Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Zuurdesem recepten (79) Alles wissen

Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid

Zuurdesem is een natuurlijk vorm van gisten, om brood te laten rijzen.

INGREDIENTEN

5 eetlepels meel en een scheutje lauwwarm water.

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op25-06-1999
  • Regionaal
  •  0-10 min.

Zuurdesem-volkorenbrood

INGREDIENTEN

Voor een brood van 400 gram, 5 el zuurdesemstarter, 5 el water, 4 el geplatte tarwekorrels, 30 gr roomboter, 1 eetlepel heidehoning (of sinaasappelhoning), 2 el melkpoeder, 1 tl zout, 120 gram broodbloem, 120 gram volkorenmeel, 1,5 tl gist,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op14-12-1998
  •  
  •  30-60 min.

Zelf zuurdesem maken om vervolgens brood te kunnen bakken

INGREDIENTEN

Voor het zuurdesem zijn de ingredienten:, - eerste dag 8 eetlepels meel (hetzelfde meel waarvan uiteindelijk het brood gebakken gaat worden., - derde dag 2 a 3 eetlepels meel, - vierde dag 2 a 3 eetlepels meel, - vijfde dag 2 a 3 eetlepels meel

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op04-01-2004
  • Biologisch
  •  > 120 min.

Apart van smaak erg lekker met franse kaas

INGREDIENTEN

180 ml melk, 1 1/2 eetl olie, 3 eetl. stroop, 1 1/4 theel. zout, 1 eetl karwijzaad, 3 eetl. cacao, 60 gr. broodbloem, 150 gr. roggemeel, 75 gr. volkorenmeel, 3 eetl maismeel, 8 eetl zuurdesem

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op15-10-2000
  • Nederlands
  •  > 120 min.
INGREDIENTEN

Voor 2 broden : zuurdesem : 7 gram gist - 1 theelepel basterdsuiker - 2 koppen roggemeel - 3 1/2 dl warm water - brooddeeg : 1 kop roggemeel - 3 1/2 kop bloem - 1/4 kop bruine suiker - 3 theelepels karwijzaad - 2 theelepels zout - 7 gram extra gist - 2 1/2 dl extra warm water - 65 ml olie

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op29-07-2004
  • Nederlands
  •  60-120 min.

Voor twee broden.

INGREDIENTEN

Zuurdesem: 7 g gedroogde gist* 1 theel. basterdsuiker* 2 koppen roggemeel* 3,5 dl warm water* Brooddeeg: 1 kop roggemeel* 3 1/2- 4 1/4 kop bloem* 1/4 kop bruine suiker* 3 theel. karwijzaad* 2 theel. zout* 7 g gedroogde gist, extra* 2,5 dl warm water, extra* 65 ml. olie.

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op13-07-2000
  •  
  •  > 120 min.

Roggebrood van zuurdesem

INGREDIENTEN

Voor de desem, > 8 eetlepels volkorenmeel, > lauw water, , Voor het brood, > 800 g volkorenmeel, > 1/2 kop pepita's, > 1,5, theel zout, > lauw water

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op05-02-2004
  • Biologisch
  •  60-120 min.

Ouderwetse resep

INGREDIENTEN

Hier is 'n resep om 'n suurdeeg te maak, eintlik is dit 'n insuur vloeistof, Dit was mos genoem, mense het dit gebruik om mosbeskuit en ook mosbolletjies te maak. Dit was ook gebruik om moskonfyt te maak. Ek het ongelukkig nie 'n resep vir beskuit of bolletjies nie, maar die konfyt is maklik. Kook net die vloeistof tot dit so dik soos stroop is.,

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op25-07-2005
  • Afrikaans
  •  > 120 min.
  • Eigen recept

Dit brood is per ongeluk ontstaan, en je hebt er zuurdesem voor nodig

INGREDIENTEN

Volkoren broodddeeg, zuurdesem, vijgen, zonnebloempitten of gehakte noten, roggemeel

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op30-10-2013
  • Europees
  •  > 120 min.
  • Eigen recept

Dit brood is per ongeluk ontstaan, en je hebt er zuurdesem voor nodig

INGREDIENTEN

Volkoren broodddeeg, zuurdesem, vijgen, zonnebloempitten of gehakte noten, roggemeel

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op30-10-2013
  • Europees
  •  > 120 min.

Is nodig om een zuurdesembrood te maken ZONDER Gist

INGREDIENTEN

60 ml. water, 60 gram meel (roggen of tarwe), , ,

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op29-11-2001
  •  
  •  > 120 min.

Is nodig om een zuurdesembrood MET Gist te maken

INGREDIENTEN

300 ml. water, 300 gram meel (roggen of tarwe), 1 eetlepel suiker, 2? theelepel droge gist, , ,

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op29-11-2001
  •  
  •  > 120 min.
  • Eigen recept

 Zuurdesem met appelstroop en forelfilet

INGREDIENTEN

1 liter appelsap, 200 g bruine basterdsuiker, 1 snee zuurdesembrood, 2 forelfilets

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op25-11-2014
  •  
  •  60-120 min.

Dit recept is afkomstig van Jeroen Robberegt, de chef de cuisine van Grand Restaurant Karel V. Lekker als voorgerecht of zomers hoofdgerecht.

INGREDIENTEN

, 4 stuks sardines, Zuurdesem brood, 2 stuks scharrel ei, eiwit, Mayonaise, Truffel, Bieten blad, Pisenlit/Molsla,

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op22-05-2008
  •  
  •  0-10 min.

Heerlijke krokante bodem door het gebruik van de zuurdesem. Je kunt het deeg tot 6 dagen na het maken gebruiken.

INGREDIENTEN

330 gram water op kamertemperatuur, 18 gram zout (iets minder dan een eetlepel), 510 gram bloem. Gebruik liefst bloem van harde tarwe, 405 bloem verkrijgbaar bij de Turk, 45 gram zuurdesem, theelepel gedroogde gist, eetlepel olijfolie,

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op01-07-2012
  • Italiaans
  •  > 120 min.
  • Eigen recept

Een prachtige salade waarbij je de Magimix optimaal kunt gebruiken.

INGREDIENTEN

1 winterpeen, 2 rode bieten gekookt, 50 gram zuurdesembrood, 1 theel. mosterd, 2 eetl. azijn, 1 theel. honing, 2 eetl. bieslook gehakt, 50 gram pastrami, 4 eetl. olijfolie, 2 eetl. zonnebloempitten

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op29-11-2013
  •  
  •  30-60 min.

Dit is zuurdesemdeeg waar je steeds een gedeelte van gebruikt en daarna weer aanvuld.

INGREDIENTEN

Voor het moederdesem:, 120 gr. volkorentarwemeel;, 6 dl lauw water;, , Voor het zuurdesem basisrecept:, 600 gr. volkorenmeel;, 125 gr. moederdesem;, 2 theel. zeezout.

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op17-01-2001
  •  
  •  > 120 min.

Brood gemaakt met zuurdesem

INGREDIENTEN

1 kommetje zuurdesem, 1 kg roggemeel, ongeveer 500 cc water, 2 theelepels zout.

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op25-06-1999
  • Regionaal
  •  > 120 min.

Zuurdesembrood uit een broodbakmachine

INGREDIENTEN

300 ml water, 10 g zout, 10 g suiker, 600 g volkorenmeel, 300 g zuurdesem, 16 g boter

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op20-02-2001
  • Biologisch
  •  > 120 min.

Lamsrack met een heerlijk gekruide korst

INGREDIENTEN

3 dikke boterhammen wit of zuurdesem, 7 gr fijn gehakte bladpeterselie, 1 citroen,alleen de schil,goed wassen vooraf, 1 teentje knoflook,geperst, 60ml olijfolie, plus een beetje extra voor het bakken, zeezout, vers gemalen zwarte peper, 2 x Lamsrek met 8 botjes, 2 eetlepels Dion mosterd,

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op24-10-2004
  • Frans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Kleine zuurdesems met rolmopjes van tonijn met creme van amandelen, gedroogd spek en Ocietra kaviaar.

INGREDIENTEN

De hoeveelheden zelf aanpassen aan het aantal personen en amuse of voorgerecht., Ingredieten; verse zuurdesem of viergranen stokbrood*peterselie* verse tonijn* citroen* olijolie* gembersap* amandele* zure room* spekjes* kaviaar.

  •  Voorgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op13-06-2002
  • Voorgerecht
  •  0-10 min.

Laat de lange rijstijd je niet weerhouden dit heerlijke brood te proberen.

INGREDIENTEN

Voor 1 groot brood:, 500 g volkoren speltmeel, 250 g volkoren roggemeel, 250 g grofgemalen spelt, 1 blokje (42 g) verse gist of 2 zakjes gedroogde gist, snuf suiker, 1/2 l karnemelk, 150 g zuurdesem, 1 el zout

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op08-03-2000
  •  
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

Moederdeeg 100 gram voltarwemeel fijn koud water, Voltarwemeel voor het brood 250 gram, Boerenbruin 125 gram, Boerenwit 125 gram, Zout 5 gram, Zuurdesem (Moederdeeg) 50 gram, Water 150 cc, Ongezoete karnemelk 150 cc, Boter 20 gram,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op29-11-2001
  •  
  •  30-60 min.

Zelfgemaakt van magda 10 stuks

INGREDIENTEN

175 tot 250 ml lauw water, 1 eetl. droge gist, 1 eetlepel suiker, 350 gr. wit meel, 1 theel. zout, 1 theel. olie., Kan ook met zuurdesem of deels volkorenmeel.

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op11-11-2000
  • Goedkoop en snel
  •  10-20 min.

Maar dan anders! (zuurdesembroodje)

INGREDIENTEN

- zuurdesem (kijk voor het basisrecept op mijn homepage), - 300 gram volkorenmeel, - 100 gram notenmuesli, - 50 gram sesamzaad, - 50 gram lijnzaad, - 3 eetlepels cacao, - 3 eetlepels oerzoet, - 25 ml tarwekiemolie, - 5 gram zout, - 100 ml water, - 120 ml rijstemelk amandel

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op21-05-2004
  • Biologisch
  •  > 120 min.

Lekker volkoren broodje

INGREDIENTEN

- 100 gram viergranen vlokken, - 50 gram boekweitvlokken, - 50 gram rijstevlokken, - 50 gram tarwevlokken, - 100 gram volkoren tarwemeel, - 50 gram volkoren speltmeel, - 50 gram volkoren roggemeel, - 50 gram zonnebloempitten, - 150 ml zuurdesem (recept staat op mijn website), - 50 ml haverdrank

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op08-02-2004
  • Biologisch
  •  > 120 min.
INGREDIENTEN

500 g volkoren speltmeel, 250 g volkoren roggemeel, 250 g grofgemalen spelt, 42 gr gedroogde gist, beetje suiker, 1/2 ltr karnemelk, 150 g zuurdesem, 1/2 el zout

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op23-05-2002
  •  
  •  60-120 min.

Een volkoren desembrood van verschillende melen, met zonnebloempitten, pompoenpitten en lijnzaad.

INGREDIENTEN

- 225 ml zuurdesem van speltmeel (recept is te vinden op mijn site), - 150 gram volkoren speltmeel, - 50 gram volkoren roggemeel, - 100 gram griesmeel, - 50 gram tarwe zemelen, - 50 gram lijnzaad, - 50 gram pompoenpitten, - 50 gram zonnebloempitten,

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op15-02-2004
  • Biologisch
  •  > 120 min.

Lekker zoet, maar stevig broodje!

INGREDIENTEN

- 125 ml vloeibare zuurdesem van volkoren speltmeel (recept om zelf zuurdesem te maken staat op mijn homepage), - 50 ml haverdrank, - 150 gram volkoren speltmeel, - 140 gram volkoren tarwebloem, - 3 eetlepels rijstevlokken, - 3 eetlepels rietsuikermelasse

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op06-02-2004
  • Biologisch
  •  60-120 min.

Zeer voedzaam en lekker! Het recept is voor 2 broden.

INGREDIENTEN

Voor 2 broden:, 350 g tarwemeel, 350 g roggemeel, 100 g grofgemalen rogge, 100 g grofgemalen spelt, 100 g grofgemalen boekweit, 50 g lijnzaad, 50 g zonnebloempitten, 2 flinke tl zout, 1.1/2 blokje (60 g) verse gist of 3 zakjes gedroogde gist, flinke snuf suiker, 150 g zuurdesem, zonnebloempitten om mee te bestrooien

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op08-03-2000
  •  
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

450 gram volkoren roggemeel -, 50 gram volkoren tarwemeel -, 1/2 zakje gist -, 10 gram zout -, 10 gram gesmolten boter -, 400 ml lauw water -, 150 gram zuurdesem -, 100 gram zonnebloempitten -, 1 koffielepel anijs -, 1 koffielepel kummel, ,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op07-03-2004
  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Gezond brood van spelt en zuurdesem

INGREDIENTEN

150 gram zuurdesem, gemaakt van spelt of evt. roggemeel., 150 gram speltmeel, 125 gram speltbloem, 100ml lauw water (indicatie), 7 gram zout, 2 eetlepel olijfolie

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op16-11-2013
  • Biologisch
  •  > 120 min.

(ca. 30 stuks)

INGREDIENTEN

500 gr gebuild tarwemeel, 75 gr zuurdesem of 30 gr gist, 4? dl rozijnenweekwater, ? deel kaneel, ? deel vanillepoeder, ? deel anijs, 1 deel zout, 120 gr rozijnen, 1 grote appel in blokjes, geraspte citroen- of sinaasappelschil (biol.!), 1 a 2 l zonnebloemolie om in te bakken, event wat sojamelk, event wat cashewnoten,

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op22-11-2001
  • Nederlands
  •  > 120 min.

Iers recept met meel van klaver, rogge en tarwe

INGREDIENTEN

100 gram meel van de rode klaver , , 250 gram roggemeel, , 250 gram tarwemeel , , 1 deciliter karnemelk , , 2 deciliter water, , 1 theel zout, , wat zuurdesem of een zakje bakking (dubbelle koolzure soda),

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op25-10-2002
  • Iers
  •  > 120 min.

Echt een plaatje om te zien. GEWELDIG om dit te serveren. Het is de tijd er nog wel niet. Waarom de overbekende Chili niet eens in een heel bijzonder vorm serveren . In een kopje van brooddeeg TOP

INGREDIENTEN

VOOR DE CHILI 2 uien gesnipperd 3 teentjes knoflook, uit de knijper 100 gr doorregen spek in kleine blokjes 4 el olijfolie 600 gr gehakt, half om half 1 grote cayennepeper 1 tl komijn, gemalen 1 1/2 tl paprikapoeder, zoet 3 tl suiker 3 el tomatenpuree 2 groene paprika's, in kleine blokjes 2 blikjes (800gr) tomaten in stukjes 1 blikje (300gr) mais afgegoten 1 blikje (300gr) kidneybonen, afgegoten. VOOR 6 BROODKOPJES A 250 gr 600 gr roggebloem 300 gr tarwebloem 5 dl water (kamertemperatuur) 80 gr zuurdesem 1 1/2 blokje verse gist 90 gr zout.

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op30-07-2004
  • Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Rusland heeft een lange traditie in het broodbakken en men kent er daarom veel verschillende soorten brood.Dit compacte roggebrood moet u een dag na het bakken pas in hele dunne sneetjes snijden.

INGREDIENTEN

Op de 1e dag voor de zuurdesem:, 20 g verse gist2 dl lauw water75 g roggemeel, Op de 2e dag:20 g verse gist1/2 dl lauw water1 el zout1 el anijspoeder650 g roggemeel(en wat extra voor het verwerken).

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op15-04-2003
  • Russisch
  •  > 120 min.

Per persoon 240 kcal.

INGREDIENTEN

50 gram gemengde slablaadjes, 1 eetlepel gehakte bieslook, 200 gram gerookte zalm, 6 eetlepels creme fraiche, 2 eetlepels kappertjes(uitgelekt en gehakt), zout, zwarte peper, 4 sneetjes geroosterd brood(bijv. meergranen of zuurdesem).

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op02-09-1999
  •  
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Beleg zelf het broodje met je favoriete ingrediten

INGREDIENTEN

2 rode uien, 2 courgette, 8 takjes bladpeterselie, citroen, 4 hamburgers (Hereford rundvlees), 4 broodjes (zuurdesem bollen), 4 el yoghurt, 125 g mesclun, 2 el olijfolie, 4 el extra vierge olijfolie, Peper en zout naar smaak toevoegen

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op07-05-2014
  • Multi-cultureel Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Een kaasdessert

INGREDIENTEN

6 dunne sneetjes bruin- of zuurdesem brood met noten en rozijnen, 6 plakjes chevre (Franse geitekaas in broodvorm), 3 eetlepels honing

  •  Nagerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op24-11-1999
  • Nagerecht
  •  10-20 min.

Een vuistregel voor dit oud en authentiek recept is ? knoflook NOOIT meekoken!

INGREDIENTEN

4-8 teentjes knoflook, 250 gr aardappelen (optioneel), 1 tl majoraan, ? tl karwijzaad, 50 gr reuzel of ganzenvet (event. roomboter), 4 sneetjes zuurdesem brood (Oberlander van Kelderman), 1 l vleesbouillon (blokje), versgemalen peper en zout,

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op06-01-2003
  • Tsjechisch
  •  20-30 min.
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken

Sabine laat zien hoe je gerechten waar zij echt trek van krijgt op een makkelijke manier bereidt. Kijk elke maandag & donderdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook.… Lees verder »

Loesje laat zien hoe je op eenvoudige wijze kookproblemen kunt oplossen. Kijk elke dinsdag & vrijdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook… Lees verder »

Smult is het lekkerste kooktijdschrift voor de hobbykok. Ieder kwartaal verschijnt er een nieuw nummer boordevol kookinspiratie voor bij jou aan tafel. Alleen nu ontvang je voor €19,95 5 nummers Smult!… Lees verder »

Top