Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Hoofdgerechten recepten (33) Alles wissen

Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid

Pittig Zuurgoed lekker bij hoofdgerechten en op broodjes met beleg

INGREDIENTEN

VOOR 2 GROTE GLAZEn POTTEN (bv. oude mayonaise of groentepotten ), , Nodig; 2 komkommers middelgroot moet niet teveel zaad inzitten / 3/4 madam Jeanette peper / mespunt Chinese suiker / 400 ml. water / 150 ml. sladressing naturel / 50 ml. azijn / 1 el suiker / 1 witte ui / 2 rode uien middelmaat / 4 kruidnagels / 4 pimentkorrels / Wat zout naar smaak.

  •  Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op05-07-2002
  • Surinaams Bijgerecht
  •  10-20 min.

Het idee voor de salade is niet nieuw. Ze werd in het midden van de vorige eeuw in de keuken van het Centraal Hotel aan het Leidse Bosje in Amsterdam door keukenmeester Van der Kraan samengesteld. Toen Van der Kraan de combinatie van kaas en sinaasappels verder uitwerkte kwam hij met een aantal, voor die tijd heel opmerkelijke, salades voor het voetlicht. Asperges, sinaasappels en Boeren Goudse kaas gaan heel goed in een salade samen. Kies daarvoor bij voorkeur jonge of heel licht belegen Boerenkaas uit het groene hart van Holland want in dat gebied wonen de beste zelfkazende boeren van ons land. Kies voor de bij voorkeur een kaas die zich kenmerkt door een ietwat zoetige en nootachtige smaak.

INGREDIENTEN

Voor 8 voor- en 4 hoofdgerechten:, 750 gram verse asperges, geschild; zout; 2 (hand)sinaasappels; 1 dl creme fraiche of slagroom enkele druppels limoen- of citroensap; enkele druppels honing; witte peper uit de molen; 200 - 250 gram jonge of licht belegen Boeren Goudse kaas, grof geraspt; ca. 150 - 200 gram rucola; 1 1/2 eetl. pijnpitten, licht geroosterd.

  •  Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op29-04-2002
  • Nederlands Voorgerecht
  •  20-30 min.

Een ideaal gerecht om bij een koude lunch, een brunch of koud buffet op te dienen. Kies er bij voorkeur de in ons land gerookte Noorse zalm voor. Dat klinkt wat vreemd maar de Nederlanders hebben, ook al wordt er geen verse zalm meer in onze rivieren gevangen, een grote naam op het gebied van het roken van zalm. Een wereldnaam zelfs.

INGREDIENTEN

Voor 8 voor- of 4 hoofdgerechten, 750 gram verse asperges, geschild; zout; 300 - 400 gram gerookte zalm, 3 a 4 dikke plakken, in piepkleine blokjes gesneden; 3 eetl. mayonaise; 2 eetl. creme fraiche; enkele druppels limoen- of citroensap; 1 1/2 eetl. fijngesneden dille; ca. 200 gram waterkers, schoongemaakt, dikste stelen weggenomen. Eventueel 4 of 8 takjes dille en 4 of 8 kerstomaatjes voor de garnering

  •  Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op29-04-2002
  • Nederlands Voorgerecht
  •  20-30 min.

Een heerlijke voedzame maaltijd

INGREDIENTEN

1 kleine ui, 100 gram verse shiitake-paddestoelen, 250 gram schelvisfilet (of andere stevige witvis), 25 gram boter, 1 dl. droge witte wijn, 1/8 l. creme fraiche, zout, versgemalen peper, zelfgemaakte ratatouille (zie hoofdgerechten), 50 gram geraspte oude Edammer kaas, enkele toefjes peterselie

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op04-12-2000
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Ouderwets, maar in onze buurlanden nog immer populair gerecht. De ravigottesaus was oorspronkelijk op basis van een licht gebonden kafssaus. Nu is klassieke mayonaise de basis. Belangrijk: Voor de mayonaise moeten alle ingredienten op kamertemperatuur zijn gebracht.

INGREDIENTEN

Voor 4 hoofdgerechten (koud): 1 eidooier, 1/2 theelepel fijne franse mosterd, zout, witte peper, 1/2 eetlepel (dragon) azijn of limoen- of citroensap, 21/2dl. olijfolie, 1 1/2 eetlepel fijngehakte peterselie, 1 eetlepel fijgesneden bieslook, 1/2 eetlepel fijngesneden kervel, 3 dragonblaadjes in `draadjes` gesneden., Voorts: 200gr. gekookte (achter) ham, 150gr. gebraden fricandeau, 100gr. gebraden of geroosterde rosbief en 50gr. Italiaanse salami, alles in dunne plakjes.

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op07-03-2009
  • Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Een combinatie van asperges met vis, vergezeld van een lekkere Riesling uit de Elzas (een recept van gastrovino)

INGREDIENTEN

16 scampi's, witte peper, 1,6 kg asperges, 15 gr boter, 15 gr zout, suiker, bladfoelie, 16 peultjes, 1 blikje kreeftensoep (1/2 liter), enkele druppels cognac en 50 gr boter voor de saus.

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op27-04-1999
  • Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Voor deze kerst heb ik voor een van de hoofdgerechten gevulde kwartel gekozen. Een wild gevogelte met een verfijnde smaak. Bij dit recept wikkel je de kwartel in met spek: ontzettend feestelijk! De vulling met pruimen en de romige gorgonzolasaus maakt het gerecht helemaal af. 

INGREDIENTEN

Ingrediënten kwartel:, -6 ontbeende kwartels (met drumsticks maar zonder vleugels), -12 repen ontbijtspek, -1 el olijfolie, , Ingrediënten vulling:, -2 el olijfolie, -2 uien, grof gesneden, -1 laurierblad, -1 tl gedroogde oregano, -1 el basalmicoazijn, -50 gr walnoten, geroosterd, -3 gedroogde pruimen, geweld, , Ingrediënten gorgonzolasaus:, -80 gr Gorgonzola Dolce verkruimeld, -125 gr Mascarpone, -300 ml slagroom, -3 takjes tijm

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op07-12-2016
  • Europees Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Gebruik bij het koken bij voorkeur verse,eventueel diepgevroren kruiden.Dat geeft aan veel gerechten vaak de finishing touch

INGREDIENTEN

Hak verse kruiden altijd pas kort voor gebruik met een hakmas,al naar gelang de toepassing,grof of fijn., , Een soep gegratinees met enkele verse kruiden bevordert niet alleen de eetlust door het smakelijke uiterlijk,maar is ook lekkerder., , Meng versgehakte kruiden met een vinaigrette.Het aroma van de kruiden lost in de olie op en trekt door de hele salade., , Geef uw hoofdgerechten een elegant tintje: een paar takjes kruiden bij de groenten,vlees of vis vormen een mooie garnering., , Verse of gedroogde kruiden maken beslag of deeg lekker pikant,zoals pannenkoekenbeslag of brooddeeg.

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op22-04-2001
  •  
  •  0-10 min.

Deze tomatensaus is een basissaus die niet alleen heerlijk is op pizza en pasta, maar ook bij hoofdgerechten zoals gehaktballen, gevulde groenten en eiergerechten. Kortom een universele saus voor vele doeleinden geschikt.  Een gedeelte van het recept heb ik uit een kookboek met authentieke Siciliaanse gerechten dat ik van mijn vakantie op dit heerlijke Italiaanse eiland heb meegebracht. Wat ik er nog extra aan heb toegevoegd  is het geheim dat Angèla (de eigenaresse van het agriturismo) me influisterde net voordat ik afscheid nam. nl. een flinke schep suiker want dat neemt het zurige van de tomaat weg. De saus kun je makkelijk een paar dagen in de koelkast bewaren en als je echt veel teveel heb dan vries je een gedeelte in.

INGREDIENTEN

- 500 gram rijpe tomaten, - 500 ml gezeefde tomaten, - 2 uien, - 2 teentjes knoflook, - 6-8 baslilicum blaadjes, - zout (naar smaak), - peper of chilivlokken (naar smaak), - olijfolie, - 1 el suiker

  •  Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op14-07-2015
  • Italiaans Bijgerecht
  •  20-30 min.

Een combinatie van kip, asperges en verse kruiden. Met daarbij een Pinot Blanc voor de bekroning van de maaltijd.

INGREDIENTEN

2 takjes krulpeterselie, 2 takjes verse dragon, 1 toefje kervel, 1/4 bosje bieslook, 1 sjalot, 1,2 kg asperges, 10 gr boter, 10 gr zout, suiker, bladfoelie, 25 gr boter, 25 gr bloem, 4 kipfilets, witte peper, bloem, 75 gr boter en 1 dl room.

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op27-04-1999
  • Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Lekker wortels, ze passen bij veel hoofdgerechten. Deze hebben we graag bij de vis, echt heel lekker. Ook bij varkensvlees smaken ze prima. Heb je kinderen die geen groente lusten, geef ze vissticks met deze wortels, moet je zien hoe ze smullen.

INGREDIENTEN

500 gr wortels (peen), 1 ui, 125 ml groentebouillon, 1 bekertje slagroom, 1 klontje roomboter, Vers gemalen zwarte peper, Zeezout, Nootmuskaat, 1 t suiker, bosje peterselie, Maizena

  •  Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op19-01-2014
  • Internationaal Bijgerecht
  •  10-20 min.

Slank & Snel, de fast cuisine van Michel Montignac, hoofdgerechten vegetarisch, voor 4 personen

INGREDIENTEN

Ingredienten:, 1 ui, in blokjes gesneden, 300 gr bloemkool, de roosjes apart en de stelen in gelijke stukjes gesneden, 300 gr broccoli, de roosjes apart en de stelen in gelijke stukjes gesneden, 5 eetl olijfolie, zout en peper, , 'Liaison', 6 eieren, 1 bekertje creme fraiche, 50 gr geraspte Pecorino of Parmezaanse kaas, 2 eetl bonenkruid of andere groene kruiden, fijngehakt, 3 teentjes knoflook, in plakjes gesneden,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op07-02-2002
  • Montignac
  •  30-60 min.

Frisse koolsalade die makkelijk te maken is en prima combineert met zware (vlees)gerechten. Vooral 's zomers als het warm is erg lekker.

INGREDIENTEN

600 gram spitskool, gewassen en heel fijn gesneden, 1 bakje selleriesalade, 3 mandarijntjes (vers of uit blik), 3 eetlepels rozijnen, halve theelepel knoflookpoeder.

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op21-02-2002
  •  
  •  0-10 min.

Omdat de hoofdgerechten uit India meestal pittig zijn, serveren Indiase koks aan het eind van de maaltijd vaak een zoet en romig toetje.

INGREDIENTEN

2 rijpe mango's, 300 ml slagroom, 2 theel. suiker

  •  Nagerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op23-03-2014
  • Indiaas Nagerecht
  •  10-20 min.

Gemengde salada met een dressing uit Umbrie.

INGREDIENTEN

400 gr. gemengde sla (rode, frissee e.d.), 4 tenen knoflook, 3 takjes rozemarijn, 7 e.l. olijfolie, 150 gr. boerenbrood (italiaans), 5 ansjovisfilets, 2 t.l. kappertjes en 3 e.l. citroensap.

  •  Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op23-01-2000
  • Italiaans Bijgerecht
  •  20-30 min.

Lekker Thais dessertje, verkoelend na de hot&spicy hoofdgerechten!

INGREDIENTEN

Een blik lychees van 425 gr,(of verse), 625 ml water, 330 gr poedersuiker, 1 theelepel geraspte verse gember, 1 grote sinaasappel (300 gr), 1 theelepel geraspte limoenschil, 60 ml limoensap

  •  Nagerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op17-04-2005
  • Thais Nagerecht
  •  0-10 min.
INGREDIENTEN

8 middelgrote uien, gepeld, 2 el olijfolie, 8 plakjes ontbijtspek, zout, versgemalen peper, 8 kleine takjes rozemarijn,

  •  Bijgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op23-02-2004
  • Engels Bijgerecht
  •  60-120 min.

Hoofdgerechten,4 personen Bereidingstijd: tot 20 minuten Totale tijd: 30-60 minuten Soort keuken: Fusion; land: Portugal

INGREDIENTEN

- 1 kleine ui, - 1 groene paprika, - 1 teentje knoflook, - 1 eetlepel margarine, - 1 blikje tomatenblokjes, - 250 gram geraspte Emmentaler, - 250 gram geraspte Gruyere, - snufje peper, - snufje paprikapoeder, - 1 theelepel maizena, - 0,5 dl room, , ,

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op23-01-2003
  • Portugees
  •  20-30 min.

Bananen zijn echt niet alleen geschikt voor zoete (na-)gerechten. In deze hartige stoofschotel smaken de bakbananen heerlijk, zonder het geheel tot een dessert te maken. Zoals voor bijna alle hoofdgerechten geldt ook hier weer: serveren met rijst of funchi!

INGREDIENTEN

1 pond zoutvlees (toko), 3 gele bakbananen, ½ pond zoete aardappels, ½ pond pompoen, 2 eetlepels olie, 2 eetlepels boter, 1 ui, gesnipperd, 2 stengels selderij, gesneden in reepjes van 2,5 cm lang, 4 kaneelstokjes, 10 pimentkorrels, 5 kruidnagel, suiker naar smaak

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op03-10-2014
  • Antiliaans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

250 g langkorrelrijst, 1 rode paprika, 1 grote ui, 2 teentjes knoflook, 2 el zonnebloemolie, 1/2 l blik tomaatstukjes, chilipoeder, 150 g tuinerwtjes (diepvries), koriander

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op03-10-1999
  • Mexicaans Bijgerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

*5 tomaten, *1 ui klein, *4 rode lomboks, *stukje trassi, *zout, Suiker naar smaak, *1 citroenschil

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op21-01-2004
  • Indonesisch
  •  10-20 min.
INGREDIENTEN

6 eieren, 2 vleestomaten, 30 gr kappertjes, 2 lente uitjes, 1 el. azijn, 4 tl. dijonmosterd, 1 dl. slagroom, zout, suiker, peper

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op16-02-2000
  • Nederlands
  •  20-30 min.

Flensjes naar Italiaans voorbeeld met mozzarella en fijngemalen verse spinazie. Ook met andere bladgroenten en tuinkruiden zoals rucola kunt u dergelijke gerechten bereiden.

INGREDIENTEN

, - 150 gram bloem, gezeefd, - 1 mespunt zout, - 5 dl melk, - 2 eieren, losgeroerd, - ca. 80 gram boter, , 150 gram verse spinazie, - 150 gram mozzarella, - 75 gram fijngeraspte Parmezaanse kaas, - 1 ei, losgeroerd, - 2 eierdooiers, - 20 gram boter, zacht geroerd, - zout, - witte peper uit de molen, - vingergreep nootmuskaat,

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op31-10-2000
  • Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

2 tl ghee, 1 grote appel, al of niet geschild en in kleine blokjes, 2 tl kaneel, 1 tl vers geraspte nootmuskaat, 1 el appelsap, 2 el ahornsiroop, 500 ml magere vanilleyoghurt

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op11-02-2007
  • Internationaal
  •  0-10 min.

Deze pittige salade is heerlijk bij allerlei hoofdgerechten- ook bij een runderlapje of biefstukje. Garneer met stukjes tomaat en flinterdunne komkommer.

INGREDIENTEN

450gr:verse gewassen spinazie zonder steeltjes1 rode ui in ringetjesgekruide croutons2 eetlepels fijngehakte geroosterde pecannoten50ml: yogurt50ml:mosterd2 eetlepels limoen of citroensap2 eetlepels kruiden of wijnazijn

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op18-01-2007
  • Multi-cultureel
  •  10-20 min.

Frisse, snelle salade, vooral erg lekker met pittige gerechten

INGREDIENTEN

1 komkommer, verse bieslook, verse perterselie, verse selderij, olijfolie(e.v.), balsamico azijn, vers gemalen peper, zout

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op10-08-2001
  •  
  •  0-10 min.
  • Eigen recept

Ik ben dol op asperges en geniet dan ook met volle teugen van de relatief korte periode waarin de witte asperges verkrijgbaar zijn. Er zijn heel veel mogelijkheden om iets met asperges te doen, variërend van amuses tot hoofdgerechten. Alleen voor wat betreft asperge-nagerechten is de keuze nogal beperkt. Veelal beperkt dat zich tot asperge-ijs of een asperge-sorbet. Dit gerecht biedt iets heel anders, is niet moeilijk te bereiden en is beslist de moeite van het uitproberen waard! Het basisidee hiervoor kreeg ik van een aspergekweker, waarna ik zelf verder ben gaan experimenteren.

INGREDIENTEN

Ca. 500 gram witte asperges (6 a 7 stuks), 25cl slagroom, 50 gram witte basterdsuiker, 30 cl bloedsinaasappelsap (o.a. te vinden in het versschap bij Lidl), 1 theelepel maizena of allesbinder, 3 gelatineblaadjes, Bakje frambozen

  •  Nagerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op12-05-2013
  • Nederlands Nagerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

125 g bloem, zout, versgemalen zwarte peper, 2 eieren, 2 1/2 dl melk, 3 el olijfolie, 4 gedroogde tomaatjes, fijngesneden

  •  Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op23-02-2004
  • Engels Bijgerecht
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

Benodigdheden:, 8 vlees tomaaten, 300 gr gehakt, rijst, 1 ui, 4 aardappels, olie,

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op26-03-2002
  • Grieks Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Waarom een sjalot: de sjalot geeft een pittige en stevige smaak aan de pompoen, die van zichzelf ietwat vlak van smaak is. Soort gerecht: bij voor- of hoofdgerechten, warm of koud geserveerd bij zowel vis als vlees. Als bittergarnituur op een toastje onder een plakje parmaham.

INGREDIENTEN

, 100 g sjalotten, 750 g pompoen, 300 g rietsuiker, ½ dl witte wijnazijn, 1 dl olijfolie extra vierge, 20 g verse gember, 1 Spaanse rode peper, 2 teentjes knoflook, 1 theelepel kerriepoeder, Peper en zout,

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op16-05-2007
  •  
  •  20-30 min.

Lekker voor een weekendborrel

INGREDIENTEN

500 gram aardappelen, 1 kleine courgette, 3 el. olie, 1 ui, 6 eieren, melk, cayennepeper, 1 teentje knoflook, zout, peper, 1 tl. gedroogde provencaalse kruiden

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op17-01-2001
  • Mediterraan
  •  30-60 min.

Fel medames zijn lichtbruine boontjes die oorspronkelijk thuishoren in Egypte en Ethiopie. In Frankrijk krijgt men ze sinds enkele jaren in de betere restaurants bij gerechten met lamsvlees opgediend. De fel medames smaken ook goed bij een gebraden kippetje en gerechten met varkensvlees

INGREDIENTEN

250 - 350 gram fel medames; zout; 2 teentjes knoflook, ragfijn gehakt of uitgeperst; 4 eetl. olijfolie, (extra vergine); 2 theel. fijne Franse mosterd (Grey Poupon); 2 eetl. fijngehakte (blad)peterselie; witte peper uit de molen; 2 limoentjes, in partjes gesneden

  •  Bijgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op14-01-2002
  • Frans Bijgerecht
  •  > 120 min.
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken
Suggesties kookgroepen

Smult is het lekkerste kooktijdschrift voor de hobbykok. Ieder kwartaal verschijnt er een nieuw nummer boordevol kookinspiratie voor bij jou aan tafel. Alleen nu ontvang je voor €19,95 5 nummers Smult!… Lees verder »

Top