1. Home
  2. Recepten
  3. Zuurdeeg

Zuurdeeg recepten (17) Alles wissen

Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid

Zuurdeeg

Zuurdeeg is vermoedelijk een van de oudste rijsmiddelen voor brooddeeg..

INGREDIENTEN

Het is gebaseerd op een mengsel van roggemel en water,beide twee woneren der natuur ..omdat ze samen melkzuurbacterien op bouwen die je nodig hebt om brood te bakken,aangezien dit deeg gluten mist.bovendien beschermen deze bactirien het gebakken brood tegen schimmel en verlengt het de houdbaarheid.maar bovenal geeft het het brood na een meerdaags rijsigings proces structuur en een volle smaak,en een heel lichverteerbaar karakter.een natuurlijk zuurdeeg word volgens de klassieke manier dire dagen te rijzen gelegd,komijn (wat vaak hier in verwerkt zit) is niet alleen een smaakrijke kruid soort maar heeft ook een positiefe inwerking op het verzurings proces

Bereidingswijze

Roer 100 gr rogge met de komijn en 1,5 dl lauw water samen tot een dunne pap.en laat het afgedekt rijzen op een warme plaats in 2 dagen .wanneer het een zwak zure lucht heeft gekregen ,worden de luchtbellen opgebouwd en word het een luchtig mengsel dan is het tijd om 100 gr rogge bij te voegen en 1 dl lauw water.laat het vervolgens nog eens rijzen voor een dag.doe er op de derde dag de rest van de rogge bij en 2 dl lauw water,laat het daarna afgedekt rijzen voor een dag meer.

  • Internationaal
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op10-10-2002
  • Internationaal
  •  > 120 min.

Zuurdeeg

Omdat gist niet te verkrijgen was in Noord Afrika gebruikte men een natuurlijk zuurdeeg voor het maken van brood.

INGREDIENTEN

115 gram gezeefde bloem. 2 eetl. gezeefd maismeel, 1 eel. arachide-olie, 1,25 tot 1,75 dl lauwwarm water.

  • Arabisch
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op18-05-2005
  • Arabisch
  •  0-10 min.

Kisra/Khboz

Marokkaans brood is rond en heeft een krokante korst. Recept voor 2 broden.

INGREDIENTEN

450 gram bloem, 4 eetl. maismeel, zout, 1x het recept voor zuurdeeg (zie recept hieronder), 3,75 dl. warm water, sesamzaad of anijszaad.

  • Marokkaans
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op18-05-2005
  • Marokkaans
  •  60-120 min.

KRUIDENBROOD

Een brood dat in totaal 4 dagen kost om het te maken..begin dus goed op tijd..

INGREDIENTEN

Voor het zuurdeeg: roggemeel en water 1:1 in verhouding,2 dl karnemelk of lichte zure yoghurt

  • Scandinavisch
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op04-10-2002
  • Scandinavisch
  •  > 120 min.

Heerlijke smoutebollen met appeltjes!

INGREDIENTEN

2 koppen rozijnen, 1 appel (goudrennet, in kleine stukjes), 6 koppen gebuild tarwemeel, 2 tl zeezout, 1 kop zuurdeeg, 2.5 koppen water, olie (om te frituren).,

  • Belgisch
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op30-12-2002
  • Belgisch
  •  10-20 min.

piviny gulas of biergoelasj

Apart en het proberen waard.

INGREDIENTEN

500 gram schouderkarbonade ( in blokjes)., 2 grote uien (gesnipperd)., een theelepel karweizaadjes., een bruine boterham (liefst van zuurdeeg)., 500 gram reuzel (anders desnoods boter)., een halve liter prazdroj of ander pilsener bier., een eetlepel scherp paprikapoeder., peper., zout., en eventueel azijn.

  • Tsjechisch
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op02-04-2003
  • Tsjechisch
  •  10-20 min.

Dorewot (Ethiopisch)

Zeer pittige ethiopische stoofschotel

INGREDIENTEN

Grote hele kip of anderhalf kilo rundvlees (sucadelappen). Bere berre (uitspraak)kun je krijgen bij ethiopisch restaurant.100 gram of meer naar behoefte. Wel voor stoven toevoegen.Is zeer pittig soort cayenne peper met perfecte smaak. 6 hard gekookte eieren. 4 grote gesnipperde uien. enkele winterwortels. bouillion, zout en injera's (zuurdeeg pannekoeken; ethipisch restaurant)

  • Afrikaans Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op08-11-2001
  • Afrikaans Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Ameijoas na cataplana

Schelpdieren in Algarve-stijl; worden gekookt in een zgn. cataplana, een gewelfd gevormde, oorspronkelijk koperen snelkookpan. Als deze attractieve pan aan tafel geopend wordt, zijn de aroma's die vrijkomen van de gerookte ham, zeeverse schelpdieren, tomaten, paprika, piripiri en koriander, een verademing: de ware smaak van de Algarve. En de sappen worden verslonden met heerlijk brood, gemaakt van zuurdeeg. Het hele feestmaal wordt weggespoeld met een kruidige vinho verde als Quinta da Avelada, die u zo met grote teugen opdrinkt!

INGREDIENTEN

1 1/2 kg. schelpdieren (mosselen, kokkels en/of venusschelpen)3 eetl. extra virgine, olijfolie1 grote ui, gepeld en in ringen gesneden4 teentjes knoflook, gepeld en in, plakjes gesneden4 dikke plakken gerookte, luchtgedroogde presunto (ham), in blokjes, gesneden (eventueel te vervangen door bacon of andere gerookte ham)1 chorizo, in, dobbelsteentjesca. 1 1/4 dl droge witte wijn5 verse tomaten1 groene paprika, ontzaad en in reepjes gesneden1-2 piripiripepers (of naar eigen smaak, je bent, gewaarschuwd!), ontzaad en in reepjes gesnedenhandvol grofgehakte, verse koriander, zoutzwarte peper

  • Portugees Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op31-03-2004
  • Portugees Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Panini Caprese

Deze lekker panini caprese is voor bij de geroosterde tomatensoep. Deze staat ook bij mijn recepten.

INGREDIENTEN

O 2 kopjes verse basilicum, o 3 knoflookteentjes, o ½ theelepel zout, o ½ theelepel vers gebarsten zwarte peper, o ¼ theelepel gebroken rode pepervlok, o ¼ kop olijfolie, o 8 plakjes frans of zuurdeeg brood, o 12 verse mozzarella-kaas, dik gesneden, o 12 plakjes rijpe tomaten, o Olijfolie voor het poetsen

  • Italiaans
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op17-09-2017
  • Italiaans
  •  10-20 min.

Ekmek

Luchtig en smakelijk echt Turks brood. Dit recept maakt gebruik van een zuurdeeg starter van 3 dagen.

INGREDIENTEN

Allereerst om turks brood te maken dient u gebruik te maken van absoluut kwaliteit bloem, wit of meergranen. Biologisch bloem voldoet zeer goed., , Voor de starter:, , 2 Koppen meel, 1 Kop lauw water, 1/2 Pakje gist., , Voor het brood:, , 1 Starter, 1 Zakje gist, 3 Koppen meel plus genoeg water om het geheel tot een soepel deeg te kneden, 1 theepel zout, 1 eetlepel olijfolie

  • Turks
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op18-08-2005
  • Turks
  •  30-60 min.

Ameijoas na cataplana

Schelpdieren in Algarve-stijl. Ameijoas in Algarve-stijl worden gekookt in een zgn. cataplana, een gewelfd gevormde, oorspronkelijk koperen snelkookpan. Als deze attractieve pan aan tafel geopend wordt, zijn de aroma's die vrijkomen van de gerookte ham, zeeverse schelpdieren, tomaten, paprika, piripiri en koriander, een verademing: de ware smaak van de Algarve. En de sappen worden verslonden met heerlijk brood, gemaakt van zuurdeeg. Het hele feestmaal wordt weggespoeld met een kruidige vinho verde als Quinta da Avelada, die u zo met grote teugen opdrinkt!

INGREDIENTEN

Het recept: 1 1/2 kg schelpdieren (mosselen, kokkels en/ of venusschelpen) - 3 eetlepels extra virgine olijfolie - 1 grote ui, gepeld en in ringen gesneden - 4 teentjes knoflook, gepeld en in plakjes gesneden - 4 dikke plakken gerookte luchtgedroogde presunto (ham), in blokjes gesneden (eventueel te vervangen door bacon of andere gerookte ham) - 1 chorizo, in dobbelsteentjes - ca. 1 1/4 dl droge witte wijn - 5 verse tomaten - 1 groene paprika, ontzaad en in reepjes gesneden - 1-2 piripiripepers (of naar eigen smaak - u bent gewaarschuwd!), ontzaad en in reepjes gesneden - handvol grofgehakte cilantro (koriander) - zout en zwarte peper, , , ,

  • Portugees Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op18-06-2002
  • Portugees Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

3-granenbrood

Lekker en gezond

INGREDIENTEN

, , 4 dl. magere melk, 4 eetl.(olijf)olie, 300 gr. volkorenmeel, 100 gr. roggemeel, 100 gr. havermout, 30 gr. suiker, 15 gr. zout, 15 gr. kruiden naar smaak, 10 - 15 gr. gistkorrels,, ,

  • Nederlands
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op30-03-2001
  • Nederlands
  •  > 120 min.

Ameijoas na cataplana

Schelpdieren in Algarve-stijl uit Portugal . Ameijoas in Algarve-stijl worden gekookt in een zgn. cataplana, een gewelfd gevormde, oorspronkelijk koperen snelkookpan. Als deze attractieve pan aan tafel geopend wordt, zijn de aroma's die vrijkomen van de gerookte ham, zeeverse schelpdieren, tomaten, paprika, piripiri en koriander, een verademing: de ware smaak van de Algarve. En de sappen worden verslonden met heerlijk brood, gemaakt van zuurdeeg. Het hele feestmaal wordt weggespoeld met een kruidige vinho verde als Quinta da Avelada, die u zo met grote teugen opdrinkt! Tussen haakjes: de piripiripepers in dit recept zijn strikt naar eigen keuze. Deze kleine rode duiveltjes, naar Portugal gebracht vanuit de vroegere Portugese kolonie Angola en heel veel in de keuken van de Algarve gebruikt, zijn verschrikkelijk scherp (heet). Maar zij worden meestal met verstand gebruikt, meer om geur en smaak te geven, dan om je hoofd te laten ontploffen!!! bron: De Vismarkt

INGREDIENTEN

1 1/2 kg schelpdieren (mosselen, kokkels en/ of venusschelpen), 3 eetlepels extra virgine olijfolie, 1 grote ui, gepeld en in ringen gesneden, 4 teentjes knoflook, gepeld en in plakjes gesneden, 4 dikke plakken gerookte luchtgedroogde presunto (ham), in blokjes gesneden (eventueel te vervangen door bacon of andere gerookte ham), 1 chorizo, in dobbelsteentjes, ca. 1 1/4 dl droge witte wijn, 5 verse tomaten, 1 groene paprika, ontzaad en in reepjes gesneden, 1-2 piripiripepers (of naar eigen smaak- u bent gewaarschuwd!), ontzaad en in reepjes gesneden, handvol grofgehakte cilantro (koriander), zout en zwarte peper

  • Portugees Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op23-01-2003
  • Portugees Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Ameijoas na cataplana : Schelpdieren zoals in de algarve

Ameijoas in Algarve-stijl worden gekookt in een zgn. cataplana, een gewelfd gevormde, oorspronkelijk koperen snelkookpan. Als deze attractieve pan aan tafel geopend wordt, zijn de aroma's die vrijkomen van de gerookte ham, zeeverse schelpdieren, tomaten, paprika, piripiri en koriander, een verademing: de ware smaak van de Algarve. En de sappen worden verslonden met heerlijk brood, gemaakt van zuurdeeg. Het hele feestmaal wordt weggespoeld met een kruidige vinho verde zoals Quinta da Avelada !

INGREDIENTEN

1 1/2 kg schelpdieren (mosselen, kokkels en/ of venusschelpen) * 3 eetlepels extra virgine olijfolie * 1 grote ui, gepeld en in ringen gesneden * 4 teentjes knoflook, gepeld en in plakjes gesneden * 4 dikke plakken gerookte luchtgedroogde presunto (ham), in blokjes gesneden (eventueel te vervangen door bacon of andere gerookte ham) * 1 chorizo, in dobbelsteentjes * ca. 1 1/4 dl droge witte wijn * 5 verse tomaten * 1 groene paprika, ontzaad en in reepjes gesneden * 1-2 piripiripepers (of naar eigen smaak), ontzaad en in reepjes gesneden * handvol grofgehakte koriander - zout en zwarte peper

  • Portugees Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op27-09-2001
  • Portugees Voorgerecht
  •  20-30 min.

Boekweitbrood

Voor kinderen van tweeenhalf jaar en ouder

INGREDIENTEN

250 gr boekweitmeel, 250 gr volkoren-tarwemeel, 1 ei, 1 eetl olie, zuurdesempapje of 20 gr gist, 400 tot 500 cc water, snufje (zee)zout,

  • Kinderkeuken
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op25-09-2002
  • Kinderkeuken
  •  30-60 min.

Stoofpot

* Son-of-a-bitch stew *Hoewel er een groot meningsverschil bestaat over de ingredienten die deze stoofpot bevat, is er een ingredient dat alle koks als onmisbaar beschouwen. Dat is darm - volgens een oud gezegde: 'Een hoerenjong hoeft geen hersens en geen hart te hebben en kan toch een hoerenjongen zijn. Maar als hij geen darmen heeft, is hij geen hoerenjong.' De koks van Texasser foeragewagens eisen deze stoofpot op als hun bijdrage in de reeks van beroemde gerechten. Ook cowboys en koks op prairienederzettingen zijn lyrisch over de onvergetelijke smaak van dit gerecht.

INGREDIENTEN

900 g rundvlees (rib- of borststuk), 1 ossenstaart in stukken, 450 g pens, 1 runderhart, 1 tong, 225 g rundertestikels, 450 g zwezerik, 450 g kalfs- of lamsnieren, 225 g lever, 450 g kalfshersenen, 675 g darmen (van een nuchter kalf), 300 g runderniervet, 3 of meer gedroogde rode chilipepers (gehakt), 1 tl oreganoblaadjes, 1 tl salieblaadjes, 2 el zout, 1/2 tl vers gemalen peper, De rundertestikels en de lever kunnen eventueel weggelaten worden.

  • Amerikaans Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op11-07-2000
  • Amerikaans Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Boekweitbrood

Voor kinderen van tweeenhalf jaar en ouder

INGREDIENTEN

250 gr boekweitmeel, 250 gr volkoren-tarwemeel, 1 ei, 1 eetl olie, zuurdesempapje of 20 gr gist, 400 tot 500 cc water, snufje (zee)zout,

  • Kinderkeuken
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op25-09-2002
  • Kinderkeuken
  •  30-60 min.
Nieuwste zuurdeeg recepten
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Top