/~roelofkeemma/rore nederlands/achtergronden/kruiden2.gif)}>, , - 1 Grote bloemkool, - 2 kilo aardappelen, - 1 pond Gehakt, - 2 zakjes stroganoff saus (knorr/maggie), - Champignons, - 2 uien, - Geraspte pittige goudse kaas, - Sambal, - Creme fraiche (groot potje), - Knoflook,ketjap,bieslook, - Gehaktkruiden, - Olijfolie, - Paneermeel, - 2 eieren

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op08-11-2001
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept
INGREDIENTEN

1 bloemkool, 4-5 aardappelen, 1 blinde vink p.p., 1 rode paprika, een stuk of wat champignons, ± 50 gram boter, bieslook, wat zout, peper en bloem, een paar plakken belegen 40+ of volvette kaas,

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op20-01-2009
  • Nederlands
  •  20-30 min.

Makkelijk te bereiden en het is weer eens iets anders.

INGREDIENTEN

1 hele bloemkool-2 eieren-1 ons ham-1 ons katenspek-4 grote plakken jonge of andere gesneden kaas-zwarte peper-gedroogde bieslook.

  •  Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op29-01-1999
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Een lekkere en apparte eenpans-ovenschotel die je ook heel makkelijk van te over kan klaar maken.

INGREDIENTEN

1 bloemkool, 750 gram aardappelen in schijfjes gesneden, 400 gram tomaten in plakjes gesneden, 500 gram gehakt, 100 gram parmezaanse kaas, 3 eetlepels paneermeel, 120 gram champignons,40 gram boter, 2 uien fijngesneden, 3 eetlepels peterselie, 3 eieren, klein beetje nootmuskaat, 2 dl zure room., ,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op12-10-2002
  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Bloemkool is nu goedkoop en is van het seizoen. Bloemkool met een sausje doen we niet meer, da`s te gewoon. Maak er dit romige ovenschoteltje van met maar liefst drie soorten kaas en bacon. Echt heel lekker en zo lust zelfs een klein kindje opeens bloemkool.

INGREDIENTEN

500 gr bloemkoolroosjes, 600 gr kruimige aardappels, 125 gr roomkaas, ½ bekertje zure room, 1 grote ui (gesnipperd), 8 plakjes bacon (gebakken), ½ zakje extra belegen Goudse kaas (geraspt), 80 gr Parmezaanse kaas (geraspt), Olijfolie

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op29-08-2013
  • Internationaal
  •  30-60 min.

Door het eiwit is het gerecht luchtig en mooi compact

INGREDIENTEN

1 kg bloemkool, 2 el fijgesneden bieslook, 3 eigeel, 6 el creme fraiche, 3 el meel, 120 g ham in blokjes, 50 g parmezaan, 3 eiwitten, roomboter en paneermeel

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op19-02-2006
  • Balkan Bijgerecht
  •  30-60 min.

"Geleend recept" van mijn moeder, vroeger om de kinderen groenten te laten eten zonder dat de groenten zichtbaar waren anders lustten we het niet. Wij noemden het vroeger: wit eten. Met een scheut ketchup was het vroeger erg lekker zonder dat we zagen/wisten dat we bloemkool aten. Zelf heb ik het vele jaren later aangepast, opgepimpt, met gerapste kaas en flink wat kerriepoeder.

INGREDIENTEN

- 1 kg aardappelen (iets kruimig), - 1 grote bloemkool, - 1 zakje geraspte oude kaas, - 2 ons ham in blokjes gesneden, - 2 eieren, - 1 scheut kookroom/koffiemelk, - peper/zout/gedroogde orgegano/1 eetlepel kerriepoeder

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op02-03-2012
  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Een lekkere manier om zoiets gewoons als bloemkool te bereiden....

INGREDIENTEN

1 grote bloemkool;, roomboter om de vuurvaste schaal in te vetten;, 3/4 eieren;, 1 (klein) bekertje room;, gemalen komijn, zwarte peper en zout naar smaak;, wat fijngehakte platte peterselie en verse koriander;, geraspte mozzarella., ,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op05-11-2008
  • Marokkaans
  •  30-60 min.

Verrassende bloemkool met een kaaskorstje uit de oven

INGREDIENTEN

1 middelgrote bloemkool, 50 g bloem, 65 g boter, 4 eieren, 1 ui, paprikapoeder, 150 g geraspte kaas, zout

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op26-12-2001
  • Nederlands Bijgerecht
  •  30-60 min.

Een bloemkool net even wat anders

INGREDIENTEN

1 bloemkool zout, 65 gram boter, 50 g bloem, 3 dl melk 100 g geraspte kaas, 1 ui, 3 eieren, en paprikapoeder.

  •  Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op17-08-2000
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Een heel lekker recept, voor als je de wat saaie smaak van bloemkool alleen een beetje zat bent.

INGREDIENTEN

1 grote bloemkool, 300 gr. gehakt,250 gr. gemalen kaas, wat verschillende kruiden (kerrie, paprika, peper, zout enz.)

  •  Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op12-04-2000
  • Nederlands Bijgerecht
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

1 grote bloemkool ? zout en peper ? 75 gram sjalotjes ? 4 eetlepels boter ? 1/4 liter melk ? geraspte nootmuskaat ? paar druppels citroensap ? 500 gram spinazie ? 100 gram geraspte emmentaler ? 2 eetlepels broodkruim, ,

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op19-02-2004
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
INGREDIENTEN

1 grote bloemkool, zout, 75 gr sjalotjes, 4 el boter, 2 el bloem, 1/4 L. melk, geraspte nootmuskaat, paar druppels citroensap, 500 gr spinazie, peper, 100 gr geraspte ementaler, 2 3l broodkruim.

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op25-09-2003
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

1 grote bloemkool (ca. 1 kg), gezouten water, 500 g gehakt (half om half), zout, peper, paprikapoeder, 1 boterham, 1 ei, 250 g tomaten, 200 g champignons, , Voor de saus :, 40 g boter of margarine, 40 g bloem, 5 dl melk, 150 g geraspte Goudse, zout, peper, nootmuskaat, boter om de schaal in te vetten

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op23-05-2003
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Een leuke manier om bloemkool eens anders te maken. Gehakt kan varieren, varkens, kalfs, runds, de laatste niet te mager anders wordt het te droog. Kan naar eigen smaak gekruid worden, soms doe ik er een zakje nasi- of bami kruiden door. De saus kan varieren waar je toevallig zin in hebt of welke ingredienten je wilt opmaken. Soms heb ik restjes saus, pepersaus of kerriesaus. Hoe je het maakt het is altijd lekker. Voor het wat gemakkelijker maken om het gehakt over de bloemkool te doen ga ik als volgt te werk: Ik doe een plastic of glazen kom, die groot genoeg is voor de bloemkool met gehakt, invetten met olie. Dan druk ik het gehakt in die kom bodem en zijkanten tot aan de rand, leg er de gekookte bloemkool in, maak met een spatula even wat los aan de zijkanten, leg een groot bord erop en keer het hele zaakje om. Druk het gehakt nog eens mooi om de bloemkool heen en zet hem in de ovenschotel en dan in de oven.

INGREDIENTEN

1 Bloemkool, medium, 700-750 gr gemengd gehakt, half kalfs- en half varkensvlees heb ik gebruikt, , Voor de Bechamelsaus, 1/2 ltr melk, 40 a 50 gr boter, 50 gr bloem, zout, peper, , 100 gr geraspte kaas, 2 eetl fijngehakte verse tuinkruiden, zoals peterselie, bieslook, kervel, dragon,

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op08-06-2009
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Eigen recept

Mijn man is aan het lijnen en daarom even geen bloemkool met sausjes. Steeds weer iets anders proberen zonder sausje. Deze ovenschotel bloemkool vonden we heerlijk. Nog een bloemkoolschotel zonder sausje: Indonesisch-gekruide-ovenschotel-bloemkool

INGREDIENTEN

1 kleine bloemkool, 5 middelgrote kruimige aardappelen, 200 gram mager rundergehakt, 1 middelgrote ui, 1 grote rode paprika of 2 gegrilde paprika`s (eventueel uit pot), scheutje koffiemelk of -room, 1/2 eetlepel kerriepoeder, peper, zout, paprikapoeder, mespunt nootmuskaat, scheutje tabasco of wat cayennepeper, 2 flinke eetlepels peterselie, plm. 10 gram boter

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op09-10-2013
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

1 bloemkool, schoongemaakt en in roosjes verdeeld; zout; 25 gr boter; 500 gr gekookte aardappelen, in plakjes gesneden; 3 eieren, hardgekookt, gepeld en in plakjes gesneden; 2 eieren, 4 dl zure room; 50 gr belegen kaas, geraspt; 2 eetlepels paneermeel

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op04-11-2001
  • Vegetarisch
  •  30-60 min.

Dezae schotel is makkelijk op voorhand te bereiden.Men kan het ook bereiden met schijfjes aardappelen.Aardappelpuree smaakt er ook heerlijk bij.

INGREDIENTEN

1 grote bloemkool,zout,75 gr sjalotjes,4 eetl. boter,2 eetl. bloem,1/4 l melk,nootmuskaat,paar druppels citroensap,500 gr spinazie,peper,geraspte emmentaler,2 eetl. broodkruim.

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op28-04-2004
  • Belgisch
  •  60-120 min.

Een recept uit grootmoeders keuken.

INGREDIENTEN

1 grote bloemkool, zout, 75 gr sjalotjes, 4 eetl boter, 2 eetl bloem, ? liter melk, geraspte nootmuskaat, paar druppels citroensap, 500 gr spinazie, peper, 100 gr geraspte emmertaler, 2 eetl broodkruim.,

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op11-07-2004
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Eigen recept

(eigen foto) Ik had een flinke halve bloemkool over en prei, ham en hardgekookte eieren. Dan ga je iets verzinnen en ontstond dit heerlijke recept, waarvan mijn man zei: dit eten we toch zeker nog wel eens!!

INGREDIENTEN

1 niet te grote bloemkool - 2 stengels prei - 1 kruiden-bouillontbalet - 600 gram voorgekookte aardappelschijfjes (ik heb de aardappelen zelf voorgekookt) - 200 gram gekookte ham - 2 hardgekookte eieren - peper, zout, nootmuskaat - 75 gram geraspte belegen kaas - 30 gram boter - 30 gram bloem - plm. 3 1/2 à 4 dl melk

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op04-02-2008
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept
INGREDIENTEN

300 gr grote pasta, 1 bloemkool in roosjes, 200 ml room, 2 el mosterd, gemalen kaas, tomaten (naar believen), hamblokjes (indien gewenst), ,

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op12-01-2012
  •  
  •  20-30 min.

Wintertijd, ovenschotel tijd Bloemkool uit de oven, een populair vegetarisch gerecht, wordt net even anders als je gezonde broccoli toevoegt en de kaassaus bindt met broodkruim. Walnoten zorgen voor een lekker krokant accent.

INGREDIENTEN

, 1 grote bloemkool, 500 g broccoli, 3 bosuitjes, in ringetjes, 25 g maïzena, 5½ dl halfvolle melk, 75 g gruyère, cheddar of andere pittige kaas, geraspt, 1 ei, losgeklopt, 100 g vers broodkruim, 25 g walnoten, grofgehakt, ,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op05-02-2012
  • Nederlands
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

1 ui in blokjes gesneden, 300 gr bloemkool, in roosjes, 300 gr broccoli, in roosjes, peper en zout, , Voor de Liaison, 6 eieren, 1 bekertje crhme franche, 50 gr geraspte kaas, 2 eetlepels Italiaanse kruiden, 3 teentjes knoflook,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op08-10-1999
  • Italiaans
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Weer eens zin in bloemkool op een wat andere manier klaargemaakt. Mijn man wilde liever zijn aardappelen en vlees apart, dus alleen met de bloemkool aan de gang. Ik had nog prei en een dikke plak ham in de koelkast. Dus even wat experimenteren. Hieruit ontstond deze heerlijke bloemkoolschotel. Er is geen bloem gebruikt in de saus. Alleen wat room.

INGREDIENTEN

1 middelgrote bloemkool, 1 flinke prei, 1 teentje knoflook, 1 eetlepel zonnebloemolie, plm. 150 gram blokjes gekookte ham, plm. 50 gram geraspte belegen kaas, 100 ml slagroom, peper, zout, nootmuskaat

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op10-09-2014
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept
INGREDIENTEN

Bloemkool, gehad, rozemarijn, 4 ansjovisfilets, creme fraiche, cheddar of goudse kaas, peper+zout, olijfolie, plakje mager roospek, 4 boterhammen met korst,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op30-10-2008
  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Heerlijke combinatie van het Oosterse gekruide gehakt met de bloemkool. Wilde eens iets anders en dit kwam eruit. Gaan we echt vaker eten!

INGREDIENTEN

1 bloemkool, 350 gram (runder)gehakt, 600 gram aardappelschijfjes (ik heb ze zelf gekookt, maar je kunt ook voorgekookte aardappelschijfjes gebruiken), 1 eetlepel zonnebloemolie, 1 middelgrote ui, 2 teentjes knoflook, 1 eetlepel kerriepoeder, 1 theelepel djahé (gemberpoeder), 1 theelepel paprikapoeder, 1 eetlepel ketjap of meer naar smaak, 2 theelepels sambal (soort naar smaak), 2 los geklopte eieren, pittig geraspte kaas (naar smaak)

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op29-09-2013
  • Indonesisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Dit gerecht past in een koolhydraatvrij dieet. Ook geschikt voor bloemkool maar dan anders

INGREDIENTEN

250 gram bloemkool, 250 gram geraspte mozzarella, 1 ei, losgeklopt, 1 tl gedroogde oregano, 1 / 2 theelepel gemalen knoflook, 1 / 2 theelepel zout, ,

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op13-11-2011
  • Italiaans
  •  0-10 min.
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken
Top