Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

50 zweeds recepten Alles wissen

  • Maak een keuze

Uitgebreid zoeken
Maak een keuze
Maak een keuze

Met rosbief. Scandinavisch sportontbijt

INGREDIENTEN

Verdeel over 1 opengesneden zweeds landbroodje 2 blaadjes rode sla, 4 plakjes rosbief en 2 el selleriesalade.

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op02-05-2000
  • Scandinavisch
  •  0-10 min.
INGREDIENTEN

, 500 gram varkenshaas, 3-4 eetlepels olie, 2 grote uien, 1 blokje groentebouillon, 2 theelepels vleesjus, 250 gram wortels, 500 gram aardappels, zout, peper, wat peterselie,

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op22-10-2008
  • Scandinavisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Dit ziet er heel mooi uit, want je vlecht de bovenkant

INGREDIENTEN

1 pakje bladerdeeg, schijfjes appel, suiker, bakplaat, bakpapier, , , ,

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op10-10-1999
  •  
  •  20-30 min.

Eenvoudig met wat boter besmeerd is het verrukkelijk.

INGREDIENTEN

Brood van 500 gr:. 1,75 dl.donker bier, 1 eetl. plantaardige olie, 3 eetl. melassestroop, 1/2 theel. zout, 90 gr. roggebloem, 1 eetl. geraspte sinaasappelschil, 2 theel. gist, 2 eetl. gekonfijte sinaasappelschil.

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op22-10-2003
  • Scandinavisch
  •  > 120 min.

Ovengerecht

INGREDIENTEN

8 aardappelen, 2 grote uien, 1 dl bier, 1 dl warm water, zout en peper, kervel, 750 gr rundvlees

  •  Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op10-10-1999
  • Regionaal Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Originele aardappelverwerking waarvoor zowel de zogenaamde hapjespan op het fornuis of een ovenvaste schaal kan worden gebruikt.

INGREDIENTEN

- 1000 gr. gekookte aardappels, - 40 gr. margarine of boter, - 3 middelgrote gesnipperde uien, - 1-2 geperste teentjes knoflook, - 200 gr. gekookte Gelderse worst, - 100 gr. pikante kaas, - 1/8 liter slagroom of koffieroom, - 3 deciliter melk, - peper, mosterd, zout, - worcestersaus of aroma, - 2 eetlepels kleingeknipte verse dille, - 1 theelepel gedroogde dillezaadjes, - 1 eetlepel kleingeknipt bieslook

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op09-05-2000
  •  
  •  30-60 min.

Dit vond ik vroeger altijd heel lekker en ik heb het weer herontdekt.

INGREDIENTEN

6 a 8 middelgrote gekookte koude aardappelen, boter , 200 gr fricandeau/rollade, 2 a 3 uien , 100 gr gerookte of gekookte ham , zout , peper, peterselie, rode bietjes in het zuur,

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op08-09-2001
  • Scandinavisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

3 uien, 1 eetlepel boter of margarine, 1 pak aardappelschijfjes ( 750 gram ), 2 blikjes ansjovisfilet ( a 48 gram ), 300 ml creme fraiche ( bekertje a 200 ml ), versgemalen zwarte peper, 1 zak gemengde sla ( 200 gram ), 3 eetlepels sladressing youhurt ( fles a 450 ml ), aluminiumfolie., ,

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op27-11-2000
  • Scandinavisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

10 gr. gist, 1 tl. bruine suiker, 2 dl. donker bier, 20 gr. boter, 250 gr. roggemeel, 120 gr. tarwebloem, zout, 1 dl. stroop, geraspte schil van 1 sinaasappel, 1 el. anijszaad, 1 el. stroop

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op12-05-2010
  • Scandinavisch
  •  > 120 min.
INGREDIENTEN

100 g garnalen, olie, azijn, eieren, tuinkers, ,

  •  Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op29-07-2002
  • Scandinavisch Bijgerecht
  •  0-10 min.

Stevig en heerlijk nagerecht van vruchten en slagroom - door de bereidingswijze net even anders

INGREDIENTEN

Een trosje druiven, gehalveerd en ontpit;, een banaan in plakjes;, 0,5 l slagroom, gezoet;, 20 gr amandelsnippers;, bruine suiker.,

  •  Nagerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op17-01-2002
  • Scandinavisch Nagerecht
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

Ingredienten voor, 10 broodjes:, 350 g tarwevolkorenmeel, 150 g roggevolkorenmeel, 40 g gist, snufje suiker, ruim ? I lauw water, 2 eetl. Zonnebloempitten, ? eetl. Zout, ? gemalen karwij, ? theel. gemalen koriander, 2 eetl. Zonnebloemolie, Voor de bakplaten: olie,

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op12-11-2003
  • Regionaal
  •  60-120 min.
INGREDIENTEN

1 sneetje volkoren brood, ? Eetl. Halvanaise, ? in plakjes gesneden ei, een toefje tuinkers.

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op26-10-2002
  • Slanke keuken
  •  0-10 min.

Een warme tosti, voor een zondags ontbijt , of na een nacht stappen.... Te serveren met een vruchtenshake!

INGREDIENTEN

-2 el appelmoes, -70 g vette verse kaas, -2 el rode bosbessen, -sap 1/2 citroen, -2 el honing, -1 snufje vanillesuiker, -enkele druppels appeljenever, -1 a 2 el havervlokken, -4 sneetjes toostbrood, -margarine of boter

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op14-04-2005
  •  
  •  0-10 min.

Een Zweeds haringgerecht, dat op de tong heet te smelten!

INGREDIENTEN

-8 gefileerde haringen, -3/8 l melk, -8 aardappelen (circa 400 g), -water, zout, -2 hardgekookte eieren, -8 radijsjes, -peterselie, -60 g boter

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op26-01-2003
  • Scandinavisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Een heerlijke, makkelijk te maken mosterd-dille-saus die de Zweden vooral eten bij zalm. Gekregen van een echte Zweedse.

INGREDIENTEN

2 eetlepels (gladde) mosterd, halve tot 1 eetlepel suiker, halve tot 1 eetlepel azijn, 1 dl (olijf-)olie, 3-4 eetlepels versgeknipte dille, zout en peper. De dille kan vervangen worden door gedroogde dille; gebruik dan wel ongeveer de helft minder.

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op03-09-2000
  • Scandinavisch
  •  0-10 min.
  • Eigen recept

Gerookte zalm met roomsaus

INGREDIENTEN

1kg Zalm filet met huid (liefst een lekker dik stuk zodat het zeker niet te droog word), 1 citroen, , Voor de saus:, 250ml Slagroom, 250ml Creme Fraiche, 1 Flinke bos verse dille, 1a2 Augurk(en), 1 sjalotje, 50gr garnalen

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op28-07-2009
  • Scandinavisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Hartig gegratineerd voorgerechtje, dat erg lekker is en erg snel klaar is !

INGREDIENTEN

-2 hardgekookte eieren, -40 g boter, -40 g krab (uit blik), -zout en peper, -ansjovispasta, -10 g bloem, -0,8 dl melk, -10 g geraspte gruyere

  •  Voorgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op10-05-2003
  • Scandinavisch Voorgerecht
  •  0-10 min.
INGREDIENTEN

12 haringfilets, 2 rauwe rode bieten, 2 grote glazen water, 2 eetlepels azijn, 1 eetlepel olie, 1 theelepel poedersuiker, peper en zout.

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op18-03-2002
  • Internationaal
  •  > 120 min.
INGREDIENTEN

500 gr half om half gehakt - 100 gr kalfsgehakt - 1 gesnipperde ui - 1 el margarine - 2 sneetjes oud wit brood - 3/4 dl melk - zout - peper - 1 ei - 1 el peterselie

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op03-06-2001
  • Scandinavisch
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

600 a 700 gr. varkensfilet., 4 appelen(golden deliicious)., 125 gr. gedroogde pruimen., peper en zout., 70 gr boter.,

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op22-08-2000
  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

1 kg gekookte mosselen * 1 tomaat * 2 dl zure room * 1 theelepel roze peperbolletjes op sap * 1 theelepel graanmosterd * 2 eetlepels dille * een snuifje bruine suiker * 4 porties gemengde sla

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op14-09-2000
  • Scandinavisch
  •  10-20 min.

Warm Zweeds haringgerecht; klaar in een wip

INGREDIENTEN

-8 groene haringen (gefileerd), -sap 1 citroen, -boter om in te vetten, -zout, -20 g paneermeel, -30 g geraspte oude kaas, -50 g boter

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op04-10-2002
  • Scandinavisch
  •  10-20 min.
INGREDIENTEN

1 kg gekookte mosselen * 1 tomaat * 2 dl zure room * 1 theelepel roze peperbolletjes op sap * 1 theelepel graanmosterd * 2 eetlepels dille * een snuifje bruine suiker * 4 porties gemengde sla

  •  Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op27-07-2002
  • Internationaal Voorgerecht
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

8 lepels oud brood in stukjes, 250 ml melk, 1 ui, 2 plakjes rode biet uit een potje, 1 zure augurk, 500 g rundergehakt, zout, peper, 6 kappertjes

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op17-09-2002
  • Scandinavisch
  •  0-10 min.

Als U van gehaktballen houdt, zal U zeker genieten van dit erg smakelijke gerecht

INGREDIENTEN

-2 th lepels plantaardige olie, -1/2 middelgrote ui (fijngesnipperd), -2 tenen knoflook (fijngehakt), -110 g verkruimeld roggebrood, -80 ml karnemelk, -1 eiwit (luchtig geklopt), -mespunt versgemalen zwarte peper, -4 th lepel gemalen nootmuskaat, -1 th lepel gemberpoeder, -1 mespunt gemalen piment, -1 el versgehakte dille of 1 th lepel gedroogde, *350 g zeer mager rundergehakt, *225 g gehakte kippeborst, SAUS:, -1 el margarine, -2 el bloem, -25 cl rundsbouillon, -3 el droge sherry, -180 ml magere gecondenseerde melk, -mespunt versgemalen peper, -1 th lepel nootmuskaat, -1 th lepel gemalen piment, -1 th lepel gemberpoeder, -3 el versgehakte dille of 1,5 el gedroogde

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op05-03-2004
  • Scandinavisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

Verse roomkaas (St. Moret), 1 appel, 1 rolmops, magere yoghurt, bruine boterham, (rode) ui,

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op13-04-2003
  • Scandinavisch
  •  0-10 min.

Lekkere gebakken platte burgertjes

INGREDIENTEN

-2 sneetjes oud brood, -375 g half om half gehakt, -100 g rode bieten (zoetzuur uit een potje), -wat kappertjes, -1 ui (fijngehakt), -zout, peper uit de molen en 40 g boter

  •  Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op10-02-2003
  • Scandinavisch Bijgerecht
  •  0-10 min.

Met dille en mierikswortel.

INGREDIENTEN

200 fijngesneden wortelen, 2 stengels bleekselderij(gesneden), 2 el dille, 2 kleine rode uien(in partjes), 2 kg mosselen, 2 dl witte wijn, een half bekertje zure room, 1 el mierikswortelpuree,1 el honing, 1 el mosterd, 1 el extra gehakte dille.

  •  Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op03-10-2001
  • Scandinavisch Bijgerecht
  •  10-20 min.

Dit gerecht moet je maken met de foodprocessor! (keukenmachine)

INGREDIENTEN

1 flinke bos peterselie, 2 middelgrote uien, 1 gekookte biet, 65 gr. aafgespoelde ansjovisfilets, 4 eierdooiers, 4 eetlepels kappertjes

  •  Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op19-03-2001
  • Multi-cultureel Voorgerecht
  •  20-30 min.

Lekker voor bij de KerstKoffietafel.

INGREDIENTEN

2 pakjes of 2 eetlepels droge gist, ? cup boter, 2 cups hete melk, ? cup suiker, 2 eieren, 2 theelepels zout, ? theelepel cardamon, 6-7 cups meel, , Voor de vulling:, 1 cup suiker, ? cup gehakte walnoten, 4 theelepels gemalen kaneel, 3 theelepels gesmolten boter

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op03-07-2002
  • Scandinavisch
  •  0-10 min.
INGREDIENTEN

4 dunne moten gefileerde zalm * 2 eetlepels dille * 1 komkommer * 1 dl zure room * enkele druppels citroensap * 1 koffielepel mosterd * peper.

  •  Bijgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op22-11-2004
  • Scandinavisch Bijgerecht
  •  60-120 min.

Dit is echt een vakantiemaaltijd!!!Alles in een pan; bij Omalidy zie de versie onder de naam "Zweeds pannetje", die in onze familie al jaren hoog genoteerd staat!

INGREDIENTEN

, 750 gr vastkokende aardappels, 2 eetlepels boter, 1 grote rookworst, in blokjes, 400 gr rundergehakt, 2 uien, fijngesneden, zout en (versgemalen) peper, 4 eieren, , ,

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op27-06-2002
  • Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Lunchgerecht, ca. 12 stuks Pompoenen zijn niet alleen mooi om te zien, ze zijn ook lekker. Het schillen en snijden van de pompoen kun je beter aan je ouders overlaten. Dit is nogal een zwaar karweitje.

INGREDIENTEN

250 gr pompoen, geschild gewogen, 1 ei, 100 gr (Zweeds) pannenkoekenmeel, 0,5 dl melk, mespuntje zout, 2 eetlepels suiker, 40 gr boter, stroop,

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op13-04-2002
  • Kinderkeuken
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

Ook lekker met vis.

INGREDIENTEN

4 Plakken Zweeds Tunnbrod/ wraps, 1 Courgette, 2 Kipfilets, 100g Zongedroogd tomaat, 1 Aubergine, 50g Go-Tan Original Wok Chilli Garlic, 50g Kruidenkaas, 20g Taugé, 30g Go-Tan Original Chilli Sauce

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op05-11-2015
  • Aziatisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Dessert of zoete snack, 4 stuks

INGREDIENTEN

100 gr Zweeds pannenkoekenmeel (ikea Sweden Shop), 2,5 dl water, 40 gr gesmolten boter, 4 eetl schenkstroop, 4 kleine bananen, gepeld, poedersuiker,

  •  Nagerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op13-04-2002
  • Kinderkeuken Nagerecht
  •  20-30 min.

Vossebes- en Rozemarijnbrood. Kerstrecept, bron: Arla Koket

INGREDIENTEN

50 gr. Gist, 5 dl. Lauwwarm Water, 25 gr. Boter (op kamertemperatuur), Zout, Honing, 250 gr. Creme Fraiche, 1 dl. Vossebessejam (typisch Zweeds), 17 dl. Bloem, Verse Rozemarijn

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op19-01-2000
  • Scandinavisch
  •  30-60 min.

Zweedse chocoladetaart voor de kerst

INGREDIENTEN

200 gr Boter. 3 dl Suiker. 1 dl Kakao. 1 thl Vaniljesuiker. 3 Eieren. 2 dl Meel. 2 dl rozijnen. 100 gr Hazelnoten (gepeld). 2 elp Poedersuiker. 1/2 dl ingevroren vossebes (ofwel lingon op zijn Zweeds. Je kunt een andere bessoort in de plaats gebruiken)

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op07-12-2001
  • Scandinavisch
  •  30-60 min.

Snelle en makkelijke schotel

INGREDIENTEN

500 g aardappels pommes culinair (zak 1 1/2 kg), 300 g sperziebonen, schoongemaakt 2 eetlepels olie, 1 schaal gehaktballetjes Zweeds (355 g), 1 ui, in smalle partjes, 1 blik kidneybonen (400 g), uitgelekt 1 blik minimaïskolfjes (425 g), uitgelekt, 1 bakje cherrytomaten (250 g), gehalveerd

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op17-10-2009
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Janssons verleiding. Zweeds recept volgens origineel zweeds recept. Bron: Nyborjarsvenska

INGREDIENTEN

1 blik (zweedse) ansjovisfilets (zo'n 20 stuks), boter, 2 grote uien, 3 dl creme fraiche, 500 gr aardappelen (6 stuks)

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op10-11-1999
  • Scandinavisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken
Suggesties kookgroepen

Loesje laat zien hoe je op eenvoudige wijze kookproblemen kunt oplossen. Kijk elke dinsdag & vrijdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook… Lees verder »

Sabine laat zien hoe je gerechten waar zij echt trek van krijgt op een makkelijke manier bereidt. Kijk elke maandag & donderdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook.… Lees verder »

Top