1. Home
  2. Recepten
  3. Waterzooi

Waterzooi recepten (193) Alles wissen

Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid

*Waterzooi*

Heerlijke "Vlaamse" gevogelte soep!

INGREDIENTEN

2 mooie Kippen- 1 kg mager Soepvlees- 2 grote Bleekselderijen- 3 Aardappelen- 2 Preien- 3 Wortelen- 4 Uien- 4 teentjes Knoflook- 1 bosje Peterselie- 1 blokje magere Vleesbouillon- 1 blokje Kippebouillon- 1 dl Room- Zout& Peper

Voorbereiding

Bouillon: Kook ongeveer 3 liter water met het soepvlees, de kippen, het wit van de preien en de gesneden wortelen. Duur: circa 60 minuten.

Bereidingswijze

Soep: Witte selderij, aardappelen, uien en look gaar koken met de helft van de bouillon. Daarna fijn malen door een draaizeef. De kippen in stukken snijden. Het vel, de beenderen en de afval verwijderen. De stukken kip in de soep leggen, de overgebleven bouillon toevoegen, samen met de blokjes vlees- en kippebouillon. Peper en zout toevoegen. Warm houden en vlak voor het opdienen de room en de gehakte peterselie toevoegen.

  • Belgisch
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op14-12-1999
  • Belgisch
  •  30-60 min.

Waterzooi

INGREDIENTEN

600 gram kabeljauw, 150 gram prei, 150 gram knolselderij, 1 1/2 dl witte wijn, 1 visbouillontablet, sneetjes bruin brood

  • Belgisch
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op21-02-2000
  • Belgisch
  •  30-60 min.

Waterzooi

Waterzooi van parelhoen en inlandse groentjes

INGREDIENTEN

1 courgette, 1 wortel met loof, 150g champignons, 1 selder;1ui;12 kleine bintjes, 4 filets van parelhoen, groentebouillon;blanke roux, 1 ei en 2 dl room(binding), 1 wit van prei

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op16-03-2001
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Waterzooi

Belgisch streekgerecht

INGREDIENTEN

, 2 uien, 1 braadkip à 1500 g, peper, zout, 2 laurierblaadjes, 3 takjes peterselie, 2 takjes tijm, 100 g boter, 1 l kippenbouillon (tabletten), 3 winterwortels, 4 grote preien, ½ struik bleekselderij, 4 aardappelen, 2½ dl koksroom, 2 eierdooiers, 1 eetlepel peterselie,

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op07-01-2000
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Eigen recept

Waterzooi

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op13-02-2009
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Waterzooi

"Gevulde maaltijdsoep".

INGREDIENTEN

* 3 Kipfilets, * 3 kippe bouillon blokjes, * 3 Duimdikke preien, * Zakje worteljes, * Zakje krielaardappeltjes {grof}, * klein bekertjes ongeklopte slagroom, * peper en zout, *

  • Belgisch
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op23-11-1999
  • Belgisch
  •  10-20 min.

Waterzooi

INGREDIENTEN

1 1/2 liter kippenbouillon-, 25 gr boter-, 1 ui-, 1prei-, 3 stengels bleekselderij-, 400 gr in blokjes gesneden kipfilet-, 1 eidooier-, 1 dl room-, 1 eetlepel grove mosterd-, evt. maizena-, bladselderij voor af te garneren.,

  • Belgisch
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op19-05-2003
  • Belgisch
  •  10-20 min.

Waterzooi

Vlaamse soep die met kip of met rundvlees maar ook met vis kan worden gemaakt.

INGREDIENTEN

200 gr soepvlees, 11/4 liter water, 3 tl zout, 6 piment-en peperkorrels, 1 kleine poularde in tweeen (ca 1,2 kg), 200 gr prei, 200 gr wortelen, 100 gr knolselderij, 1 ui, 2 eetl boter, 2 eetl bloem, 2 eierdooiers, 6 eetl slagroom, 3 tl citroensap,

  • Belgisch
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op02-12-2001
  • Belgisch
  •  60-120 min.

Waterzooi

Een heerlijke maaltijdsoep van kip en groenten

INGREDIENTEN

1 kip, 2 wortelen, 1 prei, 15Ogr knolselder, 2 stronkjes witloof, 25Ogr champignons, asperges, spinazie, 2 dl. room, 1 citroen, boter, bloem, kippenbouillon, peterselie, kervel

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op01-12-2000
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Waterzooi

Een echte Zeeuwse vissoep

INGREDIENTEN

Poonfilet, zalmfilet, mosselen, kokkels, Hollandse garnalen, scampies, hoofdkrap, kuit, vissenkopen, visafval, zuring, wortel, prei, ui, garnalenpellen, eierschaal.

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op25-06-2002
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Waterzooi

INGREDIENTEN

1 kip (ca. 1,3 kg), 2 el gehakt peterselie, 250 gr champignons, 3 wortelen, 3 takken witte selder, 2 prei (alleen wit), 1 ui, 2 dl droge witte wijn, 2 dl lichte room, 1 eierdooier, sap van 1/4 citroen, 4 el boter, 3 el bloem, 1 laurierblad, 1 takje tijm, peper en zout,

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op28-03-2010
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Waterzooi

Lekkere smakelijke soep

INGREDIENTEN

Kip, soepgroenten, wittewijn, zout, peper en suiker, koffieroom, vermecelli

  • Belgisch
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op16-07-1999
  • Belgisch
  •  30-60 min.

Waterzooi

Klassieker; hoofdgerecht; 4 a 5 pers. al een dag voordien beginnen; bereidingstijd 25 min.

INGREDIENTEN

1 kip; 2 el gehakte peterselie of 2 bolletjes kervel (diepvries); 3 wortelen; 3 takken witte selder; 250 champignons; 2 preiwitten; 1 ui; 2 dl droge witte wijn; 2 dl lichte room; 1 eidooier; sap van 1 citroen; 4 el boter; 3 el bloem; 1 laurierblad; 1 takje tijm; peper en zout

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op20-10-2003
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

waterzooi

Gemakkelijk te bereiden

INGREDIENTEN

1 knolselder, 5a6 poten, 2 dikke ajuin, 1 citroen, thijm, laurier, groffelnagels, 500gr. champignons, 1 soepkip, 1 flesje room, boter, 2 eidooier, maizena, peper, zout

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op25-01-2002
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Waterzooi

INGREDIENTEN

0,5 liter wijn, 1 flinke ui, schil van een halve citroen, 4 takjes selderij, graten van gefileerde vis, 1, liter water, 1 kilogram zoetwatervis (aal, brasem, snoek, karper, baars), zout, peterselie, 4, sneden brood, 30 gram boter.

  • Belgisch
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op13-02-2000
  • Belgisch
  •  30-60 min.

Waterzooi

INGREDIENTEN

2 kippeborsten, 1 1/4 liter court-bouillon van groenten, 400 gr prei, 100 gr selderij, 100 gr wortelen, 1 uitje, 100 gr magere gevogeltebouillon (1 blokje water), 40 gr magere verse kaas, 1 eierdooier, peper, zout en muskaatnoot,

  • Belgisch
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op12-09-2002
  • Belgisch
  •  30-60 min.

Waterzooi

INGREDIENTEN

1 prei, zout, 100 peen-julienne, 100 gr knolselderij-julienne, 1/4 zak minikrieltjes, 2 tl citroensap, 1 kippenbouillontablet, 2 kipfilets, 1 dl slagroom, 3 takjes peterselie.

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op17-03-2005
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Waterzooi

Belgisch recept uit een oude flair

INGREDIENTEN

2 preistengels, boter, 4 aardappelen, 1 glas droge wijn, 10 sint-jacobsvruchten, 4 tongfilets, 100 gr. verse zalmfilet, 100 gr. kabeljauwfilet, 2 bouillonblokjes van vis, oregano, peper & zout, 1,25 dl. light room, 2 worteltjes

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op17-10-2001
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Waterzooi

Een magere versie van watersooi

INGREDIENTEN

Kip plus kipfilet, prei, uien, wortel, zout, peper,een beetje olie, aardappelen, peultjes, kleine worteltjes, currie, kurkuma en room,(in dit geval een soja room, laag in vetgehalte) beurre manier, een combinatie van boter en meel in gelijke verhouding. In dit recept geen boter maar, een magere margarine, gemengd met bloem.

  • Belgisch
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op15-08-1999
  • Belgisch
  •  60-120 min.

Waterzooi

INGREDIENTEN

1 Franse kip, 2 eetlepels gehakte peterselie, 3 wortelen, 3 takken witte selder, 250 gram champignons, 2 preiwitten, 1 ui, 2 dl droge wijn, 2 dl lichte room, 1 eidooier, sap van 1/4 citroen, 4 eetlepels boter, 3 eetlepels bloem, 1 laurierblad, 1 takje tijm, peper en zoutBereiding (25 min.)

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op27-10-2003
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Eigen recept

Gentse waterzooi

INGREDIENTEN

Waterzooi met venkel is een hedendaags fantasietje, maar wel lekker., , Ingrediënten, 1 grote kip, 1 ui, 2 wortelen, 2 takjes selder, 1 kruidnagel, 1 kruidentuiltje (laurier, tijm en peterseliestengels), 2 dl room, verse kervel, peper en zout,

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op22-09-2010
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Waterzooi van vis

Waterzooi kan ook gemaakt worden van zeevis én (ongefileerde) zoetwater vis. Bijvoorbeeld met in moten gehakte paling, snoekbaars en forel. Ook mosselen in de schelp kunnen aan de waterzooi worden toegevoegd. Kook ze kort: als de schelpen zich openen zijn de mosselen klaar.

INGREDIENTEN

800 g gefileerde verschillende soorten vis, bijvoorbeeld kabeljauw, zalm, wijting, schol, enz., 1 prei, 2 stengels bleekselderij, 4 worteltjes, 2 takjes verse tijm, zout en peper, 1/2 l visbouillon (van een tablet), 300 ml droge witte wijn, 2 eetl. fijngehakte peterselie, 2 eetl. fijngehakte selderij, 4 plakjes citroen,

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op09-09-2009
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Gentse waterzooi

INGREDIENTEN

12 kleine aardappelen - zout en peper - 40 gram boter - 2 wortelen in dunne reepjes - 1 ui in dunne ringen - 1 prei in dunne reepjes, - 3 stengels bleekselderij in dunne reepjes - 1 kip in stukken - 2 dl droge witte wijn - 1/2 a 1 liter kippenbouillon van tablet - 1 takje dragon - 1 blaadje laurier - 1 takje tijm - 2 takjes peterselie - 3 eidooiers - 2 dl slagroom - 4 eetlepels fijngesneden peterselie, , , , , , , ,

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op20-10-2002
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Vederlichte waterzooi

Vederlichte waterzooi, een lijnvriendelijke variant op de Gentse waterzooi

INGREDIENTEN

2 kippenborsten, 15 dl court-bouillon, 3 preiwitten, 3 stengels bleekselderij, 2 wortelen, 1 ui, 1 kippenbouillonblokje, 1 dl water, 40 g verse kaas (mager), 1 eierdooier, peper, zout, nootmuskaat,

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op26-04-2006
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Waterzooi Van Kip

Geen Gentse waterzooi maar een lekker receptje van mijn mama

INGREDIENTEN

1 gebraden kip - 4 wortelen - 2 preistengels - 1 dl room - 16 blokjes gekookte aardappel-, kippebouillonpoeder (knorr)

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op14-01-1999
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Waterzooi van Schelvis

Een winterse waterzooi met schelvis voor 4 personen

INGREDIENTEN

4 schelvisfilets van elk 250 g, 2 tot 3 sjalotten, 2 dl witte wijn, 2 dl visfumet, peper en zout, het sap van 1/2 citroen, 3 dl verse room, 100 g fijngesneden groenten (worteltjes, selder, prei), 1 eetlepel gehakte bieslook

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op26-01-2004
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Gentse waterzooi

INGREDIENTEN

12 kleine aardappelen, , zout, peper, , 40 g boter of margarine, , 2 wortelen, in dunne reepjes, , 1 ui, in dunne ringen, , 1 prei, in dunne reepjes, , 3 stengels bleekselderij, in dunne reepjes, , 1 kip, in stukken, , 2 dl droge witte wijn, , 1⁄/:2-1 l kippenbouillon (eventueel van tablet), , 1 takje dragon, , 1 blaadje laurier, , 1 takje tijm, , 2 takjes peterselie, , 3 eidooiers, , 2 dl slagroom, , 4 el fijngesneden peterselie,

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op04-09-2002
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Gentse waterzooi

INGREDIENTEN

1 kip in stukken, 4 sjalotten, 4 wortelen, 2 stukken prei, 1 selder, 1/4 knolselder, tijm, laurier, 2 eetlepels gehakte peterselie, 1,5 liter water, 4 eierdooiers, 1,5 dl room

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op22-05-2003
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Waterzooi van vis

INGREDIENTEN

800 g gefileerde verschillende soorten vis, bijvoorbeeld kabeljauw, zalm, wijting, schol, enz., 1 prei, 2 stengels bleekselderij, 4 worteltjes, 2 takjes verse tijm, zout en peper, 1/2 l visbouillon (van een tablet), 300 ml droge witte wijn, 2 eetl. fijngehakte peterselie, 2 eetl. fijngehakte selderij, 4 plakjes citroen,

  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op01-03-2003
  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Waterzooi van kabeljauw

Snel, lekker en makkelijk

INGREDIENTEN

150 gr. worteltjes, 1 kleine koolrabi, 1/4 l. visfond, 1/8 l. slagroom, zout, 300 gr. kabeljauwfilet, 3 el. fijngehakte dille, versgemalen peper, citroensap

  • Mediterraan Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op29-07-2002
  • Mediterraan Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Gentse Waterzooi

Eenvoudig recept voor de bereiding van Gentse Waterzooi, het alom gekende streekgerecht van de Oost-Vlaamse hoofdstad in België.

INGREDIENTEN

Hele kip, zak mosselgroenten (selder, ui, wortel, prei), enkele voorgekookte aardappelen, room, Eierdooier, Kruiden naar smaak (thijm, laurierblad, ), Eetlepel boter

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op28-08-2013
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Gentse waterzooi

INGREDIENTEN

? 350 g krieltjes (duopak a 700 g), ? 1/2 knolselderij, ? 1 kleine winterpeen, ? 1 dunne prei, ? 1/2 citroen (geperst), ? 1 1/2 kippenbouillontablet, ? 300 g kipfilethaasjes, ? 200 ml creme fraiche, ? 2 takjes selderij (fijngehakt)

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op07-10-2003
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Waterzooi van kip

Waterzooi van kip is een gerecht waarvan de oorsprong teruggaat tot diep in de middeleeuwen. Het gerecht wordt tegenwoordig op verschillende manieren bereid en is, wat de samenstelling betreft, veel lichter dan voorheen.

INGREDIENTEN

500 gram kippebouten, peper en zout, 40 gram boter, 1 gesnipperde ui, 1/2 theelepel fijngewreven gedroogde tijm, 1/2 laurierblad, 6 in plakjes gesneden worteltjes, 1 in ringen gesneden prei, 2 in smalle repen gesneden bleekselderijstengels, 4 dl kippebouillon (zelf getrokken), 1 eetlepel fijngesneden bieslook.

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op05-12-2001
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Waterzooi van vis

In vrijwel elk restaurant aan de Belgische kust staat dit gerecht op de kaart. Het spreekt voor zich dat zo'n klassiek recept niet mag ontbreken.

INGREDIENTEN

800 gram gefileerde verschillende soorten vis, bijvoorbeeld kabeljauw, zalm, wijting, schol, schelvis, enz., 1 prei, 2 stengen bleekselderij, 4 worteltjes, 2 takjes verse tijm, peper en zout, 1/2 liter visbouillon (van een tablet), 300 ml witte wijn, 2 eetlepels fijngehakte peterselei, 2 eetlepels fijngehakte selderij, 4 plakjes citroen.

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op09-09-2001
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

gentse waterzooi

INGREDIENTEN

4 kipfilets, 1 ui, 1 bosje wortelen, wit van 2 preien, 2 takjes groene selder, 1 l kippenbouillon, 1 dl Alpro® soya Cuisine, 1 eidooier, 1 el bloem, Alpro® soya Bakken en Braden, peterselie, kruidentuiltje (tijm, laurier en peterseliestengels), nootmuskaat, peper en zout,

  •  
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op29-03-2012
  •  
  •  30-60 min.

Gentse waterzooi

Gentse waterzooi werd oorspronkelijk met riviervis gemaakt, maar vermits er nog weinig rivieren zijn waar vis in zwemt.... hebben de Gentenaars er maar een kippenzooi van gemaakt. Het succes van dit recept is wel afhankelijk van de kwaliteit van de kip. Ik kies voor bio.

INGREDIENTEN

1 gekapte kalfspoot, 1 hoeve kip, 5 kleine preien, 1 kleine groene selder, een bos worteltjes, 1 ui, 2 dl.room, 1 eierdooier, 8 kleine aardappelen, platte peterselie (ev. met wortel), boter,

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op18-01-2002
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Waterzooi Van Kip

INGREDIENTEN

8 kippenpoten, 100 gram boter, 1 ui, 2 stengels bleekselderij, 250 gram prei, 1 grote winterwortel, 3 el fijngehakte peterselie, 8 dl kippenbouillon, 4 sneetjes bruinbrood, peper, zout.

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op02-01-2000
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Gentse waterzooi

Maaltijd soep/saus

INGREDIENTEN

Selderie, peterselie, prei, wortel en champignons. Kippenbouillon kerrypoeder, zout, maizena, water en veel koksroom.

  • Belgisch
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op15-01-2002
  • Belgisch
  •  30-60 min.

Oostendse Waterzooi

Heerlijke waterzooi met vis uit Oostende

INGREDIENTEN

75 g boter, 100 g ui in dunne ringen, 200 g witloof in smalle reepjes, 3 lente-uitjes in ringen, citroensap, 2 dl visbouillon (tablet), 1/2 dl witte wijn, 2 ontvelde vleestomaten in vieren, 2 dl room, 4 stukken kabeljauwfilet á 150 gr, zout, peper, 2 eetlepels geknipte tuinkers, 2 eetlepels gehakte peterselie, 2 eetlepels gehakte bieslook, 150 g gerookte zalm in reepjes

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op04-10-2019
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Waterzooi met zalm

Een eigentijdse variatie op het klassieke Belgische visgerecht. Het heerlijk romige gerecht houdt 
een beetje het midden tussen soep en een stoof­gerecht. Als lunch- of hoofdgerecht.

INGREDIENTEN

* 25 g boter, * 2 aardappels, geschild, in stukjes van 1 cm, * 2 (winter)wortels, geschild, in stukjes van 1 cm, * 4 stengels bleekselderij, in stukjes van 1 cm, * 1 dikke prei, in ringen, * zeezout en vers gemalen zwarte peper, * 4 zalmmoten of -filets (à 190 g), * 100 ml droge witte wijn, * 1 pot visfond, * 1 eidooier, * 125 ml crème fraîche, * 2 el bladselderij of peterselie, fijngesneden, * verkruimeld droog rood pepertje

  • Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op18-08-2011
  • Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

MODERNE WATERZOOI

Moderne versie van Gentse waterzooi, makkelijk en super lekker.

INGREDIENTEN

4 kipfilets, 50 g Solo Vloeibaar Light, kipkruiden, 50 ml Solo Vloeibaar Light - voor de groenten -, 4 jonge worteltjes, 2 selderstengels, 1 prei, 1 ui, 1 handvol broccoliroosjes, zout, 12 middelgrote vastkokende aardappelen, Saus :, 50 ml light room, 500 ml kippenbouillon, peper en zout, 1 laurierblaadje, 1 takje verse tijm, 2 busseltjes waterkers, 1 potje zure room

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op27-11-2016
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
Nieuwste waterzooi recepten
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Top