1. Home
  2. Recepten
  3. Vlierbloesem

Vlierbloesem recepten (44) Alles wissen

Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid

Vlierbloesem.

Een winnend recept van ons Isabelleke !

INGREDIENTEN

-350 gram vers geplukte vlierbloesems(deze kan je overal vinden!). -500 gram Tiense suiker. -10 gram citroenzuur. -1 liter water.

Voorbereiding

-Laat de bloesems 24 uren weken in het water,afgesloten van de lucht.

Bereidingswijze

-Giet na 24 uur door een fijne doek en pers uit. -Zet het vocht op een vuurtje,voeg de suiker en het zuur erbij.

  • Belgisch
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op28-06-2005
  • Belgisch
  •  20-30 min.

VLIERBLOESEM PANNEKOEKEN

INGREDIENTEN

250 g zelfrijzend bakmeel1 ei4 1/2 dl melkiets zoutboter, margarine of olie om in te bakken1 kopje vlierbloesem

  •  
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op06-11-2000
  •  
  •  20-30 min.

Vlierbloesem koekjes

Een zeer bijzonder en eenvoudig gebak

INGREDIENTEN

VOOR HET DEEG:, -150 g bloem en een snufje zout, -3 eierdooiers, -1/4 l melk en 1/4 l water, -3 eiwitten, -1 pakje vanillesuiker, -12 vlierbloesem bloemschermen, VOOR HET BAKKEN:, -100 g boter, VERDER:, -50 g suiker en 1/2 th lepel kaneel

  • Belgisch Nagerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op13-11-2002
  • Belgisch Nagerecht
  •  20-30 min.

Gebakken vlierbloesem

Voor 8 personen van "Brigitte"

INGREDIENTEN

150 g bloem, ruim 1 dl droge witte wijn, 2 eierdooiers, 2 zakjes vanille suiker, mespunt kaneel, mespunt zout, 2 eiwitten, 30 g suiker, vlierbloesem, voor het bakken:, frituurvet of olie, , poedersuiker voor het serveren,

  •  
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op05-05-2002
  •  
  •  0-10 min.
  • Eigen recept

Vlierbloesem siroop

Heb op internet gezocht naar meerdere recepten vlierbloesem siroop en hieruit de beste opties gehaald zoals ik denk dat een vlierbloesem limonade  zou moeten smaken.

INGREDIENTEN

35 bloesemschermen van de vlier, deze moeten vers zijn en volop in bloei staan, maar niet te ver heen zijn., 3 liter water, 1 citroen, 2 sinaasappels, 3 zakjes vanillesuiker, 3 kg. suiker., 60 gram citroenzuur.

  • Europees
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op05-06-2018
  • Europees
  •  30-60 min.

aspergesalade met vlierbloesem

Van "manda"

INGREDIENTEN

- 12 stuks asperges, - 4 stuks vlierbloesems, - 4 el creme fraiche, - 2 el mayonaise, - 2 el fijngesneden bieslook, - 1 stuks krop groene krulsla, - 2 el appelazijn, - 8 ml olijfolie, - 1 el vlierbessenjam, - 2 kop bierbeslag, - 4 stuks bieslookbloemen, - 1 tl grove mosterd

  •  
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op10-05-2002
  •  
  •  0-10 min.

Vlierbloesem beignets

INGREDIENTEN

1 dl water - 1 eidooier - 80 gram bloem - 1/2 theelepel kaneel - 1/2 theelepel fijn geraspte citroenschil - 1 eetlepel fijne suiker of basterdsuiker - 1 eiwit stijfgeklopt, ,

  • Nederlands
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op23-02-2004
  • Nederlands
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Aardbeien-rabarberjam met een vleugje vlierbloesem

Deze jam is bereid met fructose,omdat ik dit gezonder vind dan gewone suiker. Je proeft dan ook meer het fruit in de jam.

INGREDIENTEN

- 1200 gram rode rabarber, - 800 gram aardbeien, - een zakje (dieet)geleipoeder, - 500 gram fructose, - sap van 1 citroen, - handvol vliervloesem

  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op11-06-2011
  • Nederlands
  •  30-60 min.

Dahl: Citroendrank met vlierbloesem

Lekker fris zomerdrankje uit Roald Dahl's kookboek. Minimaal een dag van te voren bereiden. De hoeveelheden in het recept zijn zodanig, dat het handig is de drank over verschillende potten of flessen te verdelen, zodat je een voorraadje hebt in je koelkast.

INGREDIENTEN

4 citroenen, 1350 g suiker, 55 ml citroenzuur, 2,3 liter kokend water, 6 bloemschermen van de vlier

  •  
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op01-07-2001
  •  
  •  30-60 min.

Gestoomde Zalmfilets met Vlierbloesem

Onze inheemse vlier is bijzonder veelzijdig: zowel de bloesems als de bessen zijn immers te gebruiken. In juni-juli kunnen de bloesems geoogst worden.

INGREDIENTEN

4 zalmfilets à 175 g, 25 g boter, 4 mooie vlierbesbloesems, zout, peper, 8 kleine sjalotjes, fijngesneden, 1 geraspte wortel, 4 takjes peterselie, 2 dl visbouillon, 1 dl droge witte wijn

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op25-03-2019
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Rabarber vlierbloesem confituur

Dit recept is goed voor 1 liter aan pure verwennerij 

INGREDIENTEN

4 takjes vlierbloesemschermen, 1 kg rabarber, 200 g frambozen, 1 sinaasappel (onbehandeld)1, 1 kaneelstokje, 500 g geleisuiker (2:1)

  • Belgisch
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op29-05-2019
  • Belgisch
  •  60-120 min.

Gegrilde tongfilet met langoustines en gefruite vlierbloesem

INGREDIENTEN

Versgeperst sap van 2 sinaasappels en een halve pompelmoes * extra vierge olijfolie * peper en zout * eventueel suiker * 450 gr verse spinazie * boter * nootmuskaat * 4 kleine vastkokende aardappelen * kerriepoeder * 8 middelgrote tongfilets * 8 verse langoustines * 2 grote vlierbloesemschermen

  • Frans Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op18-09-2001
  • Frans Voorgerecht
  •  20-30 min.

Krokant gebakken kalfszwezerik, vlierbloesem siroop en ganzenlever.

Een gerecht van topchef Otto Nijenhuis van Sterrenrestaurant Chateau St Gerlach in Valkenburg aan de Geul

INGREDIENTEN

2 dl rode port, 4 stuks hartzwezerik van het kalf, 0,5 stuks courgette, Grand Cru olijfolie, Hojiblanca olijfolie, 4 stronkjes witlof, 1 eetlepel bijenhoning, 1 stuks Granny Smith appel, peper, zout, 1 stuks verse nootmuskaat, Ocal olijfolie, 0,5 dl vlierbloesem siroop, 1 stuks sinaasappel, 4 plakjes verse ganzenlever, Apple Blossom, Accla Cress

  • Europees Voorgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op14-12-2017
  • Europees Voorgerecht
  •  60-120 min.

Vlierbloesemsiroop

Niet alleen van de vlierbessen, maar ook van de vlierbloesem kan je veel maken

INGREDIENTEN

Vlierbloesem, 2 Onbehandelde citroenen, Suiker

  • Nederlands
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op21-06-2004
  • Nederlands
  •  > 120 min.

Vlierbloesembeignets

In juni is overal de bloeiende vlierboom te zien en te ruiken. Over de vlier zijn veel oude volksverhalen en gebruiken bekend. Het is een boom die altijd te vinden was waar mensen woonden. Zij maakten dan ook al lang gebruik van de bloesem, bladeren en vruchten van de boom. Een bekend gerecht wat je van de bloemen kunt maken zijn de vlierbloesembeignets. Het is geen ingewikkeld recept en met name kinderen zijn er dol op.

INGREDIENTEN

Takjes vlierbloesem, zonnebloemolie, 250 gram bloem, 2 eieren, 300 ml bier, zout

  •  
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op19-08-2002
  •  
  •  30-60 min.

vlierbloesemsiroop

Van "moesje2"

INGREDIENTEN

Vlierbloesem siroop 2 ., 24 bloemen, 1 kg suiker, 4 citroenen (in schijfjes), 1 l. kokend water , 2 dagen laten trekken-filteren-diepvriezen,

  •  
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op10-05-2002
  •  
  •  0-10 min.

Vlierbloesembeignets

INGREDIENTEN

Enkele vlierbloesems, 125 gram bloem, 100 ml bier, 1 ei, gescheiden in eiwit en dooier, water of vlierbloesem siroop

  •  
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op28-04-2008
  •  
  •  0-10 min.

Vlierbloesemsiroop

INGREDIENTEN

2-3 liter vlierbloesem, 1 kg suiker, 2 ltr water, 6 sinaasappels; doormidden gesneden, 1/2 citroen, 50 gram wijnzuur,

  • Nederlands
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op01-01-2005
  • Nederlands
  •  > 120 min.

Vlierbloesemsorbet

INGREDIENTEN

6-8 verse schermen vlierbloesem (of 2 eetl. gedroogde bloesem), 900 ml water, 150 gram suiker, sap en geraspte schil van 4 citroenen., ,

  • Nederlands Nagerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op11-05-2004
  • Nederlands Nagerecht
  •  > 120 min.

Vlierbloesemsiroop

Van een vlierstruik heb je twee keer per jaar plezier. Je kan zowel de bloemschermen als de bessen gebruiken voor al dan niet alcoholische dranken.  Let wel op dat je in het voorjaar niet alle schermen plukt. Je krijgt dan in het najaar geen bessen meer.

INGREDIENTEN

500 ml (zelfgemaakte) appelsap, 1 ltr water, 1,5 kg suiker, 1 vanillestokje, 2 citroenen, 15 schermen vlierbloesem

  • Europees
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op04-08-2016
  • Europees
  •  > 120 min.

fruitwijn met rozijnen

Ken je die van die oude Franse wijnboer op zijn sterfbed? Met beverige stem fluistert hij zijn zoon en opvolger in het oor: jongen, wijn kan je ook maken van druiven!!! Dit om maar te illustreren dat je, net zoals bij soep maken, een grote varieteit van ingredienten kan aanwenden. Eerlijkheidshalve zal ik er maar aan toevoegen dat we in dit recept van een fruitwijn moeten spreken, want de naam wijn is strikt voorbehouden voor "zuivere"druiven-bereidingen.

INGREDIENTEN

Rabarber, vlierbloesem, suiker, 3 kilo rozijnen per 10 liter, 1 brik sinaasappel of appelsap, 1 pakje gedroogde champagne gist

  •  
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op19-04-1999
  •  
  •  > 120 min.

Rozen- En Vlierbloesemazijn

INGREDIENTEN

1 dl witte natuurazijn, 1/2 dl rode wijn, 2 handenvol rozebladjes (gewassen), 1 handje vlierbloesem, 1 el bladpeterselie (gehakt), 1/2 el munt, 1/2 el bieslook

  • Frans
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op24-11-1999
  • Frans
  •  10-20 min.

Carré confituur

Maak ze eens zelf in plaats van bij de bakker te gaan kopen, makkelijk en lekker ! Je kan dit gerecht uiteraard ook bereiden met kant-en klare confituur ! 

INGREDIENTEN

1 vel bladerdeeg, 2 eidooiers, , Voor de confituur :, -**6 schermen vlierbloesem (bij droog weer plukken en niet afspoelen), -200 ml sinaasappelsap, - 1 citroen, het sap, - 340 gr abrikoos (in stukken, zonder pit, met vel), - 245 gr confituursuiker (versie 1kg suiker/2kg fruit)

  • Frans Nagerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op20-07-2017
  • Frans Nagerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Vlierbloesemlikeur

Fris aperitiefdrankje met een zomerse toets. Ook zonder toevoeging van rum heel lekker in spuitwater, champagne, schuimwijn, witte wijn, en bij een bolletje ijs.

INGREDIENTEN

60 gram citroenzuur (apotheek), 1,5 liter water, 1,5 kg suiker, 3 citroenen (gewassen niet geschild in schijfjes gesneden), 20 schermen vlierbloesem (eerst 3x spoelen), deze kan je vinden in de vrije natuur (eind mei, begin juni)

  • Belgisch
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op13-05-2009
  • Belgisch
  •  10-20 min.

Vlierbloesemsiroop

In een recept van Mohamed Elharouchi, komt vlierbloesemsiroop voor. Ik kon het destijds nergens kopen, dus ben ik zelf vlierbloesem gaan plukken. Naar hedendaagse maatstaven, moet je net als ik wel een beetje food-gek zijn, want je bent een poosje bezig voor je resultaat ziet. Inmiddels is het hier ook verkrijgbaar in de reformwinkel(gemaakt met rietsuiker), maar ik vond het erg leuk om zelf te maken. Mei/ juni staat de vlier in bloei. Pluk je eigen bloesem, bij voorkeur in een park (geen autos) en maak vlierbloesemsiroop, niet te verwarren met vlierbessensiroop. Wil je weten waarom ik persé deze siroop wilde hebben; klik dan hier

INGREDIENTEN

Vers geplukte witte vlierbloesem, suiker, water, onbespoten citroenen, vanillestokje, suiker

  • Nederlands
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op09-06-2010
  • Nederlands
  •  > 120 min.
  • Eigen recept

Romantisch slaatje

Romantisch slaatje met rozen en vlierbloesems

INGREDIENTEN

List], Eikenbladsla, Enkele rauwe bloemkoolroosjes, 2 rozen (onbespoten, dus niet uit een boeket of uit de bloemenwinkel!), 3 takjes vlierbloesem in kleinere takjes verdeeld, een handje vol hazelnoten, 2 kleine zoete appels, honing, olijfolie, een klein beetje rozemarijn, peper en zout, wijnazijn, citroensap,

  • Vegetarisch
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op18-05-2011
  • Vegetarisch
  •  0-10 min.

Aspic van bloemen en wilde groenten

Bij het kruidenartikel wil ik een paar recepten geven met wilde eetbare planten en bloemen

INGREDIENTEN

? staaf agar-agar (plantaardig helder bindmiddel) / 2 dl water / 0,5 dl appel- of perendiksap /, sap van ? citroen / 25 gram wilde groenten (bijvoorbeeld weegbree, paardebloemblad, zuring, muur) /, 10 gram bloemen (zoals madeliefjes, pinksterbloem, goudsbloem, paardebloem, ereprijs, vlierbloesem) / 1 takje munt.

  • Vegetarisch
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op06-02-2002
  • Vegetarisch
  •  30-60 min.

Vlierazijn

INGREDIENTEN

Vlierbloesem, halve liter wijnazijn

  • Regionaal
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op21-11-2000
  • Regionaal
  •  > 120 min.

Arabische salade met granaatappel

INGREDIENTEN

1 krop sla, verse kruiden (bijv. dille, munt kervel dragon peterselie) naar keuze, verse munt, bieslook, 1 komkommer, 1 kleine venkel, 1 friszure appel, pitjes van 1 granaat appel, , voor de dressing:, granaatappelsap, of goede zoetzure azijn voor dressing (bijvoorbeeld vlierbloesem), olijfolie

  • Arabisch
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op30-12-2012
  • Arabisch
  •  10-20 min.

vlierbloesemsiroop

Fris-zoetige siroop

INGREDIENTEN

100gr vlierbloesemschermen--160gr citroenzuur--4 kilo suiker--3 liter kokend water

  • Nederlands
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op14-07-2006
  • Nederlands
  •  10-20 min.

Rozenblaadjesazijn

Van "moesje2"

INGREDIENTEN

3 takjes dragon, 1/2 bosje bieslook, 1 sjalot, 3 takjes munt 20 blaadjes van de wilde roos, 2 vlierbloesemschermen, 1 liter witte wijnazijn, ,

  •  
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op13-05-2002
  •  
  •  0-10 min.

vlierbloesembeignets

Een sterke maar bijzondere smaak eenvoudig te maken. met vanille slagroom

INGREDIENTEN

*15 geheel ontloken vlierboesems,*200 gr bloem,*3 eetl melk,*4 eetl lichte witte wijn,*2 eieren,*1 mes punt zout,*citroenrasp van 1 citroen,*2 theel suiker,*iets poedersuiker,*1/4 l slagroom 1 eetl suiker en1 zakje vanillesuiker.,

  • Duits Nagerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op14-06-2000
  • Duits Nagerecht
  •  0-10 min.

Vlierbloesemsorbet

INGREDIENTEN

VOOR 4 porties, bloempjes van 6 vlierschermen5 dl witte wijn2,5 dl Vermouth, 125 ml limoen of citroensap60 gr fijne suiker

  • Biologisch
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op20-02-2001
  • Biologisch
  •  60-120 min.

Vlierbloesemcake

Cake met vlierbloesem en geraniumblaadjes

INGREDIENTEN

120 gr boter- 100 gr suiker - 120 zelfrijzend bakmeel of cakemeel - 2 eieren -4 grote vlierbloesemschermen - 8 geraniumblaadjes

  • Internationaal
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op13-08-2002
  • Internationaal
  •  0-10 min.

Vlierbloesem-abrikozen jam

Heerlijke jam van gedroogde abrikozen met een fijne bloemige smaak en geur van vlierbloesem.

INGREDIENTEN

Gedroogde abrikozen 750 gram, Flink wat vlierbloesemschermen, 500 gram geleisuiker, Het sap van een of twee citroenen.

  •  
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op06-09-2012
  •  
  •  60-120 min.

Rozemarijncake met olijven.

Deze cake is zo klaar!En zeer gezond!Waar wacht je nog op?

INGREDIENTEN

120 gr.boter,100gr suiker,120gr.zelfrijzende bloem,2 eieren,1soepl.in stukjes gesneden zwarte olijven,1snuifje fijngesnipperde rozemarijn., Wat afgeritste vlierbloesems(hoeft niet perse!)

  • Belgisch
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op08-09-2004
  • Belgisch
  •  60-120 min.
  • Eigen recept

Vlierbloesemsiroop

Dit recept van vlierbloesemsiroop bevalt mij het beste. Ik weet alleen nooit hoeveel vlierbloesem ik heb... Voor ca. 1,5 l siroop.

INGREDIENTEN

60 gram vlierbloesems grof van de steeltje ontdaan, 1 liter water, kwart citroen of halve theelepel citroenzuurkorrels, 500 gram suiker,

  • Nederlands
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op31-08-2009
  • Nederlands
  •  > 120 min.

Alkmaarse gort met vis

Alkmaarse gort met vlierbloesem en stukjes vis zoals kabeljauw, poon en schol.

INGREDIENTEN

, visbouillon, 2 kopjes gort, zongedroogde tomaten, 400 gram visfond, 100 gram slagroom, fijngehakte ui, 25 gram bloem, 30 gram boter, 10 gram vlierbloesem, zout, peper, olijfolie, vis naar eigen smaak

  • Vis
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op05-03-2008
  • Vis
  •  30-60 min.

Vlierbloesembeignets

INGREDIENTEN

8 vlierbloesemschermen, 100 gram patentbloem, 2 dl. melk, snuifje zout, 1 theelepel fijne griessuiker, 1 ei, mespunt kaneel, 4 eetlepels vloeibare honing, Zonnebloemolie,

  • Nederlands Nagerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op18-05-1999
  • Nederlands Nagerecht
  •  20-30 min.

Vlierbloesemsiroop

INGREDIENTEN

* Ongeveer dertig grote vlierbloesemschermen, * 1 liter water, * 2 kilo suiker, * 2 citroenen, * 40 gram citroenzuur (verkrijgbaar bij de apotheek), * Glazen potten / flessen die goed zijn af te sluiten

  •  
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op06-06-2012
  •  
  •  30-60 min.

Kruisbessen-vlierbloesemjam

Voor de bereiding van deze jam is het 't beste om een koperen pan te gebruiken. Jams gemaakt van kruisbessen (of van reine-claudes) kunnen verkleuren in een roestvrijstalen pan.

INGREDIENTEN

Voor ruim 3 kg jam:, 1,8 kg kruisbessen, 6 dl water, 5 grote vlierbloesems, 2,25 kg suiker (verwarmd)*, * Warme suiker lost sneller in hte vruchtenmengsel op. Zet de oven op de laagste stand. Doe de benodigde hoeveelheid suiker in een ovenschaal en zet die een kwartiertje in de oven. De gesteriliseerde potten kunnen eventueel tegelijkertijd in de oven opgewarmd worden.

  •  
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op28-06-2001
  •  
  •  60-120 min.
Nieuwste vlierbloesem recepten
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken
Top