3.113 zuurkool recepten

  • Eigen recept
  • Top 100

Een te gekke zuurkoolschotel uit de oven. Het lijkt een "drukke " combinatie, maar het is zo lekker , proef het maar. met zo`n heerlijke knapperige korst.

INGREDIENTEN

1 - 1, 5 kg aardappels, kruimige soort (geschild gewicht); kipbouillon (b.v., van een bouillon blokje); melk, wat roomboter; magere spekjes (125- 250 gr.); scheut room; nootmuskaat; 500 gr. rundergehakt; paprikapoeder; zout en peper; voorgebakken of vers gebakken uitjes; het sap van een uitgeperste sinaasappel; beetje bruine suiker; flinke theelepel sambal badjak; scheut ketjap manis; scheut ketchup.; pakje zuurkool

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op07-10-2008
  • Nederlands
  •  30-60 min.

Het voordeel van de winter is die overheerlijke winter groentes.
Zuurkool, boerenkool, hutspot. Het leuke is om dat iedere keer weer op een andere manier te maken. Deze ovenschotel wordt hier regelmatig gemaakt.

INGREDIENTEN

300 gram (wijn)zuurkool, 300 gram rundergehakt, 2 sjalotjes, 3 eetlepel creme fraiche, 3 theelepel chilipoeder, 200 gram champignons, 1 1/2 theelepel karwijzaad, peper en zout, 150 gram geraspte oude kaas, aardappelen voor puree, hoeveelheid naar smaak (normaal gesproken ruim 300 gram), boter, Halve liter blik ananas, eventueel paneermeel

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op12-01-2005
  • Nederlands
  •  60-120 min.

Het principe lijkt op een Britse sheperd`s Pie, maar is het niet. Zo`n schotel is met ander vlees en is anders gemaakt. Deze heb ik gemaakt naar een oud idee van Gordon Ramsey en heb er, in de loop der jaren, mijn eigen draai aan gegeven. Het idee van Ramsey was om kippenbouillon te gebruiken en het vocht te binden. Heel goed want is echt een smaaksensatie. Is hij lekker, ja, vult hij, ja, is het stevig deze maaltijd, ja, dus een prima ovenschotel om de gure donkere maand `November` en de winter mee door te komen. Probeer hem zelf maar en dan hoor ik het wel. Met kook en baktijd meegenomen kan deze in een uurtje dampend op tafel staan. Eet smakelijk !

INGREDIENTEN

750 gr mager rundergehakt, 4 ons uien (in halve ringen), 3 teentjes knoflook (fijn), 2 grote winterpenen (julienne), 2 ons fijne erwten (diepvries), 125 gr champignons (in halve plakjes), 2 el tomatenpuree, ½ el tijm, ½ liter kippenbouillon (sterk geconcentreerd), 2 el bloem, 75 ml worchestersaus, Olijfolie, 1 kilo kruimige aardappels, 2 eierdooiers, 75 gr oude geraspte kaas of lekkerder, parmezaan, Zeezout, Zwarte peper

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op01-11-2012
  • Internationaal
  •  30-60 min.

Ondanks dat het niet eens zo koud is momenteel krijg je door de korte dagen zin in echte winterkost. Gisteren aten we deze heerlijk zuurkoolschotel! Een ware smaaksensatie met de combinatie van appeltjes, crème fraîche, gehakt, spekjes en mosterd.

INGREDIENTEN

, , - 5 aardappelen, - 250 gram zuurkool, - 1 bakje spekjes, - klein potje crème fraîche, - halve appel, - 150 gram gehakt, - geraspte kaas, - nootmuskaat, - peper en zout, - scheutje melk, - klontje boter, ,

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op06-11-2011
  • Nederlands
  •  0-10 min.

Dieet recept voor suiker zieken, anno 1935.

INGREDIENTEN

200 gr zuurkool, 20 gr boter, zout.

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op07-10-2003
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Aanrader!

INGREDIENTEN

Zuurkool,1 rookworst,maggi puree voor ovenschotels,ontbijtspek,uienringen,1 eetl. mosterd,1 theelepel thijm

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op23-01-2003
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Zuurkool met toch ook een lekkere pittige smaak.

INGREDIENTEN

Pakje zuurkool, ik neem meestal zuurkool met kruiden--Pnd.gehakt

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op29-04-2000
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Een ovenschotel van aardappelpuree, zuurkool, gehakt en ananas. M'n moeder maakte dit vroeger heel vaak, en het was altijd bijzonder smullen!

INGREDIENTEN

1 1/2 kilo aardappelen (kruimige), 1 kilo (wijn)zuurkool, 500 gram gehakt, peper, zout, melk, nootmuskaat, 2 eieren, ketjap (zoet), 4 rode uien, paneermeel, boter, blik ananas en eventueel geraspte kaas.

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op08-11-1999
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Een stamppot met zuurkool die echt de moeite waard is om te proberen. Mensen, vrienden en collega?s die zuurkool maar niks vinden zijn "OM" na geproeft te hebben.

INGREDIENTEN

Wijn zuurkool of een ander soort, het maakt niet uit, 1 dubbel pak magere spekjes, 1 blikje ananas (suikervrij is die van delmonte..), 1 halve of hele literblik perzik, schijfjes of niet maakt niet uit, melk boter peper zout en een lepel mosterd, dit is voor de puree, 1 gesnipperde ui, 2 handen vol blanke rozijnen, evt 1 gesnipperde rode paprika, aardappels voor de puree

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op02-10-2005
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Zuurkool met krokante korst

INGREDIENTEN

Zakje zuurkool, aardappels, appelsap, rookworst, spekjes, boter

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op17-02-2004
  •  …
  •  20-30 min.

Een frisse zuurkool stamppot

INGREDIENTEN

500 gr zuurkool,1 kg aardappelen,1 blik annanasstukjes, dobbelsteentjes spek,rookworst, pepper.

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op19-12-2000
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Stampot zuurkool

INGREDIENTEN

Zuurkool, rozijnen, vruchtjes, aardappelen en evt. kookworst en jus.

  •  Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op13-02-2001
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Zuurkool met kerriepoeder

INGREDIENTEN

1 pond zuurkool, 1 bekertje creme fraiche, 3 a 4 aardappels, 1 ui, kerriepoeder

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op12-11-1998
  • Multi-cultureel
  •  20-30 min.

Ook in suriname eten ze dit

INGREDIENTEN

500 gr zuurkool, 100 gr ham, 1 grote ui in reepjes, (1-2 tomaten), 1 madam janet peper, 75 gr boter, zout of 1 blokje

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op05-08-1999
  • Surinaams Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Verrukkelijke zuurkool uit de romertopf.

INGREDIENTEN

400 g zuurkool, 200 g ananasstukjes uit blik, 1 laurierblad, 10 jeneverbessen, stukje spekzwoerd, scheutje water, scheutje droge witte wijn

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op24-10-1999
  • Bijgerecht
  •  30-60 min.

Een stamppot met salami, paprika en appel.

INGREDIENTEN

* 1 pond zuurkool, * 1 kilo aardappelen, * 1 groene paprika, * 1 zoete appel, * 250 gram salami in blokjes

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op05-12-1999
  • Goedkoop en snel Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Met ananasWel zuurkool, geen stampot.

INGREDIENTEN

Pakje zuurkool, ketjap (manis), 250 gr. gehakt, Gehakt kruiden, Klein blikje ananas, 1 theel. laos, 1 theel. boemboe sate, 1 kopje rozijnen.

  •  Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op11-12-2000
  • Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Uit de oven

INGREDIENTEN

750 gram zuurkool, 1= kilo aardappelen, 250 gram heel dun gesneden mager doorregen spek, peper, zout, nootmuskaat, 50 gram boter of margarine, scheutje melk, 1 ei, 1 rookworst

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op08-05-1999
  • Duits Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Zoetzure zuurkoolschotel

INGREDIENTEN

Pond rundergehakt, 3 uien, 3 theelepels kerriepoeder, 1 1/2 ons ontbijtspek,1 pond zuurkool, blik ananas, 3 bananen, aardappels, zout, peper, paneermeel

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op30-09-1999
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Lekkernij

INGREDIENTEN

1000 gram zuurkool *4 plakjes gerookt spek * 1 grote ui * drie soeplepels kristalsuiker * peper.

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op23-04-2000
  • Multi-cultureel
  •  20-30 min.

Stoofschotel met hachee

INGREDIENTEN

1 pond soepvlees, 1 portie puree voor 4 personen, 1 pond zuurkool, 1 pakje stoofmix voor hachee (Maggi), oude kaas.

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op12-01-2002
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
INGREDIENTEN

2 uien, fijngesneden, 40 g ganzenvet, 1 kg zuurkool, 1 laurierblad, 2 kruidnagels, 10 jeneverbessen, 3-4 dl witte wijn, peper, zout,

  •  Bijgerecht
  •  120 min. <
  • Geplaatst op05-10-2000
  • Nederlands Bijgerecht
  •  120 min. <

Met ei en ham

INGREDIENTEN

1 pond zuurkool,5 eieren,5 eetl melk,1 plak ham,plak ham ongeveer twee ons,50g boter,beetje oregano en kervel,peper en zout

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op10-08-2000
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Volgens mijn Duitse moeder

INGREDIENTEN

1 varkenshammetje, 500 gr zuurkool, 1 dikke ajuin, 1 dikke zure appel, gerookte spekblokjes 200 gr, 1 liter bouillon, geneverbesjes (5), peper en zout, azijn, 1 rookworst, margarine, 2 soeplepels suiker, 2 laurierbladeren

  •  Bijgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op11-08-2001
  • Duits Bijgerecht
  •  60-120 min.

Zuurkool schotel uit de oven

INGREDIENTEN

1 1/2 ons spekblokjes,3 theel paprikapoeder,2 dl yoghurt,1 1/2 theel thijm,blikje tomatenpuree,1 ui,1 eetl bloem,iets zwarte pepper,kaas(jong belegen),1 pak zuurkool,1 pak aardappelschijfjes,kipfilet.

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op09-06-2000
  • Goedkoop en snel Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Gestoofd in donker bier

INGREDIENTEN

1 rode paprika, 50 gram boter, 1 ui, 500 gram zuurkool, 1 flesje donker bier, 2 laurierblaadjes, 2 kruidnagels, 2 eetlepels blanke rozijnen, 1 eetlepel gehakte tijm, 200 gram zuurkoolspek, 1 rookworst

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op08-03-2007
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Zuurkool met gebakken spek en aardappelpuree

INGREDIENTEN

Een pakje zuurkool, een grote ui, een maggieblok, 2 plakjes van 25gr. onbijtspek,zout en peper, 8 speklapjes, 8 aardappels en eventueel rozijnen en of mandarijntjes

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op12-01-2000
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Zuurkool maar dan niet gestamt

INGREDIENTEN

1 pak maggie aardappelpure voor in de oven., 250 gram gehakt halfom of runder., 1 pakje zuurkool uit de koelling welke jezelf het lekkerste vind., (en water of melk wat er achter op het pak staat)

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op22-07-2005
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Eigen recept

Voordat ik het recept van Hongaarse zuurkool op Smulweb wilde zetten heb ik eerst gekeken of er soms een soortgelijk recept opstond. Er stonden heel veel lekkere recepten met dezelfde naam op maar ik kwam niet hetzelfde recept tegen. Dit is eigenlijk een recept van een nicht van mij maar ik heb het zo veranderd dat het nu mijn eigen recept is geworden. Alleen de naam die zij aan het recept gaf is gebleven en hoe ze daaraan kwam weet ik ook niet maar.. het is een superlekker recept mag ik wel zeggen.
Op 3.11.2012 weer eens gemaakt met een zelfgemaakte `jachtsaus` en nieuwe foto`s geplaatst.
Natuurlijk kan je dit ook maken met een pakje jachtsaus.

Ps Er staat voor 6 personen maar er kunnen ook 7-8 personen van eten. Wij zijn met ons twee dus ik doe altijd de rest in aparte bakjes en vries ze dan in (altijd handig als ik geen tijd heb) en de smaak blijft behouden in de vriezer.

INGREDIENTEN

1 pond zuurkool.(of wijnzuurkool), 1 kilo aardappelen.(geschild gewogen)., 1 pond gehakt. (naar smaak half om of runder)., 2 grote uien., 1 flinke prei., 1 rode paprika.(dit keer nog een halve gele toegevoegd), 2 tomaten. (of wat kleine tomaatjes), 1 bakje (kastanje) champignons., 1 pakje jachtsaus.(of maak zelf de saus- zie link bij serveertips, 1 eetlepel tomatenketchup., 1 flinke tl pittige of gerookte paprikapoeder., Peper en zout naar smaak., Geraspte kaas om over het gerecht te strooien., (Eventueel 1 goudreinet of andere zachtzure appel en een bosje lente-uitjes, hoeft niet is wel lekker!), Eventueel 1-2 teentjes knoflook

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op07-12-2004
  • Hongaars
  •  60-120 min.
  • Eigen recept
INGREDIENTEN

1 kg zuurkool, 1/2 l witte wijn, 400 gr katenspek, 50 ml azijn, 200 ml vet (gans of runder), 4 bl laurier, 1 kruidnagel, 8 jeneverbessen

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op06-01-2011
  • Nederlands
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

1 zakje zuurkool, 500 gram magere runderlappen, 1 ui, zout, peper, ca. 3 lepels boter, tijm, laurierblad, 2 theelepels paprika, enkele zilveruitjes, 1 glas rode wijn, 1 lepel bloem aardappelpuree

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op15-01-2001
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

750 gram zuurkool, 1? kilo aardappelen, 250 gram heel dun gesneden mager doorregen spek, peper, zout, nootmuskaat, 50 gram boter of margarine, scheutje melk, 1 ei, 1 rookworst

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op19-02-2000
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Zuurkool over maak dan dit recept,

INGREDIENTEN

Zuurkool rest (dus al gekookt),Krabbetjes klein gehakt, speklapjes (2) in reepjes gesneden, tomatenpuree, tomatefrito, 2 aardappels in blokjes gesneden, gesnipperde ui, knoflook fijn gehakt, kummel,oregano scheut rode wijn niet noodzakelijk maar wel lekker, olijfolie, bouillon eventueel restes knieschijf rookworst.

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op11-01-2002
  •  …
  •  30-60 min.

Met oosterse kruiden

INGREDIENTEN

Voor DE ZUURKOOL:25g boter of ganzenvet,500g zuurkool,1 goudrenet,in blokjes,5 jeneverbessen,zout,peper,2 dl kippebouillon(van tablet)., VOOR DE AARDAPPELPUREE:1 kg aardappelen,ongewschild,zout,peper,75g boter,2? dl volle melk,2 el fijngesneden koriander., VOOR HET GEHAKTMENGSEL:2 el olie,100g gekookte ham,in reepjes,500g rundergehakt,150g shii-take,in plakjes,? tl gemalen kaneel,1 tl gemalen komijn,1 tl gemalen koriander,1 tl kerriepoeder,1 dl Griekse yoghurt,zout,peper,takje koriander.

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op13-03-2002
  • Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Zelfgemaakte zuurkool, makkelijk en lekker

INGREDIENTEN

7 kg witte kool,10 peperkorrels,60 gr zout,eetlepel kummel ., , .

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op24-08-2003
  •  …
  •  30-60 min.

Een ongelooflijk lekker zuurkoolrecept bijeen geschraapt op een donkere koude wintermiddag

INGREDIENTEN

0.5 kilo wijnzuurkool, 0.5 kilo aardappelen, 1 kipfile, 2 theelepels dragon, scheut witte wijn, 3 jeneverbessen, 2 teentjes knoflook, olie, peper, zout, twee theelepels kerrie, eetlepel sesamzaad, bolletje gember

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op20-01-2000
  • Amerikaans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Zelf gemaakte zuurkool

INGREDIENTEN

10 kilo witte kool (of 7 kilo witte en 3 kilo savoyekool), 100-120 gram zout, ongeveer 20 peperkorrels of jeneverbessen, ongeveer 1,5 deciliter karnemelk, extra zout

  •  Hoofdgerecht
  •  120 min. <
  • Geplaatst op01-03-1999
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  120 min. <

Bevat per portie à 250 gram circa 370 kcal.

INGREDIENTEN

*4 kipfilets à 100 gram, *4 el gove mosterd, *1 el soja(s)aus, *2 el (o)lijfolie, *3 preien, in ringen, *1 blikje ananasblokjes (ca. 250 gr), *2 appelen, *2 dl slankroom, *2 dl witte wijn, *500gr zuurkool, *zout en peper.

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op09-05-2007
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Zuurkoolschotel met perzik en brie

INGREDIENTEN

1 kg aardappelen in stukjes, 500 gr wijnzuurkool, zout, peper, 1 blik perzikken (820 gr), 200 gr roombrie, boter voor invetten ovenschaal, 300 gr dikgesneden caselerrib (vleeswaren)

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op21-11-1999
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Gekruide zuurkool met varkensvleesreepjes. Lekker stevige najaarschotel.

INGREDIENTEN

Gesnipperde ui reepjes rode paprika knoflook 1/2 el paprikapoeder 1/2 tl kummel 1/2 tl majoraan 250 g varkensvlees in reepjes blikje tomatenpuree 1/2 bouillon tablet 500 g kruidenzuurkool olie of boter om in te bakken

  •  Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op31-10-2001
  • Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
Zuurkool

Zuurkool

Als de zomer voorbij is en het weer wat kouder wordt buiten wordt het weer tijd voor echte wintergroenten. Zuurkool is er zo eentje. Maak een heerlijke zuurkool door lekkere ingrediënten toe te voegen. Prak de zuurkool door lekkere aardappelen heen, doe er een vette jus over, en je hebt een heerlijk gerecht. Kijk hieronder voor een aantal lekkere variatietips en geniet de hele winter van zuurkool, maar steeds net even anders. Als je niet van de smaak van zuurkool houdt dan kun je natuurlijk ook voor een andere stamppot kiezen. Laat die winter maar komen, smullen maar!

Meest bekeken

Wok je koelkast leeg wordt mogelijk gemaakt door Go-Tan

Wok je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken
Suggesties kookgroepen

Je leest het in Smult, het magazine voor hobbykoks van Smulweb. Met recepten van o.a. Ellemieke Vermolen en Paul Hollywood - The Great British Bake Off. Actie: 4x nu 17,95 > … Doe mee »

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies