Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

25 watergruwel recepten Alles wissen

  • Maak een keuze

Uitgebreid zoeken
Maak een keuze
Maak een keuze

Oudhollands gerecht

INGREDIENTEN

100 gram geweekte parelgort, 1 liter water, 3 gram zout, 25 gram pijpkaneel, 150 gram gewassen krenten en rozijnen, 3 deciliter bessensap, 50 gram suiker.

  •  Nagerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op04-06-1999
  • Nederlands Nagerecht
  •  30-60 min.

Waterrijk Noord-Holland. Watergruwel is, al doet de naam anders vermoeden, een heerlijk nagerecht.

INGREDIENTEN

100 gram vlugkokende parelgort(Vluggort)--stukje schil van een schoongeboende citroen--1 pijpkaneel--½ liter bessensap--sap van 1 citroen--80 gram suiker--100 gram krenten--100 gram rozijnen

  •  Nagerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op30-01-2003
  • Nederlands Nagerecht
  •  60-120 min.
  • Eigen recept

Koude nagerechten

INGREDIENTEN

300 ml water, 120 ml bessensap, 35 g krenten en rozijnen, 25 g suiker, 25 g vluggort, stukje citroelschil (geel), kaneelstokje (3 cm)

  •  Nagerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op20-08-2008
  • Nederlands Nagerecht
  •  30-60 min.

Jeugdsentiment, was ooit m'n verjaardagswens

INGREDIENTEN

100 gr. parelgort--pijpkaneel--100 gr. krenten en rozijnen--2? dl. bessensap--100 gr. suiker

  •  Nagerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op08-10-2000
  • Nederlands Nagerecht
  •  60-120 min.

Ouwerwets toetje

INGREDIENTEN

100 gram geweekte parelgort, 1 liter water, 3 gram zout, 25 gram pijpkaneel, 150 gram gewassen krenten en rozijnen, 3 deciliter bessensap, 50 gram suiker., ,

  •  Nagerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op09-09-1999
  • Nederlands Nagerecht
  •  10-20 min.

OUD HOLLANDS GERECHT

INGREDIENTEN

6 dl water, snufje zout, 50 g vlugkokende gort, 75 g rozijnen, 75 g krenten, 1 kaneelstokje, stukje citroenschil, 1 kruidnageltje, 1 flesje ongezoete rode-bessensap, 100 g suiker, 1 eetlepel aardappelmeel

  •  Nagerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op03-07-2000
  • Nederlands Nagerecht
  •  30-60 min.

Nagerecht uit Zuid-Holland

INGREDIENTEN

100 gram geweekte parelgort, 1 liter water, 3 gram zout, 25 gram pijpkaneel, 150 gram gewassen krenten en rozijnen, 3 deciliter bessensap, 50 gram suiker.

  •  Nagerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op13-03-2002
  • Nederlands Nagerecht
  •  20-30 min.

De naam klinkt niet smakelijk, maar het is wel een van mijn favoriete toetjes. Het is een oud-hollands toetje.

INGREDIENTEN

6 dl water, snufje zout, 50 gr vlug kokende gort, 75 gr krenten, 75 gr rozijnen, 1 kaneelstokje, een stukje citroenschil, 2 kruidnageltjes, 1 flesje ongezoete rode bessensap, 100 gr suiker, 1 eetlepel maizena.

  •  Nagerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op11-11-1999
  • Nederlands Nagerecht
  •  30-60 min.

Koude Nagerechten

INGREDIENTEN

300ml water - 120ml bessensap - 35g krenten en rozijnen - 25g suiker - 25g vluggort - stukje citroenschil (geel) - 3cm kaneelstokje

  •  Nagerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op04-06-2004
  • Nederlands Nagerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

100 gram vlugkokende parelgort(vluggort), stukje schil van een schoongeboende citroen, 1 pijpkaneel, 1/2 dl bessensap, sap van 1 citroen, 80 gram suiker, 100 gram krenten, 100 gram rozijnen.

  •  Nagerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op08-01-2000
  • Nederlands Nagerecht
  •  60-120 min.
INGREDIENTEN

100 gram parelgort, 1 liter water, citroenschil, pijpkaneel, 150 gram rozijnen, 3 dl bessensap, 100 gram suiker.

  •  Nagerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op11-03-2002
  • Nederlands Nagerecht
  •  30-60 min.

Nagerecht uit de Hollandse pot. (ingev. door Erie)

INGREDIENTEN

7 dl water, schil van 1 gewassen citroen, of 1 pijp kaneel, 75 gr parelgort, 75 gr krenten, 75 gr rozijnen, 120 gr suiker, 4 dl rodebessensap,

  •  Nagerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op15-12-1999
  • Nederlands Nagerecht
  •  60-120 min.

Watergruwel kent men ook wel onder de naam `krentjebrij`.

INGREDIENTEN

100 g parelgort, 1 1/2 l water, stukje paijpkaneel, citroenschil, 150 g krenten en rozijnen, 3 dl bessensap, ca. 100 g suiker

  •  Nagerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op21-08-2011
  • Nederlands Nagerecht
  •  60-120 min.

Een verrukkelijk toetje. Ook goed te gebruiken als vulling op een flensje (met ijs en slagroom).

INGREDIENTEN

100 gr. vluggort, 75 gr. krenten, 75 gr. rozijnen, 175 gr. suiker, 2.5 dl. bosbessensap, 1 citroen, 1 kaneelpijpje, wat zout.,

  •  Nagerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op17-11-1999
  • Nederlands Nagerecht
  •  30-60 min.

OUD HOLLANDS GERECHT

INGREDIENTEN

150 g parelgort, 3 liter water, 150 g krenten, 150 g rozijnen, een of meerdere dun afgesneden citroenschilletjes, stukje pijpkaneel, 150 g suiker, 4 dl bessensap

  •  Nagerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op03-07-2000
  • Nederlands Nagerecht
  •  > 120 min.

Lekker fris als et warm is.

INGREDIENTEN

100 gr gort,100 gr.krenten,100 gr.rozijnen,120 gr suiker,1,5 ltr water, 3 gl bessensap,1 glas rode wijn,pijpkaneel,schil van een citroen,3 eetl.aardappelzetmeel.

  •  Nagerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op04-02-2014
  • Nederlands Nagerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

60 gram rijst, 6 dl water, citroenschil, 100 gram suiker, 60 gram krenten, 60 gram rozijnen, 3 1/2 dl bessensap

  •  Nagerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op17-08-2002
  • Belgisch Nagerecht
  •  30-60 min.

Dat is een heel oud toetje dat je (over)grootmoeder als kind vast wel heeft gegeten.

INGREDIENTEN

100 gram gort, snufje zout, 1 kaneelstokje, 150 gram rozijnen, 100 gramuiker, 1 flesje bessensap.

  •  Nagerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op06-01-2002
  • Belgisch Nagerecht
  •  20-30 min.

Ouderwets nagerecht, lekker fris en zoet

INGREDIENTEN

1 kopje gort, ruim 1 liter water, krenten en rozijnen (van allebei een hand vol), kaneelstokje, pot kersen, liefst zonder pit, flesje bessensap, suiker of suikervervanger

  •  Nagerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op22-02-2000
  • Nederlands Nagerecht
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

100 gram parelgort, 1 liter water, 3 dl bessensap, citroenschil pijpkaneel, 150 gram rozijnen, 100 gram suiker.

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op11-04-2001
  • Nederlands
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

Anders, Anders, Anders

  •  …
  •  
  • Geplaatst op28-06-2000
  •  
  •  

Krentjebrij of watergruwel Een zomers nagerecht, een traditie vooral in de drie Noordelijke provincies. In de periode dat er vooral rode bessen ,zwarte bessen en de krenten rijp waren, werd er met parelgort een fris zomers nagerecht gemaakt dat tijdens het oogsten mee ging naar het land. Krentjebrij of watergruwel smaakt gekoeld lekker fris is licht zuur,  maar is vooral dorstlessend.   Ingrediënten : 150 gram verse rode bessen 150 gram zwarte bessen 50 gram gedroogde krenten 150 gram parelgort 50 gram suiker Pijpkaneel Nootmuskaat 1500 ml water   Bereiding : Spoel de bessen schoon en verwijder steeltjes of blaadjes Breng het water met de bessen, gedroogde krenten, gort, suiker, beetje geraspte nootmuskaat  en het kaneelstokje aan de kook en laat zachtjes ruim 30 minuten stoven. Verwijder het kaneel stokje en proef of het gerecht voldoende op smaak is.   Laat de krentjebrij of watergruwel afkoelen en zet deze een nacht in de koelkast . Is de krentjebrij of watergruwel te dik vul aan met wat water of bessensap.   Krentjebrij in de weck   Vul na het koken de krentjebrij of watergruwel af in goed schoongemaakte weckpotten. Vul tot 3 cm onder de rand. Maak de randen goed schoon, sluit de weckpotten met het deksel en een goed passende rode rubberen ring . Zet de klemmen op de potten en pasteuriseer de weckpotten in een hogedrukpan of weckketel gevuld met water in 30 minuten.   *Deze weckpotten gevuld met krentjebrij of watergruwel zijn nu houdbaar voor 2 jaar. En kunt u warm of koud gebruiken.   Recept Culinair Erfgoed Centrum De landskeuken, Roden www.delandskeuken.nl

INGREDIENTEN

Krentjebrij of watergruwel, Ingrediënten :, 150 gram verse rode bessen, 150 gram zwarte bessen, 50 gram gedroogde krenten, 150 gram parelgort, 50 gram suiker, Pijpkaneel, Nootmuskaat, 1500 ml water, , ,

  •  Nagerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op14-08-2015
  • Nederlands Nagerecht
  •  20-30 min.

Het is lekker en verfrissend.

INGREDIENTEN

300 cc water, 100 gr.aarbeien of/peer/of druiven, zakje gelatinepoeder

  •  Nagerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op16-09-2000
  • Nederlands Nagerecht
  •  0-10 min.

Ter afsluiting van het pannenkoeken-lunchmenu van heer Olivier.Bron: De keuken op Slot Bommelstein

INGREDIENTEN

50 g parelgort, een stuk citroenschil, stukje pijpkaneel, 60 g krenten, 60 g rozijnen, 90 g suiker, 3 dl rode bessensap

  •  Nagerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op06-11-2000
  • Nagerecht
  •  60-120 min.

Deze nagerechten zijn eenvoudig en snel zelf te maken

INGREDIENTEN

- Roer 1/2 kleingesneden sinaasappel door 2 dl chocoladevla. Garneer met plakken sinaasappel en geroosterde geschaafde amandelen., - Meng yoghurt met vanillevla en garneer met plakjes banaan, - Meng yoghurt met geraspte appel en wat gewassen rozijnen, - Roer door frambozenvla wat verse aardbeien, - Roer door vanillevla een paar eetlepels gembersiroop en wat fijngesneden gember, - Garneer kant-en-klare watergruwel met een schep yoghurt, - Roer door vanillevla wat gewassen en ontpitte druiven, - Breek 2 lange vingers. Schep er 2 eetlepels met wat sinaasappelsap losgeroerde jam op en schenk er vanillevla over., - Snijd 1 kleine banaan in schijfjes en schenk er hopjesvla over., - Verkruimel wat banketbakkersschuim en schenk er hopjes-, chocolade- of karamelvla over., - Roer door blanke vla wat gewassen en ontpitte kersen en garneer met chocoladevlokken., - Roer 1 kleingesneden mango door yoghurt en garneer met fijngehakte walnoten., - Roer magere kwark los met wat gembersiroop en roer er wat fijngesneden gember door. Schep er eventueel een stijfgeklopt eiwit door en garneer met wat fijngesneden gember., - Los 1 afgestreken dessertlepel oploskoffie op in weinig water en roer dit door 3 dl vanillevla. Garneer met hagelslag., ,

  •  Nagerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op01-04-2003
  • Goedkoop en snel Nagerecht
  •  0-10 min.
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Dit nummer in Smult: o.a, de lekkerste hachee, coq au vin en andere traditionele gerechten met een nieuwe twist. Profiteer nu 5 X Smult met 30% korting! Profiteer nu!… Lees verder »

Sabine laat zien hoe je gerechten waar zij echt trek van krijgt op een makkelijke manier bereidt. Kijk elke maandag & donderdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook.… Lees verder »

Loesje laat zien hoe je op eenvoudige wijze kookproblemen kunt oplossen. Kijk elke dinsdag & vrijdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook… Lees verder »

Top