Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Volkorenbrood recepten (1.044) Alles wissen

Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid
  • Eigen recept

Dit is een basisrecept voor het maken van een heerlijk en puur volkorenbrood. Brood smaakt het lekkerst als het vers en zelfgemaakt is! Belangrijk: gebruik uitsluitend het allerbeste meel/bloem wat je kan vinden (met een hoge bakwaarde). Dit is echt allesbepalend voor het eindresultaat.

INGREDIENTEN

De basis:, 250 gram tarwemeel, 250 gram tarwebloem, 300 gram water. Kan variëren. Het deeg moet zo droog zijn dat het net niet meer aan je vingers blijft kleven. Maar het deeg wat je maakt mag ook niet tè droog zijn omdat het deeg anders niet goed rijst., 1 tl zout (plm. 8 gram), 7 gram instant gist (1 zakje), 10 gram suiker, 15-20 gram boter of olie, , Optioneel: 2% broodverbeteraar (mag ook 3% of 4% zijn):, , ascorbinezuur (vitamie C). 200 400mg. Neem een vitamine C tabletje en maak die fijn in een vijzel. Toevoegen aan het meel en goed mengen, voordat je het vocht erbij doet., gluten. 2% is perfect. Voor 500 gram meel is dit 10 gram. Gluten vormen het geraamte van het brood., lecithine. Dit is een emulgator. Maakt dat het brood minder snel uitdroogt en dus langer houdbaar is. Deze stof zit ook in eieren. Als je een ei toevoegt aan het deeg, dan minder water gebruiken omdat het deeg anders te nat wordt. Scheelt ongeveer 50 tot 60 gram water.,

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op28-03-2009
  • Nederlands
  •  > 120 min.

Mijn standaard broodrecept, te maken met de broodmachiene

INGREDIENTEN

500 gr. volkorenmeel--320 gr. water-- 1 theel. zout--1 theel. suiker-- 10 gr. boter--6? gr. gedroogde gist--1 handje sesamzaad--1 handje zonnebloempitten

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op26-08-2000
  • Nederlands
  •  > 120 min.

Zelf brood bakken is natuurlijk het lekkerste! Alleen al de geur doet onze smaakpapillen tintelen. Uit: Smakelijk met Montignac, gerechten uit de Vlaamse keuken van Nathalie Seliffet.

INGREDIENTEN

750 gr volkorenmeel, 4,5 dl water, 20 gr droge gist, 2 eetl lauw water, vetstof, 1 koffiel zout,

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op19-06-2000
  • Montignac
  •  60-120 min.

Voor 3 broden van circa 500 gram

INGREDIENTEN

35 gram gedroogde gist of 70 gram verse gist, 1 tablet vitamine C (50 mg), 1 eetlepel bruine basterdsuiker, 9 deciliter lauw water, 1? kg volkorenmeel, 1 eetlepel zout, 25 gram zachte margarine.

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op07-11-2002
  • Nederlands
  •  30-60 min.

Gewoon lekker en echt volgens montignac

INGREDIENTEN

500 gr.volkoren meel(het liefst van de molen omdat daar geen broodverbeteraar of andere toevoegingen in zitten), 15 gr. zout, 15 gr.droge gist, iets meer dan 300 ml. water.

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op02-06-2000
  • Montignac
  •  > 120 min.

Volkoren brood voor de broodbakmachine

INGREDIENTEN

1,5 cup water (of melk), 1,5 theelepel zout, 2 eetlepels boter of 3 eetlepels olie, 4 cups volkoren tarwemeel(super) (is ongeveer 500 gram), 1,5 i?? 2 theelepels droge gist

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op12-05-2005
  • Nederlands
  •  > 120 min.

Dit recept is geschikt voor een broodvorm van ca. 30 cm lengte. Bij gebruik van grotere of kleinere vormen is aanpassing van de hoeveelheden ingredienten noodzakelijk. N.B.: Denkt u er aan dat volkorenmeel de eigenschap heeft matig te rijzen!

INGREDIENTEN

500 gram volkorenmeel, 3 pakjes instant gist, 1/2 el zout, 3 dl melk

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op19-07-2002
  •  
  •  60-120 min.

Volkorenbrood

INGREDIENTEN

500 gram volkorenmeel, 3? a 4 dl water, wei of karnemelk, 30 gram gist, eventueel 10 a 25 gram boter, 10 gram zout, ,

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op23-10-2000
  •  
  •  60-120 min.

Recept van HVP

INGREDIENTEN

500 gram volkorenmeel, 30 gram gist, 10gram zout, 3 dl lauwe melk of !!!!, 1 1/2 dl water (koud) en 1 1/2 dl lauwe melk

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op20-06-2002
  • Nederlands
  •  30-60 min.

Bruin brood of broodjes.

INGREDIENTEN

25 gr gedroogde gist of 55 gr verse gist, 1 tablet vitamine C (50 mg), 1 el bruine basterdsuiker, 9 dl lauw water (gemaakt van 6 dl koud water met 3 dl kokend water), 1.5 kg volkorenmeel, 1 el zout, 25 gr zachte margarine

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op19-08-2001
  • Internationaal
  •  > 120 min.

Brood van 450 g.

INGREDIENTEN

120 ml water50 ml melk1 el boter1 el honing1 tl zout130 g volkorenmeel130 g broodmeel1,5 tl gist

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op19-06-2002
  •  
  •  0-10 min.

Dien dit, met geroosterde walnoten op smaak gebrachte, brood, dun gesneden en geroosterd en met kaas belegd op.

INGREDIENTEN

65 gram grofgehakte walnoten, , 175 ml water, , 175 gram ricotta, , 1 1/2 eetl boter, , 3 eetl. suiker, , 1 1/2 theel. zout, , 270 gram broodmeel, , 195 gram volkorenmeel, , 2 1/4 theel gist.,

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op24-02-2002
  • Nederlands
  •  > 120 min.

Een dergelijk 'zwaar' brood moet in dunne sneetjes worden gesneden, dan vinden ook de kinderen het lekker. Beleg dit brood eens met kaas. Na dagen te hebben doorgetrokken is het brood op zijn smakelijkst.

INGREDIENTEN

500 g volkorenmeel, 30 g gist (of 15 g gedroogd), 2 eetlepels boekweithoning of melassestroop, 2,75 dl warme vruchtenthee, 2 eetlepels zonnebloemolie, 3 eetlepels zeezout, 100 g gebroken walnoten of hazelnoten, 200 g gehakte dadels of grote rozijnen

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op22-11-1999
  •  
  •  > 120 min.
INGREDIENTEN

500 gr. volkorentarwemeel, 15 gr. gist, gedroogde, 10 gr. zout, 3.5 dl. water, lauw

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op19-11-2003
  •  
  •  > 120 min.

Heerlijk luchtig, maar toch ook wel stevig volkorenbrood met een zoetige smaak. Te maken in de broodmachine

INGREDIENTEN

260 ml water, 420 gram volkorenmeel, 10 gr. zout, 5 el suiker, 1 el melkpoeder, 20 gram boter, 7,5 ml droge gist (=1,5 Amerikaanse theelepel = ca. 4,5 gr.), ,

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op07-03-2000
  •  
  •  > 120 min.
INGREDIENTEN

1 augurkje, 1 tomaat, 1/4 rode paprika, 2 eetlepels peterselie, 1 fijngehakt hardgekookte ei, 1 eetlepel magere kwark, 1 theelepel mosterd, peper en zout

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op15-02-2003
  • Slanke keuken
  •  0-10 min.

Zonder broodmachine de heerlijkste sneetjes

INGREDIENTEN

2 koppen volkorenmeel, 1/2 theel. zout, 1 theel zuiveringszout, 1 ei, 1 eetl. honing, 1 kop yoghurt

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op25-08-2001
  •  
  •  30-60 min.
  • Eigen recept
INGREDIENTEN

3 dl. water, 1 el olie, 450 gr. grof volkorenmeel, 2 tl. zout, 2 tl. bruine basterdsuiker, 1 el. melkpoeder, 1 1/2 tl. instantgist, 1 ei voor het glazuur

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op08-12-2008
  • Internationaal
  •  > 120 min.

Een heerlijk luchtig brood, te gebruiken als ?normaal? bruin brood, maar met net dat beetje meer! Te maken in de broodmachine

INGREDIENTEN

115 ml water, 2 el honing, 1 el olie, 125 gr geraspte courgette (= ca. 0,5), 105 gr. volkoren meel, 300 gr. witte bloem, 10 ml sesamzaadjes, 7 gr. zout (= 1 Am. teaspoon), 7,5 ml gist (= 1,5 Am. teaspoon), ,

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op12-04-2000
  •  
  •  > 120 min.

Een overheerlijk volkorenbrood uit eigen oven. Met dit recept maak je een brood van ongeveer 1,3 kg.

INGREDIENTEN

750 g volkoren tarwemeel, 480 g water (kamertemperatuur), 150 g zonnebloempitten, 5 tabletten vitamine C (= 350 mg ascorbinezuur), 10 g instant gist, 20 g moutmeel, 40 g tarwegluten, 3 g enzymmix, 15 g glucose, 13 g zout, Enkele el olie om in te vetten

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op05-05-2012
  • Nederlands
  •  > 120 min.

Face> Op kleine stukjes volkoren brood geserveerd. Leuk in het klein als amuse, Heerlijk voor de lunch, klein ook SUPER als voorgerechtje, of natuurlijk hartig hapje!!

INGREDIENTEN

250 g magere spek, 750 g uien, , 30 g boter, , 2 eieren, , 150 g gewreven Gouda kaas, , zout, , vers gemalen peper, , 16 dunne plakjes volkorenbrood.,

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op16-09-2004
  • Frans
  •  10-20 min.
INGREDIENTEN

2 sneetjes volkorenbrood, ½ komkommer, 2 eetlepels Griekse yoghurt (0% vet), ½ eetlepel mayonaise, 2 eetlepels peterselie en/of munt, fijngehakt, versgemalen zwarte peper, 4-6 plakjes lichtgezouten runderrookvlees of 2 plakjes ham, ½ bakje tuinkers, zout en peper

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op31-07-2012
  •  
  •  0-10 min.

Een lichte frisse hap voor de stevige honger

INGREDIENTEN

1 sneetje volkorenbrood, 125 gr wortelen, 100 gr courgette, een handvol groene sla, 100 gr magere verse kaas, citroensap, verse tijm, peper en zout

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op26-07-2001
  • Belgisch
  •  10-20 min.
INGREDIENTEN

, 4 rode uien, , 2 eetlepels olijfolie, , 1 1/4 liter vlees- of kruidenbouillon, , 1-2 eetlepels rode pesto, , 1 eetlepel (verse) tijm, , zout, , versgemalen zwarte peper, , 6 sneetjes Allinson- of volkorenbrood, , 75 g blauwschimmelkaas, , 75 g geraspte jongbelegen kaas, ,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op26-06-2005
  • Nederlands
  •  30-60 min.

Blauwschimmelkaas

INGREDIENTEN

4 rode uien, 2 el olijfolie, 1 1/4 l kruidenbouillon, 1-2 el rode pesto, 1 tl verse tijm, zout, versgemalen zwarte peper, 6 sneetjes Allison- of volkorenbrood, 75 g blauwschimmelkaas, 75 g geraspte jongbelegen kaas,

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op06-03-2004
  • Vegetarisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Maaltijdsoep

INGREDIENTEN

4 rode uien2 eetl. olijfolie1 1/4 l. vlees- of kruidenbouillon, 1-2 eetl. rode pesto1 eetl. (verse) tijmzoutversgemalen, zwarte peper6 sneetjes Allinson- of volkorenbrood75 gr., blauwschimmelkaas75 gr. geraspte jongbelegen kaas

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op20-06-2002
  •  
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

4 rode uien, 2 eetlepels olijfolie, 1 1/4 liter vlees- of kruidenbouillon, 1-2 eetlepels rode pesto, 1 eetlepel (verse) tijm, zout, versgemalen zwarte peper, 6 sneetjes Allinson- of volkorenbrood, 75 g blauwschimmelkaas, 75 g geraspte jongbelegen kaas

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op14-09-2002
  • Belgisch
  •  30-60 min.
  • Eigen recept
INGREDIENTEN

6 sneetjes Allinson- of volkorenbrood, 2 eetlepels olijfolie, 4 rode uien, grof gesnipperd, 1 1/4 liter vlees- of kruidenbouillon, 1-2 eetlepels rode pesto, 1 eetlepel (verse) tijm, versgemalen zwarte peper, 75 g blauwschimmelkaas, 75 g geraspte jongbelegen kaas

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op26-09-2014
  •  
  •  0-10 min.

Een voedzaam brood met een stevige textuur door gebruik van tarwegluten. Alleen al een feest vanwege de verrukkelijke geur van de kruiden die opstijgt tijdens het bakken.

INGREDIENTEN

Voor een brood van plm. 675 gram:, 125 ml water, 175 ml melk, 3 el boter, 3 el suiker, 1.1/2 tl gedroogde oregano, 1.1/2 tl gedroogde basilicum, 1.1/2 tl gedroogde uienvlokken, 1.1/2 tl zout, 4.1/2 el tarwekiemen, 3 el tarwegluten, 425 g volkorenmeel, 1 el verse gist

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op11-01-2001
  •  
  •  > 120 min.

Voor een brood van 450 g.

INGREDIENTEN

1 ei125 ml melk2 el plantaardige olie2 el honing1 tl zout3 el geroosterde tarwekiemen130 g volkorenmeel130 g broodmeel1,5 tl gist

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op19-06-2002
  •  
  •  0-10 min.

Nog zo'n heerlijk brood-restverwerkings-recept!

INGREDIENTEN

Ruim een half donker volkorenbrood (molenbrood of pain de boulogne), een bakje Boursin (knoflook) voor warme sauzen, een scheutje finesse, 2 zakken à 300 gram panklare spinazie, 4 el klein gesneden zongedroogde tomaten, 1 el fijngehakte Italiaanse keukenkruiden, 2 blikjes tonijn op water, uitgelekt, pijnboompitten, geraspte Parmezaanse kaas, olijfolie, 1 ui, gesnipperd, peper en zout

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op10-12-2006
  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Een vrij compact brood met een lichte honingsmaak, dus een echt ontbijtbrood.

INGREDIENTEN

Voor een brood van plm. 700 gram:, 2 eieren, 175 ml melk, 3 el plantaardige olie, 3 el honing, 1.1/2 tl zout, 4.1/2 el geroosterde tarwekiemen, 200 g volkorenmeel, 200 g broodmeel, 2.1/4 tl verse gist

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op03-02-2001
  •  
  •  > 120 min.

heerlijk,'s morgens de geur van vers brood

INGREDIENTEN

200 gr witte bloem, 250 gr. volkoren bloem, 50 gr. waldkorn, 1 ei, 300 ml water, 12 gr. zout, 15 gr. bruine suiker, 6 gr. gedroogde gist, 15 gr. boter of olie, bloem in een bergje, water erom heen, in iedere hoek een ingredient, maar de gist in het midden, in een kuiltje

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op03-02-2004
  • Goedkoop en snel
  •  > 120 min.

Een luchtig volkorenbrood met rozemarijn en tijm.

INGREDIENTEN

BROOD VAN 450 GR.:1 ei, 2 eetl. water, 125 ml. zure room, 1 eetl. boter, 1 eetl. suiker 1 theel. fijngehakte rozemarijn, 1/2 theel. tijm, 1 theel. zout, 95 gr. volkorenmeel, 185 gr. broodmeel, 1 1/2 theel. gist.

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op11-10-2003
  • Internationaal
  •  > 120 min.

Dit is een vrij compact brood met een lichte honingsmaak.

INGREDIENTEN

BROOD VAN 675 GRAM : , 2 eieren, 175 ml. melk, 3 eetl. plantaardige olie, 3 eetl. honing, 1 1/2 theel. zout, 4 1/2 theel. geroosterde tarwekiemen, 20 gram volkorenmeel, 200 gram broodmeel, 2 1/4 theel. gist.

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op24-02-2002
  • Nederlands
  •  > 120 min.
  • Eigen recept

Wie denkt dat lekker brood altijd uit de oven komt, heeft het mis. Brood is ook prima in een snelkookpan te maken. Het resultaat is nagenoeg als bij de oven, alleen is het korstje is niet knapperig, maar zacht. Twee leuke bijkomstigheden: mislukkingen door verbranden zijn verleden tijd en je gebruikt een fractie van de energie die de oven verbruikt. Dit lekkere basisbrood kan worden gebruikt als uitgangspunt voor eigen experimenten door toevoegingen te veranderen. In het recept heb ik enkele suggesties gegeven. Hoewel het recept er ingewikkeld uitziet is het reuze makkelijk. De genoemde bereidingstijd bestaat voornamelijk uit wachten. Het werk zit hem in het kneden, maar dat is leuk, dus wie laat zich nu nog tegenhouden?

INGREDIENTEN

, 20 gram verse gist, 490 gram volkoren tarwemeel, 70 gram droge speltkorrels (suggestie), 7 gram zout, 280 gram water, handje zonne-pitten of pompoenpitten ter garnering, bloem,

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op05-04-2011
  •  
  •  > 120 min.
  • Eigen recept
INGREDIENTEN

2 sneetjes volkorenbrood, ½ komkommer, 2 eetlepels Griekse yoghurt (0% vet), ½ eetlepel mayonaise, 2 eetlepels peterselie en/of munt, fijngehakt, versgemalen zwarte peper, 4-6 plakjes lichtgezouten runderrookvlees of 2 plakjes ham, ½ bakje tuinkers, zout en peper

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op26-09-2014
  •  
  •  0-10 min.
INGREDIENTEN

3dl water, 1 thl zout, 1 thl gist, 1 thl suiker of honing, 450 g volkoren- of meerganenmeel, 100 g cereals., Cereales(gourmet): Worden in Frankrijk in de supermarkt verkocht en zijn een mengsel van bulghur, couscous, haver- en graanvlokken en zijn ook daardoor te vervangen.,

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op04-03-2005
  •  
  •  > 120 min.

Zomaar; een lekkere boterham

INGREDIENTEN

1 groene paprika1 ui1 teentje knoflook2 theel. olijfolie, 2 grote sneden volkorenbroodboter150 gr. rosbief (broodbeleg),

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op05-07-2002
  •  
  •  20-30 min.
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken

Smult is het lekkerste kooktijdschrift voor de hobbykok. Ieder kwartaal verschijnt er een nieuw nummer boordevol kookinspiratie voor bij jou aan tafel. Alleen nu ontvang je voor €19,95 5 nummers Smult!… Lees verder »

Sabine laat zien hoe je gerechten waar zij echt trek van krijgt op een makkelijke manier bereidt. Kijk elke maandag & donderdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook.… Lees verder »

Loesje laat zien hoe je op eenvoudige wijze kookproblemen kunt oplossen. Kijk elke dinsdag & vrijdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook… Lees verder »

Top